Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 maja 2011, 14:17 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Katarzyna
maksyma napisał(a):
Witam Was kochani,jestem mamą 6 latka z mpdz.Mój syn miał przedłużane scięgno Achillesa w prawej nodze to było 4 lata temu,od czasu zabiegu chodzi,choć jego chód bywa czasem chwiejny,jeździmy na rehabilitację,dobrze sobie radzi:)jest bardzo pogodnym dzieckiem,ale ogromnym problemem w naszym przypadku jest brak mowy,mamy zajęcia logopedyczne,pedagogiczne,mówi kilka prostych słów,czasem powtarza,dużo mówi "po swojemu",aparat mowy ma sprawny,nie wiem już co robić:(jak to było Kochani z Wami??
pozdrawiam serdecznie

Ja zaczęłam mówić we wczesnym dzieciństwie jednak do tej pory mam wadę wymowy - nasila się ona w sytuacjach stresowych. Ale jak wiadomo każde mpdz jest inne - mam sporo znajomych z tym schorzeniem. Jeden kolega który ma ponad 20 lat i do tej pory nie mówi, inny mówi ale z ogromnymi trudnościami, a jeszcze inni moi znajomi z mózgowym porażeniem dziecięcym nie mają żadnych problemów z wymową. Może trzeba synkowi czytać dużo książeczek, prowokować do gadania :) .
Życzę jak najwięcej sukcesów :)

PostNapisane: 11 maja 2011, 14:17 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Katarzyna
maksyma napisał(a):
Witam Was kochani,jestem mamą 6 latka z mpdz.Mój syn miał przedłużane scięgno Achillesa w prawej nodze to było 4 lata temu,od czasu zabiegu chodzi,choć jego chód bywa czasem chwiejny,jeździmy na rehabilitację,dobrze sobie radzi:)jest bardzo pogodnym dzieckiem,ale ogromnym problemem w naszym przypadku jest brak mowy,mamy zajęcia logopedyczne,pedagogiczne,mówi kilka prostych słów,czasem powtarza,dużo mówi "po swojemu",aparat mowy ma sprawny,nie wiem już co robić:(jak to było Kochani z Wami??
pozdrawiam serdecznie

Ja zaczęłam mówić we wczesnym dzieciństwie jednak do tej pory mam wadę wymowy - nasila się ona w sytuacjach stresowych. Ale jak wiadomo każde mpdz jest inne - mam sporo znajomych z tym schorzeniem. Jeden kolega który ma ponad 20 lat i do tej pory nie mówi, inny mówi ale z ogromnymi trudnościami, a jeszcze inni moi znajomi z mózgowym porażeniem dziecięcym nie mają żadnych problemów z wymową. Może trzeba synkowi czytać dużo książeczek, prowokować do gadania :) .

---- Dodano 11 maja 2011, 14:17 ----

maksyma napisał(a):
pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: 13 maja 2011, 18:26 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: maria
Dziękuje Ci Kasieńko za odpowiedz :)
pozdrawiam Cie serdecznie

PostNapisane: 15 maja 2011, 15:01 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Marcin
Hej,
Nie chce zakładac nowego wątku więc opisze to tu
W dziecinstwie miałem MPD, jednak była to lekka forma bo nie mam żadnych zauważalnych problemów.

Jednak mój problem jest innej natury - mam problemy z oddechem.
Odczuwam coś jakby 'blokade' na wysokości klatki piersiowej co nie umozliwia mi wzięcie pełnego oddechu, oddycha bardzo płytko. Spirometrie mam jak u 70cio latka.
Próba z lekiem na alergie- negatywny, lek nie pomógł. RTG klatki piersiowej w porządku. Kardiolog powiedział, że to nie od serca. W takim razie pomyślałem, że może przyczyną są mieśnie międzyżebrwoe, z tąd moje pytanie - czy MPD mogło by się odbić jakos np. poprzez sztywnośc mięśni miedzyżebrowych klatki piersiowej ?

Pozdrawiam

PostNapisane: 15 maja 2011, 15:49 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Przyczyną może być głęboka długotrwała depresja, która czasami niesie za sobą tgzw. somatyzację ale to tylko taka moja sugestia, że może w tym kierunku można by poszukać przyczyny.

PostNapisane: 19 maja 2011, 18:56 
Dobry duch
Dobry duch

@ maksyma: Miałam przedłużane oba Achillesy w wieku 5 lat. Chodzę o kulach, głównie z tego powodu, że mam problem z równowagą. Poza tym jestem samodzielna.

Co do mowy - cóż, ja mam też niedosłuch, mówię tylko dzięki wysiłkom rodziców i logopedów. Więc nie załamuj się...

PostNapisane: 1 cze 2011, 20:59 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: maria
Zireael napisał(a):
@ maksyma: Miałam przedłużane oba Achillesy w wieku 5 lat. Chodzę o kulach, głównie z tego powodu, że mam problem z równowagą. Poza tym jestem samodzielna.

Co do mowy - cóż, ja mam też niedosłuch, mówię tylko dzięki wysiłkom rodziców i logopedów. Więc nie załamuj się...

dziękuję za słowa otuchy:)Nie poddaję się i zrobie wszystko co w mojej mocy.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę dużo zdrówka :)

PostNapisane: 21 cze 2011, 12:15 
Moderator
Moderator

Ankieta peggy_b_undy została przeniesiona do działu ankiety i ma nazwę: Ankieta MPD.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 23 cze 2011, 22:31 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Milena
Heh. Również zmagam się z MPD, nie lubię słowa 'choruję', bo wtedy ludzie mają mylne pojęcie, że ta 'choroba' kiedyś się skończy.
Mam 19 lat , od urodzenia jestem niepełnosprawna. Ze mną było tak : do 7 roku życia, czyli do chwili, kiedy szłam do szkoły, praktycznie nie chodziłam. Później po mału. że tak powiem rozciągałam, doszło do tego, że sama zaczęłam stawiać kroki, później przy pomocy zaczęłam pokonywać coraz większe dystanse, co mnie cieszy. Na wózku praktycznie nie jeżdżę, nigdy nie czułam,żeby mi był jakoś specjalnie potrzebny. A teraz mam balkonik.
Nadmienię,że obecnie mam wózek rehabilitacyjny, bo powiem Wam, że zawarłam ze sobą taką cichą umowę,że dopóki mogę chodzić o własnych siłach, na wózek inwalidzki nie usiądę :)
A jeżeli chodzi o czynności codziennego dnia, sama umiem wszystko zrobić, nie potrzebuję aż tak dużego nakładu pomocy drugiej osoby, jak to było kiedyś.

PostNapisane: 15 lut 2012, 15:49 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Krzysiek
rad1986 napisał(a):
Ja mam na kamerze nagrane jak rozciągają mi przykurcze w Euromodzie ośrodek w Mielnie i zbieram na euromed a jak za4lata nie uda się aż tak to będę zbierał na czip

http://www.euromed.pl

Tak. W "Euromedzie" to potrafią porozciągać :) Teraz mają siedzibę w Chłopach. Rehabilitacja jest tam, dobra, ale ciężka i niestety kosztowna. Mimo wszystko polecam :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]