Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 wrz 2010, 15:59 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Dorota
Villemka napisał(a):
ja mu powiedzialam wtedy ze ja bym tego nie zrobila bo za bardzo kocham zycie.watpie ze zrozumial kochana :?

Na pewno, nie zrozumiał :)
Mateo słowa powiedziane w ten sposób to nie komplement , sądząc po słowach Villemki o jej ciotce i jej synu i ich reakcjach na jej niepełnosprawnośc , to tak jakby twierdził, że ON nie powinny życ. Oczywiście, gdyby użył słów, które przytoczyłeś to byłby niewątpliwie komplement.
Gdyby ktoś powiedział do mnie w ten sposób jak do Villemki poczułabym się, jakby napluł mi w twarz

PostNapisane: 21 wrz 2010, 16:06 
Pisarz
Pisarz

Imię: Mariola
uwierz,ze tak sie poczulam... :( i powiedziala to osoba ktora moja matka od niemowlecia niemal wychowywala bo rodzice na to czasu nie mieli ze wzgledu na prace :(

PostNapisane: 21 wrz 2010, 16:11 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Villemka napisał(a):
uwierz,ze tak sie poczulam... :( i powiedziala to osoba ktora moja matka od niemowlecia niemal wychowywala bo rodzice na to czasu nie mieli ze wzgledu na prace :(

Doskonale cię rozumiem, chłopak jednej z moich sióstr ma do mnie podobne podejście, ale on jest obcą osobą , więc jego zachowanie nie jest w stanie mnie zranic , ale wkurza na maksa wrrrrrrrrrrrrrrrr

PostNapisane: 21 wrz 2010, 16:27 
Pisarz
Pisarz

zona jego nie lepsza :( jak chodzila w ciazy z drugim dzieckiem to powiedziala przy mnie,ze jakby sie okazalo w badaniach ze to dziecko jest niepelnosprawne to ona by je usunela :( i dodala;ja podziwiam ciocie[moja mame]ze zajmuje sie Mariola :( jak tak mozna?nie lubilam jej do tamtego czasu za cos zupelnie innego ale w tamtym momencie znienawidzilam.i nienawidze do tej pory.pusta lalka... :?

PostNapisane: 21 wrz 2010, 16:29 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

vilemo napisał(a):
Mateo słowa powiedziane w ten sposób to nie komplement , sądząc po słowach Villemki o jej ciotce i jej synu i ich reakcjach na jej niepełnosprawnośc , to tak jakby twierdził, że ON nie powinny życ. Oczywiście, gdyby użył słów, które przytoczyłeś to byłby niewątpliwie komplement.

To jest ogromna nadinterpretacja. Przecież powiedział wyraźnie, że jakby to on był niepełnosprawny, to by popełnił samobójstwo. Przecież to absolutnie nie oznacza, że każdy ON nie ma sensu żyć i powinien sobie strzelić kulkę w łeb.

Jak powiem, że gdybym mieszkał na Seszelach, to bym codziennie jadł kokosa, nie oznacza, że każdy mieszkaniec Seszelów ma postępować dokładnie tak samo. To są tylko moje subiektywne preferencje.

vilemo napisał(a):
Gdyby ktoś powiedział do mnie w ten sposób jak do Villemki poczułabym się, jakby napluł mi w twarz

A może po prostu jesteście przewrażliwione na punkcie własnego ego?

PostNapisane: 21 wrz 2010, 16:36 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Villemka napisał(a):
zona jego nie lepsza :( jak chodzila w ciazy z drugim dzieckiem to powiedziala przy mnie,ze jakby sie okazalo w badaniach ze to dziecko jest niepelnosprawne to ona by je usunela :( i dodala;ja podziwiam ciocie[moja mame]ze zajmuje sie Mariola :( jak tak mozna?nie lubilam jej do tamtego czasu za cos zupelnie innego ale w tamtym momencie znienawidzilam.i nienawidze do tej pory.pusta lalka... :?

