Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 mar 2010, 21:10 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Witam. Chciałbym z Wami porozmawiać na temat kart parkingowych. Bo od pewnego czasu uważam, że karty park. są nadużywane. Nie wiem czy tak jest wszędzie, ale w moim mieście wystarczy, że pojadę pod market Real, stanę z boku i obserwuję kto parkuje na 'kopertach'. Podczas takich obserwacji, średnio co trzeci, czwarty samochód parkuje na kopercie, a jego kierowca wygrzebuje ze schowka kartę park. i zostawia ją za szybą. Po czym spokojnie, bez żadnej kuli czy laski [nie mówiąc o wózku], swobodnym krokiem kieruje się do wejścia.[Oczywiście nie ma mowy o tym, że ktoś przyjechał po osobę chorą, bo to bym zauważył].
Ale dzisiaj miarka się przebrała.

Przecież koperty są chyba dla mających problemy z chodzeniem albo w ogóle niechodzących. Koperty przeważnie są większe od zwykłego miejsca parkingowego, żeby szeroko otworzyć drzwi itd itp.
[Wszyscy chyba wiemy dlaczego takie miejsca powinny być większe].
Albo ktoś napisał kiedyś na jakimś forum, że osoba na wózku może sobie dojechać więc koperta nie musi być blisko wejścia... /bez komentarza/,
Albo, że ciężko jest zdobyć kartę park.
No zdrowemu może jest ciężko. Moim zdaniem jak ktoś potrzebuje karty /jego stan zdrowia tego wymaga/ to ją dostaje bez najmniejszego problemu. Wiem to po sobie, bo sam mam znaczny stopień niepełnosprawności i z przyznaniem mi karty nie było problemu.
Moim zdaniem są niepełnosprawni prawdziwi i ci co udają niepełnosprawnych jak chce się zaparkować bliżej wejścia.

Interesuje mnie jakie Wy macie zdanie na ten temat.

PostNapisane: 9 mar 2010, 10:10 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
Temat rzeka ;/ w Polce nigdy nie będzie sprawiedliwości. Po pierwsze w naszym pięknym kraju nie ma konkretnie sprecyzowanych przepisów komu należy się karta parkingowa. Moim zdaniem taka karta należałaby się tylko i wyłącznie "wózkowiczom" oraz osobom z widoczną niepełnosprawnością ruchową. Ja rozumiem, że każdy swoją chorobę traktuję jako najważniejszą ale nie będę tutaj porównywał siebie (zaniki mięśni, rozszczep kręgosłupa, przepuklina itp) z kimś kto ma cukrzycę albo słaby wzrok oczywiście bez urazy dla osób z tymi schorzeniami. Pisałem już na innym poście jak to moja sąsiadka, która ma chorego męża posłużyła się jego kartą, by zaparkować na wywalczonym przeze mnie parkingu mało tego na własną rękę musiałem go wkopać a ona powiedziała, że ma takie samo parkować na tym miejscu co ja i gdzie tu sprawiedliwość :( Polska to dziki kraj powiem tylko tyle :(

PostNapisane: 10 mar 2010, 07:41 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Zgadzam się Krisem. Nie ma sprawiedliwości. Nie ma kogoś kto się weźmie za sprawy niepełnosprawnych i uporządkuje przepisy.
A poza tym to ludzie jeszcze nie rozumieją czegoś takiego, że takie miejsce parkingowe, mimo że je jest używane rzadziej od normalnego miejsca postojowego to jest bardzo potrzebne i bardzo przydatne osobie na wózku. Ludzie nie zdają sobie sprawy jaką wyrządzają komuś krzywdę parkując na takim miejscu. Liczy się tylko żeby zająć miejsce bliżej wejścia.
Tak powinna wyglądać koperta:
Obrazek
Osoby POTRZEBUJĄCE takiego miejsca dokładnie wiedzą dlaczego ono powinno być większe.
Oczywiście czasami nie ma miejsca na zrobienie takiego miejsca na już istniejącym parkingu, ale na nowo budowanych /np pod marketami już takie miejsca są/.
Ale powiedzcie mi jak trzeba być samolubnym żeby jednym samochodem zablokować dwa takie miejsca...?

PostNapisane: 13 mar 2010, 10:14 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Słuchajcie, wiem, że większość niepełnosprawnych nie prowadzi samochodów, ale dużo osób jest 'wożonych' przez rodziców, rodzeństwo, znajomych itd. Takie osoby też mogą mieć karty parkingowe.
Nie wydaje wam się, że coś nie tak jest z wydawaniem kart? Uważacie, że wszystko jest ok?
Napiszcie.

