Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sty 2011, 00:12 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Katarzyna
Chciałabym dowiedzieć się czy może ktoś spotkał się z problemem z który stanął przede mną. Ale może od początku, a więc od urodzenia choruję na mózgowe porażenie dziecięce, czterokończynowe ze spastyką i atetozą. Z tego powodu nie potrafię samodzielnie pisać. W minionym roku przystępowałam do matury. Zdawałam ją w osobnej sali, z osobną komisją. Wszystko pisałam na szkolnym laptopie. Zdałam wszystko oprócz matematyki. Brak możliwości samodzielnego pisania zrobił swoje i duża wada wymowy też (miałam też nauczyciela wspomagającego), stres także na mnie wpłynął. Jeżdżę oczywiście na korepetycję i podczas tych lekcji czy gdy w domu nawet nieźle sobie radzę.

PostNapisane: 6 sty 2011, 02:33 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Kasiek ja miałam prawie to samo (bez wady wymowy i apoteozy) dokładnie to samo tylko, że zdałam maturę jeszcze przed matmą (całe szczęście)!!! Ale źle ją wspominam z czasów gimnazjalnego egzaminu na szczęście się wtedy nie liczyło to do niczego, bo ja matmę może czasem rozumiem (rozumiałam), ale trudno jest ją komuś wytłumaczyć gdy nie możesz napisać samodzielnie...

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

PostNapisane: 6 sty 2011, 13:22 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Kaśku, byłem nauczycielem matematyki, więc może Ci pomogę...Powiedz mi, ile razy czytałaś podręcznik do matematyki? - Podejrzewam, że nigdy... Ja swoim uczniom (zarówno w podstawówce, jak i w liceum) dawałem codziennie takie zadanie (za które zresztą niektórzy mnie nienawidzili):
1. Przeczytaj fragment podręcznika (zwłaszcza twierdzenia i definicje). - Z tym na ogół nie było problemu.
2. Zamknij książkę i opowiedz, co przeczytałeś. - I tu padał blady strach na pytanego ucznia. Na ogół nie potrafił opowiedzieć tego, co przeczytał. Dlaczego? Bo nie rozumiał tego, co czyta! I tu zaczyna się cały problem - zrozumieć to, co się czyta. Nie sądzę, że przepadasz za matematyką. I dobrze - nie musisz. Myślę, że nie będzie ona nigdy Twoją pasją. Dlatego traktuj ją jako ćwiczenie Twego intelektu. Takie ćwiczenie (niezależnie od wyników matury) da Ci lepsze zrozumienie świata i życia... Jakby co, to pytaj, chętnie odpowiem.

Aha: Zorientuj się, proszę, kto to jest Stephen Hawking (ON) i spróbuj przeczytać którąś z jego książek (np. Krótka historia czasu).

PostNapisane: 6 sty 2011, 13:32 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Ania
Rany, jak ja dziękuję życiu, że mnie tylko dotknęło dziecięce porażenie mózgowe prawostronne w stopniu lekkim, dzięki szpitalowi Górka w Busku Zdrój tego prawie nie widać. A co do matematyki nie mam pojęcia, ja dwa lata temu zdawałam więc ten uroczy zaszczyt matury z matematyki zdawać mnie ominął.

PostNapisane: 6 sty 2011, 16:56 
Dobry duch
Dobry duch

Trurl napisał(a):
Kaśku, byłem nauczycielem matematyki, więc może Ci pomogę...Powiedz mi, ile razy czytałaś podręcznik do matematyki? - Podejrzewam, że nigdy... Ja swoim uczniom (zarówno w podstawówce, jak i w liceum) dawałem codziennie takie zadanie (za które zresztą niektórzy mnie nienawidzili):
1. Przeczytaj fragment podręcznika (zwłaszcza twierdzenia i definicje). - Z tym na ogół nie było problemu.
2. Zamknij książkę i opowiedz, co przeczytałeś. - I tu padał blady strach na pytanego ucznia. Na ogół nie potrafił opowiedzieć tego, co przeczytał. Dlaczego? Bo nie rozumiał tego, co czyta! I tu zaczyna się cały problem - zrozumieć to, co się czyta. Nie sądzę, że przepadasz za matematyką. I dobrze - nie musisz. Myślę, że nie będzie ona nigdy Twoją pasją. Dlatego traktuj ją jako ćwiczenie Twego intelektu. Takie ćwiczenie (niezależnie od wyników matury) da Ci lepsze zrozumienie świata i życia... Jakby co, to pytaj, chętnie odpowiem.

