Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 cze 2010, 15:58 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Moim zdaniem to jakoś powinno być rozgraniczone, bo nie każdy kto ma grupę inwalidzką powinien móc sobie tam stawać. Jest duża różnica pomiędzy kimś głuchym czy z problemami ze wzrokiem a kimś na wózku, z kulami czy z balkonikiem.

Powiem szczerze dopóki byłam na wózku spokojnie mogłam stawać dalej od sklepu, bo zawsze z kimś jechałam i do sklepu ten ktoś mnie prowadził i to nie był problem dla mnie i nawet często tak robiłam. Chyba, że akurat więcej niż jedno miejsce było wolne. Ale jeśli ktoś jest sam i musi rękami się namachać by dojechać do sklepu to oczywiście dla niego to miejsce powinno być.

Ale odkąd chodzę z balkonikiem to zanim dojdę do sklepu pot ze mnie ciurkiem się leje i "ledwo dycham" i tu już jest problem.

Jak będzie ze mną dużo lepiej to zrezygnuję z przywileju tego mimo, że jestem bardziej głucha od pnia, ale to przecież o chodzenie chodzi.

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 24 cze 2010, 17:28 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

DZASTI napisał(a):
Jest duża różnica pomiędzy kimś głuchym czy z problemami ze wzrokiem a kimś na wózku, z kulami czy z balkonikiem.

Dokładnie o tym mówię.
DZASTI napisał(a):
Powiem szczerze dopóki byłam na wózku spokojnie mogłam stawać dalej od sklepu, bo zawsze z kimś jechałam i do sklepu ten ktoś mnie prowadził i to nie był problem dla mnie i nawet często tak robiłam.

To już zależy od samych niepełnosprawnych, jeśli komuś nie sprawia problemu 'poodpychanie' się na wózku te paręnaście metrów dalej to oki, ale jeśli ktoś szybko się męczy no to wiadomo, że im koperta bliżej wejścia tym lepiej.
DZASTI napisał(a):
Ale odkąd chodzę z balkonikiem to zanim dojdę do sklepu pot ze mnie ciurkiem się leje i "ledwo dycham" i tu już jest problem.

Znowu się zgodzę. Każdy metr się liczy. Wtedy koperta zajęta przez jakiegoś 'dupka' ma swoją wartość.
O, jeśli o 'dupków' chodzi napotkałem ciekawą stronkę: http://www.parkujeszjakdupek.pl/ Może przypadnie wam do gustu. Chociaż nie wiem czy te stronki z możliwością dodawania zdjęć na coś wpływają, ale zawsze to parę osób wie o takiej stronce.

Ale nie o tym mowa, wracamy do tematu.

Ostatnio edytowano 24 cze 2010, 17:58 przez LC, łącznie edytowano 1 raz
powiększono czcionkę.

PostNapisane: 25 cze 2010, 14:15 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Nie wiem o co ten cały rwetes, większość kopert jakie w życiu widziałem była pusta, czyli to zwyczajne przewrażliwienie, nagle jakieś miejsce przeżywa najazd niepełnosprawnych, a źli sprawni jakimś cudem posiadający uprawnienia do parkowania na oznaczonych miejscach, tym biednym niepełnosprawnym zabierają miejsca... tja, jasne.

PostNapisane: 25 cze 2010, 19:17 
Moderator
Moderator

No ja się z tym akurat często spotykałam, że ludzie bez karty zajmowali koperty i miejsca dla mnie pod sklepem nie było i daleko trzeba było parkować.

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 26 cze 2010, 07:34 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Greg_Zorba napisał(a):
Nie wiem o co ten cały rwetes

Z tego wnioskuję, że nie potrzebujesz korzystać z kopert.

Greg_Zorba napisał(a):
większość kopert jakie w życiu widziałem była pusta, czyli to zwyczajne przewrażliwienie

Może tak jest w Twojej miejscowości, chciałbym żeby tak było w mojej.
Zapraszam Cię do Kielc na 30min obserwacji kopert pod 'Realem'.
Szybko zmienisz zdanie.
Trzeba być 'naprawdę potrzebującym' żeby ten problem zrozumieć. Widzisz DZASTI wie o co 'biega' bo potrzebuje takiej koperty.

Greg_Zorba napisał(a):
tym biednym niepełnosprawnym zabierają miejsca... tja, jasne

Naprawdę nie życzę nikomu stania się niepełnosprawnym, ale niektórzy naprawdę nie zrozumieją, do puki sami nie będą w potrzebie. Między innymi tacy, którzy właśnie tak mówią.

