Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2011, 21:22 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Lukasz
Femme napisał(a):
Mam urządzenie wielofunkcyjne Canon MP 210, za tusze płacę 80 zł- czarny, 90 zł-kolorowy. Na allegro w zestawie jest trochę taniej. Ciekawa jestem czy są zamienniki do mojego urządzenia, ale chyba nie ma (szukałam, ale nie znalazłam :( )

26 zł za czarny http://allegro.pl/canon-pg37-1800-2500- ... 11522.html

PostNapisane: 20 lis 2011, 23:07 
Pisarz
Pisarz

Imię: K
bodzio2 napisał(a):
Femme sprawdz na www.oryginalex.pl może akurat będą :)

Sprawdziłam nie ma zamienników.
klansman napisał(a):
26 zł za czarny http://allegro.pl/canon-pg37-1800-2500- ... 11522.html
Dzięki za linka, a jednak są zamienniki i jak widzę jest spora różnica w cenie.Świetnie nie będę musiała tyle bulić za oryginały. Kiedyś (2 lata temu) szukałam wszędzie, na allegro również i nie było zamienników.

PostNapisane: 21 lis 2011, 10:32 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
To bardzo dobrze że znalazłas tańsze zamienniki po co przepłacać :)

PostNapisane: 8 gru 2011, 22:43 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Ja mam Brother HL-2030 - od 5 lat. Toner : 149,00 zł co 2 - 2,5 roku.

PostNapisane: 8 gru 2011, 23:40 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Kruszynko,
wiele lat korzystam z komputerów (zwłaszcza laptopów - od paru lat) w sposób profesjonalny - wiesz, redakcja, skład i łamanie, grafika komputerowa, ot, DTP.

I powiem Ci, że nie decydowałbym się na urządzenie wielofunkcyjne. Powiem Ci, co mam:
1. Drukarka laserowa HP 2200 s postscriptem i duplexem (jeśli Cię to zainteresuje, to daj znać - pogadamy o tym). Kupiłem ją parę lat temu za pięć stów - używaną, po remoncie; od firmy trudniącej się naprawą i handlem drukarkami.
2. Skaner Plustek OpticSlim 2400+, kupionym w pobliskim hipermarkecie za 270 zł.

Drukarka nie jest kolorowa i wcale mi koloru nie potrzeba (miałem atramentówkę kolorową, ale wolę czarno-białą szybką laserówkę). Z łatwością mogę wydrukować dwustronnie. np. Trylogię, zarówno w maszynopisie (MsWord), jak i złamaną, przygotowaną do druku offsetowego (InDesign, Quark, Ventura). Po prostu wkładam pół ryzy papieru do podajnika, włączam drukowanie i wychodzę. Co 5 min. powtarzam tę czynność do chwili, kiedy nie wydrukuję całej Trylogii, w - dajmy na to - dziesięciu egzemplarzach...
Oczywiście, gdybym musiał tyle drukować, dokupiłbym duży podajnik papieru, zapakowałbym 4 ryzy papieru, włączyłbym drukowanie i wyszedłbym na kawkę...

Skaner jest prosty, tani i niezawodny. Mogę śmiało skanować obrazy A4 i przygotować je do druku offsetowego kolorowego na kredzie... Niestety, nie można nim skanować slajdów.

PostNapisane: 9 gru 2011, 00:44 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Kruszynko, pierwszy raz słyszę o czymś takim, aby drukarka miała się odinstalowywać na laptopie po wyłączeniu z zasilania. Sama mam laptopa, wcześniej miałam PC i drukarka nie instaluje mi się za każdym razem po podłączeniu. Nikt ze znanych mi osób posiadających laptopa i drukarki/urządzenia wielofunkcyjnego nie wspominał o takim problemie. Jeśli by takowy występował, doszukiwałabym się problemu z oprogramowaniem lub systemem operacyjnym.
Ja sama mam urządzenie wielofunkcyjne Brother (stary już model MFC 215c) i jestem z niego zadowolona. Do domowego użytku jest wystarczający, ale nie drukuję na nim zdjęć (nie jestem przekonana do jakości zdjęć z drukarki nad jakością tych wywołanych u fotografa). Jeśli nie planujesz drukowania wielostronnicowych dokumentów ani profesjonalnych grafik, polecam Ci urządzenie wielofunkcyjne. Zalety: jedno urządzenie, oszczędność miejsca, kabli i zachodu z instalowaniem wielu urządzeń i ewentualna ich niekompatybilność. Przy wyborze takiego urządzenia proponuję zwrócić uwagę na koszt eksploatacji - tak jak wiele osób już wspomniało - często same drukarki są stosunkowo tanie w porównaniu do tonerów.

PostNapisane: 9 gru 2011, 12:03 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Z drukarkami to jest tak jeśli jest droga kosztuje np.500 zł. to oryginalne tusze są w miarę tanie lecz jeśli drukarka kosztuje taniej np.200 zł. to wiadomo że takie tusze bedą droższe chodzi w tym wszystkim o to aby producenci sprzedali drukarki tanio ale ewentualne straty które ponieśli odbiją sobie na tuszach firmowych z nawiązką.

