Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 mar 2011, 09:45 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: katarzyna
Co powiecie na temat nowej ustawy?
Skraca ona czas pobytu dziecka w szkole o rok, a w projekcie następnej planuje się znieść możliwość kształcenia dzieci z głębokim upośledzeniem. Bo co? Bo pani Hall uznała je za roślinki? Co w zamian? W zamian pierwszeństwo w DPS. Świetnie!!! Zamknijmy armię "roślin" w DPS!!! Od barczymy w ten sposób rodzinę i może zdrowego obywatela spłodzą, który nieco korzyści "panom władzom" przyniesie, i do kolejnej posiadłości podatkami się dołoży! Mały szczegół 3000 tys za pobyt w DPS to drobiazg, bo w takiej placówce tak o człowieka "zadbają", że kilkudziesięciu lat jak pod okiem kochającej rodziny nie przeżyje... Za to, mojego znacznie niepełnosprawnego synka, poruszającego się na wózku, z I.I.42 uznała za równouprawnionego do nauki w szkole publicznej. Jasne, niech go mili gimnazjaliści zrzucą ze schodów, lub zgwałcą! Niech zajmuje miejsce z tyłu klasy i ma poczucie że jest najgłupszy, bo w przeciwieństwie do innych dzieci nawet czytać się nie nauczy... A może pani HAll wie coś więcej niż ja: pedagog opiekuńczo - wychowawczy, oligofrenopedagog, wieloletni praktyk w pracy z dziećmi zdrowymi, niepełnosprawnymi, i do tego mama zastępcza samotnie wychowująca dziecko z MPD i jak wspomniałam na granicy umiarkowanego i znacznego upośledzenia. Może miła pani minister ma pewność co do uzdrawiającej mocy towarzystwa zdrowych rówieśników. Dla pani wiadomości: mogę pracować, "tańczyć na uszach" i wiele w rozwoju swojego dziecka osiągnąć... Ale wiele to znaczy w miarę poprawne budowanie zdań, ale innych granic nie przekroczę, mózgu mu nie naprawię... A co po szkole? Wegetacja, bo warsztaty są za "mądre" a dzienny ośrodek w Łodzi jest zapchany. Więc co? Rezygnacja z pracy, żeby zając się dzieckiem w domu. Bo opiekunka do przewijania i dźwigania dorosłego chłopa, w czasie mojej pracy to ok 1500 - 2000 zł ( jeżeli nie mieszka się w W-wie). To tyle co moja nauczycielska pensja. Co w zamian możliwości pracy? Jałmużna: świadczenie i zasiłek pielęgnacyjny plus renta, razem 1203 zł. Teoretycznie nie tak strasznie, ale nawet jak zamknę się w domu i zrezygnuję z rehabilitacji, która kosztuje, to opłaty za mieszkanie i media w moim przypadku w 32m to 900 zł, pieluchy 200. 103 zostanie na leki, środki czystości i jedzenie... Rodzinom w takiej sytuacji proponuję pisanie pism do posłów, zapychanie im skrzynek mailowych, protesty itp... Wiem, że nie macie sił, ale to trzeba nagłaśniać, bo organizacje rządowe zajmują się prawem do seksu, naszych dzieci, mówią o złu ubezwłasnowolnienia nie dając żadnego innego narzędzia ochrony przed samą sobą i złymi ludźmi osób ze znaczną i głęboką niepełnosprawnością intelektualną, ale jednocześnie zapominają, że oni i wraz z rodzinami spychani są na margines i skrajne ubóstwo...

Ostatnio edytowano 3 kwi 2011, 16:56 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, spacji i polskich znaków

PostNapisane: 2 kwi 2011, 00:24 
Pisarz
Pisarz

Imię: R
Jestem za kształceniem, a nie ograniczaniem dostępu do edukacji. :-D W piątek w TVP 3 Łódź, była wzmianka o edukacji dzieci z MPD. O potrzebie tej edukacji i jej skutkach [pozytywnych]. Jeśli ta ustawa, w takiej formie będzie przyjęta, to będzie kolejny dowód dyskryminacji ON i łamania prawa [niezgodność z konstytucja]. Takie metody, przypominają mi praktyki z czasów PRL, gdy władza wstydziła się inwalidów. Dlatego musimy walczyć o swoje, by nas nie zepchnięto na margines. Jest nas 5 milionów.

