Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lip 2011, 19:00 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Magdalena
Witajcie! Mam obecnie 27 lat.Od 8 roku życia choruję na skoliozę...w 2001 roku przeszłam operację (niestety ćwiczenia nie pomagały) a to był jedyny ratunek bo miałam skrzywienie b.duże odcinek piersiowy ok 80-90 stopni i lędźwiowy ok 60-70....wstawiono mi implant(pręt na całą długość kręgosłupa) po 2 latach skrócono mi żebra (usunięcie garbu) ale nie do końca się to udało....widać krzywe plecki łopatka odstaje....Po operacji skończyłam szkołę z trudem o zawodzie kucharz i potem liceum dla dorosłych(chodziłam na dzienny kierunek ale nie dałam rady siedzieć po 8 h w szkole) potem poszłam na studium (była poprawa bólu już takiego mocnego nie było) w końcówce 1 klasy studium technik administracji poczułam b.duży ból i pojechałam do ortopedy-fotka wykazała wy haczenie się lekarz ortopeda nie widzi na razie konieczność operacji ale mam uważać na siebie i na to co robię...minęło trochę czasu od operacji i są zrosty więc wyjęcie tego byłoby trudne....jestem na lekach przeciwbólowych,nie daję rady długo siedzieć ani stać...w ciągu dnia kładę się i odpoczywam kilka razy....Od 2004 roku (skończyłam 18 lat poszłam do zusu składać papiery na rentę socjalną...i dostałam na komisji całkowitą niezdolność do pracy na 2 lata,potem na rok.następnie kolejny rok-wszystkie orzeczenia zawierają wpis ''W związku z naruszeniem sprawności organizmu powstałym przed ukończeniem 18-tego roku życia lub w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25 roku życia, w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej.A potem wy haczenie i doszło że mam nasilenie schorzenia rok temu to samo a teraz takie coś Nie jest Pani całkowicie niezdolna do pracy i uzasadnienie że obejrzał lekarz (laryngolog) papiery tylko te co lekarz wypełnił-(słabo czytał chyba bo o wy haczeniu ja mu mówiłam a on nic nie wiedział ) zrobił badanie-powiedział mi żeby potem nie było że nie badałem ale tylko kazał mi się schylić -do końca i tak nie dałam rady i wszystko i powiedział mi że wiadomo że do cyrku nie pójdę pracować-zrobiło mi się przykro.....Nawet fot nie obejrzał ani papierów że jeżdżę na kontrolę i nie tylko za drzwiami łzy same mi poleciały od-razu sprzeciw złożyłam....byłam już na komisji odwoławczej 3-osobowej i tam lekarze pytali i badali o niebo lepiej wysłuchali skarg na ból i obejrzeli fotki....czekam teraz na decyzję ma przyjść pocztą....boję się że lekarze zgodzą się z poprzednikiem....Czy według Was mam szansę na pozytywne rozpatrzenie mojej sprawy i czy jeśli będzie negatyw mam szansę w sądzie na korzystny wyrok (całkowita niezdolność do pracy)?

Może mi coś poradzicie?

PostNapisane: 11 lip 2011, 21:21 
Pisarz
Pisarz

liskowa171, oczywiście - nie zastanawiaj się nad złożeniem sprawy do sądu, inaczej stracisz szansę na załatwienie swojej sprawy do końca.
A ja mam takie wątpliwości . Moja córka złożyła papiery o kontynuację renty socjalnej i uzyskała odmowę.
Czy jak córce uda się uzyskać rentę socjalną na komisji odwoławczej lub dalej w sądzie , to czy za cały ten okres, w którym nie otrzymywała renty należy jej się spłata ?

