Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lis 2007, 18:09 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Wiadomo,że dobry ciuch i dodatki blyskawicznie poprawiają samopoczucie.Dbaj by był też w odpowiednim kolorze :smile:

Żółty- działa antydepresyjnie,daje poczucie bezpieczeństwa
Pomarańczowy- wzmaga radość życia i pewność siebie
Czerwony- pobudza przypływ energii,aktywizuje przemianę materii.
Zielony-usuwa stres,ułatwia zasypianie,napawa optymizmem.
Niebieski- rozlużnia mnięśnie,usuwa stany napięcia nerwowego.

Ostatnio edytowano 23 lis 2007, 15:12 przez Lucy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 sty 2008, 15:44 
Pisarz
Pisarz

Lucy napisał(a):
jak ja widzę żółty to się raczej irytuję i źle się w nim czuję.

PostNapisane: 5 sty 2008, 18:07 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Joanna napisał(a):
jak ja widzę żółty to się raczej irytuję i źle się w nim czuję.

Mnie też nie. Nie lubię tego koloru.

Aniołek - 11.02.2010 (7tc) :-(

Obrazek

PostNapisane: 13 sty 2008, 20:15 
Moderator
Moderator

Lucy napisał(a):
Czerwony- pobudza przypływ energii,aktywizuje przemianę materii.

Lucy napisał(a):

szlag mnie trafia jak widze czerwony i zolty

PostNapisane: 17 sty 2008, 20:49 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

He he he,ale i trafia Cię jak na ścianach go widzisz.

Temat jest Kolor Humoru ,mój humor ma kolor hmmm...szarawy ,a przynajmniej szarzeje. :hmm:

PostNapisane: 20 sty 2008, 21:28 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Zielony mój ulubiony kolor

PostNapisane: 21 sty 2008, 00:40 
Pisarz
Pisarz

Zielony mnie ucisza i uspokaja, gdy czuję sie super lubię założyc coś rudawego :wink:

PostNapisane: 21 sty 2008, 13:09 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Teraz mam humor cytrynowo blady :smile:

[ Dodano: Pon Sty 21, 2008 12:09 ]
czyli umiarkowany. :wink:

PostNapisane: 21 sty 2008, 18:34 
Pisarz
Pisarz

Mój humor ma teraz kolor zielony.

PostNapisane: 6 lis 2009, 19:13 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

To prawda, że kolor wpływa na samopoczucie, ale bywa też na odwrót. Czasami, gdy mam już na starcie zły dzień, wiem ,że będzie zły ubieram sie na szaro, czarno, lub strasznie bezgustownie, bez żadnego sensu. Gdy jest mi dobrze, budzę się wypoczęta, to i ubieram sie wtedy ładniej i bardziej kolorowo. Myślę, że pory roku też mają w tym przypadku znaczenie. :roll:

PostNapisane: 13 gru 2009, 18:22 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
Imię: Chmurka
Wpływ kolorów na psychikę człowieka wykorzystuję się także w zakładach pracy.Każdy kolor ma swoją wymowę, a co za tym idzie, niesie z sobą odpowiednią energię.
I tak np.żółcienie wprowadzają słoneczny, pogodny nastrój, czerwienie działają pobudzająco zielony kolor wnosi ożywczy nastrój , błękity uspakajają a brąz i bęż wprowadzają ciepło i przytulność.

PostNapisane: 29 mar 2011, 10:48 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Na mnie najlepiej działa niebieski. Potrafi np. dodać motywacji do pracy, przypomina różne piękne chwile.

PostNapisane: 29 mar 2011, 17:49 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Nigdy nie zastanawiałam, się który kolor jak i kiedy na mnie działa, ale wiem że mają wpływ również na mnie ale przytoczę Wam coś:

CZERWONY
„jestem naznaczona wieloma bliznami, ale pamiętam także o wielu szczęśliwych chwilach, których nigdy bym nie przeżyła, gdybym nie znalazła w sobie dość odwagi, aby przekroczyć pewne granice” Paulo Coelho

