Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 paź 2008, 15:41 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Ruciński napisał(a):
mam to w domyśle - że bierzmowanie powinno być wejściem w dorosłość, bo tym jest w teorii, ale w życiu różnie bywa.

I właśnie dlatego, że w życiu nie zawsze tak jest nie można uznać, że przyjęcie sakramentu bierzmowania (nawet dla ludzi naprawdę wierzących) jest początkiem dorosłości. Powinno być takim początkiem, ale nie jest.

PostNapisane: 19 paź 2008, 15:45 
Pisarz
Pisarz

Cytuj:
I właśnie dlatego, że w życiu nie zawsze tak jest nie można uznać, że przyjęcie sakramentu bierzmowania (nawet dla ludzi naprawdę wierzących) jest początkiem dorosłości. Powinno być takim początkiem, ale nie jest.

Dla wielu jest. W sumie równie dobrze można uznać, że nic nie jest wyznacznikiem dorosłości. Na tej samej zasadzie. I właściwie to nie da się określić, kiedy ktoś jest jeszcze dzieckiem, a kiedy już dorosłym.

Ja uznaję, że dorosłość do świadome podejmowanie decyzji, samodzielne myślenie i odpowiedzialność za swoje czyny, a czy objawia się to poprzez bierzmowanie, pójście "na swoje", poświęcenie się dla kogoś, to już sprawa drugorzędna. Bierzmowanie jest najlepiej uchwytne i dlatego o tym napisałem akurat.

[ Dodano: Nie Paź 19, 2008 15:46 ]
Chociaż nawet to pójście "na swoje" też nie musi oznaczać aktu dorosłości, bo ileż jest przypadków, kiedy komuś wydaje się, że jest dojrzały, wyprowadza się, a potem wraca z podkulonym ogonem, bo sobie z czymś tam nie radzi. Każdy przykład, nawet i bierzmowanie, można na takiej zasadzie obalić.

PostNapisane: 19 paź 2008, 15:47 
Junior Admin
Junior Admin

Ruciński napisał(a):
To kiedy człowiek staje się dorosły?

Formalnie do tego podchodząc, dorosły to ktoś, kto ma ustawowy wiek o tym stanowiący...
A życiowo, to dorosłym można stać się na długo przed i na długo po 18-stce.
Może krótko napisane, ale dla mnie dojrzałość a dorosłość nie ma ze sobą nic wspólnego, a już na pewno Bierzmowanie człowieka dorosłym nie czyni, no chyba, że byłoby tak:
Aggaxx napisał(a):
Sakrament bierzmowania przyjmowałoby się po 18-tym roku życia. Albo gdy ktoś będzie samodzielny i niezależny. A tak nie jest...

Ostatnio edytowano 19 paź 2008, 15:47 przez LC, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 paź 2008, 15:50 
Pisarz
Pisarz

LC napisał(a):
już na pewno Bierzmowanie człowieka dorosłym nie czyni, no chyba, że byłoby tak:
Aggaxx napisał/a:
Sakrament bierzmowania przyjmowałoby się po 18-tym roku życia. Albo gdy ktoś będzie samodzielny i niezależny. A tak nie jest...

No i ja cały czas o takim czymś piszę. Wielu ludzi, np. ci, co do bierzmowania naprawdę idą z własnej woli, po nim staje się dorosłymi. Nie wszyscy idą, bo "tak wypada". Trzeba sobie zdać sprawę, że nie wszystko jest czarne i białe.

Nie napisałem zatem niczego, co by się miało sprzeciwiać Twojej wizji dorosłości czy dojrzałości, ale zaprzeczyłaś mi, nie wiedzieć czemu.

PostNapisane: 19 paź 2008, 16:16 
Junior Admin
Junior Admin

Ruciński napisał(a):
Ja uznaję, że dorosłość do świadome podejmowanie decyzji, samodzielne myślenie i odpowiedzialność za swoje czyny

Gdybym miała podać definicję dorosłości to chyba tak właśnie by ona brzmiała. Z dużym naciskiem na "odpowiedzialność za swoje czyny". Jeżeli człowiek jest w stanie być odpowiedzialnym za swoje czyny, decyzje, ponosić ich konsekwencje to tak naprawdę dla mnie staje się On dojrzałym, dorosłym człowiekiem. I nie ważne ile ma wtedy lat.

Ostatnio edytowano 19 paź 2008, 16:17 przez Aggaxx, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 paź 2008, 22:07 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Ruciński napisał(a):

Piszesz tak, bo nie masz pojęcia, czym jest bierzmowanie. Za wikipedią

Skąd Ty wiesz o czym ja mam pojęcie a o czym nie? I akurat wikipedia ma mnie wiary uczyć..............sorry wolę moje pogadanki ze znajomym księdzem a kiedyś z wujkiem (księdzem)

PostNapisane: 19 paź 2008, 22:19 
Pisarz
Pisarz

DZASTI napisał(a):
sorry wolę moje pogadanki ze znajomym księdzem a kiedyś z wujkiem (księdzem)

Sięgnąłem po pierwsze lepsze źródło. Ale jak chcesz, zapytaj wujka, co to jest bierzmowanie, spisz, a potem porównaj z wikipedią.

PostNapisane: 20 paź 2008, 14:16 
Mile widziany
Mile widziany

dorosły wtedy kiedy będzie myślał dojrzale :> nie wiek się liczy:>

PostNapisane: 20 paź 2008, 18:40 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dorosłość to pojęcie względne. Na początek należałoby zdefiniować czym tak naprawdę jest dorosłość i co ona konkretnie oznacza. Dopiero wtedy można sensownie zacząć dywagować nad tym, w którym momencie człowiek staje się dorosłym.

