Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Czy jesteś za wprowadzeniem kary śmieci w Polsce?
Tak 56%  56%  [ 40 ]
Nie 26%  26%  [ 19 ]
Trudno powiedzieć 18%  18%  [ 13 ]
Liczba głosów : 72

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 wrz 2006, 18:13 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Witajcie! Często spotykam się z różnymi zdaniami na temat kary śmierci. Jedni uważają, że należy ją wprowadzić, inni oponują, mówiąc, że to nie do nas należy pozbawianie kogoś życia. Ja przez długi czas byłam za karą śmierci, ale po obejrzeniu pewnego filmu, który właśnie obejmuje tą tematykę ("Życie za życie") nie jestem już tego taka pewna. Wiemy przecież, że sądy nie są bezbłędne, a nie wyobrażam sobie sytuacji, gdyby się okazało, że ten ktoś był niewinny :!: . Po fakcie :smierc:
A co Wy o tym myślicie :?:

PostNapisane: 3 wrz 2006, 19:28 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Niepokorna napisał(a):
...Często spotykam się z różnymi zdaniami na temat kary śmierci. Jedni uważają, że należy ją wprowadzić, inni oponują, mówiąc, że to nie do nas należy pozbawianie kogoś życia. Ja przez długi czas byłam za karą śmierci, ale po obejrzeniu pewnego filmu, który właśnie obejmuje tą tematykę ("Życie za życie") nie jestem już tego taka pewna. Wiemy przecież, że sądy nie są bezbłędne, a nie wyobrażam sobie sytuacji, gdyby się okazało, że ten ktoś był niewinny :!: . Po fakcie :smierc: A co Wy o tym myślicie :?:
Właśnie. Kara śmierci kłóci się z moją wiarą, ale kiedy myślę o zgwałconych kobietach, dzieciach, seryjnych mordercach, przepełnionych wiezieniach i o tym ze państwo utrzymuje ludzi których raczej nie da się przywrócić społeczeństwu - chodzi mi o dożywocie, a dla niepełnosprawnych i samotnych matek nie ma kasy. Uważam, że w wiezieniach powinny być fabryki i ciężka praca. W kopalniach np. Wtedy nikt nie pomyślał by o karze śmierci.

PostNapisane: 4 wrz 2006, 01:41 
Pisarz
Pisarz

Najgorsze, ze sady sie myla, ze niewinny moze umrzec, a sprawca bedzie chodzil wolny. Pozbawienie zycia jest zbyt duzym obciazeniem, bo gdybym ja byla sedzia i kogos bym nie slusznie skazala na kare smierci, a pozniej by sie okazalo, ze jest niewinny to bym sobie nie darowala. Jednak trzeba pamietac, ze sa tez ludzie ktorzy dokonuja powaznych zbrodni i poki nas to nie spotka nie bedziemy myslec o karze smierci, a osoby, ktore spotkala tragedia zapewne o tym mysla.

PostNapisane: 4 wrz 2006, 15:02 
Moderator
Moderator

Zgadzam się z tobą Joanno.

PostNapisane: 5 wrz 2006, 10:15 
Pisarz
Pisarz

Ciężko mi jednoznacznie stwierdzić, czy jestem za, czy przeciw. Ale to nie jest tak, że sąd się może pomylić, bo bardzo małe (wręcz można je wyeliminować) jest prawdopodobieństwo, że nagle wezmą przypadkowego Kowalskiego i wykonają na nim karę śmierci. Jak kogoś już podejrzewają o jakiś czyn, który mógłby być ewentualnie karany w ten sposób, to nie wierzę, że ten ktoś jest tak do końca czysty i święty. Poza tym, żeby skazać kogoś na śmierć, potrzebne są porządne dowody, samo byle podejrzenie nie wystarczy. A jak ktoś rzeczywiście nie ma z daną sprawą niczego wspólnego, to chyba bez problemów się wybroni. Pomyłki sądów się zdarzają, ale ich procent w stosunku do wszystkich wyroków chyba nie jest większy niż np procent zepsutych samochodów, które zjechały z taśmy i trafiły na nasze drogi, do samochodów dobrych.