Kolor czerwony pozwala na szybsze odzyskiwanie sprawności umysłowej, przyśpiesza rytm serca, daje uczycie ciepła, poprawia na-strój. Jest uważany za kolor miłości, działa pobudzająco. Czerwień dodaje energii, odwagi, wyzwala bunt namiętność, jest twórcza i niszcząca jednocześnie. Symbolizuje potrzebę aktywności fizycznej i emocjonalnej, może informować o słabym krążeniu krwi i niskim ciśnieniu. Osoba, która lubi ten kolor ma gwałtowny charakter, jest płomienna i impulsywna. Cechuje ją odwaga, porywczość, skłonność do wspaniałomyślności. Jest także osobą niecierpliwą i czasami egoistyczną. Jest to podstawowy kolor sygnałowy. Czerwony jest dla obserwatora żywy, widoczny i pobudzający. Jest symbolem ognia, ciepła i ostrzeżenia przed niebezpieczeństwem. Nawet w najczystszym od-cieniu, jest bardzo intensywny i przyciąga uwagę swoją agresywną naturą. Wynalazcy znaków ostrzegawczych nie są jedynymi, którzy zauważyli ten mechanizm. Przemysł reklamowy także często wykorzystuje kolor czerwony. Nawet małe czerwone elementy wywierają duży efekt i przyciągają wzrok. Osoba, która wybiera kolor czerwony jako określenie siebie same-go jest ambitna, odważna, energiczna i ekstrawertyczna. Czerwień jest jednocześnie najbardziej jaskrawym i dramatycznym spośród kolorów. Jest również bardzo ludzki i cielesny. Gdy wybierasz czerwony, oznacza to, że jesteś osobą dynamiczną, bezpośrednią i hojną. Masz silny charakter, kochasz działanie i konkurencję, dobrze wiesz, czego w danej chwili pragniesz i na ogół to dostajesz. Kobiety, które wybierają ten kolor, mają skłonność do szybkich i emocjonalnych reakcji, mężczyźni natomiast lubią wyróżniać się z tłumu, często na polu polityki, jako iż uwielbiają, gdy okazywany jest im szacunek. Niektórzy zwą ich gladiatorami, inni przywódcami. Jako tacy, posiadają oni zdolność i moc posuwania się do przodu. Jeśli wybrałeś czerwień, jesteś dzięki swojemu seksapilowi najbardziej rzucającą się w oczy osobą w towarzystwie. Za tobą stoi siła, odwaga, przekonanie o własnych prawach i żądanie sprawiedliwości dla wszystkich.

ŻÓŁTY
„Bo widzisz tu są tacy, którzy się kochają i muszą się spotykać, aby się ominąć, bliscy i oddaleni, jakby stali w lustrze piszą do siebie listy gorące i zimne rozchodzą się jak w śmiechu porzucone kwiaty by nie wiedzieć do końca, czemu tak się stało.” ks. Jan Twardowski
Osoba identyfikująca się z kolorem żółtym jest towarzyska, roz-mowna, a także zwrócona ku ludziom. Kolor żółty to kolor porozumiewania się, a twoim największym uczuciem cieszy się twój język. Czasami nawet mówisz za dużo, ale i tak cały świat słucha z zainteresowaniem tego, co masz do zakomunikowania. Szczęśliwy i pogodny, zawsze będziesz dobrym sprzedawcą. A jeżeli jeszcze nauczysz się słuchać, możesz zostać uznany za świetnego doradcę i wszyscy będą się ubiegać o twoje wskazówki.
Ten kolor czcili Egipcjanie i Majowie, jako kolor słońca (z uwagi na jego moc podtrzymywania życia). Jesteś osobą bystrą, otwartą i ciepłą dla innych ludzi. Stanowisz ośrodek spotkań towarzyskich, ostoję przyjaźni i reprezentatywny zbiór opinii swego otoczenia. Dla postronnych możesz być niczym jaśniejące światło, ale nie staraj się zahamować upływu energii – możesz ją zmarnować, zwłaszcza, gdy sprawy wymykają ci się spod kontroli. Żółty to kolor słoneczny. Oznacza mądrość, aktywność umysłową, twórczość, rozsądek. Symbolizuje sławę, żartobliwość, wielkość, ale również chorobę, zdradliwość, nieśmiałość, niezdecydowanie oraz nadwrażliwość. Odsuwa zmęczenie, delikatnie pobudza. Stymuluje pracę mózgu, poprawia myślenie i pamięć. Jest to kolor nauki, intelektu i optymizmu, oznacza nadzieję i szczęście. Kolor żółty wzmacnia system nerwowy, pracę wątroby i trzustki. Wskazany jest dla potrzebujących zastrzyku pewności siebie i woli podejmowania decyzji. Niewskazany dla wrażliwych na krytykę, mających poczucie braku stabilizacji.