Ostatnio edytowano 3 kwi 2011, 17:12 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, literówki

PostNapisane: 2 kwi 2011, 13:20 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

POLMO napisał(a):
Takie metody, przypominają mi praktyki z czasów PRL...
PRL to chyba jest twój ideał, patrząc na pewną komunistyczną mordę, która wyłania się z twojego avatara. Rozumiem, że twoim idolem jest zbrodniarz i terrorysta mordujący niewinnych ludzi (również dzieci, strzelając im w tył głowy) i stwierdzający, że gotów byłby wzniecić światowy konflikt nuklearny, byleby tylko obalić kapitalizm?
Naprawdę, zainteresujcie się czasem trochę historią, poczytajcie co nieco, aby potem nie było wykazywanej takiej nieświadomości i ignorancji w temacie. Pewnie minie jeszcze paredziesiąt lat i młodzi naiwniacy będą wstawiać w avatary Stalina czy Hitlera, bo wyda im się cool-trendy gościem. Wiem, że obecnie panuje moda na paradowanie z tego typu lewackimi symbolami i Che jest takim symbolem lewackiej popkultury, ale naprawdę, dla mnie to jest lekka przesada. Przecież to jest zbrodniarz i morderca, który na dodatek przez swoje chore "ideały" doprowadził swój kraj do ruiny ekonomicznej - jak w ogóle można się utożsamiać z kimś takim?

PostNapisane: 2 kwi 2011, 15:22 
Moderator
Moderator

Nie znam tej ustawy - możesz wkleić jakiegoś linka. A co daje osobie z głębokim upośledzeniem nauka w specjalnej szkole :?: Może zainteresuj sprawą PSOUU : http://www.psouu.org.pl/kola-terenowe

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 3 kwi 2011, 17:37 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
k.katria po przeczytaniu tego:

Za to, mojego znacznie niepełnosprawnego synka, poruszającego się na wózku, z I.I.42 uznała za równouprawnionego do nauki w szkole publicznej. Jasne, niech go mili gimnazjaliści zrzucą ze schodów, lub zgwałcą!

Mam nie odparte wrażenie, że przesadzasz. Ja mam MPD i uczyłam się w domu co uważam za błąd. Nie wszyscy mogą uczyć się ze zdrowymi rówieśnikami, ale to co napisałaś to przesada...

PostNapisane: 3 kwi 2011, 18:56 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Widzę, że nadal nie wiecie o co w tym wszystkim chodzi. Uważam, że uczenie osób upośledzonych ma sens tylko do podstaw elementarnej wiedzy czyli od 1 do 3 klasy podstawówki. Powyżej tego etapu takie osoby nie są w stanie cokolwiek pojąć, a za takie kształcenie trzeba płacić z naszych podatków. Dlatego trzeba otwierać świetlice dla takich osób, a w to miejsce likwidować wtz. Przecież rodzice wożą tam swoje dzieci nie po to aby się ono coś nauczyło, tylko chodzi o to aby te osoby miały opiekę przez 8 godzin, a rodzice w tym czasie mogli by pracować. Nie wspomnę już o tym, ze istnienie wtz (fikcji) wspierają organizacje pozarządowe bo tam osoby sprawne maja etaty. I nie ważne co uczestnik by robił, liczy się miejsce pracy. Nawet nie wiecie ze osoba 20-kilku letnia lub starsza nie umie nawet zawiązać buta, umyć się, pisać czy czytać, wiec jaki jest sens trzymania takich osób na wtz, skoro wtz maja przygotowywać do pracy?? (bo taka jest idea wtz). Reasumując chodzi o KASĘ. A wiadomo, ze niepełnosprawni to żyła złota.

Ostatnio edytowano 3 kwi 2011, 22:53 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak polskich liter, dużych liter, literówki

PostNapisane: 3 kwi 2011, 23:06 
Moderator
Moderator

rafallbn1981 napisał(a):
Dlatego trzeba otwierać świetlice dla takich osób, a w to miejsce likwidować wtz. Przecież rodzice wożą tam swoje dzieci nie po to aby się ono coś nauczyło, tylko chodzi o to aby te osoby miały opiekę przez 8 godzin, a rodzice w tym czasie mogli by pracować.
To absurd co napisałeś. Większość rodziców ON - matek nie pracuje lub pracuje w domu. Jest wielu ON w WTZ, którzy dzięki uczestnictwu w nich nauczyli się wielu rzeczy. Nie są to wszyscy którzy tam chodzą, ale jest ich wielu. Znam kilkanaście takich osób w moim mieście. Sama jestem jedną z nich. Ja już nie uczęszczam na WTZ, ale nauczyłam się tam: wyszywać, obsługiwać komputer itd.
rafallbn1981 napisał(a):
Nawet nie wiecie ze osoba 20-kilku letnia lub starsza nie umie nawet zawiązać buta, umyć się, pisać czy czytać, wiec jaki jest sens trzymania takich osób na wtz, skoro wtz maja przygotowywać do pracy??
Są WTZ-ty o różnych poziomach ale powyższe stwierdzenie nie jest prawdziwe. Są inne miejsca dla osób o których piszesz. Wtedy te WTZ mają inny cel, ale nie masz o tym pojęcia...

