Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 mar 2011, 12:47 
Moderator
Moderator

1 stycznia 2012 r. Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych przestanie istnieć. Zadania PFRONu przejmą samorządy, a pieniądze na pomoc potrzebującym będą pochodziły z budżetu państwa. Czy niepełnosprawni powinni obawiać się zapowiadanych zmian? Między innymi na ten temat dyskutowano dziś w urzędzie wojewódzkim.

Pan Stefan Duś dwa lata temu musiał przystosować swój samochód do potrzeb osoby niepełnosprawnej. Było to możliwe dzięki wsparciu z PFRONu.

Pan Stefan od lat choruje na stwardnienie rozsiane. O własnych siłach porusza się tylko dzięki intensywnej rehabilitacji. Dla niego brak pieniędzy na leczenie oznacza postęp choroby.

Tymczasem od 2012 roku wsparcie osób niepełnosprawnych może być utrudnione. Zgodnie z obowiązującą ustawą o rehabilitacji i finansach publicznych PFRON stanie się jednostką Ministerstwa Pracy. Zmiana już teraz spędza sen z powiek osobom niepełnosprawnym.

Dlatego dziś podczas konferencji poświęconej działaniu powiatowych rad do spraw osób niepełnosprawnych dyskutowano o tym jak zabezpieczyć interesy chorych.

Teresa Hernik szefowa biura pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych podczas konferencji mówiła o realizacji projektu poselskiego, który zakłada utrzymanie funduszu.

Ale czasu zostało niewiele. Ustawa zakłada, że po 1 stycznia 2012 roku PFRON przestanie istnieć.

z: http://www.tvp.pl/kielce/aktualnosci/sp ... nu/2719960

Ja już wczoraj w wiadomościach o 19.30 na TVP 1- też to słyszałam. Pewnie się tak stanie-zlikwidują PFRON - tylko co z nami :?:

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 11 mar 2011, 13:23 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
A kogo my obchodzimy? Tylko jesteśmy niewygodni dla budżetu państwa;

PostNapisane: 11 mar 2011, 13:31 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
No właśnie. Ja będę mogła tylko pomarzyć o: podjeździe, łazience dla on...

PostNapisane: 11 mar 2011, 13:43 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
Moich okularów to już dawno nie ma kto mi zrefundować, a o turnusie to chyba mogę już zapomnieć.

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 18:01 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, spacji i polskich znaków

PostNapisane: 11 mar 2011, 13:46 
Pisarz
Pisarz

A czy jeśli PO nie wygra wyborów w październiku to PFRON nie zostanie zlikwidowany? A tak swoją drogą to myślę że dobrze byłoby napisać petycję o nie likwidowanie PFRON'u.

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 18:02 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówki

PostNapisane: 13 mar 2011, 15:59 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Moim zdaniem, są dwie strony medalu. Likwidując PFRON, likwiduje się pośrednio ZPChR-y. Czyli... Likwiduje się fałszywych inwalidów, którzy tam pracują. Likwiduje się fałszywe dotacje, które pracodawcy wyłudzali dla własnych korzyści. Myślę że jeśli samorządy przejmą zadania i fundusze po PFRONie, to mimo wszystko będzie łatwiej o uczciwe zagospodarowanie tych funduszy. Także sorry, ale ja na żadną petycję się nie pisze. Za dużo przekrętów widziałem z PFRONem w roli głównej.

PostNapisane: 13 mar 2011, 18:48 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Staszek
Tak przeważnie jest w naszym kraju, że likwidując coś nie daje się w zamian nic lub mniej. Tego właśnie się obawiam. Dobrze byłoby gdyby Pefron został zastąpiony czymś co istotnie pomagałoby osobom niepełnosprawnym.