PostNapisane: 20 paź 2008, 20:22 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dziewczyny już na początku tematu napisały trafnie, nic więc nie będę pisać w tym temacie,bo bym się powtórzyła ,a po co :)

PostNapisane: 25 lis 2008, 16:28 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

lordwodzu napisał(a):
dorosły wtedy kiedy będzie myślał dojrzale nie wiek się liczy:>

dokladnie

PostNapisane: 29 lis 2008, 03:02 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Sylwia
Kiedy człowiek staje się tak naprawdę dorosłym niech pomyśle przede wszystkim gdy zaczyna myśleć racjonalnie podejmuję właściwych decyzje więcej myśli o przyszłości swojej o tym co będzie robił w życiu i jakimi wartościami będzie się kierował brał odpowiedzialność za swoje czyny nie będzie uciekał od problemów tylko stawi im czoło bez względu na konsekwencje nie obarczy problemami Innych. Pomoże w potrzebie bliskim przyjaciołom a nawet osobą Trzecim w jakimś tam stopniu nie oczekując nic w za mian -> To jest mój pogląd jak ktoś chce może się z nim zgadzać albo nie wasz wybór

[ Dodano: Sob Lis 29, 2008 02:04 ]
Kiedy człowiek staje się tak naprawdę dorosłym niech pomyśle przede wszystkim gdy zaczyna myśleć racjonalnie podejmuję właściwe decyzje więcej myśli o przyszłości swojej o tym co będzie robił w życiu i jakimi wartościami będzie się kierował brał odpowiedzialność za swoje czyny nie będzie uciekał od problemów tylko stawi im czoło bez względu na konsekwencje nie obarczy problemami Innych. Pomoże w potrzebie bliskim przyjaciołom a nawet osobą Trzecim w jakimś tam stopniu nie oczekując nic w za mian -> To jest mój pogląd jak ktoś chce może się z nim zgadzać albo nie wasz wybór

[ Dodano: Sob Lis 29, 2008 02:06 ]
SORRKA ZE PO RAZ DRUGI ALE LITERÓWKA :P

wciąż układasz moje sny.
Bądź mym aniołem,
aż do końca świata i
strzeż mnie przed sama sobą,
gdy zawiodę wybacz mi"

Obrazek

PostNapisane: 29 lis 2008, 06:45 
Moderator
Moderator

Imię: Zbyszek
Dorosły wiek osiąga sie wówczas gdy rodzi sie w tobie samodzielne myślenie w podejmowaniu wręcz trudnych decyzji życiowych

Bytom - Rozbark

PostNapisane: 5 gru 2008, 10:44 
Moderator
Moderator

Ruciński napisał(a):
Ja uznaję, że dorosłość do świadome podejmowanie decyzji, samodzielne myślenie i odpowiedzialność za swoje czyny

Święto się stało, że z Rucińskim się zgodziłam :lol: Choć jego teorie o dorosłości i bierzmowaniu dla mnie są po prostu śmieszne. Bo niby w którym momencie byłam dorosła jak się bierzmowałam ? Miałam wtedy 15 lat i właściwie decyzja o bierzmowaniu była podjęta odgórnie przez szkołę i kościół. Nie miałam nic do gadania. Wtedy to jedynie się człowiek zastanawiał kogo za chrzestną bierzmowaną brać :razz: Zbaczając trochę z tematu to według mnie wiek, w którym przystępuje się do sakramentu bierzmowania jest bzdurny i powinien być mniej więcej ok 20 roku życia.

PostNapisane: 5 gru 2008, 10:54 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

kruszynka napisał(a):
Zbaczając trochę z tematu to według mnie wiek, w którym przystępuje się do sakramentu bierzmowania jest bzdurny i powinien być mniej więcej ok 20 roku życia.

Ja powiem więcej - w ogóle nie powinno być jakiejkolwiek granicy wieku od której można uzyskać sakrament bierzmowania. To przecież powinna być całkowicie świadoma i dobrowolna decyzja człowieka kiedy chce się bierzmować i czy w ogóle tego chce.

PostNapisane: 5 gru 2008, 10:57 
Moderator
Moderator

Mateo napisał(a):
To przecież powinna być całkowicie świadoma i dobrowolna decyzja człowieka kiedy chce się bierzmować i czy w ogóle tego chce.

Otóż to.

PostNapisane: 5 gru 2008, 11:47 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Cytuj:
Wysłany: Dzisiaj 9:54

kruszynka napisał/a:
Zbaczając trochę z tematu to według mnie wiek, w którym przystępuje się do sakramentu bierzmowania jest bzdurny i powinien być mniej więcej ok 20 roku życia.

Ja powiem więcej - w ogóle nie powinno być jakiejkolwiek granicy wieku od której można uzyskać sakrament bierzmowania. To przecież powinna być całkowicie świadoma i dobrowolna decyzja człowieka kiedy chce się bierzmować i czy w ogóle tego chce.

wlasnie

PostNapisane: 5 gru 2008, 21:41 
Pisarz
Pisarz

Jak dla mnie temat w rodzaju "co bylo pierwsze - jajko czy kura...."
Nie da sie jednoznacznie tego stwierdzic bo jak wiadomo kazdy dojrzewa wczesniej czy pozniej.
Jak dla mnie umysl sie ksztaltuje cale zycie wiec moglibysmy stwierdzic smialo ze kazdy jest dzieckiem, hehe.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]