Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 sie 2007, 13:26 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Mam tą książkę o aniołach....przeczytałam tylko kawałek.Może do niej wrócę.

PostNapisane: 12 sie 2007, 06:58 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Jeśli ktoś lubi książki z dreszczykiem, polecam: "Twierdza" Paula Wilsona :grin: "Jeździec bez głowy" :grin:

PostNapisane: 12 sie 2007, 10:02 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja polecam "Cień wiatru". Niedawno czytałam i wciągnęła mnie ponadprzeciętnie :wink:

PostNapisane: 12 sie 2007, 10:48 
A ja polecam wszystko co kiedykolwiek napisała Joanna Chmielewska :wink:

PostNapisane: 13 sie 2007, 23:11 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Ja polecam: "Oskar i pani Róża"- bardzo wajna ksiązka o śmierci widzianej oczami dziecka 10letniego Oskara chorego na białaczkę, który dowiaduje się, że zostało mu jeszcze 12 dni życia... Za namową wolontariuszki - Pani Róży, zaczyna pisać listy do Pana Boga, w ktrórego wcześniej tak naprawdę nie wierzył.
Książka daje dużo do myślenia...
Polecam!

"Twoje ręce to mój ląd, wiem, nie utone!"
[TGD]

Ostatnio edytowano 13 sie 2007, 23:23 przez Mery:), łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 sie 2007, 06:20 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Doroty Terakowskiej Poczwarka i wszystkie ksiązki Kapuścińskiego dopiero zaczynam przetrawiac tego autora ale jestem pod wielkiem wrażeniem przeczyając początek goraco polecam ,Anny Dymna Warto Mimo wszystko i jeszcze jedna tylko nie pamietam autora/ki " Zabłakane Oblicze" :smile:

PostNapisane: 3 wrz 2007, 09:50 
Pisarz
Pisarz

Aniu podzielam Twoją opinię co do książek Doroty Terakowskiej. "Poczwarka" jest wspaniała,pięknie napisana z wielkim znawstwem psychologii,ludzkiego dramatu serca.Czytałam ją kilka lat temu,a wrażenie pozostało do dziś."Ono", też robi duże wrażenie: obraz rodziny z czasu PRL-u,świetnie napisana. Pozostałe książki tej samej Autorki,niestety nie chwyciły mnie za serce.
Córka Terakowskiej napisała książkę o swojej Mamie pt."Moja mama czarownica", niestety nie udało mi się jej dostać. Pozdrawiam,miłego dnia! :serduszko:

[ Dodano: Pon Wrz 03, 2007 11:16 ]
Aniu, potwierdzam, "Cień wiatru" hiszpańskiego pisarza Zafona jest magiczną książką. Dawno nie czytałam tak dobrej.to coś w rodzaju literackiego kryminału, w dobrym tego słowa znaczeniu: tajemnicze miłości do książek i osób z priorytetem miłości do człowieka,wszystko to rozgrywa się w ukochanej dla dorastającego bohatera Barcelonie...
Polecam wszystkim, książkę Christiana Signol" Zimowa róża", liryczna,wzruszająca opowieść o chłopcu zmagającym się z ostrą białaczką, szczęśliwie, nie jest osamotniony w walce z chorobą i wygrywa ją. :serduszko:

PostNapisane: 3 wrz 2007, 13:15 
Moderator
Moderator

elzbieta.romani napisał(a):
Christiana Signol" Zimowa róża",

dziekuje, takich ksiazek mniej wiecej o tej tematyce szukam,bo uwielbiam czytac :)

PostNapisane: 20 wrz 2007, 13:18 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Polecam 2 części książki ''Okrążmy świat raz jeszcze''Autor Tadeusz Perkitny i Leon Mrroczkiewicz. Recenzje tej wspaniałej książki zjajdziecie tu:
www.gapyear.pl

Tu też zobaczycie okładki obydwuch części.

PostNapisane: 20 wrz 2007, 13:30 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Wszystkie książki Ryszarda Kapuscińskiego

PostNapisane: 20 wrz 2007, 13:37 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Polecam też książki Beaty Pawlikowskiej .Napisała ich wiele i mam nadzieję,że napisze co najmniej jeszcze raz tyle :razz:
Jej książki czyta się jednym tchem,są zabawne ,ciekawe i dzięki nim poznajemy dżunklę amazońską...Gdy czytam jej książki ,przenoszę się z nią w ten niezwykły i jak że inny świat od naszego.Mam wrażenie jak bym z nią podróżowała gdy czytam książkę jej autorstwa.