Aha: Zorientuj się, proszę, kto to jest Stephen Hawking (ON) i spróbuj przeczytać którąś z jego książek (np. Krótka historia czasu).
Ja staram się każdego dnia robić zadania z matematyki za pomocą komputera. Postaram się wykorzystać Twoją propozycję - dziękuje.
A czy spotkałeś się kiedyś z takim przypadkiem jak mój? Tzn. z niemożliwością samodzielnego pisania, rysowania, dużą wadą wymowy a co za tym idzie z problemami z matematyki?

PostNapisane: 6 sty 2011, 17:12 
Pisarz
Pisarz

Tak, spotkałem się. Stephen Hawking może porozumiewać się tylko za pomocą komputera, trzymając specjalny przyrząd w ustach. A mimo to jest genialnym fizykiem, matematykiem i jednym z największych współczesnych umysłów... A co powiesz na moje pytanie: Czy czytałaś podręcznik? Polecam Ci doskonałe podręczniki (2 tomy) Leitnera i Żakowskiego pt. Matematyka, kurs przygotowawczy na wyższe uczelnie techniczne. Wprawdzie nakład jest wyczerpany, ale może gdzieś w antykwariacie dostaniesz. A może Twoi rodzice mają jeszcze ten podręcznik? Ja uczyłem się z niego do matury, którą zdawałem 1973 r.

PostNapisane: 6 sty 2011, 17:35 
Dobry duch
Dobry duch

Podręczników nie czytałam, ale zadania robię

PostNapisane: 7 sty 2011, 00:24 
Pisarz
Pisarz

Cytuj:
Podręczników nie czytałam, ale zadania robię
To znaczy, że znasz wszystkie definicje i twierdzenia z dowodami, tak? To napisz mi (ale bez zaglądania do podręcznika), co to jest granica funkcji, albo przytocz twierdzenie o trzech ciągach, ew. twierdzenie cosinusów...

PostNapisane: 7 sty 2011, 01:45 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Trurl napisał(a):
To znaczy, że znasz wszystkie definicje i twierdzenia z dowodami, tak? To napisz mi (ale bez zaglądania do podręcznika), co to jest granica funkcji, albo przytocz twierdzenie o trzech ciągach, ew. twierdzenie cosinusów...
Ale o czym ty mówisz? Z tego co wywnioskowałem, to Kasia zdaję maturę z matmy na poziomie podstawowym. A granic funkcji, czy twierdzenia o trzech ciągach, nie ma nawet w zakresie rozszerzonym! To się przerabia dopiero na niektórych studiach na przedmiocie "Analiza matematyczna" czy innym podobnym. Może za komuny był rachunek różniczkowy w szkole średniej, ale teraz poziom upadł już do tego stopnia, że nawet logarytmy chcą usunąć (o ile już nie usunęli)... Obecna matura podstawowa z matematyki jest skonstruowana tak, aby mógł ją zdać praktycznie każdy. Nie wymaga niczego więcej poza umiejętnością elementarnych obliczeń rachunkowych i podstawiania do wzorów. Trochę pomyśleć trzeba dopiero na maturze rozszerzonej, chociaż w moim mniemaniu, to i tak nie jest to nic ambitnego. Ogólnie poziom trudności tejże matury spada systematycznie z roku na rok. Potem ludzie idą na studia i mało co ogarniają - zazwyczaj na 1 roku potrzebne są specjalne kursy wyrównawcze, aby studenci nadrobili braki. Tak jest obecnie na większości kierunków technicznych. Typowa szkoła średnia nie przygotowuje odpowiednio ludzi do podjęcia takich studiów.