PostNapisane: 14 mar 2011, 13:43 
Moderator
Moderator

Mariano "Myślę że jeśli samorządy przejmą zadania i fundusze po PFRONie, to mimo wszystko będzie łatwiej o uczciwe zagospodarowanie tych funduszy". Naprawdę tak myślisz... :?: Jak samorządy to przejmą to dopiero będą przekręty (nikt zapewne nie będzie wiedział z tych ON - co będą składać wnioski na dofinansowania ile jest kasy na to czy na to...) I niby jakie samorządy mają przejąć gmina, powiat czy województwo :?: A kto będzie kontrolował jak wydają pieniądze :?:

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 14 mar 2011, 17:33 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Marcin
Co się stanie z PFRON-em?
Autor: Magdalena Gajda
Źródło: http://www.niepelnosprawni.pl

Środowisko osób z niepełnosprawnością obawia się, że Fundusz wkrótce zniknie. – Jako pełnomocnik rządu ds. osób niepełnosprawnych jestem temu przeciwny. Mam nadzieję, że przekonam zarówno ministra Rostowskiego, jak i całe Ministerstwo Finansów do utrzymania PFRON w takim stanie prawnym, jaki jest dzisiaj – deklaruje minister Jarosław Duda.
Panie Ministrze, co się stanie z Państwowym Funduszem Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych? Zgodnie z planami, w dotychczasowej formule prawnej PFRON ma działać tylko do końca tego roku. Potem, zgodnie z ustawą o finansach publicznych, ma zostać przekształcony w rachunek bankowy ministerstwa pracy i polityki społecznej. Osoby z niepełnosprawnością martwią się, że PFRON zniknie.
Jarosław Duda: Ja też się martwię, ale rozpoczęliśmy działania, aby temu zapobiec. Mamy dwie możliwości, które chcę omówić z ministrem finansów Jackiem Rostowskim. Pierwszą z nich jest przygotowanie nowej ustawy dotyczącej działalności PFRON – tak, jak stało się to np. z Funduszem Ochrony Środowiska. To założenie utrzymujące PFRON na wiele lat w takiej konfiguracji prawnej, która jest obecnie. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby przedłużenie obecnego stanu prawnego PFRON o trzy lata, bo w 2014 roku wchodzi w życie nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej mówiące o pomocy publicznej. Moglibyśmy wówczas powiązać działanie PFRON z tym rozporządzeniem. Ja, jako pełnomocnik rządu ds. osób niepełnosprawnych, jestem absolutnym przeciwnikiem takiej formuły działania PFRON, którą się proponuje od 2012 r. I mam nadzieję, że przekonam zarówno ministra Rostowskiego, jak i całe Ministerstwo Finansów do utrzymania PFRON w takim stanie prawnym, jaki jest dzisiaj. Kwestie działalności PFRON omówiliśmy z posłami z Komisji Polityki Społecznej i Rodziny oraz przewodniczącym Podkomisji Stałej ds. Osób Niepełnosprawnych. Omówiliśmy z nimi też mankamenty rozwiązania proponowanego dla PFRON od 2012r. Nowe usytuowanie PFRON-u, które teraz jest zapisane w ustawie o finansach publicznych, nie pozwala Funduszowi na realizowanie jego zadań wynikających z ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych. Tym będziemy głównie motywować potrzebę utrzymania obecnego stanu prawnego PFRON.
Jaki jest stan realizacji prac nad ustawą o języku migowym?
Projekt ustawy jest już po uzgodnieniach międzyresortowych. Jest duży kłopot z tą ustawą. Chcę powiedzieć, że to jest moja największa bolączka. Nie chcę mówić jeszcze w tym momencie, że porażka, ale jest nam bardzo trudno pozyskać do tego projektu akceptację całego środowiska osób niesłyszących. Środowisko jest podzielone. A my z kolei mamy ograniczone możliwości finansowe. Możemy wydać na realizację tej ustawy ok. 8 mln zł, a nie 120 mln zł, jak chcieliby niektórzy. I dlatego albo uzyskamy porozumienie i ta ustawa przejdzie w tym roku, albo będziemy jeszcze nad nią pracować. Chciałbym bardzo, aby projekt ten został uchwalony jeszcze podczas kadencji obecnego Sejmu.
Co się stało z projektem ustawy antydyskryminacyjnej, którą złożyła Koalicja na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością?
W oparciu o projekt przygotowany przez Koalicję, przygotowaliśmy własne założenia do projektu ustawy antydyskryminacyjnej. W trakcie prac, podczas uzgodnień pomiędzy poszczególnymi ministerstwami, a także ze środowiskiem osób z niepełnosprawnością, otrzymaliśmy dużo uwag: i do założeń, i do samego już projektu ustawy (bo on też jest przygotowany), które uniemożliwiły poddanie go pod głosowanie w takiej formule, w jakiej jest. Wiele kwestii zawartych w tym projekcie zostało rozwiązanych w innych obszarach. Myślę tu o prawie budowlanym, prawie transportowym, o dostosowaniu prawa wyborczego do potrzeb osób z niepełnosprawnością. Wiele też spraw nam umknęło. I zbieranie ich na nowo napotkało ogromny opór wielu resortów - przede wszystkim Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, Ministerstwa Kultury i Ministerstwa Sprawiedliwości. Uważam, że teraz, w związku z wejściem w życie w 2014 r. rozporządzenia Komisji Europejskiej dotyczącego pomocy publicznej, potrzebna nam jest kompleksowa ustawa o osobach niepełnosprawnych, gdzie również zawarte będą treści z projektu ustawy antydyskryminacyjnej.
Data opublikowania dokumentu: 2011-03-14