Pusta i głupia i pozbawiona uczuc , nie potrafi kochac bezwarunkowo , nie łam się i głowa do góry :)
Mateo nie znasz mnie , więc mi tu nie wyjeżdżaj z tekstem, że jestem przewrażliwiona na punkcje własnego ego o k? Bo dystansu do siebie to mi akurat nie brakuje i po tylu latach życia z niepełnosprawnością potrafię właściwie czytac, nawet między wierszami co ludzie do mnie mówią.
Powiedz coś o sobie , o swojej niepełnosprawności, to wtedy porozmawiamy, bo mówisz jak zdrowa osoba

PostNapisane: 21 wrz 2010, 16:40 
Pisarz
Pisarz

dobrze powiedziane vilemo :) moze wlasnie dlatego ze ma w rodzinie ON,powinien ugryzc sie w jezyk?nie pomyslales ze nie zawsze wypada zyc na zasadzie;,,co w sercu to na jezyku? :|

PostNapisane: 21 wrz 2010, 16:42 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

vilemo napisał(a):
Mateo nie znasz mnie , więc mi tu nie wyjeżdżaj z tekstem, że jestem przewrażliwiona na punkcje własnego ego o k?

Nie muszę Cię znać, wystarczy to, co czytam na tym forum.
Samo użalanie się i marudzenie, nic więcej. Ostatnio coraz więcej tego typu smutów tu na forum się czyta.

Co wy myślicie, że mi nikt nigdy nie powiedział czy nie zrobił nic przykrego? Że nikt mnie nigdy nie odtrącił i nie zlekceważył z powodu niepełnosprawności (chyba)? Moja babka o mnie też kiedyś mówiła do rodziców, że ale to ze mną jest kłopot i w ogóle jak to mamy wszyscy przechlapane. I jaki sens miałoby przyjmowanie tego wszystkiego do siebie i rozczulanie się nad sobą? Po prostu ignoruję ludzi, którzy są do mnie negatywnie nastawieni i staram się budować relacje z tymi, którzy są tego warci. Dlaczego mam się przejmować jakimś pacanem, który ma jakieś obiekcje odnośnie mojej niepełnosprawności?

---- Dodano 21 września 2010, 15:44 ----

vilemo napisał(a):
Bo dystansu do siebie to mi akurat nie brakuje i po tylu latach życia z niepełnosprawnością potrafię właściwie czytac, nawet między wierszami co ludzie do mnie mówią.
Powiedz coś o sobie , o swojej niepełnosprawności, to wtedy porozmawiamy, bo mówisz jak zdrowa osoba

Właśnie brakuje ci dystansu, ponieważ cierpisz tylko i wyłącznie z tego powodu, że komuś nie podoba się twoja niepełnosprawność, na którą przecież w ogóle nie masz wpływu.

Co do mojej choroby, to nie zamierzam się tutaj rozpisywać, aby nie robić OT - mogę jedynie nadmienić, że mam znaczny stopień niepełnosprawności i problemy z poruszaniem się.

PostNapisane: 21 wrz 2010, 16:58 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Mateo teraz to mi ubliżyłeś , naprawdę. Według ciebie użalam się nad sobą? To proszę znajdź na tym forum choc jeden mój post , w którym piszę, jaka to jestem nieszczęśliwa, to porozmawiamy, bo mam wrażenie, że mnie z kimś pomyliłeś. I wiesz co, jestem pogodną, pełną radości dziewczyną , cieszę się życiem w miarę możliwości, ale potrafię też zrozumiec troski innych i nienawidzę , gdy ktoś mi ubliża z powodu mojej ułomności nic o mnie nie wiedząc . Zastanów się, może to ty masz problem, bo nie potrafisz innych zrozumiec?
I jeszcze coś , nie jestem winna swojej niepełnosprawności, nie mam na nią wpływu, jak sam zauważyłeś i dlatego mnie wkurza, gdy sprawne osoby ubliżają mi z tego powodu, ale nigdy w życiu nie spodziewałam się, że inna niesprawna osoba oceni mnie tak niewłaściwie. Cóż, jak widac człowiek uczy się całe życie :evil:

PostNapisane: 21 wrz 2010, 17:15 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Jeszcze nikt mi nie zarzucił, że użalam się nad sobą, wręcz przeciwnie, zdrowe osoby mówią mi wprost, że podziwiają mój optymizm, pogodę ducha, że mam radośc życia w oczach , jestem jaka jestem, a to , że nie cierpię, jak mi któś ubliża to chyba normalne :)

PostNapisane: 21 wrz 2010, 17:21 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

vilemo napisał(a):
Mateo teraz to mi ubliżyłeś , naprawdę.

I dalej będziesz mi wmawiać, że masz dystans do siebie? ;)

vilemo napisał(a):
To proszę znajdź na tym forum choc jeden mój post , w którym piszę, jaka to jestem nieszczęśliwa, to porozmawiamy, bo mam wrażenie, że mnie z kimś pomyliłeś.

Gdzie ja napisałem, że jesteś nieszczęśliwa? Ja tylko wymieniłem, co wzbudza w tobie cierpienie. Ja też czasem cierpię, ale nie nazywam siebie osobą nieszczęśliwą. I większość ludzi ma podobnie.

Tak sobie wywnioskowałem z twoich postów, ponieważ jak je czytam, to widzę, że masz w sobie sporo złości i frustracji w związku z podejściem innych ludzi do twojej niepełnosprawności. A to oczywiście wywołuje cierpienie i chyba nikt temu nie zaprzeczy.

Musisz zrozumieć, że to ten ktoś ma problem w związku ze swoim podejściem, a nie ty. Ty nie jesteś niczemu winna i naprawdę nie widzę żadnego racjonalnego uzasadnienia dla umartwiania się nad opinią jakichś jełopów. Zrozumiałbym takie umartwianie co najwyżej wtedy, jakbyś dostrzegła, że ten ktoś faktycznie ma rację. Ale skoro tak nie jest, no to gdzie jest problem?

vilemo napisał(a):
I wiesz co, jestem pogodną, pełną radości dziewczyną , cieszę się życiem w miarę możliwości

To super, jeśli moja ocena była zbyt radykalna, to mogę Ciebie co najwyżej za to przeprosić.

vilemo napisał(a):
ale potrafię też zrozumiec troski innych i nienawidzę , gdy ktoś mi ubliża z powodu mojej ułomności nic o mnie nie wiedząc .

No to skoro on o tobie nic nie wie, to dlaczego ciebie to tak rusza? Czyż to nie jest absurdalne podejście? Naprawdę nie rozumiem czegoś takiego i nie dziw się mi, że traktuję takie zachowanie jako objaw braku dystansu do własnej osoby i przewrażliwienia własnego ego.

vilemo napisał(a):
Zastanów się, może to ty masz problem, bo nie potrafisz innych zrozumiec?

No niestety, kobiety często trudno mi zrozumieć.

vilemo napisał(a):
I jeszcze coś , nie jestem winna swojej niepełnosprawności, nie mam na nią wpływu, jak sam zauważyłeś i dlatego mnie wkurza, gdy sprawne osoby ubliżają mi z tego powodu,

Właśnie dlatego nie powinno Cię to wkurzać! Ja bym się wkurzał co najwyżej wtedy, jakbym np. sam sobie zapracował na swoją niepełnosprawność. Wtedy frustracja byłaby zrozumiała, no bo sam jestem sobie winien, że przyczyniłem się do klęski. Ale w takim przypadku?

vilemo napisał(a):
ale nigdy w życiu nie spodziewałam się, że inna niesprawna osoba oceni mnie tak niewłaściwie. Cóż, jak widac człowiek uczy się całe życie

To co mam o tobie napisać? Mam Cię pochwalić za to, że często nie radzisz sobie z własnymi emocjami i kipisz złością z powodu jakichś głupków, którzy są skrajnie infantylni i nic o tobie nie wiedzą?

