Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lis 2010, 14:38 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
No mnie, aż teraz poniosło. Najpierw, że wykluczą posłów co są za in vitro (debilizm moim zdaniem), a teraz apel, z którym biskupi mieli zwrócić się do wiernych: "Nie kupujcie zniczy, dajcie na mszę". Czy oni są normalni? Kasa, kasa, kasa.

PostNapisane: 2 lis 2010, 23:19 
Pisarz
Pisarz

DZASTI napisał(a):
Nie kupujcie zniczy, dajcie na mszę.
Te znicze są potrzebne raczej żyjącym, bo taka jest tradycja. A zmarłemu co po zniczach, jaki ma z nich pożytek? Zmarłym jest potrzebna modlitwa o pokój ich dusz, Msza św. odprawiona w ich intencji. Tak to należy rozumieć. Już w Starym Testamencie ci, którzy przychodzili do kapłana, by wstawił się w modlitwie za nimi do Boga przynosili - choćby nawet niewielkie - ofiary.

Ostatnio edytowano 17 kwi 2011, 16:12 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówki

PostNapisane: 3 lis 2010, 00:12 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Wiecie co to jest materializm cholerny no bez przesady..., ale osoby duchowne co niektóre tak mają. Chociaż powinny dawać przykład z samego tytułu, że są duchownymi. A owszem na msze dać można symboliczne bądź na jakiś konkretny cel. A znicze to symbol zmarli wiedzą że pamiętamy i jednoczymy się z nimi w jakiś sposób jeszcze bardziej zapalając je, a żyjącym też to pomaga. chociaż nie jestem za kościołem i z wiarą też ciężko (ale nie będę o tym rozmawiać) jak tylko mogę chodzę zapalać znicze bliskim no to dla mnie samej mimo wszystko bardzo ważne.

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

PostNapisane: 3 lis 2010, 00:24 
Moderator
Moderator

No właśnie mi się wydaje, że znicze to jest bardziej dla żyjących.

Ostatnio edytowano 17 kwi 2011, 16:19 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówka

PostNapisane: 3 lis 2010, 13:04 
Moderator
Moderator

Nio a ile sobie życzą za takie msze :!: Dasz tyle ile uważasz a tu jeszcze Ci powie że to mało...

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 3 lis 2010, 18:26 
Dobry duch
Dobry duch

Ostatnio sytuację z in vitro ciekawie podsumował pewien poseł SLD :
Cytuj:
Krzyż nie jest sprawą kościoła, ale in vitro już tak
W tym całym bałaganie chodzi moim zdaniem wyłącznie o władzę. Kościół sprzeciwia się postępowi (przynajmniej w pewnych kwestiach), gdyż jest z natury organizmem konserwatywnym, bazującym na dawnych obrzędach, przekonaniach, prawdach wiary (podobnie jak większość, o ile nie wszystkie religie). W pewnych kwestiach ewoluuje, to prawda, jednak jego naturą jest raczej przeciwstawianie się niż promowanie nowoczesności. Zauważcie, im nowocześniejsze społeczeństwo tym mniejsza rola religii w życiu społecznym i tym popularniejszy indywidualizm i ateizm. Mnie zawsze ciekawiła kwestia antykoncepcji. Kościół sprzeciwia się jej, gdyż powoduje niższy przyrost naturalny, a co za tym idzie, ubywa potencjalnych parafian. Zamiast prezerwatyw czy pigułek, promuje się np. kalendarzyk małżeński. I tu moje pytanie do wierzących: Skoro używanie antykoncepcji w celu zapobiegnięcia poczęciu ( będącemu wg. kościoła nadrzędnym celem współżycia) jest grzechem, to dlaczego antykoncepcja w formie kalendarzyka czy stosunku przerywanego już nim nie jest? Przecież mój cel, mój zamiar, moja motywacja jest w tych przypadkach identyczna do tej jaką ma osoba zakładająca prezerwatywę :twisted: A skoro sądzimy człowieka po jego pobudkach ( podobno Bóg tak czyni) to dlaczego jedno jest grzechem a drugie nie, skoro kierują nimi te same? Czy nie dlatego, że kościół przyparty do muru wobec nowoczesnej antykoncepcji zmuszony był popuścić nieco parafianom, lecz z wyrachowania zezwolił na ułomne substytuty metod naprawdę skutecznych? (Wiadomo, że z kalendarzyka i przerywania zrodziło się o wiele więcej osób niż z pękniętej gumki czy przeterminowanych tabletki). A skoro za wszystkim stoi polityka, to po co mieszać do niej Boga i grzech? Osobiście mam tego typu podejście za wybitny przykład obłudy.

and that is the most horrible thing in the world."

