Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 wrz 2006, 17:57 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Komputer dla Homera - program pomocy w zakupie sprzętu elektronicznego i oprogramowania umożliwiającego rehabilitację zawodową i społeczną osób niewidomych i niedowidzących

Program został stworzony z myślą o pomocy finansowej dla osób niewidomych i niedowidzących w zakupie nowoczesnego, podstawowego oraz specjalistycznego sprzętu komputerowego i elektronicznego wraz z odpowiednim oprzyrządowaniem i oprogramowaniem.
Sprzęt powinien umożliwić:
1) zatrudnienie i samodzielną pracę w różnych dziedzinach,
2) naukę oraz zdobycie specjalistycznej wiedzy,
3) zdobycie umiejętności pozwalających na usamodzielnienie się.
Adresatami programu są:
1) osoby pełnoletnie w wieku aktywności zawodowej, posiadające ważne orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, z dysfunkcją narządu wzroku,
2) dzieci i młodzież do lat 18, posiadające ważne orzeczenie o niepełnosprawności, z powodu dysfunkcji narządu wzroku.
W ramach tego programu można uzyskać dofinansowanie raz na pięć lat (licząc od dnia zawaracia umowy).
Celem programu jest realizacja prawa osób niewidomych i niedowidzących do pracy, nauki oraz swobodnego komunikowania się.
Przedmiot pomocy:
1) zakup podstawowego bądź specjalistycznego sprzętu komputerowego, elektronicznego i oprogramowania oraz poszczególnych elementów służących jego uzasadnionej rozbudowie,
2) zakup specjalistycznych elektronicznych urządzeń brajlowskich oraz poszczególnych elementów służących jego uzasadnionej rozbudowie,
3) zakup urządzeń lektorskich,
4) szkolenia w zakresie podstawowej obsługi nabytego sprzętu komputerowego i oprogramowania.

Źródło:
Informator - Przewodnik osoby niepełnosprawnej - PFRON Warszawa 2006
Więcej informacji o programie: http://www.pfron.org.pl --> Programy PFRON --> KOMPUTER DLA HOMERA

Możesz także odsłuchać tą informację:
<script type="text/javascript" src="http://www.wrzuta.pl/embed_audio.js?key=61lVzvIavZb&login=w81&width=450&bg=ffffff"></script>

Ostatnio edytowano 28 wrz 2009, 21:06 przez Niepokorna, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 wrz 2006, 13:07 
Moderator
Moderator

Imię: Zbyszek
A czy można po 5 latach starać się o nowy?

PostNapisane: 19 wrz 2006, 23:03 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Nie wiem. Chyba nie... ? ;/

PostNapisane: 21 wrz 2006, 13:54 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Wojciech
Można złożyć wniosek po upływie 5 lat od podpisania umowy. Tak było do tego roku, a co potem to nie wiadomo.

PostNapisane: 21 wrz 2006, 14:19 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Czasem zanim się dostanie kasę na komputer, czy cokolwiek innego trzeba wniosek złożyć więcej niż raz. Nie zrażajcie się jeśli tak będzie!

PostNapisane: 2 sie 2007, 14:49 
Dyskutant
Dyskutant

Ja skorzystałem i właśnie od dwóch tygodni mam nowy komputer jestem zadowolony z programu wcześniej nigdy nic z pefronu nie brałem. Muszę powiedzieć, że nigdy nie miałem komputera z najwyższej pułki.

PostNapisane: 2 sie 2007, 17:03 
Moderator
Moderator

Znając nasze realia tomo66 raczej nie miał byś możliwości kupić sobie sam wiec się ciesze z tobą... mam nadzieje ze skorzystasz tez z innych programów w miarę możliwosci :grin:

PostNapisane: 2 sie 2007, 17:08 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
tomo66, jeśli jesteś studentem to możesz także skorzystać z programu STUDENT. Ogólnie rzecz ujmując, dzięki temu programowi możesz mieć sfinansowane opłaty za studia (czesne), zakwaterowanie, dojazd itp. a także pomoce naukowe. Więcej o tym programie dowiesz się klikając na ten link: http://niepokorna.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=244
Program STUDENT jest odrębnym programem (czyli korzystając z programu Student, nie stracisz prawa do starania się o dofinansowanie na np. turnus czy komputer).

