Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lut 2010, 15:18 
Dyskutant
Dyskutant

denerwuje mnie ludzka pazernośc i wyrzucanie kasy w bloto przez państwo:(
ogladam sobie ogloszenia ze sprzetem dla ON (wozki elektryczne,windy,krzeselka przyschodowe) i za cholere nie umie pojac dlaczego w tym kraju jest taki burdel..
znaczy wiem ze to Polska i taki burdel jest normalnoscia ale ze tez nie nie ma ochoty chociaz sprobowac cos z tym zrobic.
daczego panstwo nie dba o swoje fundusze?
ON dostaja dofinansowanie na np.taki wozek w wysokosci 15 tys i w tym momencie Pefron przestaje sie tym wozkiem kopletnie interesowac.
a na alegro i w innych portalach pelno potem ogloszen typu sprzedam za 7-10 tys...stan idealny.prawie nie używany.
rzecz tak droga powinna byc tylko wypożyczana dla klienta a po ew.smierci wlasciciela wozek ten powinnien byc dawany automatycznie ido serwisu w celu odnowienia i sprawdzenia stanu technicznego a nastepnie wypozyczany innej osobie z dysfuncja ruchu ktora czegos takiego potrzebuje a nie stac jej na zakup .
ludzie czekaja lata na dofinansowanie do takiego wozka i sa uwiezieni latami w 4 scianach a tymczasem rodziny robia na tym kokosy..
panstwo dalo raz to jeszcze trzeba na tym zarobic ile sie da....dac komus potrzebujacemu za friko -nie ma mowy
to samo sie tyczy wind,krzeselek....dlaczego cos takiego ma stac pod balkonami i rdzewiec skoro juz nie jest potrzebne??

PostNapisane: 24 lut 2010, 01:31 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Zento, napisz proszę w punktach, o co Ci chodzi, bo nie jarzę, a także (również w punktach), co proponujesz...

PostNapisane: 24 lut 2010, 13:17 
Moderator
Moderator

zento- słuchaj jeśli właściciel np wózka elektrycznego nie jest już w stanie na nim jeździć bo np stan zdrowia się mu pogorszył. To dlaczego ma nie sprzedać takiego niepotrzebnego mu już sprzętu :?: Co w tym złego :?: Tak samo po śmierci właściciela np w/w wózka. Po co rodzina ma trzymać taki sprzęt :?: W niektórych miastach działają wypożyczalnie sprzętu rehabilitacyjnego. Dlaczego ludzie nie oddają za darmo :?: Bo może ten ON potrzebuje bardziej kasy w tym momencie niż wózek. Po drugie ludzie niezbyt chętnie biorą używany sprzęt. Przykład mój: Miałam używany wózek dla dziecka z MPD- mi już niepotrzebny i chciałam dać mamie dziecka właśnie z tą chorobą- za darmo.Dodam że tylko kółka były trochę przytarte - reszta jak nowy wyglądał. To mi powiedziała że: ona woli sobie załatwić nowy wózek od lekarza.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 24 lut 2010, 14:28 
Dyskutant
Dyskutant

asia_86 napisał(a):
zento- słuchaj jeśli właściciel np wózka elektrycznego nie jest już w stanie na nim jeździć bo np stan zdrowia się mu pogorszył. To dlaczego ma nie sprzedać takiego niepotrzebnego mu już sprzętu :?: Co w tym złego :?: .

ano to w tym zlego ze on zaplacil za niego gora 2-3 tys a moze dostal go za 1% wartosci i nie powinna jego rodzina (np.po jego smierci ) robic na tym interesu.
taki wozek powinien byc spowrotem oddawany do pefronu a pozniej dawany znowu za ten 1% w uzytkowanie innej potrzebujacej osobie.
gdyby on sobie kupil taki wozek prywatnie za swoje pieniadze to prosze bardzo-niech sobie go sprzedaje..
ale skoro dostal go od PANSTWA to dlaczego potem rodzina robi na tym kokosy a ludzie ktorzy naprawde potrzebuja takiego sprzetu sa uwiezeni w domu bo nie kazdego stac na danie 6 czy 8 tys na alegro za uzywany a nowy to ok 20 tys wiec z socjalnej raczej nie uzbiera nikt.

asia_86 napisał(a):
zento- Dlaczego ludzie nie oddają za darmo :?: Bo może ten ON potrzebuje bardziej kasy w tym momencie niż wózek.

Kobieto... TY nie wiesz o czym piszesz
wozki elektryczne dostaja tylko osoby bardzo chore ktore nie umia jezdzic na zwyklych wozkach z powodu zlego stanu zdrowia..np.choroby rak.
osoba taka jest bez wozka uziemniona na amen.
widzialas zeby ktos sprzedał swoje nogi?

PostNapisane: 26 lut 2010, 13:33 
Moderator
Moderator

zento napisał(a):
asia_86 napisał(a):
zento- Dlaczego ludzie nie oddają za darmo :?: Bo może ten ON potrzebuje bardziej kasy w tym momencie niż wózek.

Kobieto... TY nie wiesz o czym piszesz
wozki elektryczne dostaja tylko osoby bardzo chore ktore nie umia jezdzic na zwyklych wozkach z powodu zlego stanu zdrowia..np.choroby rak.
osoba taka jest bez wozka uziemniona na amen.
widzialas zeby ktos sprzedał swoje nogi?

Akurat wiem o czym pisze :) Akurat biorąc dofinansowanie na wózek (nieważne czy zwykły czy elektryczny czy inny sprzęt z PFRON )-pełnoletni ON przez 5 lat (z reguły czasami po 3) nie możesz go sprzedać. Skąd wiesz że po tych pięciu latach dana ON jest w stanie jeździć na takim wózku czy skuterze :?: Różnie może być. Bo niektóre choroby postępują a u innych ON mogą wystąpić takie choroby które uniemożliwią jazdę.

Oddawanie PFRON używanego sprzętu to może być dobry pomysł ale niekoniecznie. Niektóre sprzęty
(mówiąc ogólnie) są tak zużytkowanie że nadają się tylko "na śmietnik" Poza tym Ikto by miał to gromadzić :?: I kto wydawać i wg jakich kryteriów :?:

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

Ostatnio edytowano 26 lut 2010, 22:19 przez Aggaxx, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiono opcję cytowania.

PostNapisane: 20 mar 2010, 22:39 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
zento

Ja Cię rozumiem! Rozrzutność i marnowanie środków przez nasze państwo, to biznes- tak jak i te PFRON-y, PCPR-y itd. Pieniądze się w błoto wyrzuca, a firmy budowlane, czy te, co wózki i windy robią mają raj. Ty wiesz, jak spadłaby momentalnie cena wózka elektrycznego, gdyby PFRON nie finansował tej imprezy? To biznes: Szefowie tychże firm płacą szefom różnych fundacji łapówki tylko po to, aby sprzęt schodził- aby jak najwięcej kasy od państwa ( celowo " państwo " przez małe " p " ) ... Z resztą- rozpisałam się na temat działania instytucji " użyteczności " publicznej w swoim temacie " Bariery urzędnicze "- to po kiego grzyba tu się wynurzam...

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]