Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 wrz 2008, 00:25 
Moderator
Moderator

Zastanawiam się gdzie Waszym zdaniem zaczyna się dorosłość? O kim powiecie, że jest dorosły? O kimś, kto posiada określony wiek, czy o kimś, kto ma jakieś konkretne cechy?
Kiedy poczuliście, że jesteście dorośli (a może jeszcze nie poczuliście)?
Kim jest ktoś, kto własnie przestał być nastolatkiem? Czy automatycznie staje się dorosłym?
Nie chodzi mi o aspekt prawny (słynna osiemnastka), bo tu wszystko jest jasne, chodzi mi o wasze indywidualne odczucia.

PostNapisane: 23 wrz 2008, 00:29 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Na pewno nie wiek. Niektórzy juz w wieku kilkunastu lat są dorośli a niektorzy maja po dwadzieścia pare i dalej dzieci.

PostNapisane: 23 wrz 2008, 09:53 
Pisarz
Pisarz

Dorosłość a dojrzałość to dwie różne sprawy. Niektórzy są według prawa dorosłymi ludźmi, a jednak są niedojrzali.
Wpływ na to ma charakter i wychowanie danego człowieka oraz ilość i jakość problemów, które spotyka w swoim życiu.

Ostatnio edytowano 23 wrz 2008, 09:54 przez turkus10, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 wrz 2008, 12:54 
Pisarz
Pisarz

Moim zdaniem wówczas, kiedy podejmuje samodzielne decyzje, przedsięwzięcia i staje się odpowiedzialny za siebie, za to, co robi i jak żyje, a także za swoich najbliższych... :cool:

PostNapisane: 23 wrz 2008, 17:50 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Czasami i dorosłym ludziom, zdarzają się wpadki.Jest to chyba dobre, bo wtedy człowiek nabywa doświadczenie, wie co jest dobre, a co złe,co należy robić, a czego się wystrzegać. Wszystko zależy, jak już wyżej zostało wspomniane od wychowania, od sytuacji rodzinnej, etc.Bardzo dużo zależy od tego, jakim się jest człowiekiem... to chyba przede wszystkim. Niektórzy nigdy nie dorośleją.

PostNapisane: 1 paź 2008, 17:07 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Dorosłym w świetle prawa stajemy się w wiek ukończenia 18 roku życia, ale tak na prawdę nie świadczy to że jesteśmy w pełni dorośli. Według mnie dojrzałość to podstawa, bo co z tego jak ma się te 18 lat a w głowie "pustka" Dla mnie właśnie dorosłość = dojrzałość, czyli odpowiedzialność za siebie i swoje czyny i ewentulnie ponoszenie konsekwencji za nie, możliwość podejmowania właśnych decyzji itp.

Aniołek - 11.02.2010 (7tc) :-(

Obrazek

PostNapisane: 18 paź 2008, 22:05 
Pisarz
Pisarz

Nie powiem, kiedy się człowiek staje dorosłym, ale kiedy powinien się nim stać - po bierzmowaniu.

PostNapisane: 18 paź 2008, 22:24 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ruciński napisał(a):
po bierzmowaniu.

A mogę wiedzieć dlaczego tak myślisz, że akurat po bierzmowaniu :?:

Obrazek

PostNapisane: 18 paź 2008, 22:30 
Pisarz
Pisarz

Pflaume napisał(a):
A mogę wiedzieć dlaczego tak myślisz, że akurat po bierzmowaniu :?:

Bo bierzmowanie to dojrzałe, świadome wyznanie i potwierdzenie swojej wiary. Przechodzi się wtedy do dojrzałości religijnej.

PostNapisane: 18 paź 2008, 22:42 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ruciński napisał(a):
Bo bierzmowanie to dojrzałe, świadome wyznanie i potwierdzenie swojej wiary. Przechodzi się wtedy do dojrzałości religijnej.

Rozumiem :) Ładnie to napisałeś. Tylko nie jestem pewna czy taki 15-16 latek jest na tyle dojrzały, oczywiście są wyjątki... I czy jest takie do końca świadomie potwierdzenie swojej wiary :?: Niektóra młodzież teraz przystępuję do bierzmowania, bo tak wypada lub z przymusu z rodziców.... Niemniej podoba mi się Twoja odpowiedź i popieram w 100% i teoretycznie tak właśnie powinno być, ale w praktyce jest nie co inaczej. Każdy na swój sposób podchodzi do wiary, a już na pewno młodzież w dzisiejszych czasach...

Obrazek

Ostatnio edytowano 18 paź 2008, 22:45 przez Pflaume, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 18 paź 2008, 23:29 
Moderator
Moderator

Ruciński napisał(a):

A co z niewierzącymi?
I jak juz tu było pisane, teraz bierzmowanie to nie człek se wybiera tylko mu się "narzuca"

PostNapisane: 19 paź 2008, 07:34 
Pisarz
Pisarz

DZASTI napisał(a):
A co z niewierzącymi?

Niewierzący mają problem, bo nie mają takiego obiektywnego momentu, który wymagałby od nich wejścia w dorosłość. Każdy musi się sam czegoś uczepić.

DZASTI napisał(a):
I jak juz tu było pisane, teraz bierzmowanie to nie człek se wybiera tylko mu się "narzuca"

I dlatego napisałem:
Ruciński napisał(a):
powinien się nim stać - po bierzmowaniu.

