Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sty 2009, 22:21 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Mateo napisał(a):
Dla mnie stawianie takich pytań "Co jest celem waszego życia?" itp. jest trochę bezsensowne... Celem naszego życia jest dążenie do szczęścia.
W takim razie Mateusz, pytanie specjalnie dla Ciebie: Czego brakuje Ci do szczęścia? Co jest Twoim szczęściem?

PostNapisane: 4 sty 2009, 13:30 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Aggaxx napisał(a):
W takim razie Mateusz, pytanie specjalnie dla Ciebie: Czego brakuje Ci do szczęścia?
Wielu rzeczy.
Aggaxx napisał(a):
Co jest Twoim szczęściem?
Wiele rzeczy :) Ale nie będę przedstawiał szczegółów, ponieważ jest to kwestia zbyt osobista abym pisał o tym na forum publicznym.

PostNapisane: 4 sty 2009, 18:20 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Mateo napisał(a):
Ale nie będę przedstawiał szczegółów, ponieważ jest to kwestia zbyt osobista abym pisał o tym na forum publicznym.
I tak cię nikt nie zna wiec w czym problem :neutral: Ale masz prawo do tego :smile: Ja się nie chce powtarzać wiec nic nie napisze

PostNapisane: 4 sty 2009, 18:27 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

fiona napisał(a):
I tak cię nikt nie zna wiec w czym problem :neutral: Ale masz prawo do tego :smile:
Tak się tylko wydaje. Wystarczyłoby tylko aby ktoś przypadkiem się dowiedział że piszesz na tym forum. Wtedy dana osoba wchodzi, szuka użytkownika, wyświetla historie postów i już wie o tobie praktycznie wszystko :P Anonimowość w internecie to fikcja.

PostNapisane: 4 sty 2009, 20:39 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Mateo napisał(a):
Tak się tylko wydaje. Wystarczyłoby tylko aby ktoś przypadkiem się dowiedział że piszesz na tym forum. Wtedy dana osoba wchodzi, szuka użytkownika, wyświetla historie postów i już wie o tobie praktycznie wszystko
Shiza jak dla mnie :o

PostNapisane: 5 sty 2009, 00:02 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

fiona napisał(a):
Shiza jak dla mnie :o
Nie taka shiza, bo sam w ten sposób "podpatruję" wiele nieświadomych osób i wiem, że inni też często tak robią :D Wiem jakie błędy popełniają często ludzie przy zabezpieczaniu swojej prywatności i anonimowości w internecie. Pisanie o wszystkich prywatnych sprawach na jakimś forum to naprawdę nie jest dobry pomysł. Prosty przykład - jesteś w szkole/pracy/kafejce, czy innym bardziej publicznym miejscu i wchodzisz sobie na forum OFON. Ktoś mniej lub bardziej znajomy widzi, że udzielasz się na tym forum, a potem o ile jest ciekawski wchodzi sobie na nie i czyta twoje posty. No i potem już wie o tobie wszystko :P Często jesteśmy zbyt pewni siebie surfując po sieci i nie zdajemy sobie sprawy z tego, że każdy nasz ruch w sieci zostawia jakiś ślad. A te ślady mogą dać pełny obraz naszej osoby i ujawnić bardzo wiele danych o nas, często poufnych i osobistych.

PostNapisane: 5 sty 2009, 00:15 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Mateusz, pewnie masz dużo racji. Jednak z drugiej strony nie można popadać w paranoję. Przypuszczam, że w swoim otoczeniu mogłabym znaleźć z pięćset osób, które wiedzą czego mi do szczęścia brakuje, a żadna z nich w necie tego nie wyczytała ;) W końcu to nie jest PIN do mojej karty kredytowej i świat się nie zawali jak jeszcze kilka osób więcej będzie o tym wiedzieć :mrgreen:

Ostatnio edytowano 5 sty 2009, 00:16 przez Aggaxx, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 sty 2009, 13:22 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Aggaxx napisał(a):
W końcu to nie jest PIN do mojej karty kredytowej i świat się nie zawali jak jeszcze kilka osób więcej będzie o tym wiedzieć
Dokładnie...
Mateo napisał(a):
Nie taka shiza bo sam w ten sposób "podpatruję" wiele nieświadomych osób i wiem, że inni też często tak robią
No i na podpatrywaniu się kończy może to czysta ciekawość, każdy w sobie ma odrobinę tej cechy. Poza tym jak ktoś będzie chciał wiedzieć coś o mnie to nie musi podpatrywać na jakich stronkach się obracam, bo na pewno znalazł by o wiele ciekawsze sposoby dzięki którym by dowiedział się o mnie rożnych rzeczy... Ja nie podchodzę do takich rzeczy w taki sposób bo bym musiała w ogóle się nie udzielać, a najlepiej unikać kontaktu z innymi, bo nie daj panie ktoś się dowie jaka jestem :lol:

PostNapisane: 5 sty 2009, 16:58 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Aggaxx napisał(a):
Mateusz, pewnie masz dużo racji. Jednak z drugiej strony nie można popadać w paranoję. Przypuszczam, że w swoim otoczeniu mogłabym znaleźć z pięćset osób, które wiedzą czego mi do szczęścia brakuje, a żadna z nich w necie tego nie wyczytała ;) W końcu to nie jest PIN do mojej karty kredytowej i świat się nie zawali jak jeszcze kilka osób więcej będzie o tym wiedzieć :mrgreen:
Masz rację. W końcu każdy ma inny charakter, inną osobowość. Jedni bardziej cenią sobie prywatność i nie lubią, gdy wszyscy dookoła plotkują na ich temat, czy wiedzą wiele rzeczy z ich prywatnego życia, a inni się tym nie przejmują i prezentują bardziej luźne podejście do życia. Ja niestety zaliczam się do tej pierwszej grupy, co przyznam że chciałbym w sobie zmienić. Widocznie mam zbyt mało dystansu do własnej osoby :)
fiona napisał(a):
No i na podpatrywaniu się kończy może to czysta ciekawość, każdy w sobie ma odrobinę tej cechy.
W sumie to trochę przesadziłem z tymi wieloma osobami, co prawda zdarzyło się kiedyś dotrzeć do różnych informacji w sieci, ale generalnie to czyjeś prywatne sprawy mało mnie interesują i staram się nie wnikać w czyjeś osobiste kwestie. Chciałem po prostu w ten sposób wykazać, że jakbym chciał inwigilować i podpatrywać czyjeś poczynania w sieci to nie miałbym z tym większego problemu w przypadku osób, które nie dbają o zabezpieczanie swojej anonimowości.
fiona napisał(a):
Poza tym jak ktoś będzie chciał wiedzieć coś o mnie to nie musi podpatrywać na jakich stronkach się obracam, bo na pewno znalazł by o wiele ciekawsze sposoby dzięki którym by dowiedział się o mnie rożnych rzeczy...
No tak, ale nie każdy plotkuje i często wokół pewnych spraw narasta zmowa milczenia, albo w ogóle nie są znane. W sieci można się akurat dowiedzieć pewnych rzeczy, o których normalnie nikt głośno nie mówi.
fiona napisał(a):
Ja nie podchodzę do takich rzeczy w taki sposób bo bym musiała w ogóle się nie udzielać, a najlepiej unikać kontaktu z innymi, bo nie daj panie ktoś się dowie jaka jestem :lol:
Bez przesady :) Nie chodzi o całkowitą izolację, ale o ochronę swojej prywatności i intymnych spraw, które nie chcielibyśmy aby były znane niepowołanym osobom :)