Marzy mi się, że kiedyś ten problem zostanie rozwiązany.
Zbierzmy się w kupę i to załatwmy. Do tego potrzebni są ludzie o konkretnym stosunku do sprawy...
Nie tacy jak Greg_Zorba-Sory, ale Ty nic nie rozumiesz.

PostNapisane: 26 cze 2010, 09:08 
Moderator
Moderator

Ja to już nie raz mówiłam od razu zamieniam się na to by bez bólu potu itd móc sobie biegać z końca parkingu do sklepu. Bez zastanowienia zamienię tą "moją" kopertę spod sklepu, żebym sobie pobiegać mogła. Spokojnie mogę w długaśnych kolejkach stać do kas (i tak kurka to robię często bo ludzie w tyłku maja to, że ledwo zipię) A NIE MAM ZAMIARU siedzieć w domu i nic nie robić. Bo to jest OGROMNE radość, że człek może sobie sam zrobić zakupy jak jeszcze jakiś czas temu nie potrafił sam siąść na łóżku.

Rasistów

PostNapisane: 26 cze 2010, 09:37 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
hubert323, bo są niepełnosprawni, i "niepełnosprawni". Jak widać, nawet swój, "swojego" nie zrozumie, a co dopiero wymagać tego od OP. Wiadomo jest, że co miasto, to inaczej. U mnie np. też koperty nie są zastawiane, OP nie wykorzystują tego, bo od razu przyjeżdża straż miejska, i takiego delikwenta odpowiednio traktuje, no ale , wszystko zależy od miasta. U mnie przed blokiem dopiero się zacznie jazda, bo mój brat będzie miał wydzielone miejsce parkingowe, jako, że mu się należy ze względu na niepełnosprawność. Już widzę tych zawistnych sąsiadów, którzy będą kierowali się: chodzi? To, po co mu miejsce...

PostNapisane: 26 cze 2010, 09:43 
Pisarz
Pisarz

O ile dobrze czytam stosunek w wątku jest taki sam "chodzi, po co mu to miejsce" w moim mieście koperty są puste, bo jest od cholery innych miejsc do parkowania, Kielc nigdy nie lubiłem.
Większość ON których znam nie posiada prawa jazdy, a tak przy okazji mówię.

PostNapisane: 26 cze 2010, 16:52 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

LC napisał(a):
niepełnosprawni, i "niepełnosprawni". Jak widać, nawet swój, "swojego" nie zrozumie

Od razu przyznaję się, że utożsamiam [nie wiem czy dobrze to nazwałem] się z niepełnosprawnymi ruchowo. Reszta "niepełnosprawnych" mnie nie interesuje. Ja jestem niepełnosprawny, a nie "niepełnosprawny".
A jeśli chodzi o to:
LC napisał(a):
chodzi? To, po co mu miejsce...

Greg_Zorba napisał(a):
"chodzi, po co mu to miejsce"

To jest w tym szczypta prawdy.
No, na chłopski rozum, po co mu to miejsce jeśli porusza się normalnie [ bo chyba o to chodzi w zdaniu "chodzi, po co mu to miejsce" ], no po co? Czy poruszający się normalnie człowiek potrzebuje koperty? Do czego?

Greg_Zorba napisał(a):
Kielc nigdy nie lubiłem

Ja np nie lubię wszystkich innych miejsc w Polsce. Każdy ma swoje zdanie.
Ale mowa tu o kopertach. Nie musisz lubić Kielc, żeby zobaczyć co akurat w Kielcach się dzieje z kopertami. :/

Trzeba mieć [większy niż zdrowa osoba] problem z wsiadaniem/wysiadaniem z samochodu, żeby zrozumieć.

PostNapisane: 26 cze 2010, 17:02 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

A, dla jasności.
hubert323 napisał(a):
Reszta "niepełnosprawnych" mnie nie interesuje

Otóż interesuje mnie los każdej osoby pokrzywdzonej w jakiś sposób. Ale nie porównujmy tu osoby, u której nie widać niepełnosprawności z osobą, która ledwo utrzymuje się na nogach przy pomocy kul, chodzików itp. albo w ogóle się nie utrzymuje na nogach i musi [bo na pewno sama z siebie by nie chciała] siedzieć na wózku.

PostNapisane: 26 cze 2010, 17:52 
Junior Admin
Junior Admin

hubert323 napisał(a):
To jest w tym szczypta prawdy.
No, na chłopski rozum, po co mu to miejsce jeśli porusza się normalnie [ bo chyba o to chodzi w zdaniu "chodzi, po co mu to miejsce" ], no po co? Czy poruszający się normalnie człowiek potrzebuje koperty? Do czego?

