Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sty 2012, 20:24 
Pisarz
Pisarz

Imię: Adrianna
Przyganiał kocioł garnkowi, to tak a propos ubliżania, poczytaj jakie te Twoje posty są nie obrażające ,a potem sobie wystawiaj opinie droga Uluniu :), a co do pouczania mojej osoby rozumiem ,że chcesz usunąć drzazgę z mego oka, sama mając w nim belkę, tak mi przyszedł do głowy ten kawałek z biblii i jakoś bardzo dobrze mi tu pasuje

PostNapisane: 3 sty 2012, 20:40 
Pisarz
Pisarz

Ok, niech Ci będzie.
Ja "wysiadam" na jakiś czas z tego tematu.

PostNapisane: 3 sty 2012, 22:38 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Co można zrobić z ludzkim mózgiem, ciekawy materiał który może rzucić trochę światła na możliwość programowania zachowania jednostki i zgromadzeń ludzkich - jako przykład na wytłumaczenie transowych mszy ozdrowieńczych i podobnych tego typu praktyk z egzorcyzmami włącznie - materiał do przemyśleń w kierunku niektórych praktyk kościelnych, a tłumaczonych działaniem Ducha Świętego lub innej Boskiej mocy.

Dokument Discovery Channel :
http://youtu.be/w7_jpudtEHs

PostNapisane: 9 sty 2012, 17:58 
Pisarz
Pisarz

Kolejna teoria spiskowa, w materiale widać kilka analogii pasujących do opisów z książki "Byłem Księdzem"

Materiał TVP3
http://www.ksiezapedofile.info/video/TVP3/tvp3.html

Spisek goni spisek i spiskiem pogania :wink:

PostNapisane: 20 sty 2012, 15:13 
Pisarz
Pisarz

"Papież nie jest Twoim kumplem, abyś mógł zdrabniać jego imię. Miej to na uwadze przy pisaniu kolejnych postów."

Owszem i pisanie o Benedykcie per Beny jest jakimś tam występkiem przeciw przyjętym zasadom poprawnej pisowni, niemniej
lubię Benego i tak sobie pieszczotliwie mówię razi to :?: , czy obraża uczucia religijne :?:

Ostatnio edytowano 7 lut 2012, 08:55 przez Niepokorna, łącznie edytowano 1 raz
Odpowiadając na Twoje pytanie (następnym razem użyj cytatu proszę): Tak, obraża uczucia religijne.

PostNapisane: 20 sty 2012, 19:11 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Lepiej pisac Benny (supozycja :Benny Hill) niż papa Ratzi ;-)
Moim kumplem też nie jest, mam lepszych ;-)

PostNapisane: 20 sty 2012, 23:54 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Sara
Lucy napisał(a):
U nas rzucają po 50 groszy. Przyzwoitość kazała by chociaż te 2 zł. .

Niby dlaczego?

Lucy napisał(a):
Ludziska więcej wydają na brukowce i papierosy.

Ludziska zarabiają ciężką pracą i maja prawo wydać te pieniądze na papierosy i brukowce.

Zawsze denerwuje mnie jak ktoś mi wypomina, że dużo zarabiamy,a na tace nie dajemy... To moje pieniądze i sama mogę uznać czy chcę dać na tace, a jeśli chcę to ile. Jakbym chciała dać 5gr, to dam 5gr, a jak będę miała ochotę wrzucić 100zł dam 100zł... Jak dam 5gr to jestem nieprzyzwoita, a jak 100zł to już tak? Wg czego to jest oceniane?

Moja mama przyjmuje kolędę i ksiądz przy niej sprawdza ile dała do koperty... I jakby było tego mało to jak uważa, że stać ją na więcej to mówi, że powinna więcej dać! A kolęda polega na tym, że zamiast pytać o zdrowie zapytał ją... o wysokość emerytury!
Byłam w tym roku obecna razem z mężem na kolędzie u mamy. Mąż wyszedł do innego pokoju ponieważ nie jest katolikiem, a ksiądz odgrażał się, że jak mój mąż nie wróci to on wyjdzie... Po krótkiej kłótni mąż postanowił posiedzieć z nami to cała kolęda skupiła się na tym jaką złą religię wyznaje mój mąż, że jego religia jest grzechem i jak to możliwe, że jest lekarzem...