PostNapisane: 21 wrz 2010, 18:00 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Mateo doskonale radzę sobie ze swoimi emocjami i tymi dobrymi i tymi negatywnymi

PostNapisane: 22 wrz 2010, 11:47 
Pisarz
Pisarz

Mateo z tego co widzę wprowadzasz na forum filozofię bycia.Odniosłem takie wrażenie, że jesteś bardziej za osobą winną, niż pokrzywdzoną. Tutaj jest właśnie takie miejsce,że nam wszystko wolno, nawet poużalać się nad sobą jak mi to ulży, bo w końcu gdzie mam pójść do własnej rodziny, która mnie nienawidzi, czy na ulicę, która też ni jest nam też przyjazna ? Przepraszam ale tutaj mogą być różni ludzie ,mniej sprawni fizycznie, ale również psychicznie i trzeba to uszanować. Nie każdy musi być filozofem , czy lekarzem .
Mateo dałeś już jasny dowód swojej ułomności wypowiadając się w wątku " co jest z tym forum " . Byłem tym bardzo oburzony , jak chciałeś zlikwidować 3/4 wątków , czy tematów ponieważ niczemu nie służą .Jest to na razie jednostkowa decyzja i uważam, ze powinna być poddana ankiecie .Ja osobiście uważam, że rozrywka na forum, też jest potrzebna.Twoim zdaniem to są tylko jednostki, które spełniają rolę forum. Są ,różne sposoby niechcianych osób: można zignorować lub oznaczyć wątki jako przeczytane, lecz nie zabierać osobom tego co ich bawi i czują sie w tym dobrze.
Jest wiele wątków, w których ja nie zabiorę głosu, ponieważ się na tym nie znam ,ale dlaczego nie mogę dowiedzieć się jaka pogoda jest w Zakopanem, które naprawdę kocham .
Reasumując trzeba dwa razy pomyśleć zanim się coś zrobi i druga sprawa, ze nie jestem tutaj sam. :lol:

PostNapisane: 22 wrz 2010, 11:55 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Mam wystarczająco udowadniania w otoczeniu sprawnych swojej wartości jako człowieka, choc jestem jej w pełni świadoma , swoich wad i zalet i naprawdę nie mam zamiaru udowadniac innemu niesprawnemu swojej wartości, aby lepiej się poczuc . Tak jak Ziutek napisał tu wolno nam wszystko, nawet marudzic i narzekac i nikt nikogo nie zmusza do czytania . To forum ma byc odskocznią od monotonii dnia codziennego, a nie polem bitwy, jak chcieliby niektórzy :)

PostNapisane: 22 wrz 2010, 12:05 
Pisarz
Pisarz

chlopak ma poprostu nature dyktatorska.az przykro czytac jego posty :(

PostNapisane: 22 wrz 2010, 12:09 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Mam wystarczająco samotności emocjonalnej w zyciu, choc mam dużą i fajną rodzinę. Zawsze myślałam, że fora są po to, aby mówic i słuchac, a nie walczyc ze sobą :)

PostNapisane: 22 wrz 2010, 12:25 
Pisarz
Pisarz

Kochani w stadzie znajdzie się zawsze jakaś czarna owca. Chociaż dopiero pisałem, że tu wszystko wolno, ale to to jest już przegięcie.Nie warto się tym przejmować, jest piękna pogoda, że aż serce się raduje. :lol:

PostNapisane: 22 wrz 2010, 12:29 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Właśnie, jest piękny słoneczny dzień i aby przerwac tę monotonię mam zamiar ze słonka skorzystac :-D

PostNapisane: 22 wrz 2010, 13:31 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ziutek503 napisał(a):
Odniosłem takie wrażenie, że jesteś bardziej za osobą winną, niż pokrzywdzoną.

Gdzie ja opowiedziałem się za osobą winną?

ziutek503 napisał(a):
Tutaj jest właśnie takie miejsce,że nam wszystko wolno, nawet poużalać się nad sobą jak mi to ulży, bo w końcu gdzie mam pójść do własnej rodziny, która mnie nienawidzi, czy na ulicę, która też ni jest nam też przyjazna ?

