Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 wrz 2009, 02:16 
Dobry duch
Dobry duch

Oburzyło mnie oznakowanie w programie Dolnośląskiego Festiwalu Nauki - przykład: http://www.festiwal.wroc.pl/2009/index. ... 09&id=4522
Uważam, że tego typu oznakowanie kojarzyć się może z grupą znaków zakazu, jak zakaz palenia, zakaz fotografowania, zakaz skrętu itd, oraz może budzić mieszane uczucia i kontrowersje. Zwróciłam na to uwagę organizatorom, aczkolwiek znak pozostał. Ja jednak w dalszym ciągu mam mieszane uczucia, co do tego znaku, a i większość moich znajomych reaguje na niego w podobny sposób.

Proszę o ustosunkowanie się do tej sprawy.

PostNapisane: 15 wrz 2009, 11:26 
Moderator
Moderator

Mi osobiście jakoś ten znak nie przeszkadza bo jest podpisany :smile: - organizatorzy nie chcieli źle- jak najedziesz na ten znaczek- pisze: sala nieprzystosowana dla niepełnosprawnych.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 15 wrz 2009, 14:15 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
chodzi o Obrazek :?:
Na pierwszy rzut oka faktycznie kojarzy się z zakazem wstępu osobom na wózkach, Zamiast tego obrazka, lepiej zrobić tabliczkę z napisem "Sala niedostosowana dla niepełnosprawnych" chociaż, tak jak napisała Asia_86 faktycznie, jest jest wyjaśnienie, że znak nie sugeruje zakazu, a niedostosowanie. Gdyby tego komunikatu nie było, faktycznie mogłoby to być krzywdzące.

PostNapisane: 15 wrz 2009, 14:53 
Dobry duch
Dobry duch

Rozumiem, że organizatorzy nie chcieli nikogo skrzywdzić i że znak jest opisany. Chodzi jednak, o coś innego - o to czy w ogóle powinien on się znajdować w takiej formie? Czy właśnie tylko informacja słowna nie byłaby wystarczająca?? Dla mnie znak to jest coś, na co patrzę i wiem, o co chodzi, a nie muszę przeczytać do tego komentarz. Przecież w mieście nie potrzebujemy podpisów pod znakami drogowymi, by wiedzieć, co znaczą. Chodzi też o to, że znak ten może się w jakiś sposób upowszechnić, czy też zacząć funkcjonować chociażby we Wrocławiu, gdyż festiwal co roku odwiedza średnio 100 tyś. osób. I czy będzie nam wówczas miło, gdy na każdym budynku będziemy spotykać takie oznakowanie, np. już bez komentarza słownego??

PostNapisane: 16 wrz 2009, 14:16 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Znaczek wygląda bardzo niefortunnie. Kojarzy się z zakazem wstępu. Rodzi sie jeszcze pytanie, dlaczego nie zapewniono miejsc dla niepełnosprawnych?

PostNapisane: 19 lut 2010, 13:06 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: zbych
jak bym raczej zrobil znaczek z trzema schodkami i wozkiem przed nimi

PostNapisane: 19 lut 2010, 14:28 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Pomysl ze schodkami dobry, a wy moim zdaniem jacys juz przewrazliwieni jestescie, mi ten znaczek obojetny. Chcieli skrzywdzic-nie chcieli, skad wiecie ze nie chceli, a skad ze chcieli, moze tak specjalnie, moze nie, co to zmieni?

PostNapisane: 24 lut 2010, 14:47 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
Wg mnie znaki zakazu są okrągłe z czerwoną obwódką więc nie wiem o co tu się oburzać

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]