ZIELONY
„Czekać godzinę – to długo – jeśli miłość ma się tuż przed sobą. Czekać wieczność całą – to krótko – jeśli miłość jest w końcu nagrodą.” Emily Dickinson
Zieleń jest kolorem przyrody, postępu umysłu i ciała, zrównoważonej siły, sprzyja polepszeniu sytuacji materialnej, ma uspokajający wpływ na nasz system nerwowy. Może także symbolizować kłopoty emocjonalne, tęsknotę za równowagą zewnętrzną, potrzebę skupienia się na sobie. Osoba, która lubi kolor zielony jest łatwa w pożyciu, jest towarzyska, nie lubi skandali. W miłości nie lubi urazów, podejrzliwości i wytykania wad, takie cechy rokują szczęśliwe małżeństwo. Miłość dla tej osoby oznacza stałość i ciepło. Ciemna zieleń charakteryzuje osoby, które cenią spokój, stabilizacje, umiarkowanie i pieniądze. Niepokój, napięcia przejawiają się wte-dy, kiedy pragnienia seksualne nie znajdą zaspokojenia. Jasna zieleń oznacza lojalność w związku z partnerem, delikatność, jest barwą młodości i nietrwałej równowagi.

NIEBIESKI
„Nawet, jeśli nie jest od razu wzajemna, miłość zdoła przetrwać je-dynie wtedy, jeśli istnieje iskierka nadziei – bodaj najmniejsza – że zdobędziemy z czasem ukochaną osobę. A reszta jest czystą fantazją.” Paulo Coelho, Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam.
Niebieski jest najbardziej popularnym kolorem. Ten kolor in-formuje o potrzebie dokonania czegoś nowego, oryginalnego, wyraża pragnienie, aby inni dostrzegali naszą mądrość.
Jeżeli jest to twój kolor, to jesteś osobą, która umie opanowywać emocje, kontrolować swoje uczucia, pragniesz, aby cię doceniano. Inne osoby w twojej obecności nabierają powagi. Jesteś osobą oszczędną w słowach, ubierasz się powściągliwie, jesteś nieśmiała i bardzo wytrwała. Ciemnoniebieski oznacza dużą wiedzę, religie i podróże. Jest to barwa prawdy. Symbolizuje osobę, która kocha dzieci. Jasnoniebieski dotyczy sfery duchowej człowieka. Charakteryzuje osobę lojalną, na której można polegać.

FIOLETOWY
„Mam wrażenie, że miłość ode mnie ucieka, jakby nie czuła się mile widziana. A jednak, jeżeli przestanę myśleć o miłości, będę niczym.” Paulo Coelho, Jedenaście minut.
Fioletowy wpływa korzystnie na mózg i układ nerwowy. Działa oczyszczająco i antyseptycznie. Tłumi uczucie głodu, reguluje przemianę materii, pomaga przezwyciężyć lęki i obsesje. Wskazany jest dla osób pragnących zgody i miłości, ciszy i spokoju, ułatwia zrozumienie własnych potrzeb i uczuć. Niewskazany dla przewrażliwionych, pragnących akceptacji i potrzebujących przyjaciół, dla osób o niskiej samoocenie.

INDYGO (coś takiego)
„Otworzyłam okno i otworzyłam moje serce. Słońce zalało cały pokój, a miłość zalała moją duszę.” Paulo Coelho, Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam.
Indygo ma siłę i przeogromną moc. Jest kolorem związanym z intuicją, z postrzeganiem pozazmysłowym, jest to kolor ludzi bardzo uduchowionych. Indygo przeobraża, wyjaśnia to, co jest nieznane, umożliwia odkrycie więcej niż my widzimy dzięki intuicji, godzi naukę z religią, jest przewodnikiem duchowym, daje siłę i moc ruszenia z miejsca, zachęca do analizowania swojego życia dzięki głębszemu postrzeganiu. Jest to kolor sprawiedliwości i pokoju. Indygo to czakra trzeciego oka, to świat pozazmysłowy, a także sztuki wojenne. Jeżeli mamy w harmonii trzecie oko, oznacza to, że posiadamy zdolności terapeutyczne.
Używamy indygo do medytacji paląc świece w tym kolorze, jeżeli chcemy odciąć się od negatywnych energii, oczyścić swoje życie. Kie-dy stoimy w miejscu i chcemy dać krok naprzód, kiedy nic nam się nie
udaje, kiedy nie wiemy, co mamy zrobić albo nie mamy siły nic zrobić. Kolor indygo jest to fiolet z niebieskim, jest to taki ciemno niebie-ski. Jest to kolor trudny do określenia. Skąd możemy czerpać z natury energię tego koloru? Trzeba stanąć pod niebem w kolorze indygo. Jest to zachód słońca, wtedy, kiedy słońca już nie ma. Wtedy właśnie jest silna wibracja tego koloru. Kiedy czujemy pustkę, niemoc, zróbmy takie ćwiczenie: stojąc pod niebem zaczerpnijmy energii z kosmosu. Jest to bardzo silnie energetyczny kolor. Częste noszenie ubrań w kolorze indygo może jednak spowodować zaburzenie wibracji aury i trzeciego oka.

źródło : Monika Sawicka "Siedem kolorów tęczy"

a ja się z tymi opisami zgadzam :-D

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]