Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lut 2010, 20:42 
Dobry duch
Dobry duch

Hej za kilka dni staję po raz drugi na komisji w zusie o przedłużenie renty socjalnej(ostatnio dostałem na rok). Od urodzenia choruje na MPD i poruszam sie o kulach..... Nie wiem za bardzo jak sie zachowywać.... Udawać że jestem w gorszym stanie niż ma to miejsce na prawdę czy raczej nic nie symulować i pokazać to co jest na prawde....? Myślę o tym żeby wziaśc zamiast kul balkonik co o tym myslicie? Będe wdzięczny za kazdą poradę... A może ktos nawet mi napisze jak on się zachowywał?;]pozdrawiam i czekam na odp

PostNapisane: 2 lut 2010, 21:35 
Pisarz
Pisarz

Imię: K
Na twoim miejscu nic nie symulowałabym,najlepiej zachowywać się normalnie i odpowiadać na pytania bez zbytniego koloryzowania.Przecież przez ten rok na pewno twoja sytuacja zdrowotna nie zmieniła się na tyle,żeby komisja miała ci wydać negatywną decyzję.

PostNapisane: 3 lut 2010, 17:02 
Moderator
Moderator

Ja się mordowałam z komisją zusowską ponad pół roku z powodu renty, ale nie socjalnej. A pod koniec tego roku znowu mi się będzie zaczynało od nowa walka z nimi. Tylko że teraz wiem jak się zachować, bo tamtym razem mnie zaskoczyli. Nie sądziłam, że dorośli ludzie, lekarze, którzy teoretycznie powinni wiedzieć na czym polega dane schorzenie mogą zgnoić i upokorzyć człowieka dla kilkuset złotych. Moja rada: masz możliwość weź balkonik, poczytaj na necie o różnych objawach MPD i choć ich nie masz mów że masz jak będą pytać.
kika1 napisał(a):
Przecież przez ten rok na pewno twoja sytuacja zdrowotna nie zmieniła się na tyle,żeby komisja miała ci wydać negatywną decyzję.

kika jestem po 17 operacjach kręgosłupa, długo usiedzieć nie mogę, chodzić mogę ale też nie bez przesady bo ciągle kręgosłup doskwiera. A od 2 lat to już nie mam dnia wolnego od bólu, a w zusie stwierdzili, że skoro studia skończyłam to i do pracy mam iść. Jak im powiedziałam, że studia skończyłam ale to nie to samo co praca to wbili mi na piśmie że jestem całkowicie zdolna do pracy :lol: A jak moją kartotekę lekarz biegły zobaczyl to bez żadnych pytań powiedział, że Ci w zusie to jacyś upośledzeni skoro uznali mnie za całkowicie zdolną do pracy. No tak ale w zusie sugerują się jedynie tym jak ktoś ma ręce i nogi to już zdrowy człowiek ! A i byłam też świadkiem przypadku, że człowiek nie miał rąk a i tak powiedzieli że nie nadaje się do renty bo pracować nogami może. Szkoda słów jak dla mnie !

PostNapisane: 3 lut 2010, 18:55 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Daniel
nie no mnie to cos takiego po prostu rozwala szkoda ze nie mozna choc na jeden dzien z nich zrobic tak zdolnych do pracy jak niektorzy ludzie :/

PostNapisane: 3 lut 2010, 22:08 
Pisarz
Pisarz

Kruszynko no to niezłą przeprawę miałaś z komisją zusowską,nie zazdroszczę. Ale nie wszyscy mają tak złe doświadczenia,nie wszędzie siedzą bezduszni debile.W zależności kto jakie miał doświadczenia z ZUS takich będzie udzielał rad.
kruszynka napisał(a):
A i byłam też świadkiem przypadku, że człowiek nie miał rąk a i tak powiedzieli że nie nadaje się do renty bo pracować nogami może. Szkoda słów jak dla mnie !

Bezduszni debile to mało powiedziane :!: :!:

PostNapisane: 3 lut 2010, 22:53 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

poudawać nie zaszkodzi - tylko trzeba być wiarygodnym, poczytaj coś o swojej chorobie.

PostNapisane: 4 lut 2010, 16:46 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Daniel
w sumie racja jak tak traktuja ludzi to dlaczego troche prawdy nie nagiac

PostNapisane: 4 lut 2010, 22:00 
Moderator
Moderator

kika1 napisał(a):
Kruszynko no to niezłą przeprawę miałaś z komisją zusowską,nie zazdroszczę. Ale nie wszyscy mają tak złe doświadczenia,nie wszędzie siedzą bezduszni debile.

