Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 kwi 2009, 17:46 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Witam! Nie było mnie na forum co najmniej od roku! Lecz czas wrócić!
Od przynajmniej 8 miesięcy na moim komputerze oprócz Windows XP gości również Linux w wersji Mandriva!
Dzięki czemu czuję się całkiem bezpiecznie, surfując po internecie!
Ciekaw jestem co myślą inni forumowicze o Linux ie?

Pozdrawiam,

Grześ

Ostatnio edytowano 13 kwi 2009, 19:16 przez greg, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 9 kwi 2009, 18:11 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marysia
Wrócić, wrócić ;)

Co myślę wiesz tu powiem tyle, że strasznie trudny dla kogoś kto myśli po windowsowemu bo tak go nauczono ;)

Obrazek

PostNapisane: 9 kwi 2009, 18:22 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Fakt przyzwyczajenia do wszechobecnego Windows nieco utrudniają poruszanie się po świecie Linux a, który bardzo inny! :smile:

[ Dodano: Czw Kwi 09, 2009 18:26 ]
Linux jest inny i fascynujący!
Nie brakuje na niego programów!
W repozytoriach jest ich cała masa! tak, że jest w czym wybierać!

PostNapisane: 9 kwi 2009, 18:53 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marysia
greg napisał(a):
W repozytoriach jest ich cała masa! tak, że jest w czym wybierać!

Ta, tylko opisy po angielsku i ten który go nie zna to i tak się nie dowie co to. Pomijam, że coś podobnego do windy z programów niby jest pod linux a nie chce chodzić. Cóż Grześku ja się do systemu nie przyzwyczaję.

Ciekawe co inni o tym sys. myślą?????

Obrazek

PostNapisane: 9 kwi 2009, 18:56 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Być może tłumaczom z angielskiego nie chciało się wszystkiego tłumaczyć! :wink:
Ciekawe co inni myślą?

[ Dodano: Czw Kwi 09, 2009 18:56 ]
O linuxie

PostNapisane: 9 kwi 2009, 19:43 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja jakieś kilka miesięcy temu dosyć mocno zainteresowałem się Linuxem. Od takiego też czasu zawsze mam na swoim dysku 2 systemy - Windowsa i Linuxa. Używałem jak dotąd wielu dystrybucji - Ubuntu, Mandriva, OpenSUSE, Debian. Obecnie mam zainstalowanego Debiana i muszę przyznać, że jestem zadowolony z tej dystrybucji.

Jakie są główne plusy Linuxa? Niezawodność, konfigurowalność, bezpieczeństwo, ogromna różnorodność dystrybucji i środowisk graficznych (każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla siebie), wymóg myślenia (użytkowanie Linuxa nie pozwala na bierność i bezmyślne klikanie - często wymusza na użytkowniku dogłębniejsze zapoznanie się z systemem i zasadami jego funkcjonowania), bezpłatność, stabilność itd. itp.

Duża przewaga Linuxa nad Windowsem polega na tym, że całe oprogramowanie nań jest całkowicie wolne i otwarte, co bardzo usprawnia jego rozwój, a także znacznie przyspiesza eliminację błędów czy dziur w bezpieczeństwie.

Ale mimo wszystko bez Windowsa jest dosyć ciężko się obejść. Wiele aplikacji czy gier nadaje się tylko na Windowsa (chociaż mimo wszystko poprzez Wine można odpalić całkiem sporo windowsowych aplikacji). Do tego niewiele osób jest zaznajomionych z Linuxem, większość jest przyzwyczajona do Windowsa i wskutek tego trudniej jest im zaakceptować używanie alternatywnych systemów operacyjnych. Ma to przełożenie na popularność Linuxa a więc i na powszechność tworzonego oprogramowania doń czy też poziom wsparcia producentów sprzętu.