Z mężem postanowiliśmy, że dzieci ochrzcimy i wyślemy do komunii, ale same podejmą decyzję czy chciały by być bierzmowane - bo będą już duże i będą mogły decydować. Nasz syn uczęszcza na religię, ale zna też różnice między islamem, a katolicyzmem (aczkolwiek dzieci nie są uczone czytać Koran czy czcić Allaha), a jego katechetka uznała, że z tego powodu my jesteśmy nieodpowiedzialnymi rodzicami... A my po prostu chcemy żeby dzieci wiedziały, że katolicyzm to nie jedyna religia na świecie tym bardziej, że jak przyjeżdża do nas siostrzeniec mojego męża to (jak to syn określił) "dziwnie się modli"...

PostNapisane: 21 sty 2012, 00:17 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: szymon
Mój "przed-poprzedni prboszcz" bo poprzedni był pare miesięcy i uciekł pewnej nocy bo był mały(na całą Polskę) skandal, otóż ten przedpoprzedni jak chodził po kolędzie to w domach gdzie się nie przelewało nie brał koperty, a tam gdzie była bieda zostawiał to co wziął w poprzednim domu. Obecny proboszcz już jest >>normalny<< :lol:

PostNapisane: 21 sty 2012, 10:57 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Żyjemy w wolnym kraju i decyzje należą wyłącznie do nas samych! :)

PostNapisane: 21 sty 2012, 23:30 
Pisarz
Pisarz

Imię: DARIUSZ
Sukienkowi chcą mieć wszystko dla siebie i budować kościoły jakby było tego mało We łbach im się przewraca

PostNapisane: 22 sty 2012, 19:17 
Pisarz
Pisarz

Stosunek Kościoła do niewierzących :
http://blogi.newsweek.pl/Tekst/spoleczenstwo/599219,jak-kosciol-szerzy-nienawisc-do-ateistow.html
Niestety nie mogę do artykułu ustawić się krytycznie, doświadczenia z życia wzięte, dotyczące podejścia szczególnie mocno wierzących do postawy niepodzielającej ich punktu widzenia świadczą o tym iż autor blogu wie o czym pisze.
Przykłady odłożę dla oponentów(ek).

PostNapisane: 23 sty 2012, 23:32 
Dyskutant
Dyskutant

Już w jednym temacie podałem cytat z filmu "Królestwo Niebieskie"
"Wiara łączy, religia dzieli.."
Pamiętam kolegę z klasy, jego rodzice byli ateistami i on też, ale miał głęboko "zakodowane" pewne fundamentalne wrtości moralno-etyczne i nie spotkałem w swoim życiu wielu ludzi tak porządnych i uczciwych jak ON był wtedy i jest obecnie. I TAKIE doświadczenia zniechęcają do KK z racji na to co głoszą niektórzy duchowni a jak wygląda rzeczywistość.

PostNapisane: 24 sty 2012, 11:03 
Pisarz
Pisarz

Widzisz, tak sobie przypomniałem jak za dzieciaka i troszkę później miałem przekonanie, że jak ktoś nie chodzi do kościoła, nie wierzy to zły człowiek bez zasad i takich tam, z tego skuteczni się wyleczyłem, niestety taka postawa u niektórych zamiast być weryfikowana jest utwierdzana. Na tym forum spotkałem się z jedną taką postawą wobec mojej osoby.
Teraz mogę z dystansem podejść do tamtego myślenia i co wychodzi, ano jak dziadki tak mówili, czasami na religii coś się słyszało lub też na kazaniu ksiądz coś w tym kierunku gadał to taką świadomość miałem. Od instytucji religijnej oczekuje się więcej w porównaniu do innych instytucji z tytułu tego iż głoszą wartości miłowania, poszanowania i takich tam gdzie te postawy mają odnosić się do współbraci inni są bee.
Muszę tu wspomnieć o księżach którzy przynajmniej w kontakcie twarzą w twarz zachowują zdrowy rozsądek i dystans do innowierców bądź niewierzących, głównie tu chodzi o takich którzy w sposób głupi piętnują, a dokładniej stygmatyzują tych którzy nie bawią się w to co oni, mają inne zabawy albo w nic się nie bawią. W KK jest swojakie przyzwolenie na postawę przypinania łatek niewierzącym, płynie to wprost z prawd wyznawanej wiary, która w tym (jak i innych) przypadku jest irracjonalna delikatnie rzecz ujmując.

