Witaj na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Monitor od kompa i jego "mruganie"

Moderator: Moderator

Avatar użytkownika
User

asia_86

Ranga

Moderator

Moderator
Posty

10895

Dołączył(a)

21 sie 2006, 15:39

Lokalizacja

Podkarpacie

Monitor od kompa i jego "mruganie"

Postprzez asia_86 » 2 sie 2012, 12:12

Wiecie od paru dni Monitor od mojego kompa dziwnie "mruga" (odkąd elektryk zmienił mi gniazdko na tzw z bolcem) .... Co może być przyczyną :?: Kabelki wciśnięte są mocno do kompa i gniazdka....

Monitorek to Acer 19" LCD V193W (bez innych literek) wygląda tak : http://www.agito.pl/monitor-acer-19-lcd ... 81120.html

Psuje się czy co :?:
" - A kim jest Wojownik Światła ?- Człowiekiem , który umie docenić , jakim cudem jest życie; który do samego końca walczy o to, w co wierzy..." (P. Coelho- Wojownik Światła).
Avatar użytkownika
User

klansman

Ranga

Pisarz

Pisarz
Posty

2098

Dołączył(a)

15 lis 2011, 16:46

Lokalizacja

Bielsko-Biała/Wadowice

Imię

Forumowy_Psychopata

Re: Monitor od kompa i jego "mruganie"

Postprzez klansman » 2 sie 2012, 13:00

Wydaje mi się że jak mruga to podrywa Cię :D A tak na serio to wymiana gniazdka nie powinna mieć wpływu na działanie monitora, może matryca coś szwankuje, mi jak mrugał to okazało się że kabelek był lekko wypadający ale mówisz że masz dociśnięty to raczej nie będzie to.
http://www.siepomaga.pl
Avatar użytkownika
User

bodzio2

Ranga

Pisarz

Pisarz
Posty

11836

Dołączył(a)

21 wrz 2011, 12:57

Lokalizacja

Opolskie

Imię

Bogdan

Re: Monitor od kompa i jego "mruganie"

Postprzez bodzio2 » 2 sie 2012, 13:02

Moim zdaniem, to że elektryk zmienił Ci gniazdko z bolcem (uziemieniem) to nie ma żadnego związku, to mógłby być tylko zbieg okoliczności, podejrzewam tu dwie rzeczy"

- Zużycie się lampy - świetlówki (fluroscensyjnej), która podświetla matrycę na 90%.
- Uszkodzenie taśmy matrycy (brak styków) na 10%.

Oczywiście można taką lampę kupić i wymienić sobie samemu, trzeba mieć cierpliwość, i jest (czasochłonne), ale jak się nie ma o tym pojęcia to raczej proponuję oddać do servisu, to są najczęstsze usterki w monitorach, być może się mylę?.

P.S z ciekawości sprawdz jeszcze podłaczając monitor w innym miejscu w mieszkaniu, czy będzie też tak samo mrugał, być może jak elektryk wymieniał gniazdko, to dokładnie nie poskręcał przewodów, ale to raczej wykluczam.
Avatar użytkownika
User

asia_86

Ranga

Moderator

Moderator
Posty

10895

Dołączył(a)

21 sie 2006, 15:39

Lokalizacja

Podkarpacie

Re: Monitor od kompa i jego "mruganie"

Postprzez asia_86 » 2 sie 2012, 13:08

klansman

Wydaje mi się że jak mruga to podrywa Cię :D
On za młody na podryw bo dopiero ma 2 lata :lol:


Bodzio2- nie mam możliwości podłączenia gdzie indziej. A na w/w wymianach- nie znam się :). Dobrze, że jeszcze rok mam gwarancji to mogę oddać do naprawy :wink:
" - A kim jest Wojownik Światła ?- Człowiekiem , który umie docenić , jakim cudem jest życie; który do samego końca walczy o to, w co wierzy..." (P. Coelho- Wojownik Światła).
Avatar użytkownika
User

bodzio2

Ranga

Pisarz

Pisarz
Posty

11836

Dołączył(a)

21 wrz 2011, 12:57

Lokalizacja

Opolskie

Imię

Bogdan

Re: Monitor od kompa i jego "mruganie"

Postprzez bodzio2 » 2 sie 2012, 13:13

asia_86 napisał(a):

Bodzio2- nie mam możliwości podłączenia gdzie indziej. A na w/w wymianach- nie znam się :). Dobrze, że jeszcze rok mam gwarancji to mogę oddać do naprawy :wink:


To dlaczego od razu nie napisałaś że monitor masz na gwarancji, to wspaniale bynajmniej naprawią Ci za darmo, pozdrawiam :wink:
Avatar użytkownika
User

asia_86

Ranga

Moderator

Moderator
Posty

10895

Dołączył(a)

21 sie 2006, 15:39

Lokalizacja

Podkarpacie

Re: Monitor od kompa i jego "mruganie"

Postprzez asia_86 » 3 sie 2012, 11:36

Bodzio2-

To dlaczego od razu nie napisałaś że monitor masz na gwarancji, to wspaniale bynajmniej naprawią Ci za darmo, pozdrawiam :wink:



Bo myślałam,że to coś łatwiejszego do wymiany i że sama sobie z tym poradzę :wink:
" - A kim jest Wojownik Światła ?- Człowiekiem , który umie docenić , jakim cudem jest życie; który do samego końca walczy o to, w co wierzy..." (P. Coelho- Wojownik Światła).
Avatar użytkownika
User

bodzio2

Ranga

Pisarz

Pisarz
Posty

11836

Dołączył(a)

21 wrz 2011, 12:57

Lokalizacja

Opolskie

Imię

Bogdan

Re: Monitor od kompa i jego "mruganie"

Postprzez bodzio2 » 3 sie 2012, 11:42

asia_86 napisał(a):Bo myślałam,że to coś łatwiejszego do wymiany i że sama sobie z tym poradzę :wink:


Jeśli masz sprzęt na gwarancji to każda Twoja najmniejsza ingerencja w naprawę tego sprzętu, unieważnia jego gwarancję, i dlatego jeśli jest sprzęt na gwarancji, a zwłaszcza monitory, lub laptopy czy podobne sprzęty tego typu, to nie warto samemu próbować go naprawiać, oczywiście jeśli gwarancja minie to owszem, można swoimi siłami próbowac taki sprzęt samemu naprawić, pod warunkiem że się ma o tym jakieś pojęcie, bo można jeszcze bardziej uszkodzić taki sprzęt :wink:
no avatar
User

krzyslbl

Ranga

Przyjaciel Forum

Przyjaciel Forum
Posty

3391

Dołączył(a)

2 paź 2011, 18:40

Lokalizacja

Z nienacka

Imię

krzysiek

Re: Monitor od kompa i jego "mruganie"

Postprzez krzyslbl » 3 sie 2012, 18:45

Odłącz kabel ten co jest do komputera włączony i sprawdź czy żaden z tych malutkich bolców we wtyczce nie jest skrzywiony. Jeśli przy monitorze kabelek jest wymienny to też sprawdź te bolce. Mi kiedyś jeden się skrzywił przy podłączaniu to był zielony ekran. Co do gniazdka to nie wiem, mi aby przychodzi do głowy że luźno wtyczka jest, tzn luźno wchodzi i troszkę nie łączy, przyłóz ucho do gniazdka i jak coś to usłyszysz delikatne trzeszczenie i moze poczujesz spaleniznę.
Avatar użytkownika
User

asia_86

Ranga

Moderator

Moderator
Posty

10895

Dołączył(a)

21 sie 2006, 15:39

Lokalizacja

Podkarpacie

Re: Monitor od kompa i jego "mruganie"

Postprzez asia_86 » 4 sie 2012, 16:20

bodzio2- dzięki za info :)

krzyslbl- spróbuję tak zrobić.


Coś z tym monitorem muszę zrobić :!: - Jak komp pochodzi dłużej niż godzinę to bardziej mruga;/ Możliwe,że oddam do naprawy....
" - A kim jest Wojownik Światła ?- Człowiekiem , który umie docenić , jakim cudem jest życie; który do samego końca walczy o to, w co wierzy..." (P. Coelho- Wojownik Światła).
Avatar użytkownika
User

bodzio2

Ranga

Pisarz

Pisarz
Posty

11836

Dołączył(a)

21 wrz 2011, 12:57

Lokalizacja

Opolskie

Imię

Bogdan

Re: Monitor od kompa i jego "mruganie"

Postprzez bodzio2 » 4 sie 2012, 16:35

asia_86 napisał(a):Coś z tym monitorem muszę zrobić :!: - Jak komp pochodzi dłużej niż godzinę to bardziej mruga;/ Możliwe,że oddam do naprawy....


Zdecydowanie oddaj do naprawy reklamacyjnej, nie zwlekaj ani chwili :wink:
no avatar
User

krzyslbl

Ranga

Przyjaciel Forum

Przyjaciel Forum
Posty

3391

Dołączył(a)

2 paź 2011, 18:40

Lokalizacja

Z nienacka

Imię

krzysiek

Re: Monitor od kompa i jego "mruganie"

Postprzez krzyslbl » 24 sie 2012, 17:32

I co z tym monitorem? Mówisz że po czasie miga, dziwna sprawa.
Avatar użytkownika
User

asia_86

Ranga

Moderator

Moderator
Posty

10895

Dołączył(a)

21 sie 2006, 15:39

Lokalizacja

Podkarpacie

Re: Monitor od kompa i jego "mruganie"

Postprzez asia_86 » 22 lut 2013, 14:09

Sprawa wyjaśniona - to od gniazdka z uziemieniem - mrugało. Po zmianie gniazdka na zwykłe - problem zniknął.
" - A kim jest Wojownik Światła ?- Człowiekiem , który umie docenić , jakim cudem jest życie; który do samego końca walczy o to, w co wierzy..." (P. Coelho- Wojownik Światła).
Avatar użytkownika
User

bodzio2

Ranga

Pisarz

Pisarz
Posty

11836

Dołączył(a)

21 wrz 2011, 12:57

Lokalizacja

Opolskie

Imię

Bogdan

Re: Monitor od kompa i jego "mruganie"

Postprzez bodzio2 » 22 lut 2013, 14:17

No to super :wink:

Obrazek

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Powered by phpBB ® | phpBB3 Style by KomiDesign