Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 cze 2011, 19:09 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marysia
Tak sobie ostatnio z doskoku chodzę po sieci. Trafiłam na temat podchodzenia do matury po latach. Ja tam oczywiście z moim zasobem wiedzy nie mam co myśleć o tym, o dyskalkuli nie mówiąc, ale temat sam w sobie mnie zaskoczył choćby to, że starszy facet który kończył średnią bez podchodzenia do matury w 1984 roku chce się z nią zmierzyć teraz. Co o tym myślicie? Ma człowiek odwagę i siłę czy raczej, że zwariował?
Ja obstaję przy tym pierwszym, bo po tylu latach mało kto co pamięta, a tu facetowi się chce :)
Swoją drogą zbaczając nieco z tematu: jakie mielibyście pomysły do uczenia się do matury za darmo przez net nie mając podręczników itp. Powiedzmy że nie macie na to środków itp. Skąd najlepiej się uczyć?
Jakie mielibyście sposoby żeby dobrze zakuć nie na metodę trzy razy Z (zakuć, zdać, zapomnieć :)) pomijam metodę cztery razy Z która kończy się zapić hihi.
Co byście myśleli o tym, że kolega namawia was do spróbowania? Spróbowaliście by czy też nie?

Obrazek

PostNapisane: 16 cze 2011, 22:07 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Robert
Nauki nigdy za wiele.Warto się zawsze czegos uczyć, nauczyć. :-D :)

PostNapisane: 16 cze 2011, 23:36 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
majka_cz napisał(a):
Swoją drogą zbaczając nieco z tematu: jakie mielibyście pomysły do uczenia się do matury za darmo przez net nie mając podręczników itp. Powiedzmy że nie macie na to środków itp. Skąd najlepiej się uczyć?

Pożyczyć od jakiegoś maturzysty, ewentualnie poszukać materiałów/podręczników w bibliotece. No i oczywiście net, ale porządny podręcznik - przynajmniej z tych przedmiotów, z których się chce zdawać maturę - niezbędny.

majka_cz napisał(a):
Jakie mielibyście sposoby żeby dobrze zakuć nie na metodę trzy razy Z (zakuć, zdać, zapomnieć :)) pomijam metodę cztery razy Z która kończy się zapić hihi.

Wybrać przedmioty, które się lubi i co jest w miarę ciekawe. Po prostu :)

majka_cz napisał(a):
Co byście myśleli o tym, że kolega namawia was do spróbowania? Spróbowaliście by czy też nie?

Maturę już mam, ale ciągle jeszcze zdarza się, że ktoś namawia mnie do dalszej nauki (jestem obecnie po licencjacie). Na chwilę obecną nie potrzebuję magisterki, ale jeśli byłaby mi do czegoś potrzebna, byłabym skłonna kontynuować naukę nawet po kilku latach.

PostNapisane: 19 cze 2011, 17:21 
Moderator
Moderator

Maju- jak się pragnie czegoś bardzo to dąży się do tego aby to pragnienie zrealizować. A co mają powiedzieć ludzie po 50-tce, którzy muszą robić studia bo inaczej zostaną zwolnieni z pracy :?:

Nauczyć się do matury nie jest trudno. Żeby ją zdać trzeba poprawnie zakreślić 15 odpowiedzi tj 30 %. Przecież maturę można zrobić też zaocznie - są odpowiednie licea dla dorosłych i to w całym kraju. Są przykładowe arkusze z maturami....i a jak ktoś lubił dany przedmiot to na pewno tak szybko nie zapomniał :).

Też mam maturę (skończoną także szkołę policealną 2 letnią) a czy kiedyś nie zrobię czegoś jeszcze nie wiem...

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 23 lip 2011, 20:29 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Magdalena
Matura to nic strasznego a warto naprawdę jest wiele możliwosci aby się nauczyć potrzebnego mayeriału wystarczy bardzo mocno chcieć i działać

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]