PostNapisane: 14 mar 2010, 14:30 
Pisarz
Pisarz

Co prawda samochód mam w warsztacie w naprawie ;/ wyglądam przez okno a na moim miejscu <koperta> stoi samochód aż mnie szlak trafia czy ludzie są naprawdę ograniczeni czy niewidomi gdybym miał naklejki to bym go chyba okleił całego ;/ paranoja

PostNapisane: 14 mar 2010, 14:37 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Wiem, że po tym co teraz napiszę wywołam burzę i nagonkę na siebie, ale zaryzykuję. Przypomina mi się jak jakiś czas temu, w innym dziale doradzaliście koledze w jaki sposób pokazać się w gorszej kondycji komisji ZUS'u. I gdzie tu konsekwencja? Z jednej strony namawiacie do oszukiwania, do naginania prawdy a z drugiej wielkie halo robisz Kris, kiedy ktoś zajmuje Twoje miejsce, mimo, że Twój samochód w warsztacie stoi? Każdy chce dla siebie jak najwięcej korzyści. To zrozumiałe.

PostNapisane: 14 mar 2010, 18:18 
Pisarz
Pisarz

Wiesz co wstydziłabyś się pisać takie rzeczy Pani Admin :lol: :lol: :lol: To jest moje miejsce wywalczone półrocznym dreptaniem wydzwanianiem do spółdzielni, samodzielnym wkopaniem tegoż znaku jak i ciągłym odśnieżaniem tego miejsca i tylko dlatego, że chwilowo nie stoi tam auto mam pozwalać <przyzwyczajać> parkować tam sprawnym ?? O nie !! Wiesz co zastanów się może najpierw co piszesz a potem pisz bo twój poziom inteligencji jest niestety na niskim poziomie to tyle !!!!

PostNapisane: 14 mar 2010, 18:37 
Pisarz
Pisarz

Kris,a co Ci szkodzi? Teraz ,gdy Twoje auto stoi w warsztacie niech sobie ktoś parkuje ,przecież nic na tym nie tracisz.Może ktoś zauważywszy że miejsce dłużej jest puste-zaparkował.Ale gdy już będziesz miał naprawiony samochód -to nie pozwól na to .Tymczasem nie bądź jak pies ogrodnika-sam nie weźmie i innemu nie da(przepraszam za tego psa)

PostNapisane: 14 mar 2010, 18:48 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Kris, opanuj się. Dopóki nie załatwisz sobie tabliczki z Twoim numerem rejestracyjnym przy tej kopercie, to to miejsce nie jest Twoją własnością. I przypominam Ci jeszcze o punkcie D.13 Regulaminu. Uważam, że mocno przesadziłeś.

PostNapisane: 14 mar 2010, 19:51 
Pisarz
Pisarz

Jeżeli sami nie pełnosprawni będą przeciwko sobie to nigdy nie będzie dobrze, ja będę się śmiał jeżeli nikt Wam nie ustąpi miejsca w autobusie w pociągu jeżeli ktoś Was będzie dyskryminował z powodu z waszej niepełnoprawności tak jak Wy nie rozumiecie mojej półrocznej walki ze spółdzielnią nieżyczliwymi sąsiadami całe życie pod górkę a na dodatek na forum dla niepełnosprawnych dostajesz kopa ha ha P.s znajdź mi Aga osobę która przeczytała ten twój regulamin ... nie zależy mi na takich ludziach chcesz to blokuj

PostNapisane: 15 mar 2010, 10:01 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: Jacek
A ja uważam, że karty parkingowe są niepotrzebne, choć sam z takiej korzystam. A niepotrzebne dlatego, że każda ON, która potrzebuje karty i ma do tego podstawy, z pewnością ją otrzyma. Nie zdarzyło się bowiem, żeby komuś o odpowiednich uprawnieniech nie przyznano takiej karty - pytałem o to w instytucji wydawania takich kart. Do jej utrzymania trzeba mieć orzeczenie o niepelnosprawności, legitkę inwalidzką itp. A więc do parkowania wystarczyłaby spokojnie legitka. Dlaczego każą nam się starać o uprawnienia, które i tak otrzymamy? Przecież, żeby sprawdzić, czy prawidłowo zaparkowałem, właściciel parkingu, policjant czy służby miejskie mogą poczekać aż przyjdę na parking i wylegitymować mnie, zamiast odholowywać mój samochód na parking policyjny, jak mi się to zdarzyło, mimo karty parkingowej tkwiącej za szybą - musiałem do tego wybulić ponad 400 zł i nie pomogło pokazywanie orzeczeń, kart parkingowych itp. Skąd wiadomo, że karta parkingowa nie jest fałszywką? Przecież każdy może ją sobie zrobić (choćby zeskanować kartę kolegi) i wydrukować na kolorowej drukarce. Zza szyby i tak nikt nie pozna czy jest prawdziwa.

