Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lis 2011, 17:45 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

W związku z tymi ciągłymi lamentami na forum - odnośnie wszelkich dziedzin życia - od rodziców po pracodawców zapraszam Was do zabawy. Wiele osób pisze tutaj o swojej trudnej sytuacji w związku z tym chciałabym wiedzieć co robicie, robiliście (zakładam od czasu szkoły do teraz) by dobrze się Wam żyło, żeby zdobyć niezależność, przyjaciół, znajomych, pracę, może podziw w oczach innych, a także co mogłoby Wam pomóc i co robicie w tym kierunku.

A ja problemów nie mam bo
Cierpienie nie jest w cenie
Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

PostNapisane: 24 lis 2011, 17:51 
Pisarz
Pisarz

Imię: Monika
lucyfrecjo - spodobałby mi się Twój temat gdyby nie to 1-e zdanie. Czy doprawdy tak trudno jest Ci zrozumieć, że jak ktoś ma jakiś problem i wyrzuci go wirtualnie to trochę mu będzie lżej ? Poza tym ja nie widzę tu ciągłych lamentów. Chyba jednak nie za często bywasz na tym forum żeby tak oceniać innych wypowiedzi.

PostNapisane: 24 lis 2011, 17:57 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Oczywiście, że są też pozytywne watki, ja tego nie neguję. Co do lamentów mam na myśli puste hasła, które ludzie rzucają, które nie są poparte jakimkolwiek sensowym argumentem, a jest takich wiele.

Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

PostNapisane: 24 lis 2011, 18:28 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Od czasu sterydów schudłam 30 kg, a od lipca jak się bardzo wzięłam za siebie 12. Ćwiczę codziennie i o wiele lepiej się ruszam. Kiedyś sama na łóżku nie potrafiłam usiąść, teraz z balkonikiem chodzę, a i czasami po domu o kulach.

PostNapisane: 25 lis 2011, 00:46 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Sukces...: Znalazłam nową pasję. Łucznictwo.

PostNapisane: 25 lis 2011, 12:30 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Tam gdzie jeden widzi bezsens, tam drugi skarby znajduje - pojęcie sensu, jak i bezsensu to subiektywna ocena każdego, każdej wypowiedzi, niemniej mając tą świadomość czasami też stwierdzę, że jakaś wypowiedź bądź argument jest bezsensu i puki ktoś mnie z ewentualnej błędnej oceny "sensownie" nie wyprowadzi nadal twierdzę, że wypowiedział się bezsensownie.

Ale żeby nie było to lucyfrecja ma trochę racji jeżeli chodzi o lamety same w sobie, owszem też się zgodzę z Karaoke wyrzucenie z siebie pomaga tylko akurat tu trzeba uważać na cienką granicę, którą łatwo przekroczyć i terapeutyczne wylewanie żali zmienia się w smędzenie i czarnowidztwo.

Sukcesy, oj wiele ich jest ale najważniejsze to te, które prowadzą do odzyskiwania siebie z przed lat, z przed poważnych kłopotów ze zdrówkiem, szczegółów oszczędzę - co robię żeby ten proces nadal trwał, no cóż prozaicznie powiem że kasę zbieram bo bez niej kolejnego etapu nie popchnę do przodu.

I tak nawiasem mówiąc to co, na koniec wypowiedzi posmędziłem jaki to ja biedny i nieszczęśliwy bo kasy mi brakuje żeby coś załatwić, kurcze wszystkim brakuje co nie :?: - ocena ostatniego zdania zależy w znacznym stopniu od podejścia czytelnika, bo równie dobrze można by było zinterpretować ją tak:

No gość prze do przodu, wie co ma robić i czego mu brakuje do osiągnięcia celu - prawda że brzmi pozytywnie :?:

PostNapisane: 25 lis 2011, 13:05 
Moderator
Moderator

xWilku racja, ale napisz jeszcze jaki masz sukces...

PostNapisane: 25 lis 2011, 13:18 
Pisarz
Pisarz

Katarzyna Metzger napisał(a):
xWilku racja, ale napisz jeszcze jaki masz sukces...

Z całym szacunkiem Kasiu ale do zwierzeń mnie nie namówisz napisałem ogólnie -

"Sukcesy, oj wiele ich jest ale najważniejsze to te, które prowadzą do odzyskiwania siebie z przed lat, z przed poważnych kłopotów ze zdrówkiem, szczegółów oszczędzę"

Jeden rąbek uchylić mogę, jako istotny sukces uważam to że jestem już ponad rok z kobietą po dość długiej przerwie, abstynencji od relacji damsko-męskich związane to było ze stanem zdrowia, fakt ten zaliczam jako pewnego rodzaju zwięczenie wysiłków do poprawy swojego losu na przekór wszystkim i wszystkiemu. Proszę mnie źle nie zrozumieć mój obecny związek nie jest jakimś trofeum, tak w zasadzie wyszedł sam z siebie ale dla mnie to to, że jestem teraz w stanie być w udanym związku, i pewne uwarunkowania w tym nie przeszkadzają to sukces który sam wypracowałem, etap z życia który został odzyskany.