*[you]* Jak miło, że jesteś :)

PostNapisane: 11 lip 2011, 21:59 
Pisarz
Pisarz

Ja o tym najmniej wiem bo rentę socjalną miałam krótko bo raptem 2 lata :( . Ale chyba zwrócą wyrównanie, na 100% nie wiem bo dawno te przepisy czytałam, może ktoś będzie wiedział więcej :)

PostNapisane: 13 lip 2011, 17:47 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Milena
Jako, że niedawno na takowej komisji byłam, mogę się wypowiedzieć w tej kwestii ;]
Otóż, ja na komisję wjechałam na wózku, choć na co dzień poruszam się przy balkoniku :) Po prostu po to, by to lepiej wyglądało. Ta kobieta mnie badała, wypytywała o różne rzeczy, chyba dobrze wypadłam, bo nie miała dodatkowych pytań :)
Rentę dostałam na 5 lat :)
wie ktoś,ile czeka się na pierwsze pieniądze?

PostNapisane: 20 paź 2011, 07:37 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: danuta
Jak chce się przy kombinować to trzeba się pilnować. Znajoma by być bardziej wiarygodna, że ma problem z poruszaniem poszła na komisję o kuli (starała się o zmianę stopnia niepełnosprawności ), gdy była już w trakcie badań, nie w ciemię bici lekarze kazali jej jeszcze przynieść jakiś druczek z korytarza, Ona zestresowana wstała i poszła, oczywiście o kuli zapomniała :glupek: i było po zawodach...

PostNapisane: 20 paź 2011, 07:54 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Ludzie! Dlaczego uważacie, że oszukiwanie komisji jest czymś właściwym? Czy dobrze czujecie się, jeśli komisja da się nabrać na Wasze oszustwa?

PostNapisane: 20 paź 2011, 08:03 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
iguana-64 napisał(a):
Czy jak córce uda się uzyskać rentę socjalną na komisji odwoławczej lub dalej w sądzie , to czy za cały ten okres, w którym nie otrzymywała renty należy jej się spłata ?

Tak - dostanie wyrównanie.

PostNapisane: 20 paź 2011, 08:32 
Pisarz
Pisarz

xWilku , komisja ZUś też stwierdziła , że córka nie jest całkowicie niezdolna do pracy. Teraz tylko pozostaje pozew do sądu . Nie wiemy jak to wogóle napisać. Macie jakieś doświadczenia na tym etapie starania się o odzyskanie renty socjalnej?

PostNapisane: 20 paź 2011, 08:44 
Pisarz
Pisarz

iguana-64, moje doświadczenie z tego zakresu opiera się sprawie z moją matką, gdzie musieliśmy się odwołać do sądu, sąd jak to często w takich wypadkach bywa przyznał mamie rentę na 3 lata, wyrównanie dostała od daty złożenia w ZUS-ie wniosku o przyznanie świadczenia. Było to ładnych parę latek wstecz, ja nie uczestniczyłem w pisaniu odwołania, jej też ktoś pomógł, także mimo szczerych chęci to tu nie mam wiedzy z tego zakresu jak powinno być dobrze napisane odwołanie, jednak kto pyta nie błądzi i może choć tak Ci pomogę :)
http://www.google.pl/search?as_qdr=all&num=30&hl=pl&source=hp&biw=1680&bih=932&q=jak+odwo%C5%82a%C4%87+si%C4%99+od+decyzji+orzecznika+zus&oq=jak+odwo%C5%82a%C4%87+si%C4%99+&aq=9&aqi=g10&aql=1&gs_sm=c&gs_upl=694439l701438l0l705230l16l15l0l4l4l0l238l1941l1.6.4l11l0 (sorry nie chce mi się skracać tego linku ale może coś sobie wynajdziesz)

PostNapisane: 20 paź 2011, 09:23 
Pisarz
Pisarz

xWilku dzięki :-D

PostNapisane: 20 paź 2011, 09:33 
Pisarz
Pisarz

Proszę , aż miło pomagać osobom, które potrafią dziękować :P

PostNapisane: 20 paź 2011, 09:55 
Moderator
Moderator

Trurl napisał(a):
Ludzie! Dlaczego uważacie, że oszukiwanie komisji jest czymś właściwym? Czy dobrze czujecie się, jeśli komisja da się nabrać na Wasze oszustwa?