PostNapisane: 15 mar 2010, 12:42 
Pisarz
Pisarz

Równie dobrze można byłoby za szybą zostawiać orzeczenie bądź legitymację ON, na podstawie których wydawane są śmieszne karty parkingowe. Moim zdaniem to zwykłe naciąganie na koszty 25 zł za wydanie głupiej tekturki ze zdjęciem, którą każdy może sobie zeskanować bo i tak pokazuje się druga stronę. Policja widząc tekturkę za szybą nie ważne czy legalną czy nie przejdzie obojętnie, nie daj boże zapomnisz włożyć ją za szybę masz przesrane bo wydaje mi się , że żadnemu policjantowi i strażnikowi nie będzie się chciało czekać na przyjście właściciela pojazdu. Taki mamy kraj eh

PostNapisane: 15 mar 2010, 12:57 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
hubert323 napisał(a):
Słuchajcie, wiem, że większość niepełnosprawnych nie prowadzi samochodów, ale dużo osób jest 'wożonych' przez rodziców, rodzeństwo, znajomych itd. Takie osoby też mogą mieć karty parkingowe.
Nie wydaje wam się, że coś nie tak jest z wydawaniem kart? Uważacie, że wszystko jest ok?
Napiszcie.

Moim autem jeździ mój ex i nigdy nie używa karty parkingowej, no chyba, że ze mną gdzieś jedzie to wtedy ją wyciągamy ze schowka.
Ale wiem niestety, że wiele osób używa karty gdy nie jest ON a ma taka kartę, bo czasami wozi ON i to moim zdaniem jest chamstwo.

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 15 mar 2010, 17:02 
Pisarz
Pisarz

Chociaż jedna Dzasti rozumie sprawę ;) Wczoraj na miejscu dla ON stanął chłopak, który posłużył się kartą matki, która na dobrą sprawę nigdy z nim nie jeździła ;/ eh na dobrą sprawę w tym samym czasie mógłby zaparkować inny niepełnosprawny bardziej potrzebujący tego miejsca

PostNapisane: 15 mar 2010, 19:46 
Na miejscach dla ON parkują ludzie bez kart np kobieta zdrowa z dziećmi zdrowymi na zwróconą uwgę, że to jest miejsce dla ON odpowiedziała no przecież ja jestem z dziećmi. Nic ją nie obchodziło to, że na tym miejscu mogłaby stanąć niepełnosprawna matka.
Ludzie sprawni wcale się nie przejmują tym , że zabierają nam miejsce. Za każdym razem kiedy widzę coś takiego zwracam uwagę. Nieraz słyszę słowa : nie zauważyłem. Niektórzy doszli do tego, że parkują tyłem i wtedy nie widzą napisu : Zabrałeś moje miejsce, zabierz moje kalectwo.

PostNapisane: 19 mar 2010, 10:25 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

No aż tak to może nie radzę znajomym jaj ściemniać przed komisją żeby po siedzieć w domu na rencie, ale czasami moja złość dochodzi już do tego stopnia, że sam polecam znajomemu [który ma umiarkowany stopień i niepełnosprawności po nim nie widać] żeby wyrobił sobie kartę parkingową, bo przecież i tak wszyscy mają kartę i nikt tego nie sprawdza. A co szkodzi mieć taką kartę.

To był odnośnie postu Aggaxx.

sofija napisał(a):
Kris,a co Ci szkodzi? Teraz ,gdy Twoje auto stoi w warsztacie niech sobie ktoś parkuje ,przecież nic na tym nie tracisz.Może ktoś zauważywszy że miejsce dłużej jest puste-zaparkował.Ale gdy już będziesz miał naprawiony samochód -to nie pozwól na to .Tymczasem nie bądź jak pies ogrodnika-sam nie weźmie i innemu nie da(przepraszam za tego psa)

Ale zrozum chłopaka. Tyle się napracował żeby wywalczyć tą kopertę, teraz krew zalewa jak widzisz jak ktoś parkuje na tym miejscu. Fajnie by było gdyby koleś przed zaparkowaniem przyszedł i się zapytał czy może skoro kolejny dzień już nie widzi na tym miejscu samochodu. Chyba, że już wie. Chyba zdrowy jest to jak nie ma miejsca do parkowania pod klatką to niech parkuje dalej. To właśnie jest problem. Zdrowi nie zdają sobie sprawy jakie to szczęście przejść spokojnie te parę metrów dalej. Muszą parkować jak najbliżej wejścia.

Aggaxx napisał(a):
Kris, opanuj się. Dopóki nie załatwisz sobie tabliczki z Twoim numerem rejestracyjnym przy tej kopercie, to to miejsce nie jest Twoją własnością.

