Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Czy jesteś za wprowadzeniem kary śmieci w Polsce?
Tak 56%  56%  [ 40 ]
Nie 26%  26%  [ 19 ]
Trudno powiedzieć 18%  18%  [ 13 ]
Liczba głosów : 72

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sty 2012, 13:35 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: szymon

to niech tam głupieje w tej celi

Ale po tych 15 cz 25 latach wyjdzie psychopata...
W więzieniu sama izolacja i powrót świadomości jest karą, i tam powinna się po pierwsze odbywać resocjalizacja która umożliwi normalne funkcjonowanie w społeczeństwie

PostNapisane: 6 sty 2012, 13:53 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: krzysiek
Nie wnikam w resocjalizację,to trudny temat. Myślę że trudno się zresocjalizować jeśli przebywa się w towarzystwie kolegów po fachu. Podstawa to odpowiednie dobieranie towarzystwa więźniom,to wg mnie wstęp do resocjalizacji,żeby ten co po pijaku samochodem niechcąco kogoś zabił i bardzo żałuje nie siedział w jednej celi z tym co zabijał dla zysku bez mrugnięcia okiem. Żeby siedzieli złodziej ze złodziejem a nie z psychopatą

PostNapisane: 6 sty 2012, 14:10 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Kiedy mówi się o ewidentnym przypadku takiego kolesia który zabija bo ma akurat taką potrzebę, dałbym w łeb zamiast utrzymywać z podatków, albo jak już to wyrok śmierci z klauzulą wykonalności za 10 lat , po pierwsze niech się trochę pomęczy ze świadomością nieuchronności kary, po drugie byłby czas na ewentualne udowodnienie swojej niewinności. Jeżeli osoby dopuszczające się takiego czynu są "chorzy na głowę" wówczas sprawa się komplikuje leczyć i wyleczyć , czy izolować do końca dni. Zupełnie inną kategorią jest zabójstwo w afekcie, np. żona nie wytrzymuje awantur męża pijaka itp. albo obrona konieczna. W tym ostatnim przypadku, według mnie nie powinno ponosić się żadnej kary, ponieważ każdy atakujący powinien mieć świadomość iż naruszając nietykalność drugiego może spotkać się z odpowiedzią, która być może skończy się zejściem jego samego.

PostNapisane: 6 sty 2012, 15:36 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: szymon
Są pewne "przypadki beznadziejne" i tu można mieć pewne wątpliwości co do nie tyle wyleczenia co "wyprostowania" moralności.
Ale domaganie się kary śmierci to zwykła rządza krwi. Oko za oko , ząb za ząb.
Ja zapłaciłem, nie oszukujmy się- kalectwem- za czyjąś głupotę, ale nie życzę tej osobie tego samego co mnie spotkało...

PostNapisane: 6 sty 2012, 17:15 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Mnie jakby ktoś zabił, tobym mu życzył tego samego :wink:
I takie moje prawo :P
A z tym życzeniem to zależy, i tak dla przykładu: u Ciebie ktoś sprawił, że jesteś w takim stanie jakim jesteś, mniemam że zrobił to nieumyślnie i tu jest różnica. Gdyby mnie to spotkało też pewnie bym mu tego samego nie życzył, inaczej by się sprawa miała jakby to ktoś zrobił naumyślnie, wówczas jak najbardziej życzyłbym takiemu tego samego, albo jeszcze gorzej.

PostNapisane: 7 sty 2012, 14:11 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Kara śmierci ma sens jeśli jest 100% wina bo jeśli nie to można niewinnego człowieka pozbawić życia a morderca nadal będzie się cieszyl życiem i dlatego to jest wielki znak zapytania :?: :!:

PostNapisane: 7 sty 2012, 18:21 
Pisarz
Pisarz

Kara śmierci nie odstrasza, tylko nieuchronność kary, jeśli jest słaba wykrywalność sprawców, to żaden najsurowszy wyrok nie odstraszy. W USA w tych stanach, gdzie jest kara śmierci nie jest mniej zabójstw, a więcej, a o to przecież tez chodzi, żeby mniej osób cierpiało. Im większe okrucieństwo kary, tym większa chęć odwetu. Poza tym śmierć jest dość wygodna, a zamknięcie w więzieniu, gdzie całymi godzinami jesteś skazany na własne myśli, zaczyna do Ciebie docierać, dlaczego tu jesteś i za co i co złego zrobiłeś, zaczynają Cię dręczyć własne myśli.
Poza tym człowiek 20 letni, który zabija, to nie ten sam człowiek, który po 25 latach wychodzi na wolność. Dlatego bliski mi jest system penitencjarny w Norwegii, tym bardziej że złe czyny, demoralizacja bierze się z wychowania i nie mówię tu tylko o rodzinach patologicznych, w których dzieci mają złe wzorce, ale też w tzw. dobrych domach chłód emocjonalny i kult materializmu, itd. Środowisko jest odpowiedzialne, że człowiek może zejść na złą drogę, sprawcy nie biorą się z księżyca (np. pedofile to często osoby, które w dzieciństwie też były w ten sposób krzywdzone), jeśli będziemy reagować i zapobiegać krzywdzie nie po fakcie, to mniej będzie krzywdy potem w odwecie, buncie. W Skandynawi, gdzie zabójstw jest najmniej, jest łagodny system karania, maksymalna kara to 21 lat (z tym że po tym terminie sąd może ją przedłużyć, jeśli widzi że sprawca się nie zresocjalizował), więźniowie nawet mają wycieczki na narty w góry, pokazuje im się, na czym polega prawdziwe życie, bo całkowita izolacja doprowadza do całkowitego zdziczenia. To moje zdanie. Jestem przeciw karze śmierci z przyczyn humanitarnych, czysto ludzkich i praktycznych.

PostNapisane: 7 sty 2012, 18:39 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Ja tam w żadna resocjalizację w wiezieniu nie wierzę. Zreszta po wyjściu z więzienia, więzień i tak trafia w to samo środowisko.

PostNapisane: 7 sty 2012, 18:54 
Pisarz
Pisarz

Zgoda, resocjalizacja w Polskich więzieniach jest trudna, ale nie niemożliwa, ale np. w Norwegii tak, co pokazują statystyki, więc może iść w tę stronę, a nie w stronę "kary (śmierci) ze szczególnym okrucieństwem (?!)". Dlatego więzienia w Norwegii przypominają sanatoria (z naszego punktu widzenia), a więzień po wyjściu dostaje szeroki system wsparcia, żeby wieść normalne zycie, w zgodzie ze społeczeństwem. Jeśli w Polsce wychodzi z więzienia i nic, pustka, to wraca na stare śmieci i starych nawyków. I pisałam, żeby reagować na patologie, zanim one niejako urosną, interweniować w trudnych środowiskach, ale karanie jest łatwiejsze to prawda - sznur, zapadnia ... i "po sprawie". Z krzywdzonych np. dzieci wyrastają krzywdziciele, dlatego to ważne.

---- Dodano 8 stycznia 2012, 16:03 ----

Może z mojej strony to demagogiczne dawać link do takich artykuł w tym wątku, ale to pomaga się zastanowić, skąd się bierze zło i że "pokrzywione drzewo człowieczeństwa" ma swoje konkretne, uchwytne przyczyny. Te artykuły są o problemach dzieci, czasem drastycznych i samotności wobec nich, opuszczeniu przez dorosłych i otoczenie. Część z tych dzieci nie podoła, nie uniesie ciężaru doświadczeń i zejdzie, niestety, na złą drogę.

http://wyborcza.pl/1,87648,10904959,Tel ... 6_111.html
http://wyborcza.pl/1,87648,10904032,Moz ... a_Wyborcza

PostNapisane: 5 lut 2012, 17:54 
Pisarz
Pisarz

Pod rozwagę. Krzywda dzieci może rodzić złe zachowania w przyszłości.

http://www.deon.pl/inteligentne-zycie/w ... em-sj.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]