Jacku, widocznie nie miałeś do czynienia z ZUS-em skoro uważasz, że ktokolwiek oszukuje komisję. Nie wiesz widocznie jak ludzie są tam traktowani. Przykładowo ja: jestem po 17 operacjach kręgosłupa, nie będę tutaj wypowiadała się o reszcie schorzeń, których jest wiele. Mam bardzooo dużą skoliozę, problemy ze stawami, nie mogę długo siedzieć, chodzić, nawet leżeć w jednej pozycji. Jednakże na komisji zusowskiej neurolog (powinien badać mnie traumatolog) stwierdził, że słabo się sprzedaję, więc mi renty nie da. Na innej komisji, powiedziano mi, że skoro mam ręce i nogi to do pracy mam spadać. Znowu na kolejnej, powiedziano, że zdaje sobie sprawę (lekarz) z tego że mam poważne schorzenia, które nota bene nigdy się nie poprawią, a wręcz przeciwnie pogorszą, ale żeby z tego powodu dać mi rentę to bez przesady.
Zatem Jacku nie pisz tu takich pierdół, że ktoś oszukuje komisje, bo to oni oszukują nas ! I każdy normalny człowiek, który wie jak to się odbywa w zusie, wie również, że czasem podkoloryzować trzeba stan zdrowia bardziej, bo oni są bez uczuć i bez litości !!

liskowa171 napisał(a):
.byłam już na komisji odwoławczej 3-osobowej i tam lekarze pytali i badali o niebo lepiej wysłuchali skarg na ból i obejrzeli fotki....czekam teraz na decyzję ma przyjść pocztą....boję się że lekarze zgodzą się z poprzednikiem....Czy według Was mam szansę na pozytywne rozpatrzenie mojej sprawy i czy jeśli będzie negatyw mam szansę w sądzie na korzystny wyrok (całkowita niezdolność do pracy)?

liskowa171 nie łudź się, że na komisji odwoławczej zostanie rozpatrzony pozytywnie Twoje odwołanie, ponieważ swój swojemu że tak powiem nie może podważyć decyzji, bo przecież ta komisja odwoławcza jest w zusie. Natomiast jeśli nawet negatywnie rozpatrzą to nie poddawaj się i walcz. Złóż odwołanie do sądu, tam muszą Ci przydzielić lekarza specjalistę, który na pewno pozna się na Twoim schorzeniu. Tak jak bywa w moim przypadku. Zawsze się odwołuję do sądu (co 2 lata) i zawsze w sądzie to lekarz nawet nie karze mi się rozbierać, bo wystarczy, że orientuje się w pojęciach medycznych kart. Także powodzenia życzę.

PostNapisane: 20 paź 2011, 12:03 
Pisarz
Pisarz

xWilku :-D

kruszynko , zgadzam się z Tobą definitywnie.