Nie zapytasz, jak chodzi? Czy dla Ciebie to, że chodzi jest jednoznaczne z tym, że czegoś nie potrzebuje? Gratuluję.
hubert323 napisał(a):
Od razu przyznaję się, że utożsamiam [nie wiem czy dobrze to nazwałem] się z niepełnosprawnymi ruchowo. Reszta "niepełnosprawnych" mnie nie interesuje. Ja jestem niepełnosprawny, a nie "niepełnosprawny".

Gratuluję myślenia po raz drugi. Czyli wszyscy Ci, co nie są niepełnosprawni ruchowo, są tylko "niepełnosprawni"? Narzekasz na Grega, a sam nic lepszego w swoich postach nie zaprezentowałeś.
hubert323 napisał(a):
Otóż interesuje mnie los każdej osoby pokrzywdzonej w jakiś sposób. Ale nie porównujmy tu osoby, u której nie widać niepełnosprawności z osobą, która ledwo utrzymuje się na nogach przy pomocy kul, chodzików itp.

Czasami osoby, u których nie widać niepełnosprawności są bardziej potrzebujący tegoż wydzielonego miejsca parkingowego, i jeżeli myślisz takimi kategoriami, jakie przedstawiłeś powyżej, to gratuluję Ci po raz trzeci. Kule, chodzik, żaden dla mnie wyznacznik. Wielokrotnie, miałam okazję widzieć udających bardziej chorych, niż są w rzeczywistości..., chociażby na komisjach ZUS.

PostNapisane: 26 cze 2010, 20:47 
Pisarz
Pisarz

Przecież Hubert jest pępkiem świata, podobne przekonanie ma wielu niepełnosprawnych w Polsce.
Ojej, ktoś ma uprawnienia do zajmowania kopert!
Koniec świata, nie może być astmatykiem na przykład, żeby je mieć.
Najlepiej dla pewności uwalić takiemu nogę. ;-)

PostNapisane: 28 cze 2010, 19:09 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

LC: napisałem, że rozumiem, że jeśli piszesz "chodzi" to, porusza się normalnie. A jeśli chłopak ledwo chodzi no to napisz, żeby nie było wątpliwości. I żeby nie trzeba było pytać.
Greg: yyy.....

Ludzie! Chyba nie rozumiemy się strasznie!
Rozmawiamy tu o technicznych stronach koperty. Znam temat, bo codziennie muszę myśleć, żeby zaparkować tak, żeby móc wysiąść [oczywiście znów domyślam się, że -w przeciwieństwie do Was]. I nie uważam się za żaden pępek. Po prostu jeśli już jest coś takiego jak miejsce dla ON to z niego korzystam.
Swoją drogą piszecie swoje kolejne posty, a nikt jeszcze nie napisał mi do czego potrzebna jest koperta takiemu np astmatykowi czy ogólnie nazwijmy to niepełnosprawnemu nie-ruchowo?

Ogólnie, to jak już jest w Polsce coś takiego jak koperta to niech spełnia ona swoje przeznaczenie, a nie jest sobie tylko dla picu.

Też nie trawię ściemniania na komisjach itp. Często obserwuję ludzi, parkujących na kopertach [połowa to ściemniacze].

Może nie wiem czegoś o czym Wy wiecie? Napiszcie może co Was uraziło w moich wypowiedziach to postaram się wyjaśnić.

PostNapisane: 28 cze 2010, 22:07 
Junior Admin
Junior Admin

hubert323 napisał(a):
LC: napisałem, że rozumiem, że jeśli piszesz "chodzi" to, porusza się normalnie.

Nie, mój brat nie ledwo chodzi, tylko utyka. Schorzenie, które u niego występuje to jałowa martwica głowy kości udowej, być może nie wyraziłam się zbyt jasno, sorki :) Chodzi o to, że to jednak cały czas jest chodzenie :)
hubert323 napisał(a):
Swoją drogą piszecie swoje kolejne posty, a nikt jeszcze nie napisał mi do czego potrzebna jest koperta takiemu np astmatykowi czy ogólnie nazwijmy to niepełnosprawnemu nie-ruchowo?