Przepraszam za mały błąd w powyższym artykule:)

PostNapisane: 15 mar 2011, 00:54 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Asia_86 nie pytaj mnie o takie sprawy, bo ja na dzisiaj nie potrafię na nie odpowiedzieć. Nie jestem ustawodawcą, w sejmie nie siedzę. Teoretycznie łatwiej jest trafnie rozdzielać pieniądze małej gminie, widząc od razu jakie są potrzeby, niż rozdawać je centralnie dla całej Polski. To jest podobnie jak z funduszami europejskimi, z których pozyskaniem bardzo dobrze sobie radzą małe gminy, a wielkie molochy toną w biurokracji. Przekręty zdarzają się wszędzie, ale nie można z góry zakładać, że będzie to jeden wielki przekręt. To wszystko oczywiście teoretyczne snucie domysłów, więc nie bierz tego tak całkiem serio... Ot, moje zdanie, w tym temacie na dzisiaj. :)

PostNapisane: 17 mar 2011, 12:52 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

"Czemuś Polaku biedny - bom głupi, Czemuś Polaku głupi - bom biedny". Taka jest prawda. Nie zdajecie sobie sprawy o co w tym wszystkim chodzi - a na pewno nie o was niepełnosprawnych. Zapytajcie publicznie gdzie są te wasze organizacje, co tak krzyczą w obronie niepełnosprawnych. Zabierały głos tylko wtedy gdy im kasę zabierano i to posługiwały się wizerunkiem niepełnosprawnych. A gdzie są teraz? Dodam jeszcze, że w takich organizacjach to istnieją tylko towarzystwa wzajemnej adoracji pod egidą osób niepełnosprawnych. Także tu o was nie chodzi. Tu chodzi o kasę i miejsca pracy dla sprawnych. Ale cóż, pocieszajcie się dalej wzajemnie, że wszyscy potrzebują integracji. Integracja jest za kasę Pfronu, gdzie wy się bawicie przy plasku fleszy z politykami, a inni kasę na tym trzepią.