PostNapisane: 29 paź 2011, 12:11 
Dobry duch
Dobry duch

Witam i dziękuje za miłe słowa,

Oczywiście złożyłam do sądu odwołanie....Zus wniósł o odrzucenie odwołania ale sędzia wyznaczył mi biegłego ortopedę i internistkę....internistka i badanie ( rozebrać się do majtek- siedziałam tak 25 min) zajrzała do gardła,ząbki,ciśnienie ,tętno,spacer do drzwi,schylenie,,,potem wywiad....pisała przy mnie dolegliwości (mówiłam dużo i wszystko co mnie boli) jak dostałam pismo to tylko ok 60 % tego napisała....i w badaniu napisała że mam garba i krzywą klatkę piersiową....w między czasie z 6 osób po papiery weszło a ja rozebrana....w końcu koniec i kazał mi się lekarka ubrać....
Badanie przez ortopedę proszę się do bielizny rozebrać.....schylić ....ścisnąć dłoń...pomierzył czy mam równe nogi....i oglądał fotkę rtg ja już ubrana...pytanie jedno dlaczego mi nie wyjęli prentu.....i dosłownie koniec....nic nie pisał przy mnie kazał wyjść ....
Po 2 tyg przyszło pismo a tam ....internistka źle datę urodzenia wpisała,wypisała cześć dolegliwości,a ortopeda .....he he postawa prosta (mam garba i krzywą klatkę),spłycenie lordozy (u mnie okropny ból nad pośladkiem,drętwienie nogi nie mogę ani długo siedzieć ani stać....) następne to wzmożone napięcie mięśni przykręgosłupowych - W długotrwałym aspekcie możesz doprowadzić do znacznych uszkodzeń mięśni, więzadeł, ścięgien, krążków międzykręgowych i w efekcie z prostego napięcia mięśni dojdziesz do koszmaru bólowego, który może wyłączyć Cię z życia zarówno zawodowego jak i prywatnego.Podczas wzmożonego napięcia mięśni przykręgosłupowych dochodzi do niedokrwienia kręgów, co może spowodować obniżenie się wysokości kręgów i ucisk na zwój nerwowy. Stosowanie terapii cieplnej powoduje polepszenie cyrkulacji krwi i tym samym wyprostowanie kręgosłupa.)o tym też internistce wspomniał ale nie napisał nic....i podsumowanie zus wydał opinię z którą się zgadzamy pacjentka może pracować w pozycji siedzącej -lekka praca oraz praca umysłowa.....te dwie wpół istniejące choroby wykluczaj ą siedzenie a lekarz biegły każe podjąć pracę siedzącą......i co Wy mi doradzicie? Byłam już w sądzie i złożyłam odwołanie od decyzji biegłego ( radca prawny mnie tak pokierował i śmiał się z ortopedy ) sąd wyznaczył badanie przez internistkę i ortopedę....i mam pytanie to będą ci sami? Mam ukończoną szkołę kucharz i policealną technik administracji (bez matury)....a obie prace wykluczają prace w tych zawodach....może ktoś coś podpowie co mam robić???

PostNapisane: 29 paź 2011, 13:10 
Pisarz
Pisarz

No cóż ekspertem nie jestem, czy będą ci sami biegli tego też nie wiem, za to od wyroków sądu można się odwoływać jak wiadomo, czy można składać wniosek o zmianę biegłych :?: (pewnie można), powoływać własnych - być może, wiesz tu już są tzw. kruczki prawne, a z tego co widzę bez stałej porady prawnej chyba się nie obejdzie. Porady prawne kosztują, niemniej słyszałem gdzieś kiedyś o prawnikach wolontariuszach.

PostNapisane: 29 paź 2011, 13:49 
Dobry duch
Dobry duch

dziękuję xWilku....nie wiem co robić jestem bez dochodu mieszam na wsi.....życie jest trudne ciągle wali mi jakieś przeszkody pod nogi.....nie wiem co bym zrobiła gdyby nie forum....

PostNapisane: 29 paź 2011, 14:04 
Pisarz
Pisarz

Magdalena, no głowa do góry :) , życie czasami jest do dupy, ale czasami potrafi pozytywnie zaskakiwać (coś bym mógł na ten temat powiedzieć). W takich sytuacjach najważniejsza jest zimna krew, inaczej emocje biorą górę i ludziska sobie odpuszczają - odpuścić to sobie można jak nic nie można, do puki można to "se" nie odpuszczać :) - u Ciebie jeszcze można. :extra:

PostNapisane: 29 paź 2011, 14:36 
Dobry duch
Dobry duch

Dziękuję serdecznie za miłe słowa.....dziś boli mnie znowu i siedzę na raty -doszedł ból barku prawego...nie mogę się uczesać w kitka.... :(

PostNapisane: 16 lis 2011, 00:35 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Lukasz
Ja z zus'em mam małe doświadczenie bo na komisji byłem tylko 3 razy i wszystkie wizyty miło wspominam. Za każdym razem miałem w telefonie włączony dyktafon i nagrywałem całą komisje. Robię to z powodu takiego iż moja koleżanka została zgnojona przez orzecznika, zmieszana z błotem, wyzwana od symulantów itp. Przez 6 miesięcy chodziła na psychoterapie po tym. Jakby mnie takie coś spotkało to mam niezbity dowód i mogę coś zdziałać.

PostNapisane: 16 lis 2011, 12:10 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Spróbuj zakręcic jakieś "lody"przecież komisje lekarskie także nie są w porządku w stosunku do nas osób niepełnosprawnych,też wydawają orzeczenie często niezgodne z prawdą i budzą one wiele kontrowersji a czasem nas nawet poniżają bezpodstawnie..

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]