A tak w ogóle to prawdopodobieństwo tego, że ktoś z nas zostanie skazany na karę śmierci jest dużo niższe niż to, że zginiemy przechodząc przez ulicę, a przecież z tego powodu nie domagamy się zakazania ruchu ulicznego. ;)

PostNapisane: 5 wrz 2006, 11:18 
Moderator
Moderator

Ruciński napisał(a):
Ciężko mi jednoznacznie stwierdzić, czy jestem za, czy przeciw. Ale to nie jest tak, że sąd się może pomylić, bo bardzo małe (wręcz można je wyeliminować) jest prawdopodobieństwo, że nagle wezmą przypadkowego Kowalskiego i wykonają na nim karę śmierci. Jak kogoś już podejrzewają o jakiś czyn, który mógłby być ewentualnie karany w ten sposób, to nie wierzę, że ten ktoś jest tak do końca czysty i święty. Poza tym, żeby skazać kogoś na śmierć, potrzebne są porządne dowody, samo byle podejrzenie nie wystarczy. ;)

Dokładnie. Ja po wczorajszym moderstwie tej 18-latki przez jej cłopaka zaczynam być zdecydowanie za!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: 5 wrz 2006, 22:39 
Pisarz
Pisarz

Niestety sady sa omylne i potrafia wydac zly wyrok, taka jest prawda, czesto o tym sie w rodzinie rozmawialo, podobny zawod ;).
Mi sie wydaje, ze jak ktos kogos zabije to powinien poczuc jak to jest. Wybaczyc smierc ukochanej osoby jest ciezko, ja bym nie wybaczyla.

PostNapisane: 5 wrz 2006, 23:05 
Administrator Główny
Administrator Główny

Oj, samo wybaczanie to już całkiem inny temat.
Ale Joasia ma rację, sądy nie są sprawiedliwe, teraz to już głównie zależy od prawników - można z oszusta zrobić anioła i odwrotnie. Uważam, że nawet za najgorsze przestępstwa są jakieś kary, które pozwolą jakoś ukarać mordercę, np:
Katarzyna Metzger napisał(a):
w wiezieniach powinny być fabryki i ciężka praca. W kopalniach np.

Zasada "oko za oko, ząb za ząb" raczej nie jest skuteczna, a przynajmniej nie mówi dobrze o nas, ludziach.
Z drugiej strony bulwersuje mnie to, że jedni za zabójstwo dostają 25 lat lub dożywocie, a inni... 2-5 lat :/

PostNapisane: 5 wrz 2006, 23:13 
Pisarz
Pisarz

Niepokorna napisał(a):
Zasada "oko za oko, ząb za ząb" raczej nie jest skuteczna, a przynajmniej nie mówi dobrze o nas, ludziach.
Z drugiej strony bulwersuje mnie to, że jedni za zabójstwo dostają 25 lat lub dożywocie, a inni... 2-5 lat

Masz racje, wyroki sa czasami tak smiesznie niskie, ze idzie sie zastanawiac ile jest warte ludzkie zycie.

PostNapisane: 6 wrz 2006, 20:31 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
W przypadku seryjnych morderców, pedofili i różnych takich innych zwyrodnialców, chyba skłaniała bym się ku Karze Śmierci.Co z tego, że np. taki złoczyńca dostanie np. dożywocie, komu będzie źle, jemu? On będzie sobie siedział, w ciepełku z najedzonym brzuszkiem, a gdzieś na dworcu PKP będzie umierał kolejny bezdomny...
Jeżeli nie Kara Smierci, to można by np. zatrudnić takich złoczyńców do ciężkich robót (kamieniołomy etc.)niech wiedzą, co to jest ciężka praca! Zrobić im taki "Obóz Pracy" i zyski z tego obozu, przekazywac na jakieś szczytne cele. Niejednokrotnie kara śmierci dla niejednego z nich może być tylko wybawieniem, a to nie o to chodzi. A przestępcom na tle seksualnym robiono by dodatkowo kastrację. Zero litości dla takich!! :mad:
Joanna napisał(a):
Niestety sady sa omylne i potrafia wydac zly wyrok

Dokładnie, a wiec, jeżeli miało by sie podjąć taki wyrok, trzeba by mocnych argumentów potwierdzających zbrodnię.

PostNapisane: 7 wrz 2006, 21:54 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Ja jestem za wyrokiem śmierci a to z takiej przyczyny :
człowiek skazany za zabicie innego człowieka mówimy tu o zabójstwie z premedytacją dostaje jakiś tam wyrok nie zależnie jak duży to w końcu wychodzi na wolność bo w Polsce nie stosuje się raczej wyroków dożywotnich bez możliwości wyjścia po upływie np. 30 lat i wychodząc na wolność zabija kolejną osobę i co wtedy powie sąd czy prokurator , że nie mógł tego przewidzieć a jednocześnie nie skazują tego człowieka po pierwszym morderstwie na karę śmierci skazał za to tą osobę , którą on zabił na karę śmierci i nie wiadomo czy nie kolejne tak więc jeżeli ktoś zabija z premedytacją do tego w bestialski sposób czy tak jak to było z tą dziewczyną co wyrzucili ją z pociągu dla zabawy by uczcić urodzin jednego z bandytów powinien być posadzony na krześle elektrycznym .
Jeżeli ktoś jest podejrzany o zabójstwo a nie ma dowodów na to by skazać go na śmierć ale dowody przemawiają , że mógł i pewnie to zrobił to powinien dostać maksymalnie wysoki wyrok .
Ale trzeba zrobić wszystko by nie byli skazywani niewinni ludzie tak więc tylko dobrze przeprowadzone śledztwo i nie zbite dowody i tylko wtedy możemy podjąć ostateczną decyzję , czy to o odsiadce czy wyroku śmierci.
Co do gwałcicieli , pedofilów jeżeli takiemu się udowodni winę to sorki ale bym go wykastrował to raz , dwa wyrok nie mniejszy niż 15 lat , trzy do końca życia chodził by z obrożą wskazującą jego miejsce pobytu , cztery przynajmniej trzy razy w tygodniu wizyta na komisariacie przynajmniej przez okres 5 lat od opuszczenia aresztu .

