Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 wrz 2008, 18:15 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
W związku z koniecznością zwiększenia dostępności miejsc parkingowych dla osób niepełnosprawnych o obniżonej sprawności ruchowej oraz zapobiegania zajmowaniu tych miejsc przez osoby nieposiadające stosownych uprawnień, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji przekazał do konsultacji zewnętrznych projekt rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów zmieniającego rozporządzenie w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń. W dokumencie przewidziano mandat w wysokości 500 zł dla kierowców, którzy w sposób nieuprawniony zajmują miejsca dla osób niepełnosprawnych.

Projekt rozporządzenia jest spełnieniem jednego z trzech postulatów Jarosława Dudy Pełnomocnika Rządu do Spraw Osób Niepełnosprawnych dotyczących zmian w przepisach w celu wyegzekwowania przestrzegania znaków drogowych oznaczających miejsca parkowania dla osób niepełnosprawnych.

Dotychczas brak było jednolitego systemu kar nakładanych na kierowców, którzy nie legitymując się kartą parkingową dla osób niepełnosprawnych nagminnie łamią przepisy. Wiele kampanii społecznych oraz działania policji i funkcjonariuszy straży miejskiej w celu wyegzekwowania przestrzegania znaków drogowych P-24 (miejsce dla pojazdu osoby niepełnosprawnej) i znaków D-18 / D-18a / D-18b z T-29 (miejsce przeznaczone dla pojazdu samochodowego uprawnionej osoby niepełnosprawnej o obniżonej sprawności ruchowej oraz dla kierującego pojazdem przewożącym taką osobę) nie przyniosło pożądanych skutków. Nieuprawnieni kierowcy parkujący w miejscach oznaczonych w/w znakami drogowymi uniemożliwiają osobom niepełnosprawnym korzystanie ze swoich uprawnień oraz utrudniają im funkcjonowanie w życiu codziennym.

Pełnomocnik wnioskował także o dokonanie zmian w załączniku do rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 20 grudnia 2002 r. w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego, które umożliwią karanie 2 punktami karnymi kierowców, którzy nie przestrzegają powyższych znaków. Należy zauważyć, że wydanie rozporządzenia zgodnego z aktualną propozycją MSWiA skutkować będzie również nałożeniem na kierowcę niestosującego się do wskazanych powyżej znaków jednego punktu karnego.
Kolejna propozycja Pełnomocnika dotyczy znowelizowania ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym poprzez wprowadzenie sankcji w postaci usunięcia pojazdu na koszt właściciela w przypadku pozostawienia w miejscu przeznaczonym dla osób niepełnosprawnych i łamania postanowień wynikających z ww. znaków drogowych.

Źródło: http://www.niepelnosprawni.gov.pl/aktua ... wnych.html

PostNapisane: 12 wrz 2008, 18:58 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Mam nadzieję, że w końcu coś z tym zrobią. Za granicą sąogromne kary za toś takiego. Jeszcze jakjestem wózkiem to spoko,ale jak z balkonikiem i mam zaiwaniać z drugiego końca poarkingu do sklepu to zanim dojde dosklepu już nawet nie wiem jak się nazywam.

PostNapisane: 12 wrz 2008, 19:45 
Pisarz
Pisarz

Cos Wam powiem - NAWET JAK 2000 ZŁ BEDZIE -to tzw"nowobogaccy" parkowac będą, bo im się d... nie chce ruszyć.
Moja metoda- syn mój zawsze zwraca uwagę gdy miejsce jest zajęte przez samochód "bez naklejki" i jeśli kierowca(lub pasażer) może nas usłyszeć (otware drzwi lub okno) zaczynamy nader głośno o tym rozmawiać, jakie to jest niegrzeczne zajmowanie miejsc uprzywilejowanych, jak to utrudnia zycie niepełnosprawnym, jak bardzo tacy "zajmowacze" są niekulturalni itd.
Dwa czy trzy razy mój synal sam powiedział "zajmowaczowi", ze to miejsce dla inwalidy, czasem ja zwracam uwagę - raz jedyny "zajmowacz" zwolnił miejscę bez incydentów, dopiero jak "postraszymy"strażą miejską -to ruszają swoje wypasione bryki.A raz zapytano mnie "czy w mordę chce" -cyt.
Ot nasze cudne "uwrażliwione" społeczeństwo :sad:

PostNapisane: 12 wrz 2008, 19:52 
Moderator
Moderator

Imię: Zbyszek
Niepokorna napisał(a):
Pełnomocnik wnioskował także o dokonanie zmian w załączniku do rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 20 grudnia 2002 r. w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego, które umożliwią karanie 2 punktami karnymi kierowców, którzy nie przestrzegają powyższych znaków. Należy zauważyć, że wydanie rozporządzenia zgodnego z aktualną propozycją MSWiA skutkować będzie również nałożeniem na kierowcę niestosującego się do wskazanych powyżej znaków jednego punktu karnego.
Kolejna propozycja Pełnomocnika dotyczy znowelizowania ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym poprzez wprowadzenie sankcji w postaci usunięcia pojazdu na koszt właściciela w przypadku pozostawienia w miejscu przeznaczonym dla osób niepełnosprawnych i łamania postanowień wynikających z ww. znaków drogowych.

I tak powinno być "Ludzie utrzymują świat a ludzi bat" :lol:

Bytom - Rozbark

PostNapisane: 12 wrz 2008, 20:58 
Moderator
Moderator

Często ludzie nie zdająsobie sprawy co robią.
Ostatnio wracałam właśnie ze sklepu na parking,nietstye dalkomusiałam zapoarkowaćć,bomiejsca dla ON zajęte. No i szłam sobie i akurat jakiś młodzik sobie stanoł na miejscu dla ON, a ja już ledwo się czołagałam a pot ze mnie się lał strumieniami. I z takim bólem na niego spojrzałam, nic nie musiałampowiedzieć. Facet wlazł do auta i przestawił.
Ludzie nie mają wyobrazni.