PostNapisane: 19 paź 2008, 13:13 
Moderator
Moderator

Ruciński napisał(a):
Niewierzący mają problem, bo nie mają takiego obiektywnego momentu, który wymagałby od nich wejścia w dorosłość. Każdy musi się sam czegoś uczepić.

Sorry Ruciński ale dla mnie to Ty głupoty piszesz i jesteś jakis nawiedzony. Są ludzie wierzący i nie wierzący i od wiary tu nic nie zależy w tym temacie. Z reszta już w wielu widziałam Twoje zdanie i sorry, ale dla mnie to przeważnie głupota.

Ostatnio edytowano 19 paź 2008, 13:15 przez DZASTI, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 paź 2008, 14:34 
Pisarz
Pisarz

DZASTI napisał(a):
Są ludzie wierzący i nie wierzący i od wiary tu nic nie zależy w tym temacie.

I o czym to niby świadczy? Nie twierdzę, że wierzący stają się dorośli poprzez bierzmowanie, a niewierzący dorośli się nie stają, bo nie przystępują do bierzmowania. Napisałem, że wierzący mają sakrament bierzmowania, który pozwala określić (czy powinien pozwalać określić), kiedy ktoś staje się dorosły. Niewierzący nie mają takiego sakramentu, więc u nich trzeba szukać innego wydarzenia.

Co w tym jest nawiedzonego niby? Proszę o wskazanie konkretu, a jeżeli nie, to liczę na przeprosiny, bo poza wyzwiskami w moją stronę w Twoim poście nie było niczego.

PostNapisane: 19 paź 2008, 14:44 
Moderator
Moderator

Nie sakrament decyduje o dojrzałości. I to nie zależy od wiary. I nie przeproszę, bo dla mnie (i nie tylko) są to głupoty, że niby jakiś sakrament powinien być wyznacznikiem. Pogadaj z psychologami jak mi nie wirzysz.

PostNapisane: 19 paź 2008, 14:49 
Pisarz
Pisarz

DZASTI napisał(a):
Nie sakrament decyduje o dojrzałości. I to nie zależy od wiary.

Piszesz tak, bo nie masz pojęcia, czym jest bierzmowanie. Za wikipedią: "Istotą tego sakramentu jest przekazanie Ducha Świętego, umocnienie wiary oraz uzdolnienie do świadczenia o niej oraz jej obrony". "Katolika włącza w misję ewangelizacyjną Kościoła Katolickiego". "W Kościele rzymskokatolickim bierzmowanie spełnia rolę wyznania wiary, niejako świadomego, bo dokonywanego w wieku dorosłym (lub zbliżonym do dorosłości) powtórzenia chrztu".

Nie chodzi tu o jakąś wiarę, ale o świadome jej wyznanie. Człowiek staje się dorosły, kiedy zaczyna samodzielnie myśleć, decydować o sobie i ponosić odpowiedzialność za swoje czyny. Bierzmowanie jest właśnie takim samodzielnym myśleniem, decydowaniem o sobie i powiedzeniem, że od tej chwili jestem świadomie wierzącym, za co ponoszę odpowiedzialność. Wniosek: po bierzmowaniu człowiek staje się dorosły.

Myślisz, że psycholog nie zgodzi się z moja definicją dorosłości?

PostNapisane: 19 paź 2008, 14:57 
Junior Admin
Junior Admin

Ruciński napisał(a):
Nie chodzi tu o jakąś wiarę, ale o świadome jej wyznanie. Człowiek staje się dorosły, kiedy zaczyna samodzielnie myśleć, decydować o sobie i ponosić odpowiedzialność za swoje czyny. Bierzmowanie jest właśnie takim samodzielnym myśleniem, decydowaniem o sobie i powiedzeniem, że od tej chwili jestem świadomie wierzącym, za co ponoszę odpowiedzialność.
Ruciński napisał(a):
Wniosek: po bierzmowaniu człowiek staje się dorosły

Ja się niestety zgodzić tutaj nie mogę. Wtedy człowiek staje się dojrzały do podjęcia takiej, a nie innej decyzji, czy chce uczestniczyć w bierzmowaniu, czy nie.
Często zdarza się, że do dorosłości jeszcze daleko.

Ostatnio edytowano 19 paź 2008, 14:58 przez LC, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 paź 2008, 15:07 
Pisarz
Pisarz

LC napisał(a):
Często zdarza się, że do dorosłości jeszcze daleko.

To kiedy człowiek staje się dorosły?

PostNapisane: 19 paź 2008, 15:10 
Junior Admin
Junior Admin

Myślę, że mogłabym się zgodzić z teorią Rucińskiego, ale dopiero wtedy gdy sakrament bierzmowania przyjmowałoby się po 18-tym roku życia. Albo gdy ktoś będzie samodzielny i niezależny. A tak nie jest. Bierzmowanie powinno być świadomym wyznaniem wiary, samodzielnym myśleniem. W życiu wygląda to jednak inaczej.

PostNapisane: 19 paź 2008, 15:16 
Pisarz
Pisarz

Aggaxx napisał(a):
Bierzmowanie powinno być świadomym wyznaniem wiary, samodzielnym myśleniem.

Cały czas, wspominałem o tym na początku, mam to w domyśle - że bierzmowanie powinno być wejściem w dorosłość, bo tym jest w teorii, ale w życiu różnie bywa.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]