Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 maja 2011, 11:19 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Agata
Witam wszystkich serdecznie. Chciałabym poruszyć temat mebli dla osób niepełnosprawnych, w szczególności osób na wózkach. Znam wiele osób z taką niepełnosprawnością osobiście, i wiem, że poruszanie się np.: Po kuchni może być nie lada wyzwanie. Szczególnie meble wiszące stanowią problem. Pewnie większość z Was słyszała już o systemach pozwalających na automatyczne opuszczanie mebli do poziomu blatu. Do tej pory dostępne w Polsce były systemy sprowadzane z zagranicy ( a co za tym idzie ich cena była bardzo wysoka :| ) Wspólnie ze znajomymi postanowiliśmy opatentować polski odpowiednik takiego mechanizmu, nieznacznie go ulepszając. Na początek, chciałabym zapytać Was, jako niewątpliwych ekspertów, no co powinna zwrócić uwagę firma, która chciałaby w sposób profesjonalny i kompleksowy wyjść na przeciw potrzebom osób niepełnosprawnych? Z niecierpliwością czekam na wszelkie sugestie i rozwiązania. Pozdrawiam serdecznie Agata :-D

Ostatnio edytowano 5 maja 2011, 13:40 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówka

PostNapisane: 5 maja 2011, 22:54 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Jeśli chodzi o wózkowiczów, to problemem nie są tylko szafki wiszące. Do tego należy jeszcze dodać zbyt wysokie blaty, zlewozmywaki, konieczność bycia odwróconym bokiem, by móc coś przy blacie zrobić. Warto pomyśleć o mocnych, stabilnych uchwytach, aby w razie czego można było się ich trzymać.

PostNapisane: 6 maja 2011, 09:41 
Dobry duch
Dobry duch

Tak, dostęp do blatów roboczych jest niewątpliwą przeszkodą. Jaka powinna być ich optymalna wysokość?Myślę, że ciężko wykonywać prace na blacie, gdzy trzeba się ciągle do niego wychyblać ( będąc przodem do niego) lub maksymalnie skręcać i odwarcać bokiem.
Najłatwiejszym rozwiązaniem w takim przypadku była by wolna przestrzeń pod blatem ( brak szafek), no ale to kto w kuchni ma tyle miejsca,żeby jeszcze rozygnować z szafek na dole.
A co powiecie na dodatkowy blat roboczy, który byłby " ukryty" w jednej z szufład. a w kazie potrzeby można by go było wyciągnąć. Coś na zasadzie półki na klawiaturę w biurku, ale stabilniejsze i na wysokości blatu? Czy to było by jakieś rozwiązanie?

PostNapisane: 6 maja 2011, 22:19 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna

A co powiecie na dodatkowy blat roboczy, który byłby " ukryty" w jednej z szufład. a w kazie potrzeby można by go było wyciągnąć. Coś na zasadzie półki na klawiaturę w biurku, ale stabilniejsze i na wysokości blatu? Czy to było by jakieś rozwiązanie?

mogło by zdać egzamin, A le szafki np mogły by mieć odsuwane drzwiczki, albo szuflady...

PostNapisane: 8 maja 2011, 18:48 
Dobry duch
Dobry duch

Czyli lepiej alby dolne szafki miały przesuwane drzwiczki a nie standardowo otwierane? A co z dostępem do zawartości dolnych szafek? czy też stanowi problem?

PostNapisane: 9 maja 2011, 12:56 
Moderator
Moderator

Przesuwane albo szuflady, bo inaczej jest ciężko. Dla mnie jako wózkowicza szuflady lepsze. Bo nie muszę "nurkować" w szafie przesuwne nie zabierają przestrzeni. Przy innych schorzeniach super ułatwiają.