PostNapisane: 15 wrz 2008, 15:00 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
DZASTI napisał(a):
Ludzie nie mają wyobrazni.

Nie mają, bo nie wiedzą co to znaczy.... Dla nich przejście z pargingu i z powrotem, to żadeń problem. Dal nas to bardzo duży wysiłek fizyczny.

Dobrze, że wprowadzili takie wyskokie mandaty, może to coś pomoże...

Aniołek - 11.02.2010 (7tc) :-(

Obrazek

PostNapisane: 15 wrz 2008, 18:11 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Pflaume napisał(a):
Nie mają, bo nie wiedzą co to znaczy.... Dla nich przejście z pargingu i z powrotem, to żadeń problem. Dal nas to bardzo duży wysiłek fizyczny.

Uczą się tego w przepisach, a więc powinni wiedzieć, co oznaczają tabliczki lub koperty przy miejscu parkigowym. Osobną rzeczą jest, czy tego przestrzegają. Wielokrotnie spotkałam się, że samochody stały tam, gdzie stać nie powinny, gdzie miejsce było dla ON. Co dziwne, szanowna Straż miejska przechodząc obok, nic sobie z tego nie zrobiła...

PostNapisane: 15 wrz 2008, 22:25 
Moderator
Moderator

LC napisał(a):
Uczą się tego w przepisach, a więc powinni wiedzieć

Ale wiesz teoria a praktyka dużo robi. Najczęściej jak człek nie zobaczy nie rozumie tego.

PostNapisane: 16 wrz 2008, 16:13 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

DZASTI napisał(a):
Najczęściej jak człek nie zobaczy nie rozumie tego.

Dlatego może jak zobaczy mandat to się opamięta i w końcu coś do niektórych dotrze ;)

Obrazek

PostNapisane: 16 wrz 2008, 16:44 
Moderator
Moderator

Pflaume napisał(a):
Dlatego może jak zobaczy mandat to się opamięta i w końcu coś do niektórych dotrze ;)

Też dobry sposób :)

PostNapisane: 16 wrz 2008, 18:09 
Administrator Główny
Administrator Główny

Za 500 zł możesz już mieć płaski monitor (naprawdę widziałam gdzieś takie ;p ), wieżę, mały telewizorek, wypasiony telefon, nawet dobry kompakt (aparat foto), bardzo dobrej jakości mp3, jakaś nowa część do kompa lub auta... właściwie można mieć dużo za tą kasę. Więc w błoto jej wyrzucać nie będą, myślę, że jak raz taki mandat zapłacą, to drugi raz już na kopertę nie staną :)

PostNapisane: 24 wrz 2008, 19:12 
Pisarz
Pisarz

Ewcia - dla mnie, czy dla Ciebie 5 stów to spory kawałek kasy - ale są tacy co za zaparkowanie tuż przy drzwiach do kina czy marketu , zapłaca - bo "stać ich na to", bo 500 zł to "na waciki".
I z takimi nic nie zrobisz niestety.

PostNapisane: 30 wrz 2008, 14:15 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

malka napisał(a):
bo "stać ich na to", bo 500 zł to "na waciki".

Kurcze, ładnie, mi "waciki" za 500 zł :lol: Ale masz racje Kasiu, kogo będzie stać, na zapłacenie mandatu, to będzie miał gdzieś zakazy.

Obrazek

PostNapisane: 30 wrz 2008, 15:30 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nawet ci co nie mają i tak mają gdzieś a policja czy straż miejska nie zawsze intereweniuje należycie :/

PostNapisane: 1 paź 2008, 10:27 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Małgośka napisał(a):
policja czy straż miejska nie zawsze intereweniuje należycie

Dokładnie, czasami nawet jak widzą to nic z tym nie robią ;/

Obrazek

PostNapisane: 25 lis 2008, 14:49 
Administrator Główny
Administrator Główny

A jednak! Nowy przepis wejdzie w życie już pod koniec listopada tego roku i tak jak cytowałam wyżej, za parkowanie na kopertach zapłaci się 500 zł. Właściwie wysokość mandatów zmieniła się także za inne wykroczenia. Więcej info tutaj: http://moto.wp.pl/kat,55194,wid,10602561,wiadomosc.html

PostNapisane: 25 lis 2008, 14:55 
Moderator
Moderator

Juz ludzie inaczej zaczeli myśleć. Już samo straszenie mendatem du zo daje. Od jakiegoś czasu zawsze znajduje miejsce przy sklepie na kopercie, nawet jak parking pełny, a jeszcze pare miesięcy temu, zawsze były te miejsca zajęte i to nie przez ON.

PostNapisane: 30 lis 2008, 00:21 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Niepokorna napisał(a):
jednak! Nowy przepis wejdzie w życie już pod koniec listopada tego roku i tak jak cytowałam wyżej, za parkowanie na kopertach zapłaci się 500 zł

No i dobrze, w końcu coś się zmienia :) Ostatnio zauważyłam w TV dużo reklam które mówią o tym, aby nie parkować na miejscu dla ON :)

Obrazek

PostNapisane: 30 lis 2008, 13:53 
Administrator Główny
Administrator Główny

Nowe stawki mandatów obowiązują już.. od wczoraj, czyli soboty. Zatem - kto nie ma karty lub znaczka, niech lepiej nie staje na kopercie :)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]