Moim zdaniem, wszyscy w zusie są tacy sami. Dorwali się ciepłej posadki i dobrej pensji i żeby im nie zabrakło to będą zawsze robić tak żeby rencistom i emerytom uprzykrzyć życie.
poetaadam ma rację, udawać można - ba nawet trzeba tylko trzeba być wiarygodnym !

PostNapisane: 4 lut 2010, 22:41 
Pisarz
Pisarz

kruszynka napisał(a):
Moim zdaniem, wszyscy w zusie są tacy sami. Dorwali się ciepłej posadki i dobrej pensji i żeby im nie zabrakło to będą zawsze robić tak żeby rencistom i emerytom uprzykrzyć życie.

Po tym co z nimi przeszłaś masz prawo tak myśleć,zresztą z opowiadań innych również słyszy się nieprawdopodobne historie.Jednak nie wierzę,że wszyscy mają tylko złe doświadczenia z tą instytucją.

PostNapisane: 4 lut 2010, 23:10 
Pisarz
Pisarz

ja jak starałem sie o rente to mi baba powiedziała czego ja tu szukam że jest pan zdolny do pracy i żuciła papierami :/

PostNapisane: 4 lut 2010, 23:24 
Dobry duch
Dobry duch

a co ci dolega?;]

PostNapisane: 4 lut 2010, 23:25 
Pisarz
Pisarz

zamykacz11 napisał(a):
a co ci dolega?;

sporo chorób jedna to od urodzenia :(

PostNapisane: 4 lut 2010, 23:29 
Dobry duch
Dobry duch

no ale napisz co jeśli możesz......

PostNapisane: 4 lut 2010, 23:30 
Pisarz
Pisarz

zamykacz11 napisał(a):
no ale napisz co jeśli możesz.....

epilepsja kręgosłup nadciśnienie arytmia serca

PostNapisane: 4 lut 2010, 23:32 
Dobry duch
Dobry duch

a symulowałeś coś na komisji?odwoływałeś się?

PostNapisane: 4 lut 2010, 23:41 
Pisarz
Pisarz

zamykacz11 napisał(a):
a symulowałeś coś na komisji?odwoływałeś się?

tak 3 razy sie odwoływałem jak skończyłem 18lat ale za każdym razem ta sama odpowiedź zdolny do pracy :/

PostNapisane: 7 lut 2010, 12:39 
Dobry duch
Dobry duch

Hm... no tak Z.U.S. patrzy na stan zdrowia tylko pod kątem pracy. Udowodnić im trzeba ,że nie do wszystkich prac się nadajemy. Dobrze jest także uświadomić ich jak wasza choroba wpływa na psychikę(zwracają na to szczególną uwagę). Nie oszukujmy się ludzie niepełnosprawni są strasznie traktowani nie tylko przez pracowników ale także przez szefostwo. Biorą kasę za niepełnosprawnych ,wymagania takie jak dla zdrowego. Jak ciężko do tej pracy dotrzeć, droga do pracy to także praca. Wolno wykonywać wszystkie czynności - nie jak żółw ale też nie za szybko. Każdy chce szybko mieć za sobą komisję i wychodzi ,że szybko możemy pracować. Może komuś się moje porady przydadzą ,jakieś ptaszki mi ćwierkał ,że lekarze w Z.U.S.'ie dostają pieniądze za każdą zabraną rentę. Więc tą radosną wiadomością kończę swój monolog. :lol:

PostNapisane: 7 lut 2010, 13:56 
Dobry duch
Dobry duch

ja mam zamiar iść tam o balkoniku i do samego gabinetu wchodzić bardzo powli;] Potem mama mnie ubierze no i rozbierze itp co o tym sadzicie?

PostNapisane: 7 lut 2010, 17:13 
Dobry duch
Dobry duch

oni tam mają wszystkie papiery na twój temat,a jaki stopień niepełnosprawności uzyskałeś wcześniej ?

PostNapisane: 7 lut 2010, 20:00 
Dobry duch
Dobry duch

Całkowicie niezdolny do pracy na 1 rok. A stopień niepełnosprwności wydany z PFRONU mam znaczny

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1