Tak czy inaczej wierzenia niosą za sobą nietolerancję, jest to dobrze widoczne w historii, kulejącym ekumenizmie, walczące
afrykańskie islamskie bojówki (choć ci ostatni sprzeniewierzają się swojej doktrynie to jednak wierzą sobie tylko bardziej radykalnie).
Ostatnio czytałem o szkołach koranicznych i wpajaniu tam tym razem w drugą stronę prawd o wysłanników szatana odnoszących się do katolików.

Warto by wspomnieć o stosunku katolików do żydów, JPII poczynił kroki reflektujące postawę KK , ale szerzej otym może innym razem.

PostNapisane: 24 sty 2012, 15:37 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Leszek
Przebrnąłem przez ten temat, z czasem szło mi to coraz wolniej... :awantura:
Jest tu tyle "wycieczek" osobistych, że aż się robi nieprzyjemnie.
Nie wolno mieć własnego zdania? Klapki na oczach? Posty sprowadzające się do schematu:
Jeśli nie podzielasz mojego wpisu, jesteś .................. (tu można sobie wpisać dowolny epitet)

Jednak jest coś mądrego w Dekalogu, skoro te zasady obejmują obowiązujące kodeksy.

Najdelikatniej tę "dyskusję" ;) to można podsumować awanturą w przedszkolu:
- Jesteś głupi!
- Nie, to ty jesteś głupi!
- A ty masz głupiego brata...
- ....itd.

I to by było tyle ode mnie. Przepraszam za mój jedyny wpis w tym... temacie ?? :awantura:

PostNapisane: 24 sty 2012, 16:05 
Pisarz
Pisarz

Więc jak już przebrnąłeś przez cały temat, powinieneś uchwycić moje dwa słowa (wytłuszczone zresztą) -
"Merytoryczną dyskusję poprosimy", a tak koncertowo wpisałeś się w zarzut, który sam wygenerowałeś, przyokazji pokrzykując sobie graficznie.
Ja na Ciebie krzyczeć nie będę i jak Ci się wydaje dlaczego ?

PostNapisane: 24 sty 2012, 17:59 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: krzysiek
xWilku,trzeba oddzielić religie od ludzi co po swojemu interpretują tą religię.W Islam nie chce wnikać bo mało o nich wiem,mają te główne zasady wiary,chyba 5 ich jest i nie ma tam nic o przemocy.
Krzyżacy zabijali pod znakiem Krzyża,ww Radiu Maryja niby głoszą nienawiść ale to nie wina religii tylko ludzi którzy albo źle interpretują wiarę albo specjalnie to robią.
Wiara Katolicka jest tolerancyjna, "jak chcesz to pójdź za mną a jak nie to żyj jak chcesz",a jak ktoś głosi inaczej to już nie jest ta wiara,tylko jakiś odłam lub dziwaczna interpretacja.
A Wojtyła był jaki był,ale starał się rozmawiać,a Kaczyński,pierwszy antysemita IV RP obchodził z Żydami jakieś ich święta,czasem pozory mylą

PostNapisane: 24 sty 2012, 18:50 
Pisarz
Pisarz

krzyslbl napisał(a):
,trzeba oddzielić religie od ludzi co po swojemu interpretują tą religię

No niby tak, jednakże religię i jej dogmaty ludzie tworzą w KK, islamie również w pierwszym przypadku to niewierzących w drugim niewiernych doktrynalnie postrzega się jako grzeszników, a kto to jest grzesznik, grzesznik jest zły bo grzeszy i jako wyznawca czy to katolicyzmu, islamu bądź judaizmu jeżeli sprzeciwisz się doktrynie sam grzeszysz. Ponadto zauważalna większość wyznawców nie poddaje krytyce choćby głupich stwierdzeń które kapłan głosi. Można powiedzieć, że kapłan też człowiek (choć traktuje ich się jak nad ludzi co dyskusja w tym wątku udowodniła) oczywiście że tak i ci kapłanie tworzą religię poprzez głoszenie słowa Bożego i zawłaszczanie od najmłodszych lat sfery światopoglądowej, a ten światopogląd niestety bywa wykrzywiany w postrzeganiu niewierzących i innowierców jako gorszych od siebie złych grzeszników.
krzyslbl napisał(a):
to nie wina religii tylko ludzi którzy albo źle interpretują wiarę albo specjalnie to robią