PostNapisane: 12 maja 2011, 09:42 
Dobry duch
Dobry duch

Mamy w planie ( plan już jest, teraz go realizujemy :-D ) konstrukcję szafki dolnej, której zawartość ( tzw środek) byłby automatycznie podnoszony od linii blatu. Podobnie jak w szafkach wiszących, tyle że do góry, a nie na dół :-D myślę, że może być fajnie. A teraz pytanie do osób na wózkach będących w związkach z osobami poruszającymi się bez wózka lub pełnosprawnymi. Jak wygląda kuchnia w waszych domach, mieszkaniach. Czy jest dostosowań do waszych potrzeb ( chodzi mi o wysokość blatów) i partner ma " problem" czy jest odwrotnie??
Widzę, że temat kuchni się wyczerpał... Ale mieszkanie to nie tylko kuchnia. jakie meble w mieszkaniu sprawiają Wam jeszcze problemy? Co można w ich zmienić, jak usprawnić...?
Czekam na sugestie :-D

Ostatnio edytowano 13 cze 2011, 12:13 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
połączono posty

PostNapisane: 18 maja 2011, 16:12 
Moderator
Moderator

U mnie w bloku nie jest łatwo - wózkiem zmieszczę się tylko do jednego pokoju, łazienki resztę muszę na kulach bo jest ciasno... (mieszkając w domu można sobie dużo lepiej przystosować) W kuchni nie mam szans(nawet wjechać wózkiem), lodówka, kuchenka za wysoko, szafki za kuchenne też do zlewu nie dostanę, a bokiem nie mam szans bo całość jest zastawiona szafkami dookoła...

Np.: do łazienki już są: wanny dla niepełnosprawnych : http://www.rehmed.com.pl/category/pl/hy ... a-seniorow (tyle że PCPR u mnie na taką wannę- nie daje kasy...), podnośniki wannowe Np.: http://www.ortorehamed.pl/podnosniki-wannowe,48.html, Można też zrobić prysznic i takie siedzisko: http://www.meblenet.pl/siedzenie-pryszn ... anguage=pl lub krzesełko: http://www.twenga.pl/dir-Meble,Prysznic ... rysznicowe + uchwyty: http://www.ortorehamed.pl/uchwyty,61.html -powierzchnia musi być antypoślizgowa (są płytki podłogowe lub maty antypoślizgowe). Przy umywalce np. takiej: http://lazienkoland.com/pr1247-kolo-nov ... 4f8eb1154c - też uchwyty po obu stronach. Przy WC np.: http://lazienkoland.com/pr1251-kolo-nov ... a-205.html też uchwyty po obu stronach. A z resztą tu można poczytać: http://www.instalacjebudowlane.pl/4908-25-73.htm Najlepsze rozwiązanie to kupić mebelki na wymiar ale na to trzeba kasy...

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

Ostatnio edytowano 31 maja 2011, 10:52 przez asia_86, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 maja 2011, 14:13 
Dobry duch
Dobry duch

Bardzo Ci dziękuję za informacje " z życia wzięte" akurat te są najbardziej przydatne, bo z fachowego źródła. Zgadzam się, najrozsądniejszym rozwiązaniem są meble na wymiar. Wiem że nie wszystko PFRON traktuje jako likwidację barier architektonicznych. Nie wszystkie firmy meblowe są wstanie takim wymagania sprostać. Z tego co zdążyłam sprawdzić, to większość po prostu traktuje zrobienie mebli "na wymiar" jako likwidację barier, to jednak jest za mało. W takich przypadkach i tak ponad połowa kuchni pozostaje poza zasięgiem użytkownika... Jestem ciekawa ile z Was zdecydowałoby się na modernizację kuchni, pokoju, przedpokoju poprzez wprowadzenie szafek automatycznych, gdyby było one dofinansowane z PFRON, a pomoc w złożeniu wniosku i wypełnieniu formularzy była zapewniona? :wink:

PostNapisane: 24 maja 2011, 17:48 
Administrator Główny
Administrator Główny

Moccarte napisał(a):
Jestem ciekawa ile z Was zdecydowałoby się na modernizację kuchni, pokoju, przedpokoju poprzez wprowadzenie szafek automatycznych, gdyby było one dofinansowane z PFRON, a pomoc w złożeniu wniosku i wypełnieniu formularzy była zapewniona?
Jestem pewna, że sporo takich osób by się znalazło.