Ostatnio edytowano 17 kwi 2011, 16:22 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówki

PostNapisane: 7 lis 2010, 16:12 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Dorota
DZASTI napisał(a):
No właśnie mi się wydaje, że znicze to jest bardziej dla żyjących.
Żywi potrzebują pomodlić się i zapalić znicz na grobach bliskich, których już nie ma, a nie dawać na kolejną mszę za spokój ich dusz. Ja jestem oburzona, że księża nawołują w ten sposób do bojkotu tradycji :/

Ostatnio edytowano 17 kwi 2011, 16:24 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówki

PostNapisane: 7 lis 2010, 19:14 
Moderator
Moderator

No ja o tym pisałam.

PostNapisane: 7 lis 2010, 22:26 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Dorota
DZASTI napisał(a):
No ja o tym pisałam.
No, a ja podzielam twoje zdanie w tym temacie :wink:

PostNapisane: 25 kwi 2011, 00:05 
Pisarz
Pisarz

Poza tym uważam, że finanse kościoła powinny być przejrzyste, jak daję na tacę, to nie wiem, na co te pieniądze są wydawane i czy rozsądnie. Na zachodzie w Kościele katolickim to rady parafian zarządzają majątkiem kościoła, księdzu wypłacają tylko "pensję". Kościół to wspólnota, a ksiądz jest zbyt znacznie ponad nią, nie wydaje mi się, aby tak powinna wyglądać posługa. On o wszystkim decyduje, jeśli chodzi wspólnotę, gdzie tu dialog i współodpowiedzialność, ludzie ze wspólnoty mają mało do powiedzenia. Zastanawiające, że jak nasi księża jadą na zachód w celach misyjnych to dostosowują się do panujących tam reguł, wracają i ich nie stosują.

PostNapisane: 17 maja 2011, 17:49 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Kochani utrzymanie kościoła jest drogie. Tak jak utrzymanie domku jednorodzinnego w rozmiarze XXL. Ludzie dają naprawdę bardzo mało na tace. U nas rzucają po 50 groszy. Przyzwoitość kazała by chociaż te 2 zł. Lub chociaż złotówkę. Ludziska więcej wydają na brukowce i papierosy. Co do in vitro. Kościół nie jest zacofany, ani mało postępowy. Religii i jej zasad nie można sobie dopasowywać jak nam się żywnie podoba, tylko po to by czuć się lepiej w swoim postępowaniu. Jesteśmy tylko ludźmi i nie wszystko rozumiemy. Czasem trzeba po prostu zaufać Bogu.

PostNapisane: 17 maja 2011, 18:19 
Pisarz
Pisarz

Tabletierez napisał(a):
I tu moje pytanie do wierzących: Skoro używanie antykoncepcji w celu zapobiegnięcia poczęciu ( będącemu wg. kościoła nadrzędnym celem współżycia) jest grzechem, to dlaczego antykoncepcja w formie kalendarzyka czy stosunku przerywanego już nim nie jest? Przecież mój cel, mój zamiar, moja motywacja jest w tych przypadkach identyczna do tej jaką ma osoba zakładająca prezerwatywę
Nie interesuję się bliżej tematem, ale chyba chodzi o to, że metody nie pozwalające zagnieździć się zarodkowi to też aborcja, kalendarzyk wykorzystuje naturalny cykl płodności (ale jest wielce zawodny) i tu natura (stworzona przez Boga) sama eliminuje możliwość zagnieżdżenia się zarodka, jest to niezależne do człowieka, naturalne, zgodne z planem Bożym.