PostNapisane: 4 kwi 2011, 08:34 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Mam pojęcie i to duże. Ty sie cieszysz z wyszywania, czy zarabiasz na tym?? czy ktos inny zarabiał na tym ze wyszywalas? Niestety, ale trzeba troche szezej spojrzec na pewne kwestie, a nie tylko ze fajnie sie jest ruszyc z domu. Co do oblslugi komputera to chyba 99% ON potrafi chyba najlepiej oblsugoiwac komp i internet. Bo chyba klikac to nie jest klopot.

PostNapisane: 4 kwi 2011, 16:17 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: katarzyna
Ustawa weszła w życie w grudniu o szkolnictwie specjalnym. Oprócz tego, że jestem mamą zastępcza dla swojego niepełnosprawnego synka jestem też pedagogiem i oligofrenopedagogiem i stwierdzam, że to prawda, że moje dziecko nie nauczy się nigdy czytac, ale czytanie to nie wszystko. Dlatego nie świetlice- przechowalnie, ale szkoły. Świetlice dopiero po wieku szkolnym, ale ich nie ma. przynajmniej nie w Łodzi, w której mieszkam. Tu po szkole nie ma już nic poza DPS (ale nie o to chyba chodzi?). A rezygnacja z pracy oznacza wejście w ubóstwo, bo mi jako samotnej matce zostanie świadczenie pielęgnacyjne 525 zł... . W szkole dla osób głęboko upośledzonych dzieci uczą sie ubierac, samodzielnie jeśc, rozpoznawac sytuacje życia społecznego, opanowywac emocje, zwłaszcza agresję, lub aktywizują sie z bierności a nawet czasem czytac. I po to kończy się dośc trudne studia i do tego wiele kursów. Trudniejsze niż te, które pozwalają na pracę ze zdrowymi dziecmi. Bo tak naprawdę nikt nie jest rośliną... nigdy nie wiemy ile jest w stanie osiągnąc. Próbuję wam powiedziec, że wśród niepełnosprawnych są osoby upośledzone umysłowo, których potrzeb większośc spoleczeństwa nie dostrzega. A moje dziecko jest, czuje i żyje... Tylko nikt nie traktuje go poważnie, bo... w oczach świata to "taki głupi Jaś", któremu nie potrzebna jest szkoła, a jeśli to tylko "normalna", Bo DPM nie jest przeszkodą do nauki fizyki... DPM nie, ale II=42, czyli granica umiarkowanego i znacznego upośledzenia umysłowego tak. Ale tego Pani Hall swoim uczonym umysłem nie potrafi pojąc...

PostNapisane: 4 kwi 2011, 21:16 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

szkoła sie skonczy, a co po szkole? po za tym co takie osoby mialy by sie uczyc w takich szkolach?? bo chyba nie sznurowac butow czy tez sprzatac przez 5 lat. Sory za szczerosc ale taka prawda. Osoby takie traktuje sie jako najtansza darmowa sile do pracy, gdzie cwani zarabiaja za usmiech takiej osoby, bo taka osoba nie wie o co chodzi. I takie traktowanie mi sie nie podoba i sie temu sprzeciwiam.

PostNapisane: 4 kwi 2011, 22:16 
Moderator
Moderator

Ty się cieszysz z wyszywania, czy zarabiasz na tym??

Żebyś wiedział, że tak może nie kokosy, ale się zdarza...

PostNapisane: 5 kwi 2011, 11:37 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Ale chyba chodzi o to by mieć stały dochód co? Chyba powinnaś wiedzieć, że kasa się liczy w życiu osoby niepełnosprawnej. Jeśli myślisz inaczej, to jesteś w dużym błędzie. Po za tym tobie się zdarza niewiele zarobić, a instruktor na takich wtz ma 2000 brutto pensji. On jest zadowolony, a ty kombinujesz jak wózek naprawić, z czego żyć... A potem każdy wypisuje posty, że jak to się ciężko żyje. Jaki to wszędzie wyzysk, że pfron chcą likwidować itd.