PostNapisane: 11 gru 2011, 20:43 
Dobry duch
Dobry duch

Moje urządzenie wielofunkcyjne druk/skan/kop USB LEXMARK X2470
kosztowało 240zł. Tusz kupuję w małym sklepiku gdzie naprawiają komputery bo w dużym kosztuje 150zł. Chodzi w obu przypadkach o tusz
kolorowy.Jeśli chodzi o napełnianie to zrobiłam to raz oczywiście u specjalisty i nigdy więcej wszystko było w fiolecie.Natomiast jak zostało urządzenie zainstalowane to nigdy więcej nie musiałam tego powtarzać.
Oby jak najdłużej bez awarii.Urządzenie jest cały czas przy laptopie.Działa od 2006roku.
Danuta2

PostNapisane: 11 gru 2011, 21:10 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: teresa
polecam wszystkim urządzenie wielofunkcyjne hp,bardzo dużo drukuje ,skanuje kopiuje .Wykonuje zlecenia dla agencji reklamowej więc dość dużo używam sprzętu .Prawie 5 lat używałam hp-1410,cena tuszu ok.30-40 nr.21,22 ale można samemu uzupełniać bajecznie proste .Jeden tusz nabijałam prawie rok .Od jakiegoś czasu używam hp2060 cena tuszu 30-35 sprawuje się super polecam . :lol:

PostNapisane: 11 gru 2011, 22:14 
Dobry duch
Dobry duch

Nie dodałam mój tusz to 2470 a jego cena od 69-80zł zależy z jakiej firmy

Danuta2

---- Dodano 11 grudnia 2011, 21:23 ----

Może ktoś mi podpowie dlaczego nie mogę otworzyć załączników
w mailu. Nie dostaję pierwszy raz ale teraz nie daję rady

Danuta2

PostNapisane: 11 gru 2011, 22:37 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: teresa
Spróbuj pobierz albo pobierz wszystko,no i zależy w jakim programie został wysłany być może nie jest kompatybilny z twoim oprogramowaniem

PostNapisane: 11 gru 2011, 22:49 
Dobry duch
Dobry duch

W tym rzecz że nie ma pobierz ani otwórz.Jest tylko zapisz ,zapisz w aktówce ale nigdzie się nie zapisuje.
Danuta2

PostNapisane: 11 gru 2011, 22:54 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Danuto, piszesz:
Cytuj:
Może ktoś mi podpowie dlaczego nie mogę otworzyć załączników
w mailu. Nie dostaję pierwszy raz ale teraz nie daję rady

Jak to - nie możesz otworzyć? Czy w Twoim programie pocztowym można otwierać załączniki?
Załączniki najpierw trzeba zapisać na dysku, a dopiero potem otwierać programami do tego przeznaczonymi. Załącznikiem może być bowiem dowolny plik. Trzeba więc mieć program, który otwiera pliki tego typu. Na przykład załącznikiem może być plik Worda, Excella, Accessa, dowolny obrazek, archiwum *.zip, *.rar i tysiące innych dodzajów plików. Otwieraj je więc programem do tego przeznaczonym...
A Twój klient pocztowy z pewnością ma możliwość zapisywania załączników. :)

PostNapisane: 15 gru 2011, 00:26 
Dobry duch
Dobry duch

Jak już pisałam inne do tej pory otwierałam bez problemu bo pracuję na laptopie 5lat.Choć orłem nie jestem to takie podstawowe rzeczy daję radę.
Jednak teraz widzę,że nad listem jest pasek,na którym informacja:
Wygląd tego dokumentu może różnić się od,oryginalnego,ponieważ zostały zablokowane niebezpieczne elementy w treści...
Czy to problem?czy można jakość mimo wszystko otworzyć?
Nie chciałabym zapisywać tylko otworzyć,przeczytać i skserować jak robiłam to do tej pory.
Danuta2

PostNapisane: 15 gru 2011, 14:24 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Danuta2
Z tego co widzę, korzystasz z serwisu webmailowego wp. Jeżeli pojawia się komunikat o blokowaniu elementów upewnij się, że to zauwany nadawca. Jeżeli tak jest, dodaj jego adres do białej listy. Wtedy system wp nie będzie sprawdzać wiadomości pod kątem zagrożeń i będzie można drukować ją w całości bez zapisywania. Istnieje możliwość pobrania poczty w postaci pliku pdf, nie musisz jej zapisywać, wystaczy, że w oknie pobierania zaznaczysz pole otwórz za pomocą, zamiast zapisz. klikasz na ok, otwiera się list w adobe reader i tam drukujesz :)

PostNapisane: 15 gru 2011, 21:11 
Dobry duch
Dobry duch

Dzięki Marcin 87 powalczę może się uda a wtedy poinformuję.

Danuta2

PostNapisane: 17 gru 2011, 21:51 
Dobry duch
Dobry duch

No otworzyłam jednak musiałam zainstalować nowy program
Word Viewer i dopiero mogłam to zrobić.
Danuta2

---- Dodano 17 grudnia 2011, 20:53 ----

A za tusz wczoraj zapłaciłam 69zł.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]