Kris to nie jest żaden problem polecam Ci tak zrobić.

Ostatnio edytowano 20 mar 2010, 10:00 przez Aggaxx, łącznie edytowano 1 raz
Połączono posty.

PostNapisane: 19 mar 2010, 11:30 
Pisarz
Pisarz

Miesiąc temu złożyłem kolejne podanie o zamówienie tabliczki z numerem rejestracyjnym wczoraj byłem w spółdzielni żeby dowiedzieć się kiedy go otrzymam, otrzymałem kawałek wyciętej blachy i usłyszałem żebym sobie sam napisał numer i ją przykręcił jakimś drutem ha ha tak się u nas w polsce traktuje niepełnosprawnych. Nie wytrzymałem i od razu z tym kawałkiem blachy udałem się do burmistrza ten się tylko wziął za głowę uśmiechnął i powiedział skandal obiecał mi na własny koszt zamówić taką tabliczkę ;)

PostNapisane: 19 mar 2010, 11:46 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Człowiecze, u grawera albo tokarza takie coś kosztuje parę złotych, a Ty chodzisz do burmistrza- ręce opadaja.
Niepełnosprawni są biedni, są pępkiem świata, nie muszą samodzielnie mysleć, wszystko się im należy na cito... :-)

Ja bym sobie załatwił na Twoim miejscu tylko pozwolenie na umieszczenie tabliczki a ją samą zrobiłbym SAM, no ale jasne, przecież po co skoro zrobi ktoś za was, znajdzie wam pracę, poda rączkę i jeszcze wam nie pasuje, że ktoś kto dobrze chodzi ma prawo stanąć na kopercie.

Kartę parkingową może wyrobić sobie każdy niepełnosprawny, takie coś się opłaca, bo na przykład na moim uniwerku nie płacicie wtedy za miejsce na parkingu strzeżonym. Więc niepełnosprawni nawet Ci którzy chodzą dobrze, wyrabiają sobie karty parkingowe i nie wiem dlaczego was to tak boli bando biednych narcyzów.

PostNapisane: 19 mar 2010, 21:35 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Greg_Zorba napisał(a):
... jeszcze wam nie pasuje, że ktoś kto dobrze chodzi ma prawo stanąć na kopercie.

Wnioskuję z tego co napisałeś, że parkujesz na kopercie mimo, że dobrze chodzisz i nie interesuje Cie to, że parkując na kopercie blokujesz miejsce komuś bardziej tego miejsca potrzebującemu...
No coment...

Greg_Zorba napisał(a):
Kartę parkingową może wyrobić sobie każdy niepełnosprawny, takie coś się opłaca, bo na przykład na moim uniwerku nie płacicie wtedy za miejsce na parkingu strzeżonym. Więc niepełnosprawni nawet Ci którzy chodzą dobrze, wyrabiają sobie karty parkingowe i nie wiem dlaczego was to tak boli bando biednych narcyzów.

Uważaj z tymi narcyzami...
W tym co napisałeś ujawniasz szereg niedociągnięć w przepisach dot. kart parkingowych. Karty nie powinny być wydawane dobrze chodzącym, bo jak wiemy karty wiążą się z kopertami, a ich z kolei dobrze chodzący nie potrzebują.
Piszesz jak typowy materialista -"takie coś się opłaca". I sam należysz chyba do "bandy biednych narcyzów", bo 'lecisz' wyrobić sobie kartę tylko po to, żeby nie płacić parę złotych za parking.
Ps.
Kolega ma rację, że nie zrobił sobie sam jakiejś tabliczki z numerem rej. W takich sytuacjach właśnie wychodzi jaki jest stosunek do niepełnosprawnych. I bardzo dobrze, że nie odpuścił po otrzymaniu 'blaszki' [...żenada]. Trzeba dochodzić swego wszelkimi sposobami. [A jednak chłopak coś wywalczył].
Tego typu sprawa by świetnie pasowała do jakiejś UWAGI czy INTERWENCJI.
Kolejny Polski absurd...

PostNapisane: 19 mar 2010, 21:54 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Greg_Zorba napisał(a):
jeszcze wam nie pasuje, że ktoś kto dobrze chodzi ma prawo stanąć na kopercie.

.

Sorry, ale przegiąłeś. Ja bym dużo dała by móc sobie biegać z końca parkingu do sklepu, ale kurka tak nie jest. Zanim dojdę do sklepu poty ze mnie ciurkiem lecą. Jak wracam do domu nie mam siły długo na nic.
Ale właśnie nie płaczę i nie czekam aż ktoś coś za mnie zrobi. Chcę sama te zakupy zrobić i wiele innych rzeczy.

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1