PostNapisane: 7 sty 2011, 11:03 
Pisarz
Pisarz

Masz rację, Mateo, zapomniałem, że zmienił się program... Teraz jest prostszy. No i chodzi o to, żeby maturę zdali wszyscy, którzy podchodzą, bo to dobrze świadczy o poziomie szkolnictwa. Dawniej maturę zdawało ok. 80% podchodzących. Oczywiście, można było próbować ponownie, tak że w rezultacie zdawali wszyscy, którym na tym zależało, a nie wszyscy, którzy do niej podchodzili. Tak że wszyscy, którym zależało na maturze, w końcu opanowywali w stopniu dostatecznym język polski, matematykę, przedmiot dodatkowy i język.
W takim razie wycofuję te pytania, zastępując je łatwiejszymi:
1. Co to są liczby rzeczywiste.
2. Co to są liczby wymierne i niewymierne.
3. Udowodnij twierdzenie Pitagorasa (przypominam: a^2+b^2=c^2).

PostNapisane: 7 sty 2011, 14:39 
Dobry duch
Dobry duch

Trurl napisał(a):
Masz rację, Mateo, zapomniałem, że zmienił się program... Teraz jest prostszy. No i chodzi o to, żeby maturę zdali wszyscy, którzy podchodzą, bo to dobrze świadczy o poziomie szkolnictwa. Dawniej maturę zdawało ok. 80% podchodzących. Oczywiście, można było próbować ponownie, tak że w rezultacie zdawali wszyscy, którym na tym zależało, a nie wszyscy, którzy do niej podchodzili. Tak że wszyscy, którym zależało na maturze, w końcu opanowywali w stopniu dostatecznym język polski, matematykę, przedmiot dodatkowy i język.
W takim razie wycofuję te pytania, zastępując je łatwiejszymi:
1. Co to są liczby rzeczywiste.
2. Co to są liczby wymierne i niewymierne.
3. Udowodnij twierdzenie Pitagorasa (przypominam: a^2+b^2=c^2).
ad. 1. liczby rzeczywiste to wspólna nazwa liczb wymiernych i niewymiernych
ad. 2. liczby wymierne to te które możemy przedstawić w postaci ilorazu dwóch liczb całkowitych

ad.3
a2+b2=c2
5(kwadrat)+10(kwadrat)=c2
25+100=c2
125=c2

PostNapisane: 7 sty 2011, 16:49 
Pisarz
Pisarz

Ad 2. A co to są liczby niewymierne?
Ad 3. Niedobrze. Twierdzenie Pitagorasa mówi, że w trójkącie prostokątnym suma kwadratów długości przyprostokątnych jest równa kwadratowi przeciwprostokątnej. I to właśnie udowodnij...
Ty zaś mówisz, że:
Cytuj:
ad.3
a2+b2=c2
25+100=c2
125=c2
Skąd wzięłaś te liczby? Niczego nie dowodzisz, bo na tej zasadzie można by powiedzieć np.:
4^7+14^7=16384+105413504=105429888 co oczywiście jest zgodne z prawdą (sprawdź!), ale nie jest dowodem twierdzenia Pitagorasa...

PostNapisane: 7 sty 2011, 19:03 
Dobry duch
Dobry duch

Trurl napisał(a):
Ad 2. A co to są liczby niewymierne?
Ad 3. Niedobrze. Twierdzenie Pitagorasa mówi, że w trójkącie prostokątnym suma kwadratów długości przyprostokątnych jest równa kwadratowi przeciwprostokątnej. I to właśnie udowodnij...
Ty zaś mówisz, że:
Cytuj:
ad.3
a2+b2=c2
25+100=c2
125=c2
Skąd wzięłaś te liczby? Niczego nie dowodzisz, bo na tej zasadzie można by powiedzieć np.:
4^7+14^7=16384+105413504=105429888 co oczywiście jest zgodne z prawdą (sprawdź!), ale nie jest dowodem twierdzenia Pitagorasa...
Liczby niewymierne – liczby rzeczywiste nie będące liczbami wymiernymi, czyli takie liczby rzeczywiste których nie można zapisać w postaci ilorazu dwóch liczb: liczby całkowitej przez liczbę naturalną różną od zera.
Pitagorasa inaczej udowodnić nie potrafię, ale za to dość dobrze opanowałam równania, funkcje kwadratową, liniową oraz ciągi (to tak nawiasem mówiąc)

PostNapisane: 7 sty 2011, 19:24 
Pisarz
Pisarz

Ale mi się wydaje, że Panu naszemu matematykowi chodzi o to żebyś rozumiała słowne definicje, a potem podstawiała liczby i żebyś się nie zamykała na jeden zestaw liczb konkretny...

