Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lis 2011, 13:20 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Alex
Jestem niepełnosprawna ruchowo, posiadam kartę parkingową.

Mam tylko takie pytania, bo mieszkam w wieżowcu, wokół którego jest mnóstwo bloków, często muszę parkować baaardzo daleko, aż poza parkingiem bo nie ma miejsc. Nie ma tu ani jednego wyznaczonego miejsca dla osób niepełnosprawnych.

1. Czy możliwym jest, aby spółdzielnia oznaczyła jedno miejsce parkingowe pod moją klatką jako dla niepełnosprawnych?
2. Co jeśli mam wspólny samochód z osobą pełnosprawną? Wiecie o co chodzi? Jak używa go OP to nie może już zaparkować na miejscu dla ON żebym miała bliżej?

Z góry dzięki za odpowiedź.

PostNapisane: 15 lis 2011, 16:54 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Lukasz
AlexRothaar napisał(a):
2. Co jeśli mam wspólny samochód z osobą pełnosprawną? Wiecie o co chodzi? Jak używa go OP to nie może już zaparkować na miejscu dla ON żebym miała bliżej?

Oczywiście że może. Moja mama nie ma prawa jazdy a ma kartę parkingową. I ten co ją wozi może stawać na miejscach dla ON.

PostNapisane: 15 lis 2011, 17:46 
Mile widziany
Mile widziany

Chodzi o to, że OP korzysta z samochodu beze mnie. Ja sama mam prawo jazdy. Po prostu korzystamy z samochodu na zmianę. I pytanie dotyczy tego czy jeżeli OP będzie jechał do domu (beze mnie bo wraca np. z pracy) czy może zaparkować na kopercie żebym ja miała bliżej do samochodu jak będę miała gdzieś jechać?

PostNapisane: 15 lis 2011, 17:58 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Lukasz
Jeśli podstawia Tobie to może. Gorzej jak mąż zostawi wieczorem na miejscu dla ON a rano też on wsiądzie i pojedzie. Wtedy będzie ewidentne wykorzystywanie tego miejsca parkingowego przez pełnosprawnego.

PostNapisane: 15 lis 2011, 18:24 
Mile widziany
Mile widziany

Tylko czasem nie wiemy kto będzie następnym razem jechał... To nie jest do przewidzenia...

PostNapisane: 15 lis 2011, 18:49 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Z taką prośbą musisz się zgłośic do adm.osiedla na pismie i oczywiście przedstawic orzeczenie osoby niepełnosprawnej,musisz dobrze umotywować ten problem aby przekonać Adm.Osiedla wydania decyzji i w konsekwencji zrobienia koperty dla osoby niepełnosprawnej pod twoim blokiem.

PostNapisane: 5 lut 2012, 03:39 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Alex, można też wykupić miejsce parkingowe. Wtedy będzie oznaczone numerem rejestracji Waszego samochodu i tylko on będzie mógł stawać na tym miejscu. Niemniej jednak wykupienie miejsca parkingowego nie zawsze jest możliwe (brak pieniędzy lub zgody administracji osiedla) więc może da się go "wynająć" (ale tu nie jestem pewna czy w ogóle coś takiego jak wynajmowanie miejsca parkingowego funkcjonuje).

PostNapisane: 5 lut 2012, 15:37 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Asia
Sprawa nie wydaje się zbyt skomplikowana. Wniosek o wyznaczenie miejsca parkingowego rozpatruje administracja osiedla na posiedzeniu. Zainteresowana osoba (powinna być zameldowana na tym osiedlu) składa pismo z uzasadnieniem i opisem proponowanego przez nią miejsca do parkowania. Na wyznaczonym w ten sposób miejscu może jednak parkować KAŻDY samochód z karą parkingową, chyba, że wnioskuje się o wykup/wynajem miejsca. Nie jest sprawą istotną, kto rano wsiada do samochodu - niepełnosprawny czy inna osoba - i odjeżdża. Miejsce parkowania należy się wtedy tak jakby zamieszkałemu w pobliżu niepełnosprawnemu i karcie a nie samochodowi. Tu nie ma żadnego problemu. Ja mam taką sytuację od 3 lat i z tym jest bez kłopotu.
Jeżeli osoba zdrowa zabierze samochód z kartą ale bez niepełnosprawnego, wówczas nie może zostawiać auta na miejscu dla uprzywilejowanych, Nie może też wjeżdżać do lasu itp.
Osoba niepełnosprawna może korzystać z przywilejów jakie daje karta parkingowa jeżdżąc każdym samochodem osobowym, sama lub z dowolnym kierowcą, wówczas ten może stosować się do ulg dla niepełnosprawnych (gdyż wożenie os. niepełnosprawnej z kartą jest dla niego usprawiedliwieniem).
Jeśli mój mąż zawozi mnie do np. szpitala, parkuje na miejscu dla niepełnosprawnych, i gdy pewnego razu odjeżdżał sam, ktoś się zapytał, czy to jego karta. Zgodnie z prawdą zaprzeczył i dodał, że właśnie przywiózł tu żonę i można sprawdzić zasadność tego parkowania.
Inną sprawą jest, że na początku moi sąsiedzi z kartami parkowali na miejscu dla mnie, trwało o dosyć długo zanim wywojowałam zostawianie go dla mnie. I co najlepsze, ci ludzie dalej nie wystąpili z wnioskiem o takie miejsce dla siebie. Kilkukrotnie ktoś bez uprawnień zajmował moje miejsce, wtedy wzywałam policję. Od roku to się nie powtórzyło, kilka osób zapłaciło 5 stówek, a mnie raz lekko uszkodzono auto. Cóż - Polska i Polacy.

PostNapisane: 5 lut 2012, 16:15 
Mile widziany
Mile widziany

Szybka konkretniej interesuje mnie taka rzecz:

Ja samochód współużywam z osobą, która jest w pełni sprawna. Ale nie zawsze jeździmy razem. czasem on jeździ do pracy i jakby wrócił czy mógłby zaparkować na takim miejscu dla niepełnosprawnych żebym ja miała bliżej jak będę chciała gdzieś pojechać czy musi wtedy zaparkować poza parkingiem (bo na parkingu zwyczajnie nigdy nie ma miejsc:/) i wtedy i tak będę musiała zasuwać przez cały parking...?

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]