Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 maja 2010, 17:03 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: Piotr
Aktywność fizyczna na łonie natury wpłynie pozytywnie na Twoje zdrowie psychiczne. Wystarczy tylko pięć minut dziennie. Nie masz czasu? Wyjdź z pracy na lunch do parku zamiast restauracji
Mamy coraz więcej dowodów na to, że podejmowanie aktywności fizycznej w otoczeniu zieleni wpływa zbawiennie na nasze samopoczucie. W piśmie "Environmental Science and Technology" znajdziemy najnowsze wyniki badań angielskich naukowców, które potwierdzają, że obcowanie z zielenią może poprawić nasz nastrój.

Naukowcy prowadzili badania na grupie 1250 osób. Wzięli pod lupę takie rodzaje aktywności fizycznej jak: spacer, ogrodnictwo, jazdę na rowerze, wędkarstwo, żeglarstwo, jazdę konną, rolnictwo. Badali co się dzieje z naszym umysłem podczas wykonywania tych czynności na zewnątrz - w parkach, ogrodach i na ścieżkach dydaktycznych.

W trakcie analizowania wyników badań okazało się, że w ciągu pierwszych pięciu minut ruchu umysł człowieka reagował najbardziej pozytywnie. W dalszym okresie czasu dostrzegalne, pozytywne efekty przebywania na świeżym powietrzu były już znacznie mniejsze.

Obserwacja ta daje podstawy do myślenia, że nic nie wpływa lepiej na poprawę naszego samopoczucia i odstresowanie się, niż pięciominutowy spacer wśród zieleni.

Jules Pretty z Uniwersytetu Essex, który przewodniczył grupie naukowców, namawia pracodawców, aby zachęcali swoich podwładnych - zwłaszcza tych pracujących w stałym stresie - do krótkich spacerów po parku w porze lunchu.
bbc

PostNapisane: 3 maja 2010, 10:48 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
hardak, oj tak. Kiedy dopadała mnie bezsilność, kiedy byłam samotna, i nie radziłam sobie z własnymi problemami, lubiłam sobie wyjść na świeże powietrze, i wtedy, jakby wszystko to, co złe ode mnie odchodziło. A już takim najlepszym zapomnieniem są góry..., no i aktywność wtedy też występuje, czasami można się zasapać ;)

PostNapisane: 3 maja 2010, 19:47 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Agunia ma rację. Góry to jest to. Człowiek zapomina o wszystkim, regeneruje siły, resetuje umysł. Wejść na szlak to jak wejść do świątyni. A kiedy dochodzisz do celu, udało Ci się wspiąć na szczyt to jakbyś doznał oczyszczenia, wtajemniczenia najwyższego stopnia. Nieważne, że wszystko boli, że oddech trudno wyrównać, uspokoić kołaczące serce. Jesteś najszczęśliwszym człowiekiem na świecie.

PostNapisane: 3 maja 2010, 21:56 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: Piotr
LC napisał(a):
hardak, oj tak. Kiedy dopadała mnie bezsilność, kiedy byłam samotna, i nie radziłam sobie z własnymi problemami, lubiłam sobie wyjść na świeże powietrze, i wtedy, jakby wszystko to, co złe ode mnie odchodziło. A już takim najlepszym zapomnieniem są góry..., no i aktywność wtedy też występuje, czasami można się zasapać ;)

Tak góry to coś wspaniałego

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]