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 17:41 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 kwi 2011, 12:42 
Moderator
Moderator

k.katria W Łodzi jest : ŚDS : http://www.psouu-kololodz.pl/ Tak osoby z upośledzeniem- też są ludźmi - może inaczej odbierającymi świat, ale ludźmi.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 6 kwi 2011, 13:26 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Tosiek
Mateo napisał(a):
POLMO napisał(a):
Takie metody, przypominają mi praktyki z czasów PRL...
PRL to chyba jest twój ideał, patrząc na pewną komunistyczną mordę, która wyłania się z twojego avatara. Rozumiem, że twoim idolem jest zbrodniarz i terrorysta mordujący niewinnych ludzi (również dzieci, strzelając im w tył głowy) i stwierdzający, że gotów byłby wzniecić światowy konflikt nuklearny, byleby tylko obalić kapitalizm? Naprawdę, zainteresujcie się czasem trochę historią, poczytajcie co nieco, aby potem nie było wykazywanej takiej nieświadomości i ignorancji w temacie. Pewnie minie jeszcze paredziesiąt lat i młodzi naiwniacy będą wstawiać w avatary Stalina czy Hitlera, bo wyda im się cool-trendy gościem. Wiem, że obecnie panuje moda na paradowanie z tego typu lewackimi symbolami i Che jest takim symbolem lewackiej popkultury, ale naprawdę, dla mnie to jest lekka przesada. Przecież to jest zbrodniarz i morderca, który na dodatek przez swoje chore "ideały" doprowadził swój kraj do ruiny ekonomicznej - jak w ogóle można się utożsamiać z kimś takim?
Aby móc wydawać o kimś opinię... Trzeba dobrze uczyć się historii. Twoja wypowiedz mocno rani tych, którzy walczyli o prawa człowieka... i ginęli... Nawet nie dożywając wieku dojrzałego. Ginęli od kul, które trafiały - kobiety i dzieci, mężczyzn, studentów. Jeżeli nie wiesz kto to jest... - Proszę nie wydawaj opinii o tych, których nie znasz, bo to jest karygodne. Potępiam twoje metody. Kalasz [symbol walki za wolność]... To jest karygodne i nadaje się do IPN... Bądź pewien, że miałem Ciebie za naprawdę mądrego człowieka, inteligentniej. Proszę, nie wypowiadaj się w ten sposób. Musiałem zareagować ponieważ, została naruszona pamięć, o tych studentach - którzy oddali swe życie za wolność...

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 17:50 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 kwi 2011, 22:04 
Pisarz
Pisarz

Zanim zachorowałam, pracowałam w szkole integracyjnej jako nauczyciel kierunkowy. Uważam z perspektywy czasu, że to mogło być dobre i skuteczne (dodam też, że mój pełnosprawny siostrzeniec uczy się w szkole integracyjnej, więc znam też dobrze sprawę nie tylko od strony nauczycielskiej; dzięki temu że chodzi do takiej klasy, zaangażował się w wolontariat mimo 10 -ciu lat, odwiedza swojego niepełnosprawnego kolegę w domu).
Miałam dwie klasy integracyjne. W jednej nauczyciel pedagog zostawał na przerwach i moderował relacje pomiędzy ON (upośledzenie umysłowe) i OP, potem gdy sytuacja układała się dobrze, nie musiał zostawać na przerwach, ale czuwał, aby nikomu nie stała się krzywda. To była (tak jak to oceniam) szansa i dla ON i dla OP (dla OP uwrażliwała, oswajała np. z ograniczeniami własnymi, dawała szansę na zbudowanie prawdziwego obrazu świata, etc. poza tym mniejsze klasy stwarzały szansę na zapytanie o wszystko, sprawdzenie wszystkim np. wypracowań, w ogóle komfort pracy był lepszy również dla mnie). W drugiej klasie natomiast bierność pedagoga doprowadzała do nieprzyjemnych sytuacji dla ON, więc ustawa ustawą, ale wszystkiego nie da się w niej zapisać. Ważne jakie będzie wykonanie, nawet najlepsza ustawa wszystkiego nie przewidzi i nie przełamie oporu materii. Natomiast dla ON (szkoła dała pewność siebie, pole porozumienia z ludźmi OP, okazało się, że tym, co łączy, są wspólne zainteresowania, gry komputerowe, bo grał na równi z OP [nigdy nie rozumiałam dlaczego ON gra w trudne gry strategiczne, a nauka polskiego nie idzie mu tak dobrze, ale przy odrobinie dobrej woli - stworzeniu komiksu - udało się mniej więcej wytłumaczyć, o co chodzi np. w "Potopie" i nie uważam, że to było nic nie warte], dała nadzieję na to, że ludzie zdrowi chcą mu pomóc, stworzyła szanse na porozumienie, wydobyła zdolności. Nie uważam, że to była strata czasu i pieniędzy.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]