Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 maja 2011, 14:27 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Bartek
Witam, mam 24 lata. 28.03.11 po dźwignięciu w pracy ciężkiego przedmiotu wystąpiła u mnie:
1. Centralno-lewoboczna przepuklina krążka międzykręgowego L4/5 po stronie lewej uciskająca korzeń nerwowy L5
2. Przepuklina krążka międzykręgowego L5/S1 uciskający worek opony twardej.
Wynikiem tego pojawił się silny ból, drętwienie nogi lewej oraz niedowład stopy.
27.04.11 byłem operowany. Drogą lewostronnej fenestracji L4-L5 usunięto masy wypadniętego podwięzadłowo jądra miażdżystego, niedowład i bóle częściowo ustąpiły, po 3 tygodniach mam zacząć rehabilitację, zaleceniem lekarza przez kilka miesięcy mam unikać jakiegokolwiek dźwigania, schylania, oraz siadania.
Biorąc pod uwagę, że sam jeżdżę samochodem, robię zakupy, mam pytanie czy przysługuje mi karta parkingowa osoby niepełnosprawnej przynajmniej przez jakiś czas?
Pozdrawiam

PostNapisane: 10 maja 2011, 21:56 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Można otrzymać kartę parkingową na czas określony, ale wydaje mi się, że musisz mieć stopień niepełnosprawności . Jeśli takowy otrzymasz i zdecydujesz się na kartę, licz się także z kosztami 25 zł (tylko kosztował kilka lat temu, teraz może być inna cena).

PostNapisane: 19 maja 2011, 19:54 
Dobry duch
Dobry duch

Kartę parkingową dostaje się od ręki, jeśli ma się stopień niepełnosprawności. Nie pamiętam kosztów.

BTW skoro o karcie mowa - czy straż miejska może odholować samochód mający kartę parkingową za stanie w niewłaściwym miejscu?

PostNapisane: 19 maja 2011, 22:13 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
Jeżeli stoi w miejscu zagrażającym wypadkowi to oczywiście, że może odholować, jednak mamy kilka przywilejów, gdzie możemy nie stosować się do kilku znaków poczytaj w necie jest o tym pełno

PostNapisane: 20 maja 2011, 18:32 
Dobry duch
Dobry duch

Znam te znaki - czytałam.

Mojemu krewnemu już dwa razy odholowali tak samochód (z kartą parkingową, nalepkami, wszystkim). Za pierwszym razem poszło o to, że nie zostawił 1,5 m dla pieszych... a o miejscu powodującym zagrożenie mowy być nie mogło (wiem, bo byłam wtedy z nimi).... Ostatnio to wczoraj czy przedwczoraj...
Straż może tak robić czy nie?

PostNapisane: 20 maja 2011, 18:40 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
Jeżeli ktoś staje na chodniku gdzie nie mogą przejść piesi to nic dziwnego że odholowali auto :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]