Pomijając dogmaty, owszem nadinterpretacja ma miejsce, a w szczególności miało to miejsce w okresie świętej inkwizycji.
krzyslbl napisał(a):
Wiara Katolicka jest tolerancyjna, "jak chcesz to pójdź za mną a jak nie to żyj jak chcesz",a jak ktoś głosi inaczej to już nie jest ta wiara,tylko jakiś odłam lub dziwaczna interpretacja.

To też cytatem polecę: "Nie będziesz miał cudzych Bogów przede mną" istotny cytat, moim zdaniem główna przeszkoda na drodze ekumenizmu, dla każdego jego Bóg jest najprawdziwszy - kłania się tolerancja i kłopot teologiczny, który pokracznie próbuje się rozwiązać mówiąc o różnych drogach do Boga, interpretując w prost trzyma się kupy, zagłębiając w szczegóły niestety już nie.
krzyslbl napisał(a):
A Wojtyła był jaki był,ale starał się rozmawiać,a Kaczyński,pierwszy antysemita IV RP obchodził z Żydami jakieś ich święta,czasem pozory mylą

Wojtyła dopuścił się pewnych kontrowersji i zaniedbań jednakże jako pierwszy papież był pod ścianą płaczu i prowadził dialog z żydami za co mu chwała, bo pomimo różnic rozmawiać trzeba żeby sobie do gardeł nie skakać.
Kaczora prezydenta szanowałem i uważam go za najlepszego prezydenta od czasów Kaczorowskiego, co do brata miałem podobne zdanie jednak po ostatniej kampanii prezydenckiej stwierdzam że oszołomem trąci.

PostNapisane: 24 sty 2012, 19:28 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: krzysiek
"Nie będziesz miał cudzych Bogów przede mną" to się tyczy nie tylko chrześcijańskiego Boga. Dwóm nie można służyć,obojętnie jacy to bogowie.Wtedy było by się oszustem zwykłym. Mówisz komuś kocham cię,bądź wola twoja a faktycznie wierzysz komu innemu,to bez sensu by było.
Katolicyzm daje wybór,,z niewolnika nie ma robotnika.Nie widze nic złego w pierwszym przykazaniu

PostNapisane: 24 sty 2012, 19:45 
Dyskutant
Dyskutant

Tu zgoda,albo jest się katolikiem albo wyznawcą Judaizmu bądź Islamu.
W Radiu Maryja do głosu dopuszcza się tylko ludzi podzielających opinie Ojca Dyrektora. (Specjalny progra opóźniający stosowany w prawie wszystkich rozgłośniach wpuszczających słuchaczy na żywo)
Z resztą ojciec dyr. jest największym antysemitą i nie tylko
Yobu napisał(a):

Jednak jest coś mądrego w Dekalogu, skoro te zasady obejmują obowiązujące kodeksy.
:awantura:

A przed dekalogiem w porządku było zabijanie kradzież itp? To są normy etyczne, wyznacznik człowieczeństwa a nie wiary.
Wojtyła, wszyscy go kochali ale nikt go nie słuchał co bardzo go bolało. Myle się? Ile homili wygłosił w polsce na mszach w polsce już jako papież, czy coś poza dwoma/trzema słynnymi zdaniami zapamiętaliście , przecież każdy siedział przed TV lub tam był osobiście. To było pytanie do tych gorliwych katolików...

Ostatnio edytowano 24 sty 2012, 19:53 przez szymon35, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 sty 2012, 19:51 
Pisarz
Pisarz

krzyslbl
I dalej idzie "Jest tylko jedna prawda, jeden Bóg", z obiektywizmem niema nic wspólnego, tolerancją dla innych najprawdziwszych prawd również.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]