PostNapisane: 8 sty 2011, 12:05 
Pisarz
Pisarz

Hmm... W sprawie dowodu tw. Pitagorasa looknij tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Pitagorasa, albo tu: http://wiki.wolnepodreczniki.pl/Matematyka:Gimnazjum/Twierdzenie_Pitagorasa, http://www.bryk.pl/teksty/gimnazjum/pozosta%C5%82e/matematyka/23437-dow%C3%B3d_twierdzenia_pitagorasa.html, http://szkola.wi.ps.pl/2003/pitagoras/podstrony/dowod.html, http://www.matematyka.wroc.pl/leksykonmatematyczny/twierdzenie-pitagorasa.

Czy rozumiesz te dowody? Czy wymyśliłabyś któryś z nich samodzielnie?

PostNapisane: 8 sty 2011, 17:55 
Dobry duch
Dobry duch

Trurl napisał(a):
A czy ja zdają matematykę podstawową muszę je rozumieć czy wymyślać? Ja nigdy nie umiałam a tym samym nie lubiłam matematyki. Do trzeciej klasy gimnazjum uczono mnie jej na sucho bo każdy twierdził że nie ma żadnego programu komputerowego do matmy (nauczyciele pisali za mnie w zeszytach, a ja tylko dyktowałam) Nikt nigdy nie uczył mnie geometrii.

PostNapisane: 8 sty 2011, 18:55 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Trurl, ale czy przypadkiem twoje pytania nie są zbyt ambitne? Kto komu będzie kazał udowadniać twierdzenie Pitagorasa? Ja, mimo że byłem w LO w klasie mat-inf i realizowałem program rozszerzony, to w ogóle tego nie kojarzę. Tzn. może gdzieś to się tam przewinęło, ale tak na żywo to nie wiedziałbym o co chodzi.

PostNapisane: 8 sty 2011, 23:38 
Pisarz
Pisarz

Mateo masz racje trochę za ambitne może być Kasiek mnie cały czas pisali w zeszytach, ja akurat geometrie miałam

PostNapisane: 9 sty 2011, 00:46 
Pisarz
Pisarz

Cytuj:
A czy ja zdają matematykę podstawową muszę je rozumieć czy wymyślać? Ja nigdy nie umiałam a tym samym nie lubiłam matematyki.
Nie zależy mi na tym, żebyś lubiła matematykę. Potraktuj ją tylko jako ćwiczenie intelektu... Czy zajrzałaś do tych linków? - Założę się, że nie, słowem przypuszczam, że nie próbowałaś nawet zrozumieć tego, co wymyślił jeden facet jakieś 2500 lat temu...
Piszesz o korepetycjach z matematyki. Rozumiem, że w celu zdania matury. Ale przecież nie musisz jej zdawać. To Twoja decyzja, więc jeśli się zdecydowałaś, to spróbuj zrozumieć to, co zdajesz. W przeciwnym wypadku korki Ci nie pomogą...

PostNapisane: 9 sty 2011, 20:22 
Dobry duch
Dobry duch

Trurl napisał(a):
Cytuj:
A czy ja zdają matematykę podstawową muszę je rozumieć czy wymyślać? Ja nigdy nie umiałam a tym samym nie lubiłam matematyki.
Nie zależy mi na tym, żebyś lubiła matematykę. Potraktuj ją tylko jako ćwiczenie intelektu... Czy zajrzałaś do tych linków? - Założę się, że nie, słowem przypuszczam, że nie próbowałaś nawet zrozumieć tego, co wymyślił jeden facet jakieś 2500 lat temu...
Piszesz o korepetycjach z matematyki. Rozumiem, że w celu zdania matury. Ale przecież nie musisz jej zdawać. To Twoja decyzja, więc jeśli się zdecydowałaś, to spróbuj zrozumieć to, co zdajesz. W przeciwnym wypadku korki Ci nie pomogą...
Korepetycje pomagają mi i to bardzo. Mam świetną nauczycielkę która bardzo dobrze tłumaczy i ma cierpliwość. Ja chcę zdać maturę i będę próbować. Do końca! Do linków zajrzałam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]