PostNapisane: 17 maja 2011, 19:32 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Temat kościół to i ja wrzucę swój kamyczek do ogródka :)

http://www.filmy-dokumentalne.pl/najwieksze-kompromitacje-kosciola.html

PostNapisane: 17 maja 2011, 19:42 
Pisarz
Pisarz

Analogicznie można stworzyć filmy o kompromitacji nauki (której jesteś wyznawcą), a i innych dziedzin. To nic nie ma wspólnego z Bogiem, tylko niedoskonałością ludzi. Wiesz, co to lobotomia? Gdybym się urodziła wcześniej, może bym ją zarobiła, leczyła skutecznie... "ze wszystkiego", robiła z ludzi rośliny, ale lekarze byli zadowoleni z efektów, bo ich one nie dotyczyły. Akurat wiem dobrze o niedoskonałościach leczenia w psychiatrii kiedyś i nie jest to przyjemna lektura, na pewno dotyczy to też innych dziedzin nauki (lobotomia, elektrowstrząsy, zamykanie w "trumnie", bicze wodne, itp.). Pod rozwagę - nadużycia w psychiatrii - artykuł "Kto tu zwariował czyli jestem chory, ponieważ jestem w szpitalu"
http://www.sadistic.pl/kto-tu-zwariowal ... kaka%C4%87

PostNapisane: 17 maja 2011, 19:48 
Pisarz
Pisarz

A czego Ty się czepiasz ? z Bogiem nie ma wspólnego, bo to wątek o Kościele jako instytucji, a już na pewno wątek ten nie dotyczy psychiatrii - wszystko w temacie... Jak filmik Ci się nie podoba to wiadomo...

Ostatnio edytowano 17 maja 2011, 19:52 przez xWilku, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 maja 2011, 19:50 
Pisarz
Pisarz

Bo jest tendencyjny, skupia się na jednym i nie pokazuje wyważonego obrazu, zaburza proporcje i narzuca perspektywę, nie sili się nawet na obiektywizm.

PostNapisane: 17 maja 2011, 19:53 
Pisarz
Pisarz

A to niech Twoją proporcję zaburza, ale ona i tak jest zaburzona to krzywdy Ci nie zrobi.

PostNapisane: 17 maja 2011, 19:59 
Pisarz
Pisarz

Jak nie masz argumentów merytorycznych, to obrażasz personalnie, a to błąd co najmniej retoryczny. Po prostu buntuję się, gdy mówi się tylko o błędach Kościoła, to tendencyjne i nieobiektywne, jakby to była cała prawda o Kościele. A poza tym to zgrane argumenty wobec Kościoła, ciągle powtarzany banał. To tak jak ja bym Cię oceniała tylko i wyłącznie przez pryzmat tego, że masz tendencję do obrażania personalnego (dyskutujemy nie tylko na tym wątku), a nie widziała innych rzeczy, pozytywnych, to byłoby niesprawiedliwe i nieobiektywne.

PostNapisane: 17 maja 2011, 20:13 
Pisarz
Pisarz

Judyta napisał(a):
nie sili się nawet na obiektywizm.
Nie atakuj mnie to się nie będę rewanżować. Film ma tytuł "Największe Kompromitacje Kościoła" więc trudno spodziewać się przedstawiania dobrych kart Kościoła to raz, dwa przedstawione są w nim fakty historyczne owej instytucji i daleko im do konfabulacji jakiś zblazowanych ateistów.

PostNapisane: 17 maja 2011, 20:18 
Pisarz
Pisarz

xWilku napisał(a):
A czego Ty się czepiasz ? z Bogiem nie ma wspólnego bo to wątek o Kościele jako instytucji, a już na pewno wątek ten nie dotyczy psychiatrii - wszystko w temacie... Jak filmik Ci się nie podoba to wiadomo...
Mówię o kościele nauki, którego jesteś wyznawcą, krytykujesz Kościół z pozycji naukowych, a nauka też się wielokrotnie myliła. Po prostu pokazuje, że nie tylko ludzie Kościoła się mylą i błądzą, bo takie powstaje wrażenie, jak się czyta Twoje posty. Zamieniłeś Kościół na kościół nauki.
xWilku napisał(a):
Judyta napisał(a):
nie sili się nawet na obiektywizm.
Nie atakuj mnie to się nie będę rewanżować. Film ma tytuł "Największe Kompromitacje Kościoła" więc trudno spodziewać się przedstawiania dobrych kart Kościoła to raz, dwa przedstawione są w nim fakty historyczne owej instytucji i daleko im do konfabulacji jakiś zblazowanych ateistów.
Nie obrażam Ciebie, tylko wyrażam pogląd o filmie (nie obrażam personalnie), widać, jak nie masz dystansu i jak się utożsamiasz ze swoją słuszną sprawą, czasami mam wrażenie, ze to już krucjata i budzi to po prostu mój sprzeciw. Film ma taki tytuł, ale Ty ten film wybrałeś, nie ma bardziej wyważonego w całym internecie? Wątpię. Jest po prostu jednostronny.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]