Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sie 2010, 16:24 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Hej, Już od dłuższego czasu mój komputer działa z bardzo dużym opóźnieniem, procesy trwają bardzo długo. Oto kilka istotnych objawów:
1- nie mogę do końca zdefragmentować dysku, pojawia się komunikat "NIektóre pliki nie mogą zostać defragmentowane" Co ciekawe, w raporcie przy liście plików niezdefragmentowanych jest pusto.
2- Komputer działa bardzo wolno przez około godzinę po uruchomieniu, potem wszystko jest ok.

Przeskanowałem swój komputer programem NOD32, zdefragmentowałem to, co się dało, uruchomiłem automatyczne naprawianie błędów systemu plików
skanowałem dysk z opcją automatycznego odzyskiwania utraconego sektoru
Czyściłem rejestr i autostart za pomocą programu CCleaner. wykasowałem wszystkie niepotrzebne pliki tymczasowe.

System był formatowany na początku marca tego roku i wszystko działało dobrze. Teraz przy spowolnieniu słyszę odgłos intensywnie pracującego dysku.

W sumie sprzęt ma już prawie 7 lat. Czy to mogą być objawy konającego dysku, procka albo pamięci? Po prostu szlak mnie trafia, gdy czekam, aż uruchomi się przeglądarka. Po kliknięciu w jakąkolwiek ikonę, czekam jakąś minutę, aż program się uruchomi. Istny koszmar.

P.s Mam windows xp z SP3

PostNapisane: 28 sie 2010, 16:50 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Alek
calkiem prawdopodobne ze hardziel pada, skoro programowo nic nie wykrylo, o ile masz aktualnego cc i noda. podepnij innych dysk pod kompuyter i zobaczysz na innym czy jest ten sam efekt.. dla bezpieczenstwa skopiuj sobie wszystko co wazne ;)

PostNapisane: 28 sie 2010, 19:19 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Objawy które opisałeś pasują bardziej do jakiś wirusów niż kłopotów z HDD czy czymkolwiek innym jeżeli by dysk padał to spowolnienie w działaniu miało by miejsce podczas startu systemu i aplikacji Ty piszesz że on cały czas coś muli.

Zamiast NOD32 - ściągnij sobie wersje testową Norton Internet Security 2010 szuknij sobie instalkę w googlach - przed skanowaniem ustaw parametry wykrywania na "agresywny" (2011 chyba to jeszcze bety są) sam norton mimo że skuteczniejszy niż NOD32 to za mało, dodatkowo bardzo dobry program do usuwania szkodliwego oprogramowania ściągnij stąd
http://www.emsisoft.com/en/software/download/ ja mam te dwa skanery i spokój z robactwem

Ale jeżeli to jednak twardziel się sypie, sprawdzisz to niestety przez postawienie na nowo systemu.
Jak pomoże to żeby później nie było podobnych problemów polecam zrobić sobie kopię bezpieczeństwa całej partycji z systemem (po wcześniejszej konfiguracji) i jak by co możesz szybko odzyskać sprawny system. (Na funkcji odzyskiwania systemu windows zbytnio bym nie polegał) - ja do bekcupów używam Acronis True Image Home - ale są i darmowe aplikacje tego typu, tylko warto zwrócić uwagę żeby miały ratunkowy CD (bootowalny) w razie czego. :)

PostNapisane: 28 sie 2010, 21:50 
Moderator
Moderator

Dzięki Wilku, bo Już bałem się, że to twardziel. Komp teraz pracuje bardzo szybko, tylko przez pierwszą godzinę po uruchomieniu windy jest kompletna masakra. Jutro spróbuję z tymi programami, które mi poleciłeś i dam znak, co z tego wyjdzie :)

PostNapisane: 28 sie 2010, 22:07 
Pisarz
Pisarz

Daj daj znać :) - Ale zwykle najlepszą naprawą systemu bywa "format C:\ :lol:
Nieraz jak mi się nie chciało pitolić to tak robiłem u kogoś u siebie czasami chce mi się pobawić, ale zwykle jak coś nie ten to korzystam z bekcupów całych partycji. :)

PostNapisane: 28 sie 2010, 22:13 
Moderator
Moderator

No ja właśnie chciałbym uniknąć formatowania, bo jest z tym trochę zabawy. Ponadto nie mam drugiej partycji, więc musiałbym znowu wszystko przenosić na lapka, a trochę tego mam :)

PostNapisane: 28 sie 2010, 22:37 
Pisarz
Pisarz

Warto podzielić sobie HDD przy jakiejś okazji, niektóre mniej sprytne wirusy działają tylko w obrębie jednego woluminu i defragmentacja przebiega szybciej bo nie zawsze trzeba wszystko układać na raz. :)

PostNapisane: 29 sie 2010, 22:16 
Moderator
Moderator

Hej, Użyłem programu Emsisoft antymalware i byłem po prostu w szoku! Program wykrył aż 308 zagrożeń, z czego spora część to pliki śledzące i ciasteczka szpiegujące. To tłumaczy spowolnienie i intensywną pracę dysku. Program zainstalowałem jako darmowy skaner, bo NOD w sumie dobrze działa, na bieżąco łapie podejrzane pliki. Myślę, że teraz tak jak ty, będę miał spokój z robakami na kompie :D