PostNapisane: 26 maja 2011, 11:27 
Moderator
Moderator

Moccarte do każdej osoby niepełnosprawnej trzeba inaczej podejść - nie będzie mebelków gotowych dla wszystkich i żeby pasowało bo każda/y niepełnosprawny/a ma inną chorobę. Temu będzie pasowała taka szafka i się sprawdzi a drugiemu nie... Na szczęście tych firm meblowych dla ON jest coraz więcej :)

PostNapisane: 27 maja 2011, 13:54 
Dobry duch
Dobry duch

Dokładnie o to mi chodzi. Wykonanie takich mebli trzeba za każdym razem traktować jak odrębny projekt. Indywidualnie spotkać się, zobaczyć i porozmawiać. Tak jak na wstępie zaznaczyłam jesteśmy ( ja i reszta osób zaangażowanych) w trakcie opracowywanie systemu ruchomych mebli do osób, które tego potrzebują, a mój post jest tu głównie po to aby poznać potrzeby naszych przyszłych odbiorców, bo nie wszystko można wyczytać z książek. :-D Bardzo chcemy zająć się tym w profesjonalny sposób :)

PostNapisane: 31 maja 2011, 10:51 
Moderator
Moderator

Moccarte - a byłaby możliwość zobaczenia jak te wyglądają te szafki, meble ruchome :?: (jestem ciekawa :) )

PostNapisane: 6 cze 2011, 21:59 
Dobry duch
Dobry duch

asia_86 bardzo dziękuję Ci za zainteresowanie :) oczywiści że jest taka możliwość... tylko hmm czy można tu zamieścić link do strony? Nie będzie to reklama? ( to pytanie oczywiście do Administratora :-D )
A... jeszcze chciałam się Wam pochwalić :-D Nasz biznesplan " Automatyczne meble dla niepełnosprawnych" zajął III miejsce w tegorocznej edycji "Gdyński Biznesplan". Bardzo się cieszymy, że ktoś docenił nasz pomysł i rozumie jak ważna jest likwidacja barier nie tylko poprzez windy i podjazdy :lol:

PostNapisane: 11 cze 2011, 16:26 
Moderator
Moderator

Moccarte - gratulacje :). Likwidacja to nie tylko windy, podjazdy - teraz można przystosować już pomału cały dom, mieszkanie.

PostNapisane: 11 cze 2011, 17:52 
Administrator Główny
Administrator Główny

Moccarte napisał(a):
czy można tu zamieścić link do strony? Nie będzie to reklama? ( to pytanie oczywiście do Administratora :-D )
Nie, nie będzie to reklama. Śmiało pokaż jak się to prezentuje - sama jestem ciekawa :)

PostNapisane: 7 lip 2011, 01:17 
Dobry duch
Dobry duch

Dla mnie rozwiązaniem byłaby szafka (mam na myśli meble do pokoju) z przesuwanymi drzwiczkami, której półki mogłyby być automatycznie unoeszone w górę, może tak - niech najpierw zostałyby wysunięte do przodu, a później uniesione w górę, ale od strony technicznej byłoby to chyba zbyt skomplikowane.

PostNapisane: 15 lip 2011, 15:18 
Dobry duch
Dobry duch

Witam wszystkich po sporej przerwie.
Niestety, praca :/

Cherry rozwiązanie przez Ciebie zaproponowane jest jak najbardziej dostępne :)
chyba o nim już wspominałam... a jak nie to wspominam teraz. :-D Mechanizm, który pozwala na obniżanie safek wiszących może działać w podobny sposób na szafki dolne, z tym że pozwala na podniesienie i wysunięcie zawartości szafki do wysokości blatu.
Na załączonym zdjęciu:
1. dodatkowy, wysuwany blat- może być ukryty w szufladzie
2. dostosowana wysokość piekarnika
3,4. obniżana zawartość szafek

mam nadzieję że troszkę rozjaśniła te moje zawiłe opisy :P

obecnie przygotowujemy się od opracowania rozwiązań z ruchomymi blatami roboczymi w kuchni. może być ciekawie....

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 18 lip 2011, 11:31 
Moderator
Moderator

Moccarte Mi jak najbardziej się podobają takie rozwiązania :) .

PostNapisane: 21 lip 2011, 11:55 
Moderator
Moderator

Moccarte a z jakiej strony pobrałaś te zdjęcia?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]