PostNapisane: 7 sty 2009, 02:48 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Tak mi się przypomniało co do tego upubliczniania, że kiedyś z koleżanką w LO po lekcjach wyruszyłyśmy na wrocławskie ulice i zaczepiałyśmy ludzi zadając im to magiczne pytanie - jaki jest sens życia :) Wielu musiało się zastanawiać, nie to, że nie chcieli powiedzieć tylko nie wiedzieli do końca. Szczerze to byłam zdziwiona takimi reakcjami. W każdym razie co do tego sensu życia - dla mnie na pewno Rodzina + zwierzaczki i muzyka, zaraz po tym niezależność finansowa. :)

A ja problemów nie mam bo
Cierpienie nie jest w cenie
Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

PostNapisane: 11 sty 2009, 22:40 
Dobry duch
Dobry duch

fiona napisał(a):
kruszynka napisał(a):
Co lub kto jest sensem Waszego życia? Co sprawia, że macie siłę rano się budzić i stawić czoło kolejnemu dniu?
Ciekawy temat :hmm: Ja nie często wstaje z chęcią :/ A sensu życia jeszcze się nie dopatrzyłam :o:
Poczytaj Posty. Zobaczysz jak inni znajdują SENS ŻYCIA :!: Mogą to być małe i duże sprawy. Bardzo spodobał mi się Post Rafała :roll: Więc szukaj :przytul:

PostNapisane: 12 cze 2010, 14:40 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Monika
Sensem mojego życia, jest satysfakcja dojścia do celu. Mam jeszcze ich kilka chciałabym skończyć studia - kierunek socjologia. Poza tym sensem jest moja rodzina - od roku jestem szczęśliwą ciocią :), a ludzie którzy mnie otaczają... Ciekawość co przyniesie nowy dzień - może poznam nowych wartościowych ludzi ?

PostNapisane: 12 cze 2010, 14:58 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
Moim sensem życia na 1 miejscu jest wychowanie syna na dobrego człowieka... Na 2 miejscu są może jakieś wycieczki i poznawanie ciekawych ludzi, a na starość może uniwersytet trzeciego wieku :)

PostNapisane: 15 cze 2010, 19:16 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nic

PostNapisane: 15 cze 2010, 23:06 
Moderator
Moderator

fiona napisał(a):
Nic
Moja droga, każdy człowiek chce być szczęśliwy i pewnie do tego się dąży. Szczęście można pod różną postacią znaleźć, ale najważniejsze ono nie przyjdzie samo do Ciebie, nie wtedy jak będziesz przesypiała to życie. Do szczęścia trzeba dążyć :)

PostNapisane: 15 cze 2010, 23:25 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Oj, Gośka jak ty nic nie wiesz co ja mam w głowie i jak bardzo mi brak... :cry: W dupę z takim dążeniem do szczęścia :roll:

PostNapisane: 16 cze 2010, 11:20 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
Wszystkim nam brakuje szczęścia masz to na co godzisz się każda droga jest łatwiejsza gdy widzisz to co dobre jest :)

PostNapisane: 16 cze 2010, 11:53 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Sens życia? Dążenie do szczęścia. Ja, jako ateista, innego sensu nie widzę.

PostNapisane: 16 cze 2010, 13:35 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Meteo tak, ale jak nie ma nadziei na to szczęście, nie wierzy się, że spotka się je znowu...

PostNapisane: 16 cze 2010, 13:41 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

fiona napisał(a):
Meteo tak, ale jak nie ma nadziei na to szczęście, nie wierzy się, że spotka się je znowu...
Uważam, że nie powinno się całkowicie utożsamiać szczęścia z jakimiś czynnikami zewnętrznymi, na które nie mamy wielkiego wpływu. Wtedy stajemy się niewolnikami otaczającego świata i przestajemy być suwerenni. Myślę, że praktycznie w każdych warunkach można poszerzać zakres swojego szczęścia. Czynniki zewnętrzne oczywiście mają pewne znaczenie, ale na pewno nie kluczowe. Najwięcej zależy od nas samych i naszego stanu umysłu IMO.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]