Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2009, 20:51 
Dobry duch
Dobry duch

Witajcie. Podróżuje często pociągami PKP Intercity i za każdym razem spotykam się z bezmyślnością ludzi odpowiedzialnych za rezerwacje przedziałów dla osób niepełnosprawnych, czyli dla nas. Jeżeli spotykasz się z takim problemem daj znać. Połóżmy razem kres tej durnocie urzędniczej. Czekam na wasze opinie na ten bulwersujący temat. Pozdrawiam.

PostNapisane: 14 paź 2009, 23:54 
Dobry duch
Dobry duch

pomorze27 napisał(a):
Podróżuje często pociągami PKP Intercity i za każdym razem spotykam się z bezmyślnością ludzi odpowiedzialnych za rezerwacje przedziałów dla osób niepełnosprawnych, czyli dla nas.
Opisz więc z czym dokładnie się spotykasz. Po części interesuję się koleją i możliwe, że będę (kiedyś) pracował na kolei więc powiedz dokładnie o co Ci chodzi. Bo kwestia stacji/dworców/peronów nie należy do odpowiedzialności PKP IC/PR etc.

PostNapisane: 15 paź 2009, 15:39 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Mirek
Mateuszku. Już wdepnąłeś w ton spychologii stosowanej przez PKP, na Prezydenta się wybierasz? Od kilkunastu lat ludziska na furkach mają kłopoty z PKP. Czyż byś Mateuszku z zaświatów wrócił? :mrgreen:

PostNapisane: 15 paź 2009, 19:22 
Dobry duch
Dobry duch

W nic nie "wdepnołem" ani nawet nie zamierzałem. Kolega Jacek wspomniał o rezerwacji przedziałów, więc mnie ciekawi co z nimi jest nie tak.

PostNapisane: 15 paź 2009, 21:03 
Mile widziany
Mile widziany

Mateuszu rezerwacja jest po co? Właśnie wejście do wagonu... Zdrowa osoba ma czasem problem z wejściem do wagonu, a co dopiero ON. Zresztą przykłady traktowania ogółu podróżnych przez Intercity, to temat rzeka. Przejedz się dwie godzinki tuż przy wagonowym wc, to porozmawiamy. Wątek o uczynności personelu składu... przemilczę.

PostNapisane: 16 paź 2009, 00:08 
Dobry duch
Dobry duch

Przejechałem niemalże całą Polskę wzdłuż i wszerz pociągiem, praktycznie wszystkimi klasami pociągów, wyłączając jedynie wagony sypialne i kuszety. Problem toalet to też jest temat rzeka - toalety próżniowe występują bardzo rzadko. Co do pracowników - obecnie w tej firmie są zarówno ludzie młodzi, niedoświadczeni jak i "stare dziadki", którzy dosłownie stękają i sapią do pasażerów. Największe jaja dzieją się w wakacje kiedy to brakuje wagonów do obsadzenia składów, ludzi multum, uruchamia się dodatkowe pociągi wakacyjne na bardzo okrojonych składach... Sam nie raz i nie dwa miałem zastrzeżenia co do pracy i postawy konduktora, ale jakoś przemilczałem. Podpięcie zdezelowanych pociągów pospiesznych pod szyld Intercity jest nie na miejscu. Choć na prospektach PKP IC jako nowoczesna firma, dbająca o dobro klientów... Np.: menedżerów, uruchamiając w niektórych pociągach IC przedziały (a w jednym cały wagon) menedżerski, 4 osobowy, z możliwością podpięcia laptopa. Cena biletu na 1 klasę + 100 złotych miejscówka (w cenie obiad z WARSu)...

PostNapisane: 16 paź 2009, 01:09 
Dobry duch
Dobry duch

A co ma przedział dla niepełnosprawnych do przedziału menadżerskiego? Błagam. Nim napiszesz coś to zastanów się nad treścią.

Ostatnio edytowano 9 maja 2011, 22:49 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówki

PostNapisane: 16 paź 2009, 09:54 
Mile widziany
Mile widziany

Nie ma to jak bycie w błogiej nieświadomości. Jedyne miejsce dla furkowicza w wagonie to zakole przy wc. O wciśnięciu przez "wrota" szkoda skrobać. Najlepiej aby wózkowicze siedzieli w domu, a nie podróży im się zachciało...
Pomorze co z furką? Byłem w Dz.tech.szpitala i niejedna furka turla się do tej pory, a były do skasowania... :wink:

PostNapisane: 17 paź 2009, 12:45 
Dyskutant
Dyskutant

pomorze27 napisał(a):
A co ma przedział dla niepełnosprawnych do przedziału menadżerskiego?
Nic, bo menadżerowie na wózkach samolotem latają, tylko pojedynczo bo dla lotu 2 na wózku lub 3 niewidomych to za duży ciężar :wink:

PostNapisane: 17 paź 2009, 13:09 
Mile widziany
Mile widziany

Toperku Jacenty tu nie winien... Mateuszek naprawia R.P.

PostNapisane: 17 paź 2009, 13:21 
Dyskutant
Dyskutant

To się nie da panie Hawranek :)

Ostatnio edytowano 9 maja 2011, 23:01 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
brak liter

PostNapisane: 17 paź 2009, 21:32 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Spoko, pkp ogłosi upadłość i już będzie spokój ;)

PostNapisane: 17 paź 2009, 23:13 
Dyskutant
Dyskutant

Tak, a na drezynę to wózek wejdzie, a ja będę kierował - bo nie widzę przeszkód ;)

PostNapisane: 19 paź 2009, 08:53 
Dobry duch
Dobry duch

To prawda w czasie wakacji jest nie łatwo dostać się osobie niepełnosprawnej do pociągu szczególnie na wózku takiej jak ja najlepsze są pociągi elektryczne gdzie się rozsuwają drzwi, ale gdy takiego pociągu nie mam, a muszę się dostać zgłaszam się do konduktora pociągu i nie ma problemu konduktor zrobi tak że się w tym pociągu znajdę. Kolej mamy taką jakom mamy, ale wieżę, że nadejdą lepsze czasy. Pozdrawiam.

PostNapisane: 3 lis 2009, 16:45 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
W sumie mnie ten problem nie dotyczy bo już dawno nie jeżdźę koleją. Wcześniej mi się zdarzało i powiem tyle szkoda słów...

Aniołek - 11.02.2010 (7tc) :-(

Obrazek

PostNapisane: 10 sie 2010, 03:44 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Magik
Chciałbym przywrócić temat przedziałów dla niepełnosprawnych w pociągach pospiesznych uruchamianych przez spółkę PKP Intercity. Czy mógłby mi ktoś z Was powiedzieć, czy istnieją jakieś przepisy (nie wiem... prawo przewozowe, lub coś takiego), które mówią o tym, iż w każdym pociągu bez rezerwacji miejsc powinno być wydzielone miejsce dla osób niepełnosprawnych? Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam, Magik :)

PostNapisane: 24 sie 2010, 00:31 
Dyskutant
Dyskutant

Witaj. Może to pomoże :) http://kolej.krb.com.pl/h21/rozdz6.htm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]