PostNapisane: 8 sie 2007, 15:40 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ewo, ale żeby skorzystać ze STUDENTA trzeba mieć malutkie dochody, a nie oszukujmy się jeśli mieszkamy z rodzicami to mało kto może dostać pieniądze ze STUDENTA.

Ostatnio edytowano 12 gru 2010, 16:18 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówki

PostNapisane: 8 sie 2007, 17:35 
Moderator
Moderator

Nieprawda Natalia84 wszyscy mogą nie wielu rodziców On dobrze zarabia są jakieś kryteria, ale nie wiele osób ma kilka tyś. zł na osobę

PostNapisane: 19 sie 2007, 13:15 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Kochanie z tego co mi powiedzieli to dochód nie może przekroczyć (brutto) 1100 zł na osobę tak wiec nie wszyscy się mogą załapać.

PostNapisane: 18 paź 2007, 19:12 
Dobry duch
Dobry duch

tomo66 napisał(a):
Ja skorzystałem i właśnie od dwóch tygodni mam nowy komputer jestem zadowolony z programu wcześniej nigdy nic z pefronu nie brałem. Muszę powiedzieć, że nigdy nie miałem komputera z najwyższej pułki

mhm... że tak powiem komputer najwyżej pułki kosztuje ponad 20 000 zł

PostNapisane: 26 paź 2007, 20:36 
Dyskutant
Dyskutant

No wiesz mało kto ma np: gf 8800GTX

PostNapisane: 29 paź 2007, 20:53 
Dobry duch
Dobry duch

A ja mam pytanie czy do tego dofinansowania można dołączyć program np.: photoshop żeby też to sfinansowali?? Inie wiecie może jakie trzeba spełnić warunki aby Pfron zapłacił całość za ten sprzęt?? Bo słyszałam, że taka możliwość jest. Proszę o szybką odpowiedz tutaj bądź gg. 5978505 (najlepiej by było na gg zawsze jestem na ukrytym)

PostNapisane: 30 paź 2007, 00:34 
Dyskutant
Dyskutant

Nie wiem raczej nie zawsze trzeba jakiś procent dopłacić tym mniej dopłacasz im mniej wydajesz na cały sprzęt tam jest taki podział. Wkład własny i dofinansowanie.

PostNapisane: 30 paź 2007, 09:44 
Dobry duch
Dobry duch

No tak wiem o tym, że jest takie coś jak wkład własny..., ale słyszałam, że jeśli ktoś utrzymuje się sam to prawdopodobnie jest taka możliwość..

PostNapisane: 30 paź 2007, 19:44 
Moderator
Moderator

martusiaczeq napisał(a):
A ja mam pytanie czy do tego dofinansowania można dołączyć program np.: photoshop żeby też to sfinansowali?? Inie wiecie może jakie trzeba spełnić warunki aby Pfron zapłacił całość za ten sprzęt?? Bo słyszałam, że taka możliwość jest. Proszę o szybką odpowiedz tutaj bądź gg. 5978505 (najlepiej by było na gg zawsze jestem na ukrytym)
Nie wiem czy pozwolą dołączyć trzeba spytać i terminy się mogą nie zgrać i będzie lipa. A całości raczej nie opłacą, ale zapytaj.

PostNapisane: 3 lis 2007, 17:03 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja już jestem skołowana. Ja wprawdzie bez okularów widzę bardzo źle, ale jako niepełnosprawna nie jestem zakwalifikowana do osób niedowidzących czy słabowidzących. Więc chyba nie mam co składać wniosku o dofinansowanie do nowego komputera.:?:

PostNapisane: 4 lis 2007, 22:30 
Moderator
Moderator

Jak masz 4 kończynowe znaczne to się załapiesz przez pefron czy pcpr Lucy, próbuj :!: :buziak:

Ostatnio edytowano 5 lis 2007, 11:52 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 lis 2007, 09:57 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Lucy napisał(a):
jako niepełnosprawna nie jestem zakwalifikowana do osób niedowidzących czy słabowidzących

Z tego co ja się Lucynko orientuję to nie trzeba być niedowidzącym tylko trzeba mieć niesprawne łapki. Warto złożyć wniosek, bo różne znam przypadki. Kiedyś dofinansowanie dostała moja znajoma a ręce miała sprawne tylko o kulach chodziła. Myślę, że najwięcej zależy od tego co Ci lekarz napisze.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]