Polecam:
''W dżungli życia.Poradnik dla dziewczyn i chłopców (oraz niektórych dorosłych''
''Blondynka u szamana'',''blondynka śpiewa w Ukajali''

PostNapisane: 22 wrz 2007, 10:38 
Pisarz
Pisarz

Gorąco polecam książkę włoskiego pisarza Pino Farinotti : " 7km od Jerozolimy".Odkryłam ją niedawno na stronie internetowej Empiku. Jest-moim zdaniem- nadzwyczajna, mądra,przeczytałam ją "duszkiem". Piękna treść z głębokim, duchowym przesłaniem.Bardzo podoba mi się główny bohater: dr Aleksander Forte,specjalista od reklamy...to prawdziwy mężczyzna odznaczający się archetypiczną odwagą,poczuciem odpowiedzialności,jest człowiekiem miłosiernym,takim,u którego można posilić się człowieczeństwem...na skutek niefortunnego przedsięwzięcia popada w życiowe tarapaty...Powieść osadzona w realiach współczesności z topografią Mediolanu. Dodatkowe jej walory,to: błyskotliwe dialogi,przedstawione ważne problemy dzisiejszego świata jak wybory europejskie,poprawność polityczna,"gubienie prawdy", twórcy graffiti...
Już dawno nie czytałam tak wzruszającej powieści! :smile: :aniol:

[ Dodano: Sob Paź 13, 2007 12:14 ]
Tegoroczną, literacką nagrodę Nobla, otrzymała Doris Lessing :brawo: która od 20-tu lat mieszka w północnym Londynie...pięć z jej książek zostało wydanych w Polsce, są to:
- "Lato przed zmierzchem" /1976/
- "Pamiętnik przetrwania" /1980/
- "Piąte dziecko" /2005/ gdzie Autorka przedstawia ważny problem inności! :cool:
- "Podróż Bena" /2005/, która jest kontynuacją "Piątego dziecka" - to opowieść o poszukiwaniu
tożsamości i swojego miejsca w nie przyjaznym świecie

Sądzę,że warto sięgnąć po te książki,to wartościowe pozycje! Na Zachodzie jest powszechnie znana, u nas słabo, bo za mało czytamy...sama dotąd nie znam żadnej z książek Laureatki :smile:

PostNapisane: 9 gru 2007, 15:22 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
W okresie przedświątecznym polecam wszystkim książkę William'a Wharton'a "Wieści".

Cytuj:
W starym młynie na głębokiej francuskiej prowincji Will Kelly i jego żona Loretta przygotowują się do obchodów trzydziestej rocznicy ślubu oraz świąt Bożego Narodzenia, które spędzą z czworgiem swoich dzieci. Will próbuje wyczarować za pomocą gałązek ostrokrzewu i ozdób choinkowych magiczny nastrój świąt, jakie pamięta z dzieciństwa.

Czytałam tę książkę bardzo, bardzo dawno temu, ale co roku, mniej więcej o tej porze przypominam sobie o niej i czytam jeszcze raz. Nie jest to może najlepsza książka Wharton'a, ale bardzo pięknie wprowadza w nastrój i atmosferę przygotowań świątecznych.

PostNapisane: 11 gru 2007, 14:26 
Pisarz
Pisarz

Ja niezmiennie polecam każdemu książki Gabriela Garcii Marqueza, a w szczególności "Sto lat samotności" i "Miłość w czasach zarazy". Każdy, kto je przeczyta, na pewno zakocha się w świecie stworzonym przez Mistrza, jakim dla mnie jest Marquez.

PostNapisane: 11 gru 2007, 16:23 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Ruciński napisał(a):
Ja niezmiennie polecam każdemu książki Gabriela Garcii Marqueza, a w szczególności "Sto lat samotności"

Hmmm..... czytam tę książkę. Właściwie to bardzo długo ją już czytam. Na początku zachłysnęłam się nią i czytałam z zapartym tchem. Jednak zaczęłam się gubić jak zaczęło przybywać członków rodziny Buendia. Ktoś mi kiedyś doradził, że powinnam drzewo genealogiczne tego rodu sobie rozrysować to będzie się łatwiej połapać ;-) No ale już za późno.
W moich planach na czas świąteczny jest dokończenie tej książki.

PostNapisane: 11 gru 2007, 16:24 
Pisarz
Pisarz

W internecie są gdzieś takie drzewka rozrysowane, więc zawsze można z gotowych skorzystać. :)

PostNapisane: 11 gru 2007, 22:36 
Moderator
Moderator

Ruciński napisał(a):
"Sto lat samotności

Mam ta ksiazke w domu na polce i jakos mnie do niej nie ciagnie, dziwna jest - ja nie lubie takich historyczno-mityczno-filozoficznych zawilowan

PostNapisane: 27 lip 2008, 17:10 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

POLLYANNA Eleanor Hodgman Porter

"Czy w obliczu niepowodzeń, przykrości i zmartwień można zachować uśmiech i pogodę ducha? To z pewnością niełatwe, ale jeśli spróbujemy spojrzeć oczami Pollyanny, okazuje się całkiem możliwe, a życie nabiera wtedy blasku, każdy dzień przynosi zadowolenie i radość. Pollyanna po śmierci ojca przybywa do domu oschłej, surowej ciotki. Uśmiechem, wewnętrzną pogodą, niezwykłą umiejętnością dostrzegania we wszystkim jasnych stron Pollyanna zdobywa powszechną sympatię..."

Piękna, pełna ciepła i uroku, wzruszająca opowieść o jedenastoletniej Pollyannie, której udało się przekonać innych, jak wielkie znaczenie w życiu ma przyjazny stosunek do ludzi i świata, optymizm oraz pogodne usposobienie.

Polecam z całego serca!! :)

PostNapisane: 28 lip 2008, 12:39 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

No z opisu wydaje się Gosiaczku faktycznie ciekawa, moze kiedys po nia siegne.

PostNapisane: 28 lip 2008, 16:05 
Mile widziany
Mile widziany

Czytałam obie części, są świetne polecam :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1