Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 gru 2010, 15:40 
Moderator
Moderator

Jakie macie monitory do kompa :?: LCD ( te cienkie) czy takie starszego typu :?: Wady i zalety :?:

Ja niedawno zmieniłam właśnie na ten nowszy LCD 19 cali i na razie ok. Obrazy ładne - mniej mi się oczy męczą jak długo siedzę przed kompem i byłabym zadowolona w 100 % gdyby nie jeden mały szczegół.A mianowicie na płytce CD do monitora nie ma sterowników pod Windows XP 32 bit. Nawet na stronie producenta nie ma ( pod WIN-a 7 i Vistę są). W sieci znalazłam np 64 bit pod Xp ale to nie jest to... Na razie mam monitor ustawiony jako domyślny...

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 23 gru 2010, 20:18 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Asia_86 o sterownikach do monitorów nie słyszałem. Na pewno chodzi o odpowiednie sterowniki do kart graficznych, jednak nie musisz się o to martwić. Jeżeli podłączyłaś monitor przez standardowe wejście VGA, zazwyczaj duża niebieska wtyczka, to wszystko musi działać normalnie. Może się jednak zdarzyć, ze monitor nie obsłuży jakiegoś typu rozdzielczości. u mnie tak jest. Monitor ładnie działa w rozdzielczościach 1024 x 768, 800x600 640x400, ale jak w jednej grze ustawiła mi się rozdzielczość 768x480, to monitor zrobił się czarny i nie chciał puścić. obrazu, a mój poprzedni CRT działał na takiej rozdzielczości. Zdecydowanie jestem zwolennikiem monitorów LCD, mój ma 22 cale :)

istotne zalety:
Trójwymiarowa głębia
nie męczy oczu
o wiele stabilniejszy obraz.

Asia_86, jeżeli przesiadłaś się z monitora CRT na LCD, możesz zmniejszyć częstotliwość odświeżania obrazu. Przy monitorach CRT minimum to 80 Hz, przy mniejszych częstotliwościach widoczne było pulsowanie i drżenie obrazu, a to niestety męczy oczy. Na monitorach LCD ruch jest bardziej płynny i to jego największa zaleta. Jednak jeżeli będzie zbyt płynny, to przy oglądaniu filmów z bardzo dynamiczną akcją, lub podczas grania w bardzo dynamiczny gry, obraz może się lekko rozmywać.

PostNapisane: 23 gru 2010, 21:16 
Pisarz
Pisarz

Imię: K
Ja również mam LCD 22 cale, a rozdzielczość mam ustawioną na 1152 x 864. Prawdę mówiąc nie wiem czy to jest dobrze ustawione.

PostNapisane: 23 gru 2010, 23:24 
Moderator
Moderator

Femme
Jeżeli twój monitor obsługuje taką rozdzielczość, to może być :) :D

PostNapisane: 25 gru 2010, 13:32 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
LCD ma też inną zaletę - pobiera mniej prądu ;) Poza tym zabierają mniej miejsca, mniej się kurzą (te płaskie), łatwiej przypiąć kamerkę internetową. Nie wiem jeszcze jak z trwałością - mój (a właściwie mamy, bo jej podarowałam komputer stacjonarny odkąd mam laptopa) akurat się zepsuł - pokazuje obraz na niebiesko. Mam zamiar pożyczyć od siostry kabel i zobaczyć, czy wystarczy go u mnie wymienić czy będę musiała dać do naprawy monitor.

PostNapisane: 25 gru 2010, 15:09 
Moderator
Moderator

Ewa, Jeżeli twój monitor pokazuje obraz na niebiesko, to może być coś nie tak z RGB. sprawdź ustawienia RGB w swoim monitorze. może coś się tam przestawiło.

PostNapisane: 25 gru 2010, 17:02 
Moderator
Moderator

Marcin87 to w takim razie co tu jest : http://www.acer.pl/acer/service.do?Lang ... =662774723 :?: To sterowniki do mojego monitora :) (tyle że XP nie ma)... Ja mam ustawione 1280 x 1024- Komp "czyta" monitor jak domyślny.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 26 gru 2010, 03:17 
Administrator Główny
Administrator Główny

Marcin87 napisał(a):
Ewa, Jeżeli twój monitor pokazuje obraz na niebiesko, to może być coś nie tak z RGB. sprawdź ustawienia RGB w swoim monitorze. może coś się tam przestawiło.

To pierwsze co zrobiłam, Marcinie :) Niestety problem wydaje się być poważniejszy. Na szczęście okazało się, że mam na niego jeszcze gwarancję, więc powinni mi go naprawić za darmo.

PostNapisane: 27 gru 2010, 21:28 
Moderator
Moderator

A to luz :) Teraz mi się przypomniało, że w moim laptopie też zmieniały się kolory obrazu. Po hibernacji i ponownym odhibernowaniu lapka obraz był żółty. Dopiero po restarcie systemu wszystko wraca do normy. Może więc to nie monitor, a coś w systemie lub karcie graficznej. Teraz z laptopem tak się nie dzieje, na całe szczęście.

PostNapisane: 28 gru 2010, 20:06 
Administrator Główny
Administrator Główny

Marcinie, testowaliśmy na 2 innych komputerach, a nawet inny monitor podłączyliśmy do tamtego komputera. Ewidentnie winny jest monitor i wiemy już, że to nie jest wina kabla w tym monitorze, bo go również sprawdzaliśmy.

PostNapisane: 31 gru 2010, 15:38 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
asia_86 napisał(a):
to w takim razie co tu jest : http://www.acer.pl/acer/service.do?Lang ... =662774723 :?: To sterowniki do mojego monitora :) (tyle że XP nie ma)... Ja mam ustawione 1280 x 1024- Komp "czyta" monitor jak domyślny.

Sterowniki monitorka według mnie, nie są jakoś szczególnie potrzebne , choć mam oryginalną płytkę z takowymi (monitor LCD LG 22 cale) to nie używam , system XP sp2 jak również sp3 po wgraniu sterownika karty graficznej wszystkie ustawienia rozdzielczości i odświeżania są dostępne we właściwościach pulpitu :) . Ewentualnie monitor domyślny można zmienić na Plug and Play i wszystko powinno chodzić jak należy. W sterownikach firmowych monitorków dostępne są tgzw schematy kolorów systemowych dla danego modelu ale ja tam żadnej różnicy nie dostrzegam miedzy tymi standardowymi, a dedykowanymi pod konkretny sprzęt .

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]