Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 mar 2011, 12:54 
Moderator
Moderator

Ogromna kolejka przed konkretną apteką - taki widok dzisiaj nie dziwi nikogo. Oznacza tyle, że w tym miejscu niektóre leki można kupić znacznie taniej niż w innych aptekach. Jednak taki obrazek już niebawem przejdzie do historii.

Sejm kończy pracę nad ustawą refundacyjną, która nakłada stałą marżę. Czy to dobrze, czy źle? Zdania są podzielone.

W wielkim skrócie niektóre postanowienia ustawy wyglądają tak: podatek VAT na leki wzrośnie z 22 na 23 proc., ceny leków refundowanych, czyli tych, do których dopłaca Narodowy Fundusz Zdrowia, będą takie same w każdej aptece i zostaną ustalone przez producentów w wyniku negocjacji z Ministerstwem Zdrowia. Od ich wartości będzie też wyznaczana urzędowa marża - w wysokości 5 proc. Czyli znikają słynne "leki za złotówkę", promocje i bonifikaty, a każda apteka ma te same ceny i taką samą marżę na leki refundowane.

- Ja na wejście w życie takich zmian czekam od dawna. Przestaniemy bawić się publicznymi pieniędzmi. Wszędzie ceny leków będą takie same i poprawi się gospodarka lekami refundowanymi. Wreszcie skończy się "turystyka lekowa" - mówi Wacław Korzeniowski, prezes Okręgowej Izby Aptekarskiej w Białymstoku.

Co to oznacza dla pacjenta? W każdej aptece leki refundowane będą kosztowały tyle samo. Apteki nie będą mogły wprowadzać promocji. Kilka miesięcy temu jedna z aptek na przykład nie tyle drastycznie obniżyła ceny leków, co wręcz do zakupów dopłacała. Takie promocje napędzały sprzedaż leków.

Aptekarze, hurtownicy i przedstawiciele firm farmaceutycznych nie zostawiają suchej nitki na tych propozycjach. Przekonują, że ceny leków wzrosną, bo producenci nie będą ich obniżać.

- Tanie apteki stracą najbardziej, bo stracą stałych klientów - mówi Marek Morusiewicz, właściciel białostockiej Apteki przy Ratuszu.

Rynek leków refundowanych jest wart w Polsce rocznie osiem miliardów złotych. W aptekach sprzedaż leków refundowanych to połowa obrotów. Poza tym sprzedają też leki nierefundowane i kosmetyki.

Niestety, co do jednego wszyscy są zgodni. Na nowych przepisach najbardziej stracą ci, którzy są najniżej tego łańcuszka - pacjenci.

- Jeżeli teraz mogę kupić lekarstwo, które kosztuje złotówkę i pal licho, że muszę zawsze stać w kolejce, a później ten lek będzie kosztował na przykład dziesięć złotych i będzie dostępny bez kolejki - to ja wybieram kolejkę nawet na kilometr - mówi Zofia Arciszewska. Zawsze kiedy dostaje emeryturę najpierw idzie do lekarza i prosi o recepty, później jedzie do jednej z tanich aptek w Białymstoku i kupuje leki najtaniej w całym mieście. - Podejrzewam, że teraz na połowę nie będzie mnie stać.

Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że Polacy płacą około 35 proc. ceny leków refundowanych. To o 10 punktów procentowych wyżej od poziomu, który jest uznawany za barierę w dostępie do produktów leczniczych.

z: http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1, ... z1HKBfgnA9

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 21 kwi 2011, 14:21 
Pisarz
Pisarz

Tylko że jak leki są za grosz (moje były nawet za 0 zł, a teraz będą za 3, 20 zł wszędzie) to ludzie kupowali za dużo. Ja mam całą siatę leków, których nie zużyłam (jedno opakowanie leku to koszt dla państwa 1000 zł i ja te tysiące muszę teraz wyrzucić). Pewnie to moja wina, ale wykupowałam to, co lekarz wypisywał, a teraz się zastanowię i przedyskutuję z lekarzem, czy potrzebuję ich. Lekarz wypisywał mi leki na parę miesięcy, a potem po miesiącu zmieniał i stare trzeba było wyrzucić.

PostNapisane: 22 kwi 2011, 12:07 
Moderator
Moderator

Leki przeterminowane to w aptekach przyjmują do utylizacji.

A te nie przeterminowane-można zapytać w przychodni, w hospicjum, Caritas czy innych placówkach - czy chcą.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 22 kwi 2011, 16:55 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Urszula
Gorzej wygląda sprawa, kiedy pacjent leczy się na kilka chorób. Tak 3,20 to niewiele, ale czy po podniesieniu vatu będzie to dalej 3,20? Moja 'porcja ' miesięczna to leki za 200 zł + dwanaście opakowań leków za 1 grosz, czyli około 40 złotych więcej. A i tak nie wierzę, że na tym się skończy. Niestety w tym roku moja renta nie wzrosła nawet o te 40 złoty.

PostNapisane: 23 kwi 2011, 14:52 
Pisarz
Pisarz

Cytuj:
Leki przeterminowane to w aptekach przyjmują do utylizacji.

A te nie przeterminowane-można zapytać w przychodni, w hospicjum, Caritas czy innych placówkach - czy chcą.

Zanoszę do aptek, ale oni je utylizując wyrzucają, nikt z nich nie skorzysta - wyrzucone pieniądze, głównie państwowe. W mojej przychodni nie przyjmują używanych leków, chyba nie mają gdzie składować. W moim przypadku 3,20 zł to nie za dużo (ale zawsze boli), ale wystarczająco, żeby się zastanowić nad ilością kupowanych leków.

---- Dodano 23 kwietnia 2011, 14:54 ----

Poza tym ja bardzo nie zbiednieję (choć trochę tak) jak zapłacę 3,20 zł, a może pójdą one na tych, co płacą np. 200 zł za leki.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]