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 18:16 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 mar 2011, 19:16 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
rafallbn1981, chcesz powiedzieć, że Tobie nigdy PFRON nie pomógł? Że nigdy nie odniosłeś korzyści z działania tego funduszu? Jeśli zlikwidują PFRON, także te organizacje, o których piszesz, nie dostaną kasy. Więc - idąc Twoim rozumowaniem - powinny też być temu przeciwne.
PS. A przy blasku flesz z politykami raczej nie chciałabym być. A już na pewno z niektórymi ;)

PostNapisane: 17 mar 2011, 21:36 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Organizacje dbają o swoje towarzystwo i o nic więcej. Pfron ma pomagać każdemu, a pomaga wybranym tzn. tym którzy maja znajomości w organizacjach pozarządowych. A organizacje pozarządowe pomaga swoim. Mi to pasuje. Ale czy wam też to pasuje? Ja oczekuje tylko sprawiedliwej oceny sytuacji, a nie faworyzowania pewnych grup. Jeśli ktoś kończy liceum i nie potrafi czytać, ani pisać. To jaka jest mowa o edukacji?? Po prostu wyrzucanie kasy w błoto, zamiast dać temu, kto potrzebuje kasy np. Na wózek czy na studia. Jeśli ktoś trafia na wtz, mimo tego, że ta osoba nie umie czytać ani pisać, albo jest na tyle upośledzona, że żadnej pracy nie będzie mogla wykonywać. Bo nie jest w stanie jej wykonywać. To o jakim przygotowaniu do pracy mówimy? Skoro wtz mają za zadanie przygotowywać do pracy? Za te pieniądze wielu ON mogło by skorzystać, ale nie skorzysta, bo wspiera się fikcje. A każda próba zmiany kończy się burzą w szklance wody... oraz hasami " rząd zabiera kasę niepełnosprawnym". Nie wiem czy się orientujecie, ale koszt utrzymania 1 osoby na wtz to 1600 zł, a jeśli jest 40 uczestników na wtz, to miesięcznie wychodzi kolo 50 tys zł na utrzymania wtz. Czy nie lepiej w to miejsce zorganizować świetlicę, co było by tańsze i bardziej im pomocne niż wtz? Taka jest racja stanu. Ja nie narzekam, tylko czy wam się to podoba, że sprawni żyją waszym kosztem. Bo etat na wtz to 2200 brutto, a wyplata dla zpchr i otwartego rynku pracy to najniższa krajowa, a kasa z powyższych przypadków idzie z pfron??

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 18:39 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 mar 2011, 17:16 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Niepokorna napisał(a):
rafallbn1981, chcesz powiedzieć, że Tobie nigdy PFRON nie pomógł? Że nigdy nie odniosłeś korzyści z działania tego funduszu?
Mi pomógł chyba tylko raz, tak to zawsze odmawiali. Niech giną :D

PostNapisane: 26 mar 2011, 20:15 
Pisarz
Pisarz

Imię: R
Nie jestem zwolennikiem, likwidacji PFRON-U. Myślę, że najlepsze, jest odpolitycznienie i zreformowanie, a nie likwidacja.

PostNapisane: 29 mar 2011, 10:05 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Dokładnie. PFRON nie jest już tak wydolny jak kiedyś, dlatego trzeba go zreformować.

PostNapisane: 29 mar 2011, 18:58 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_rowe ... 81&WSZDZ=T
Oświadczam, że pierwszy raz żałuję, że mam skrupuły, kieruję się wartościami i nie zarobiłem kupy forsy kiedy można było ;-) ... K...a!, drogie to... :)

PostNapisane: 28 kwi 2011, 20:22 
Pisarz
Pisarz

Imię: K
PFRON nie straci osobowości prawnej

- Udało się uchronić osobowość prawną Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, czyli nie stanie się on, tak jak pozostałe fundusze w Polsce, rachunkiem bankowym – powiedział Jarosław Duda, pełnomocnik rządu ds. osób niepełnosprawnych.

Wiceminister Pracy i Polityki Społecznej podziękował za wsparcie w forsowaniu koncepcji pozostawienia osobowości prawnej PFRON posłom Sławomirowi Piechocie i Markowi Plurze oraz przedstawicielom organizacji pozarządowych, zebranym 27 kwietnia w Sejmie na konferencji „Równe szanse w pracy – niepełnosprawni obywatele w Polsce i w krajach UE”.

