Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sie 2010, 14:45 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Możliwe, że w bezsensie jest jakiś sens, a czy się o tym dowiem to nie wiem jeszcze :/

PostNapisane: 1 wrz 2010, 13:09 
Moderator
Moderator

Moim sensem życia są rodzice, K. i studia :)

PostNapisane: 1 wrz 2010, 15:44 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Ostrzeżenia: 1
Sensem mojej marnej egzystencji jest Rodzina - dziecko przede wszystkim. Ono sprawia, że w ogóle wstaję z łóżka. Gdyby nie syn nie wiem, czy miałabym jeszcze chęć do życia. Gdyby nie on to łatwiej by wcielić w czyn myśli samobójcze. Synek rozwesela i często się śmieje. Czasem rozśmiesza, a czasem rozbawi. Takie są dzieci wpieniają na maksa, ale bez nich nie ma radości...

PostNapisane: 1 wrz 2010, 15:59 
Pisarz
Pisarz

Rodzina jest najważniejsza :), byle relacje w tej rodzinie były zdrowe w innych przypadkach posiadanie rodziny potrafi zdrowo wyniszczyć :/

PostNapisane: 1 wrz 2010, 16:21 
Pisarz
Pisarz

xWilku napisał(a):
Rodzina jest najważniejsza :), byle relacje w tej rodzinie były zdrowe w innych przypadkach posiadanie rodziny potrafi zdrowo wyniszczyć :/
Mądrze powiedziane- podpisuję się pod Twoją wyważoną wypowiedzią...

PostNapisane: 5 wrz 2010, 17:17 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Ewelina
Sensem mojego życia jest rodzina i przyjaciele. Gdyby nie Oni, nie ich wsparcie nie byłoby mnie. Wiem, że dużo Im zawdzięczam. Są w każdej chwili mojego życia, w tych dobrych i złych momentach. Zawsze mogę na Nich polegać.

http://pomozewelinie.blogspot.com/

PostNapisane: 21 wrz 2010, 18:30 
Dobry duch
Dobry duch

Ja nadal poszukuję sensu swego życia. Żyję po prostu chwilą bieżącą i zanadto staram się niczego nie planować. :) kleo333

PostNapisane: 5 cze 2011, 23:36 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Piotr
Był pewien czas w moim życiu kiedy się zbuntowałem Bogu i odszedłem od Jego przykazań. Stało się tak nie dlatego, że wątpiłem w istnienie Boga, ale dlatego, że nie widziałem sensu swojego życia. Nic mi się nie udawało + moja choroba wprowadzały mnie w coraz większą deprechę. Jednak przyszedł taki czas w moim życiu, gdy doszedłem do wniosku, że to ciągłe gniewanie się na Jezusa i ludzi (denerwował mnie czasami widok szczęśliwych zdrowych ludzi) nie ma sensu, bo to sprawiało, że byłem jeszcze bardziej przygnębiony i nie miałem się do kogo odezwać, ponieważ pozrywałem prawie wszystkie kontakty ze znajomymi. Przyjąłem więc życie takim jakie jest i staram się myśleć pozytywnie, i mam nadzieję, że uda mi się znaleźć dobrą pracę, stworzyć kiedyś rodzinę (jeżeli to jest wolą Bożą) itp.

PostNapisane: 6 cze 2011, 07:44 
Pisarz
Pisarz

piotr_tzn Cieszę się, że odnalazłeś sens życia. Gratuluję wiary i optymizmu, jednakże muszę Cię przestrzec: Jeśli Twój "optymizm" będziesz zawdzięczał tylko Bogu, a nie sobie... - jeśli będziesz się podpierał czymś, lub kimś... - jeśli nie będziesz znał swojej wartości...- to Twój " optymizm " prędzej czy później pęknie jak bańka mydlana (...)

PostNapisane: 6 cze 2011, 20:18 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Wiara wspiera każdego człowieka. Silni w wierze są silni w życiu.

PostNapisane: 7 cze 2011, 07:01 
Pisarz
Pisarz

Lucy napisał(a):
Wiara wspiera
Wspiera, pomaga - zgoda...- Ale wiara nie powinna być ślepa i zwalniać od samodzielnego myślenia (...)

PostNapisane: 7 cze 2011, 19:17 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Piotr

Cieszę się, że odnalazłeś sens życia. Gratuluję wiary i optymizmu,

Dziękuję

jednakże muszę Cię przestrzec: Jeśli Twój " optymizm " będziesz zawdzięczał tylko Bogu, a nie sobie...- jeśli będziesz się podpierał czymś, lub kimś...- jeśli nie będziesz znał swojej wartości...- to Twój " optymizm " prędzej czy później pęknie jak bańka mydlana (...)

Dlaczego mnie przestrzegasz przed nadmiernym optymizmem i uważasz, że nie potrafię samodzielnie myśleć? Jeżeli podpieram się kimś mądrzejszym ode mnie to postępuję niewłaściwie? Może znowu napiszesz, że nie myślę samodzielnie, ale podam cytat z Dzienniczka św. s. Faustyny, są to słowa Matki Bożej i odzwierciedlają one moją filozofię życia:

Prawdziwą wielkością duszy jest kochać Boga i upokarzać się w Jego obecności, całkowicie zapomnieć o sobie i za nic się mieć, bo wielki jest Pan, lecz tylko w pokornych ma upodobanie, pysznym zawsze się sprzeciwia - Dz. 1711.

PostNapisane: 7 cze 2011, 20:09 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
piotr_tzn popieram. ewa161op034 nie możesz pisać, że czyjś:

" optymizm " prędzej czy później pęknie jak bańka mydlana (...)