PostNapisane: 30 sie 2010, 09:59 
Pisarz
Pisarz

Emisoft robi niezłe oprogramowanie. :)

PostNapisane: 30 sie 2010, 12:12 
Moderator
Moderator

Fakt. Miałem okazję to właśnie poznać. Zdziwiła mnie jedna rzecz, a mianowicie, jak to możliwe, że jeden program mógł mieć aż 80 śladów wirusa w rejestrze systemowym. Właśnie uruchomiłem komputer i już po minucie zrobił się potwornie wolny, a to dla tego, że po oczyszczeniu kompa zniknął mi program Ares, który służył do wyszukiwania plików sieci p2p. NIestety, to właśnie ares okazał się śmieciarzem. Zamiast czekać całą godzinę, przeskanowałem jeszcze raz sam rejestr i pamięć funkcją "Szybki skan" i wszystkie wykryte robaki usunąłem. Potem zrestartowałem komputer i teraz bardzo szybko śmiga :D

PostNapisane: 30 sie 2010, 13:34 
Pisarz
Pisarz

To super jeden "problim" mamy z głowy - a swoją drogą nie boisz się korzystać z p2p :?: - ja nie korzystam bo różnie to z tym bywa , nie do końca ufam aplikacją typu IP Blocker. :/

PostNapisane: 30 sie 2010, 15:20 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Kamil
Marcinie Ares to najgorszy program do ściągania plików z sieci... Po pierwsze strasznie zwalnia komputer, po drugie ściąga tysiące śmieci na komputer... Jak już korzystać z takich rzeczy to z p2p przerzuć się na p2m.

http://kamiltga.wordpress.com/

PostNapisane: 16 wrz 2010, 16:30 
Moderator
Moderator

Dzisiaj mój komputer znowu zwolił, ale tym razem dla tego, że było sporo aktualizacji windows. :D Jak komp skończył pobieranie aktualizacji i się zresetował, to śmigał bardzo szybko. :D

PostNapisane: 17 wrz 2010, 19:52 
Dyskutant
Dyskutant

Marcin więc ja jakies 6 lat temu zaczałem na celeronie po trzech latach był tak zamulony że koszmar . Kumpel go odszumował tzn odinstalował system , wyczyścił wiatraczek , sformatował , uruchomił , i teraz robi za magazyn pamięci . Musisz kupić nowy , inaczej będziesz musiał co rok go generalnie remontować jak opisałem , warto się w to bawić ?
w/g mnie nie , tym bardziej ,że są coraz szybsze łącza , i na prawde dobre maszyny można kupić juz do 1800 pln , a komputer to okno na świat .

PostNapisane: 18 wrz 2010, 15:41 
Moderator
Moderator

Dzięki Bogdanus, chyba będę musiał tak zrobić, chociaż jak na razie, trochę się w nim poprawiło, jednak problemy nie zniknęły do końca. czasem też dostaję dziwne komunikaty w stylu.

instrukcja z pod 0x0f1ac26 nie może być "write". Wygląda mi to na trudności z prockiem lub pamięciom, bo ten kod zaczynający się od 0x dytyczy adresu w pamięci.

PostNapisane: 19 wrz 2010, 10:04 
Pisarz
Pisarz

Imię: Mariola
wilku ja mam wlasnie Nortona.jest calkiem dobry :)

PostNapisane: 19 wrz 2010, 11:19 
Pisarz
Pisarz

Villemka tak też się przywiązałem , szczególnie jak to jeden gościu wypuścił pewien soft z 4 wirusami i kłócił się ze mną w temacie wyższości Kasperskiego , ale niech mu będzie. Swoją drogą zdecydowanie polecam nie zależnie od tego jakiego się ma antywira na stałe , A-Squared firmy Emisoft o którym pisałem już wcześniej (sporo wyłapuje to czego inne tego typu aplikacje nie widzą), do wyboru są dwie wersje komercyjna i zwykła - zwykłą można skanować nowe pliki i system, aktualizacje przeprowadza się ręcznie w zależności od potrzeb, wersja komercyjna lepsza bo ma ochronę w czasie rzeczywistym i sporo innych dodatkowych usług, (hehe mi udało się trafić na promocje i mam subskrypcje na 1 rok za free) ale, używam tego do skanowania całego dysku lub włączam ochronę w czasie rzeczywistym kiedy instaluje coś nowego lub do skanowania nowego pliku (używanie na stałe ochrony w czasie rzeczywistym zamula trochę pracę dysku, przy Nortonie tego nie ma)

PostNapisane: 18 gru 2010, 22:47 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Ryszard
Najlepiej wejść w pomocy i obsłudze technicznej.Wpisać po prostu wolny komputer i tam będzie napisane o tym.

PostNapisane: 22 sty 2011, 16:39 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: daniel
polecam użyć hitmana pro i usunąć nim wszystko po za virusami w win 32 :)

PostNapisane: 19 cze 2011, 15:24 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Robert
Polecam dokupić pamięć RAM...sam to zrobiłem w listopadzie i po tym jest o wiele szybciej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1