Wolno, ale czy stwierdzenie faktu, że ktoś się nad czymś użala, ocenienie takiego zachowania, albo porada dla takiej osoby jest naprawdę czymś tak złym?

ziutek503 napisał(a):
Przepraszam ale tutaj mogą być różni ludzie ,mniej sprawni fizycznie, ale również psychicznie i trzeba to uszanować. Nie każdy musi być filozofem , czy lekarzem .
Mateo dałeś już jasny dowód swojej ułomności wypowiadając się w wątku " co jest z tym forum " . Byłem tym bardzo oburzony , jak chciałeś zlikwidować 3/4 wątków , czy tematów ponieważ niczemu nie służą .Jest to na razie jednostkowa decyzja i uważam, ze powinna być poddana ankiecie .

To jest moja opinia i jestem po prostu ciekaw, co sądzą o tym inni użytkownicy. Wypowiedz się w tym temacie, co o tym wszystkim sądzisz - chętnie poczytam. Tylko nie bardzo rozumiem, co to ma wspólnego z ułomnością. To, że wolę konkrety zamiast pitu-pitu o dupie Maryni, oznacza, że jestem ułomny?

ziutek503 napisał(a):
Ja osobiście uważam, że rozrywka na forum, też jest potrzebna.Twoim zdaniem to są tylko jednostki, które spełniają rolę forum. Są ,różne sposoby niechcianych osób: można zignorować lub oznaczyć wątki jako przeczytane, lecz nie zabierać osobom tego co ich bawi i czują sie w tym dobrze.

Ale nie wiadomo, ilu użytkowników to bawi, a ilu przeszkadza. Przecież nie wszyscy użytkownicy wypowiadają się w tych tematach. Tak jak wyżej napisałeś - dobrym pomysłem byłaby ankieta. Ale na razie nic nie wiem o opiniach innych użytkowników, bo jeszcze nikt nie wyraził swojego zdania w tamtym temacie.

OK, ale koniec offtopu.

ziutek503 napisał(a):
Jest wiele wątków, w których ja nie zabiorę głosu, ponieważ się na tym nie znam ,ale dlaczego nie mogę dowiedzieć się jaka pogoda jest w Zakopanem, które naprawdę kocham .

Jest cała wuchta serwisów pogodowych, na których można sprawdzić szczegółową pogodę w każdym zakątku naszego pięknego kraju.

ziutek503 napisał(a):
Reasumując trzeba dwa razy pomyśleć zanim się coś zrobi i druga sprawa, ze nie jestem tutaj sam. :lol:

A kto nie myśli, co robi?

vilemo napisał(a):
Mam wystarczająco udowadniania w otoczeniu sprawnych swojej wartości jako człowieka, choc jestem jej w pełni świadoma , swoich wad i zalet i naprawdę nie mam zamiaru udowadniac innemu niesprawnemu swojej wartości, aby lepiej się poczuc .

A czy ktokolwiek tego od Ciebie oczekuje? Czy ja gdziekolwiek zanegowałem twoją wartość, jako człowieka? Czy naprawdę nie można tutaj napisać czegokolwiek krytycznego, bo zaraz ujdzie to za obrazę majestatu?

vilemo napisał(a):
Tak jak Ziutek napisał tu wolno nam wszystko, nawet marudzic i narzekac i nikt nikogo nie zmusza do czytania . To forum ma byc odskocznią od monotonii dnia codziennego, a nie polem bitwy, jak chcieliby niektórzy :)

Kto by chciał pole bitwy?

Villemka napisał(a):
chlopak ma poprostu nature dyktatorska.az przykro czytac jego posty :(

LOL! :D

PostNapisane: 22 wrz 2010, 13:49 
Pisarz
Pisarz

nowa Inika 5!slowo daje :o swoja droga,mamy prawo nie zgadzac sie z twoim,,jedynie slusznym,,zdaniem :evil: a Tobie nic do tego i skoncz te krytyke :/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]