Sory, ale nikt z nas nie napisał ci że twój sens jest głupi - Rodzina. Więc nie krytykuj tego co jest sensem dla kogoś.
Dla mnie oprócz tego co już tu kiedyś pisałam sensem jest projekt o którym na razie nie mogę napisać.

PostNapisane: 7 cze 2011, 20:55 
Pisarz
Pisarz

Katarzyna Metzger

Nikogo nie krytykuję- czytaj proszę ze zrozumieniem (...)

piotr_tzn

Broń Boże- nie myśl, że chcę narzucić Tobie swoje poglądy. Jeżeli chcesz wspierać się wiarą- Twoja sprawa...- A co zrobisz jeżeli Ci jej kiedyś zabraknie?

PostNapisane: 7 cze 2011, 22:38 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
ewa161op034 czytam i dlatego nadal nie zmieniłam zdania... co do twoich postów. Jeśli piotr_tzn zwątpi będzie sobie musiał poradzić... jak każdy człowiek. Sorry, ale co ciebie to obchodzi czy kiedyś mu tej siły, którą daje mu wiara zabraknie czy nie? Wtedy na pewno ktoś mu pomoże... Mam nadzieje, że ty kiedyś uznasz, że wyczerpał ci się jad - goryczy...

PostNapisane: 8 cze 2011, 08:30 
Pisarz
Pisarz

Katarzyna Metzger To, co Ty nazywasz jadem goryczy, jest tylko chłodną kalkulacją i podejściem z dystansem do siebie, innych oraz wiary jako takiej w ogóle... Jad goryczy, który nosiłam w sobie, został tym właśnie zastąpiony. A Twoje sądy, które miały mi dopiec, tylko wywołały uśmiech na mojej twarzy...

PostNapisane: 8 cze 2011, 09:51 
Pisarz
Pisarz

Mnie się podobają wypowiedzi ewy161op034 są zdroworozsądkowe i jak sama napisała jest w nich dystans, a dystans na dłuższą metę zwykle wychodzi na zdrowie w różnych tematach.

PostNapisane: 8 cze 2011, 10:20 
Pisarz
Pisarz

xWilku Naprawdę w moich ostatnich wypowiedziach nie znajdziesz krztyny goryczy. Życie uspokaja z czasem i naprawdę nie miałam zamiaru odbierać nikomu jego wiary... Wiarą można się podeprzeć, ale nie wolno tylko na wierze budować swojej wartości i tylko Bogu zawdzięczać swoje duchowe postępu. Wypowiedzi Przedmówcy piotr_tzn po prostu pozwoliły mi przypuszczać, że to wszystko, co osiągnął zawdzięcza tylko wierze, a nie sobie. Ale przecież każdy z nas ma rozum i swoją wartość i może budować swoją wartość, używając własnego rozumu (z pomocą wiary, jeśli takie ma potrzeby).

PostNapisane: 8 cze 2011, 11:01 
Pisarz
Pisarz

ewa161op034 napisał(a):
xWilku: ... Wypowiedzi Przedmówcy piotr_tzn po prostu pozwoliły mi przypuszczać, że to wszystko, co osiągnął zawdzięcza tylko wierze, a nie sobie.
Heh, fakt gdyby nie modlił się gorliwie to by się w tym kierunku nie rozwiną i w rzeczy samej Bóg się za niego nie modlił więc to "co ma" zawdzięcza sobie i pracy nad umysłem - to spojrzenie bez podtekstów religijnych. Teraz z podtekstami religijnymi - ma to co ma (jakiś tam rozwój duchowy) dzięki opaczności Bożej, darom Ducha Świętego, pewnie i anioł stróż coś we wszystkim pomógł.
Zwróciłaś uwagę Ewo na fakt, że czasami są trudne życiowe przypadki gdzie sama wiara nie wystarcza no ale żebym się nie rozwodził to poczucie własnej wartości jest bardzo ważne i można je budować na wiele sposobów, patrząc z boku na chrześcijaństwo to przebija mi się taki (świadomie w tej wypowiedzi pomijam lepsze strony tejże religii) obraz katolika idącego przez życie z poczuciem winy za grzechy swoje i nie swoje (np. grzech pierworodny - dla mnie bzdury maksymalne), i parafrazując modlitwę na mszy świętej "Moja Wina, Moja Bardzo Wielka Wina" mogę napisać że przepraszam że się urodziłem to zdecydowanie nie buduje poczucia własnej wartości. Tak czy owak warto mieć własne przemyślenia nie tylko w kwestii wiary, inaczej człowiek staje się jak programowalny robot, który chłonie bezkrytycznie wszystko co mu się podaje niezależnie czy owe prawdy trzymają się ram racjonalnego myślenia czy nie.

PostNapisane: 10 cze 2011, 09:01 
Pisarz
Pisarz

xWilku napisał(a):
Ewo na fakt, że czasami są trudne życiowe przypadki gdzie sama wiara nie wystarcza
Mądre słowa (...) Wiarą można się podeprzeć, jeśli się ją ma oczywiście. Ateiście natomiast zostaje poleganie tylko na własnej ocenie sytuacji, własnym rozumie i własnych przemyśleniach... Z resztą - ja nigdzie nie napisałam, że wiara jest czymś złym. Jeśli komuś pomaga - ok, ale fajnie by było, żeby ludzie mogli też uwierzyć w swoje możliwości- że sami mogą wyjść z jakiegoś dołka- że sami mogą odszukać sens swojego życia...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1