PostNapisane: 9 kwi 2009, 20:20 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Masz rację Mateo w kwestii dystrybucji Linuxa!
Ja uważam się w tej chwili za mniej początkującego; bardzo wielu rzeczy nie rozumiem jeszcze, więc Mandarynka była w sam raz dla kogoś takiego jak ja!
Raz przez krótka chwilę miałem na dysku mojego komputera open Suse 11,10 jednak rozczarowałem się nim, gdyż "nie widział" Windows xp!
Obecnie mam w kompie dwa systemy; Mandriva 2009 i Windows xp :smile:

PostNapisane: 14 sty 2010, 06:18 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Przemyslaw
hmm...... dziwne z tego co wiem to z windowsa nie da sie zobaczyć linuksowej partycji i z linuksa windowsowej. wypróbujcie zatem Linux Mandrake :)

PostNapisane: 17 sty 2010, 21:11 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Cóż, po nieco dłuższym czasie bycia na systemie Linux ( mam juz dwie dystrybucje Linuxa: ową Mandrivę, czyli po naszemu Xtreme os. dodałem sobie jeszcze Open Suse 11.2) Śmiem stwierdzić, że jednak, przynajmniej w tych dwóch dystrybucjach linuxowych widać systemy Windows! Zatem, nie tylko Mandriva Linux widzi Windows! : :wink:

PostNapisane: 28 cze 2010, 00:17 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Ryszard
Lubie UBUNTU - fajny, przyjazny system. Łatwy w instalacji i obsłudze.

PostNapisane: 29 cze 2010, 23:45 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

greg napisał(a):
Cóż, po nieco dłuższym czasie bycia na systemie Linux ( mam juz dwie dystrybucje Linuxa: ową Mandrivę, czyli po naszemu Xtreme os. dodałem sobie jeszcze Open Suse 11.2) Śmiem stwierdzić, że jednak, przynajmniej w tych dwóch dystrybucjach linuxowych widać systemy Windows! Zatem, nie tylko Mandriva Linux widzi Windows! : :wink:

W każdej dystrybucji widać partycje z Windowsem. W większości z nich nawet nie trzeba nic dodatkowo konfigurować, ani montować. A jeśli już to wystarczy odpowiedni wpis do fstaba no i zainstalowanie ntfs-3g (o ile oczywiście partycja jest w tym systemie plików).

Większy problem jest odwrotnie - z widocznością partycji linuxowych pod Windowsem.

PostNapisane: 2 lip 2010, 12:51 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Mirek
6.
Mościpanowie.Chiba mnie całkiem odbiło zamierzam posadzić LINUXA.
Mamci płytę FUJITSU SIEMENS grafikę 128 mb.
Czy laik komputerowy nmoż sobie zezwolić na samodzielną instalację,sterowniki...

PostNapisane: 29 sie 2010, 19:55 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Może, ale z taką grafiką nie wiele się chyba zdziała! Choć można spróbować, najlepiej może Xubuntu, odmiana Ubuntu na starsze komputery.
Można, owszem spróbować z którymś z nowszych wersji Mandrivy, Suse, Fedory, Ubuntu, czy Minta, albo PCLinux, jednak nie ma pewności, czy zainstalowany, któryś z wyżej (może poza Xubuntu) wymienionych systemów uruchomi się!
Laik jak najbardziej może wypróbować systemy Linuxa, gdyż obecne wersje systemów spod znaku pingwina są dużo bardziej przyjazne w konfiguracji niż było kiedyś! :)

PostNapisane: 29 sie 2010, 20:48 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Mirek
Hi.dzięki za odpowiedz.
Co jakiś czas łapię bakcyla na kompa:dużo poczty,fotek do obrobienia.
znajoma proponuje UBUNTU.

PostNapisane: 14 lis 2010, 23:19 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
ja obecnie bawię się linuxem Fedora 14 w wersji live. wrzucam płytkę bootowalną i system sam się odpala bez instalacji :) przyznam, że podobny do wondowsa, łatwo się konfiguruje, szczególnie jeśli chodzi o dostosowanie wielkości liter :) nie wiem tylko, jak ustawić sobie język polski.

Małym minusem korzystania z live jest to, że ustawienia systemu nie są zapamiętywane i nie można instalować nowych programów. no chyba, ze zainstaluję tą wersję na jakimś zewnętrznym twardzielu.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]