PostNapisane: 8 wrz 2006, 00:16 
Administrator Główny
Administrator Główny

A jak myślicie, czy pedofili i gwalcicieli dałoby się wyleczyć? Jakieś przymusowe leczenie? I oczywiście wiezienie, a przed jego opuszczeniem - dokładne badania psychiatryczne.

PostNapisane: 8 wrz 2006, 00:24 
Pisarz
Pisarz

Masz racje Kris, zgadam sie z Toba. Skoro ktos decyduje sie pozbawic zycia druga osobe to niech nie mysli, ze mu to ujdzie na sucho, bo ludzie czuja, ze prawo im nic nie zrobi i robia sobie co chca. Slyszlam o tej dziewczynie i pociagu, straszne, dla nich to byla zabawa, a dziewczyna stracila zycie, a rodzice ukochane dziecko. Koszmar.
Co do pedofilow to moim zdanie pedofil zostanie pedofilem, nie da sie ich wyleczyc, oni juz maja skaze na psychice.

PostNapisane: 8 wrz 2006, 08:22 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Joanna napisał(a):
Co do pedofilow to moim zdanie pedofil zostanie pedofilem, nie da sie ich wyleczyc, oni juz maja skaze na psychice.

Kastracja na żywca załatwiłaby sprawę. A co do wypowiedzi Krisa, zgadzam się z nią. Tyle, że właśnie - dobrze przeprowadzone śledztwo to podstawa. Ale w Polsce raczej nie można na to liczyć.

PostNapisane: 8 wrz 2006, 10:33 
Moderator
Moderator

Niestety Ewuniu to miemozliwe... wiem ze są chorzy, ale uwazam ze o wyleczeniu takich ludzi mozna byłoby tylko marzyć. Dobrze, gdyby mieli wszczepiane lokalizatory. Ale zgadzam sie z Krisem...

Ostatnio edytowano 10 wrz 2006, 01:21 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 wrz 2006, 01:10 
Pisarz
Pisarz

może kary stosowane w stanach by was zadowoliły? np. za każde przestępstwo osobna kara i sumowanie, jeśli wielokrotny gwałciciel lub morderca otrzymał by 180 lat to nawet wypuszczenie po odsiedzenu 2/3 wyroku daje gwarancję że nie popełni więcej takiego przestępstwa. druga sprawa to pedofile, mogą być zwolnieni po kilku latach odsiadki pod warunkiem poddania się zabiegowi.

PostNapisane: 11 wrz 2006, 00:23 
Pisarz
Pisarz

Ich nic nie wyleczy. Nawet nie mozna pozbawic ich "narzedzia" ktorym krzywdza, gdyz rzad uzna, ze to zbyt okropne, a nikt nie pomysli o dzieciach, o kobietach, ktore cierpialy, cierpia i beda cierpiec, poki takie swiery chodza po ziemi i sa wsrod nas, czesto nawet o tym nie wiemy.

PostNapisane: 11 wrz 2006, 07:41 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
bubu napisał(a):
może kary stosowane w stanach by was zadowoliły?

Wyroki stosowane w Polsce by wystarczyły. Ale pod takim warunkiem, że jeżeli przestępca dostaje 25 lat, to wychodzi na wolność dokładnie po takich okresie, bez żadnych taryf ulgowych. A w tym kraju mało kto odsiaduje swój wyrok do końca.

PostNapisane: 11 wrz 2006, 13:55 
Pisarz
Pisarz

Tomek napisał(a):
A w tym kraju mało kto odsiaduje swój wyrok do końca.

Dokladnie i dlatego tez czuja sie bezkarni.

PostNapisane: 12 wrz 2006, 19:19 
Pisarz
Pisarz

właśnie dlatego podoba mi się prawo amerykańskie, tam dostanie taki wyrok że nawet po odsiadce,1/2 wyroku nie ma szans na wyjście 180 lat x 1/2 = 90 lat, poza tym trzecie poważne przestępstwo to dożywocie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]