PostNapisane: 25 lis 2011, 13:34 
Moderator
Moderator

xWilku nie chodziło mi o zwierzenia... Ale cieszę się z tobą i innymi. Nawet niewielkimi rzeczami :-D

PostNapisane: 25 lis 2011, 15:12 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

I to mi się podoba, a co do kasy - w wielu przypadkach jest kluczem do rozwiązanie problemu, grunt to robić coś by ją zdobyć, a nie smęcić, ze jej po prostu nie ma. :)
Moim ogromnym sukcesem jest zmobilizowanie się do zdania ponownego matury i dostanie na studia o których marzyłam, a nie które były tylko i wyłącznie praktyczne. Co się z tym wiąże duże usamodzielnienie wraz z mężczyzną mym (wcześniej mieszkaliśmy u jego Rodziców), lekko nie jest, ale robimy wszystko, by było coraz lepiej. :)
I jeszcze coś, pewne przewartościowanie wielu rzeczy, stawianie sobie bardziej długoterminowych celów, niż myślenie o tym co za chwile. Tak trochę dorosłam chyba... :roll:

Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

PostNapisane: 25 lis 2011, 15:34 
Pisarz
Pisarz

lucyfrecja napisał(a):
I to mi się podoba, a co do kasy - w wielu przypadkach jest kluczem do rozwiązanie problemu, grunt to robić coś by ją zdobyć, a nie smęcić, ze jej po prostu nie ma. :)
Racja w tym jest oczywiście, tylko nie odnosi się to do wszystkich i taka wypowiedź trąci albo małą pokorą, albo niewielkim doświadczeniem, lub też taka ocena wynika z oceny przez pryzmat własnego ja, często gęsto nieudanie. Możliwości, a często ograniczenia powodują że robi się tzw. kwadratura koła, ale żeby było jasne, brak chęci do działania tam gdzie one są możliwe, we mnie budzi pewne zdziwienie, ale żeby jakieś "smędzenie" z powodu braku kasy uznać za nieuzasadnione bo to czy tamto, najpierw trzeba mieć dogłębną i prawidłową ocenę sytuacji, a o to nie tak łatwo.

PostNapisane: 25 lis 2011, 16:49 
Moderator
Moderator

xWilku napisał(a):
"Sukcesy, oj wiele ich jest ale najważniejsze to te, które prowadzą do odzyskiwania siebie z przed lat, z przed poważnych kłopotów ze zdrówkiem,...
Mam już od lipca 1 kg mniej :D Od czasy sterydów 31 :DA i właśnie ćwiczyłam by być coraz bardziej sprawna być.

PostNapisane: 25 lis 2011, 18:05 
Pisarz
Pisarz

DZASTI napisał(a):
Mam już od lipca 1 kg mniej :D Od czasy sterydów 31 :DA i właśnie ćwiczyłam by być coraz bardziej sprawna być.

No i super :-D , i wiemy o co kaman :)

PostNapisane: 25 lis 2011, 18:07 
Moderator
Moderator

Taaaa miało być 13 kg mniej :D

PostNapisane: 26 lis 2011, 12:34 
Moderator
Moderator

DZASTI patrz na to ile schudłaś, to że chudniesz powoli to lepiej :)

PostNapisane: 26 lis 2011, 12:41 
Moderator
Moderator

Ja wiem, że wolniej to zdrowiej. Postanowiłam sobie 0,5 kg tygodniowo. Ale często mam więcej.

PostNapisane: 26 lis 2011, 15:07 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

xWilku napisał(a):
Możliwości, a często ograniczenia powodują że robi się tzw. kwadratura koła
Rozumiem, że zakładasz, że nie dla każdego pomysł na zdobycie kasy jest prosty? Ja jednak bym się upierała, że jeśli się chce to coś się zawsze wymyśli.
DZASTI podziwiam, co prawda zwykle nie mam problemu z wagą, ale bardzo ciężko jest mi odmawiać sobie małych przyjemności w postaci jedzenia.

Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

PostNapisane: 29 lis 2011, 20:51 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja tez mam sukces, ale napisze o nim jak już ten sukces się dopełni i będzie naprawdę namacalny. Szczerze nie mogę się już go doczekać :hurra2: Marzyłam o nim od dzieciństwa i uważałam za marzenie nieosiągalne. A życie bywa zaskakujące :-D. Moim sukcesem jest też to, że moje prace się podobają i są osoby, które chcą je ode mnie kupować lub zamawiają u mnie na przykład portrety. Są osoby, które co roku biorą ode mnie kartki świąteczne, bo są oryginalne i ładnie wykonane. To mój sukces.

PostNapisane: 29 lis 2011, 23:15 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Z mojej strony kilka słów. Nigdy nie byłem typem narzekacza, co nie oznacza, że w niektórych dziedzinach życia, rzeczywiście jest u mnie"dupa blada". Niemniej jednak jakieś drobne sukcesy można u mnie znaleźć.
Moje sukcesy, to: Mam w miarę dobrą pracę, jak na okoliczny rynek pracy i mój stan zdrowia.. Nie pobieram renty i staram się jej nie pobierać tak długo jak będę mógł pracować. Udało mi się przeprowadzić termomodernizację i mały remont mieszkania, przez co zaoszczędziłem na rachunkach i ogrzewaniu. Udało mi się latem zrobić mały plener fotograficzny, mimo kłopotów ze zdrowiem i innych problemów. Nie uważam tego wszystkiego za coś wielkiego. ale skoro taki temat to dlaczego by o tym nie napisać.

PostNapisane: 30 lis 2011, 19:51 
Pisarz
Pisarz

Imię: DARIUSZ
moim sukcesem było by gdybym trochę przytył

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]