- Razem z kolegami przekonaliśmy ministra finansów Jacka Rostowskiego i to jest nasz sukces jako środowiska – podkreślił minister Duda. – Jako środowisko mamy wpływ na kształtowanie budżetu PFRON poprzez radę nadzorczą, z czego wynika wiele dobrych rzeczy. Chodzi m.in. o sytuację, gdyby ktoś chciał sięgnąć po te środki. Nie jest łatwo tak po prostu je zabrać, jak choćby z Funduszu Pracy. Także to jest sukces – wyjaśnił.

Przypomnijmy, że zgodnie z planami Ministerstwa Finansów, z końcem 2011 r. PFRON miał stracić osobowość prawną wraz z radą nadzorczą. Oznaczałoby to, że podlegałby Ministerstwu Pracy i Polityki Społecznej, bez możliwości samodzielnego decydowania o dysponowaniu gromadzonymi środkami.

Zdaniem ministra Dudy, osobowość prawna PFRON zostanie zachowana na pewno na trzy lata, po których mają wejść w życie nowe regulacje unijne dotyczące pomocy publicznej. Do tej pory planowane jest stworzenie nowej ustawy o osobach z niepełnosprawnością, zastępującej nowelizowaną kilkadziesiąt razy ustawę o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych. Sam Fundusz funkcjonować będzie najprawdopodobniej w nowej formule rządowej agencji wykonawczej, co pozwoli zachować jego osobowość prawną. Zdaniem ministra Dudy, dobrą wiadomością, potwierdzającą, że warto PFRON utrzymać, jest fakt, że po raz pierwszy Fundusz otrzymał pozytywną opinię Najwyższej Izby Kontroli. Także sytuacja finansowa PFRON wygląda coraz lepiej.

- Z zapewnień prezesa PFRON wynika, że ten rok zapowiada się przyzwoicie – mówił minister Duda. – Starczy nam środków na to, żeby realizować zadania wynikające z ustawy, a także te wynikające m.in. z programów rady nadzorczej. Udało się przesunąć środki, zwiększając dofinansowanie na organizacje pozarządowe i samorządy, a to są nasi partnerzy. Oczywiście nie zapominamy o pracodawcach, którzy muszą dostawać środki w ramach SODiR – to jest poza wszelką dyskusją – zaznaczył.

Na organizacje pozarządowe przesunięto ponad 110 mln zł, do samorządów skierowane zostanie 80 mln zł. Zdaniem ministra Dudy, rozpoczyna się odrabianie dwuletnich strat w szeroko pojętej rehabilitacji społecznej. Jako pierwsze przywrócone mają więc zostać programy „Komputer dla Homera”, „Uczeń na wsi”, a także „Program wyrównywania różnic między regionami”.

Źródło; http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/86600?utm_source=biuletyn&utm_medium=email&utm_campaign=28.04.2011

PostNapisane: 29 kwi 2011, 00:55 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

A ja dzięki tej instytucji mam wózek elektryczny terenówkę i miałam elektryka pokojowego,3 turnusy rehab .Wiec nie był tak zły ten fundusz.Teraz o pomocy jakiejkolwiek tylko można będzie pomarzyć. :(

PostNapisane: 29 kwi 2011, 09:20 
Pisarz
Pisarz

Niekoniecznie, ja wierzę samorządom, są bliżej ludzi. To zależy wszystko od tego, jacy ludzie w nim zasiadają. W PFRON-ie zasiadają z nadania politycznego, nie są to fachowcy, PFRON (PFRON, jedna z sytuacji: instytucja, ktora ma promować zatrudnianie niepelnosprawnych komentuje tę sytuacje nastepujacymi slowami: "zatrudnienie zdrowego człowieka jest tańsze i pracuje on wydajniej." Całość artykułu: http://wiesniak.salon24.pl/54712,pfron- ... nosprawnym), potem zrobili za ileś milionów ankietę, czego potrzebują niepełnosprawni, bo biedaczki pracując z niepełnosprawnymi tego nie wiedzą :( (np. http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/ar ... ntowi.read). U nas, kiedy PFRON nie ma, to samorząd finansowo pomaga, np. fundacjom.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]