Hmm, jeżeli chodzi o astmatyków, to napisał to Greg :), o ile mi wiadomo, karty parkingowe wydaje się ludziom, którzy mają upośledzenie narządu ruchu lub choroby neurologiczne, nigdy się tym bardziej nie interesowałam, więc mogę się mylić, tak jest napisane na stronach o kartach parkingowych. Astmatykowi taka karta się nie należy, gdyż jego schorzenie oznaczone będzie symbolem 07-S.
hubert323 napisał(a):
Może nie wiem czegoś o czym Wy wiecie? Napiszcie może co Was uraziło w moich wypowiedziach to postaram się wyjaśnić

Mnie nic nie uraziło, i jeżeli tak to odczułeś, to sorki, powstały niedomówienia, i czasami tak wychodzi :)

PostNapisane: 29 cze 2010, 08:11 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

LC napisał(a):
mój brat nie ledwo chodzi, tylko utyka

Ok, napisałaś, że chodzi, więc zrozumiałem, że chodzi normalnie.
To już inna sprawa. Ogólnie rozumiem, że ma coś z nogą, coś co nie pozwala mu ruszać nogą normalnie i co za tym idzie też potrzebuje szeroko otworzyć drzwi samochodu, żeby swobodnie wyjść.
Więc korzystanie z koperty, czy też własna koperta pod blokiem mu się należy.

LC napisał(a):
jeżeli chodzi o astmatyków, to napisał to Greg :)

Chodzi o to?:
Greg_Zorba napisał(a):
nie może być astmatykiem na przykład, żeby je mieć.
Najlepiej dla pewności uwalić takiemu nogę

Nie jestem za żadnym uwalaniem nóg! Broń Boże. :wink:

LC napisał(a):
o ile mi wiadomo, karty parkingowe wydaje się ludziom, którzy mają upośledzenie narządu ruchu lub choroby neurologiczne,

Otóż to! I tu jest ten problem, który mnie najbardziej irytuje!
Też tak myślałem do puki nie poobserwowałem kopert. Skąd ci ludzie mają karty?-przecież wyglądają na zdrowych[w sensie, że nie mają problemów z poruszaniem się]. Wiem, że jest coś takiego, że ktoś kto wozi samochodem osobę chorą ma kartę. Mój znajomy tak robił, że w większości wykorzystywał kartę do swoich celów, a nie dla swojego chorego ojca, który swoją drogą był taki chory, że już jest zdrowy... :/ i pewnie karta do tej pory leży w samochodzie[nie wiem, bo nie mam z nim kontaktu], bo przecież kto sprawdza datę ważności karty.

Właśnie najbardziej interesuje mnie to skąd ludzie, którzy nie potrzebują mają karty i blokują koperty?
Znam tylko jednego człowieka, który mimo to, że mógłby to nie wyrobi sobie karty, bo jak sam twierdzi nie będzie zajmował miejsca komuś kto bardziej tego miejsca potrzebuje. Mało tego twierdzi, że koperta to miejsce 'święte' i jak można je bez skrupułów zajmować/blokować.

PostNapisane: 29 cze 2010, 09:35 
Mile widziany
Mile widziany

Hubert no to "znasz" już drugiego (z uwaloną nogą) :wink: .

PostNapisane: 29 cze 2010, 10:01 
Junior Admin
Junior Admin

hubert323 napisał(a):
Właśnie najbardziej interesuje mnie to skąd ludzie, którzy nie potrzebują mają karty i blokują koperty?

Znajomości, znajomości, i jeszcze raz, znajomości, na to chyba nie da się nic poradzić, zawsze tak będzie, niestety.

PostNapisane: 29 cze 2010, 10:15 
Moderator
Moderator

Mnie zawsze wkurzało, że moja siostra mojej karty używa a mnie chyba z dwa razy wiozła, ale w Rybniku miejsc dla ON jest i tak pełno pustych, więc niech se będzie.
Tutaj we Wro Maciek ma kartę w schowku i nawet jak ze mną jedzie to zapomina stawać na miejscu dla ON ;) I dopiero jak stajemy to ja ja wyciągam.

Rasistów

PostNapisane: 29 cze 2010, 10:25 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
DZASTI
u mnie to tylko mają karte parkingową jak ja jestem inaczej jej nie używają i nie wiem dlaczego może się boją :)

PostNapisane: 29 cze 2010, 10:39 
Moderator
Moderator

No Maciek robi tak samo. Tylko jak parkujemy to ja wyciągam ze schowka, a często nawet w domu ją mam. A nawet jak z mamą jeździ to by mógł mojej karty używać, bo jego mama tez ON kiedyś (na pasach) auto ją prawie zabiło, lata szpitali, rehabilitacji itd. Już chodzi bez kul, ale widać po niej, że ciężko jej poruszać się.

Rasistów

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1