Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 maja 2009, 16:42 
Moderator
Moderator

Wiecej o niej : http://www.powiedztak.allegro.pl/

Jesteście za kampaniami społecznymi czy nie :?: Jak uważacie mają one sens :?:

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 24 maja 2009, 17:40 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Ja jestem na tak dla kampanii społecznych. Zwracają oni uwagę milionom Polaków i innych ludzi z całego świata na dany problem. Gdyby nie kampanie społeczne, nie byłoby szerokiego opisywania w mediach chociażby transplantacji, a przez to mniej ludzi decydowałoby się na oddanie swoich organów po śmierci, a to z kolei spowodowałoby, że wielu chorych ludzi nie doczekałoby się nowego organu i także nie byłoby ich teraz na świecie.

PostNapisane: 24 maja 2009, 20:29 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

asia_86 napisał(a):
Jesteście za kampaniami społecznymi czy nie :?:

Zależy za jakimi kampaniami społecznymi. Jak widzę kampanie typu "Pij mleko będziesz wielki", albo "Jedz ryby codziennie" to chce mi się co najwyżej śmiać, ale ta akcja z transplantologią wydaje się całkiem sensowna.

PostNapisane: 24 maja 2009, 22:02 
Administrator Główny
Administrator Główny

Mateo napisał(a):
Jak widzę kampanie typu "Pij mleko będziesz wielki", albo "Jedz ryby codziennie" to chce mi się co najwyżej śmiać,

Tym bardziej, że teraz dużo mówi się o tym, że mleko szkodzi. Pisze o tym np. dr Nand Kishare Sharma w książce "Mleko cichy morderca". Coraz więcej techników żywienia również się za tym opowiada. Inaczej mówiąc, nasz organizm nie jest odpowiednio przystosowany do spożywania mleka zwierzęcego. Ale to już tak na marginesie.
Ja również nie jestem za takimi kampaniami.

PostNapisane: 25 maja 2009, 09:01 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Joasia
Jestem na TAK jeśli chodzi o kampanie dotyczące przeszczepów czy promujące krwiodawstwo.
Niepokorna napisał(a):
"Pij mleko będziesz wielki", albo "Jedz ryby codziennie"
są to typowe kampanie reklamowe, nie mające na celu pomocy drugiemu człowiekowi. Tych dwóch kampanii nie można ze sobą porównywać :!:

Dać dużo ciepła umie i każdy ból zrozumie.
A gdy przestaje dla nas bić tak trudno dalej
żyć...
Kocham Cię Mamo!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: 25 maja 2009, 10:44 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Czila napisał(a):
są to typowe kampanie reklamowe, nie mające na celu pomocy drugiemu człowiekowi. Tych dwóch kampanii nie można ze sobą porównywać :!:

Ta kampania z mlekiem to była właśnie oficjalna kampania społeczna, mająca pomóc ludziom w tym sensie, aby nakłonić ich do picia rzekomo zdrowego produktu jakim jest mleko. Oczywistym jest, że za tym wszystkim stały określone grupy interesu (pewnie lobby koncernów mleczarskich), ale nie zmienia to faktu, że nie była to typowa akcja reklamowa.

PostNapisane: 25 maja 2009, 10:56 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Moim zdaniem była to typowa kampania reklamowa pod przykrywką kampanii społecznej, bardziej nastawiona na zysk niż zdrowie obywateli ( zdrowe mleko z kartonu? :lol: ).

żyć...

PostNapisane: 25 maja 2009, 11:16 
Dobry duch
Dobry duch

pij mleko.....-ale polskie,od polskich krów,wychowanych systemem z dziada,pradziada!!!!!!!

co do tego typu akcji np.transplantologia to moje zdanie jest troche krytyczne gdyż czy zawsze CI naijbardziej potrzebójący i nie mający tzw.poparcia na tym mogą bazować?
[/code]

PostNapisane: 25 maja 2009, 11:33 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

mariusz1970 napisał(a):
co do tego typu akcji np.transplantologia to moje zdanie jest troche krytyczne gdyż czy zawsze CI naijbardziej potrzebójący i nie mający tzw.poparcia na tym mogą bazować?
A możesz to rozwinąć, gdyż twoją wypowiedź można dwojako interpretować?

żyć...

PostNapisane: 25 maja 2009, 12:56 
Administrator Główny
Administrator Główny

Mariuszu, kampanie społeczne nie mają na celu namawianie ludzi na oddanie danego organu na rzecz konkretnej osoby, ale ogólnie aby uświadomić ludziom, jak taki przeszczep może uratować czyjeś życie. W szpitalach tworzy się listy, na których zwykle na pierwszych pozycjach są te osoby, które są najbardziej potrzebującymi (np. bez przeszczepu mogą nie przeżyć tygodnia/miesiąca itd.).

PostNapisane: 25 maja 2009, 13:12 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dlatego powinno się urynkowić handel organami, zamiast polegać na samych kampaniach społecznych. Przykładowo - w przypadku osoby, która zginęła w wypadku - jakby rodzina wiedziała, że może zarobić kilkadziesiąt tysięcy złotych to ani chwili nie wahałaby się aby zgodzić się na oddanie narządów do przeszczepu. A tak to kierując się jakimiś absurdalnymi przesłankami często nie pozwalają przekazać organów i chowają do grobu całe ciało, a organy się marnują zjedzone przez robaki.

Ostatnio edytowano 25 maja 2009, 13:12 przez Mateo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 maja 2009, 13:42 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Mateo napisał(a):
Dlatego powinno się urynkowić handel organami, zamiast polegać na samych kampaniach społecznych.

:mad: Szkoda słów na komentarz... :evil:

żyć...

PostNapisane: 25 maja 2009, 13:47 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Mateusz, powiem tak: Przerażasz mnie. Naprawdę mnie przerażasz :cry:

PostNapisane: 25 maja 2009, 13:54 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Aggaxx napisał(a):
Mateusz, powiem tak: Przerażasz mnie. Naprawdę mnie przerażasz :cry:
Mnie też :!: :wow: :evil:

żyć...

PostNapisane: 25 maja 2009, 14:16 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja jestem właścicielem swojego ciała i nikt inny nie ma prawa decydować co mogę zrobić ze swoimi organami, czy to za życia, czy też po śmierci.
Z jedną nerką można spokojnie żyć, tak więc z jakiej racji miałbym mieć zakaz sprzedaży swojej nerki komuś kto jej bardzo potrzebuje i kto mógłby dzięki temu zacząć wieść normalne życie, bez dializ?

To samo po śmierci - nie wiem z jakiej racji państwo ma sobie rościć prawo własności do mojego ciała. To ja powinienem móc zdecydować co stanie się z organami - czy je oddam za darmo, czy też moja rodzina sprzeda je za określoną sumę pieniędzy.

Niektórzy głoszą mit jakoby życie ludzkie nie miało żadnej ceny, leczenie nie było towarem, tylko prawem i tym podobne głupoty, ale prawda jest taka, że nikt z nas bez pieniędzy się nie wyleczy. Tak samo nikt z nas nie przeżyje następnego miesiąca bez pieniędzy. Skoro ratowanie życia odbywa się obecnie za pieniądze - np. trzeba zapłacić lekarzowi, za leki, prąd itd., to dlaczego nie można ratować życia ludzkiego płacąc za narządy?

No i z jakiej racji ktoś mi będzie dyktował co mogę robić ze SWOJĄ nerką?

Obecnie mamy permanentny niedobór organów do przeszczepu w naszej służbie zdrowia, ludzie zapisują się w kolejki i latami czekają na przeszczepy ratujące życie, ponieważ tych organów po prostu BRAKUJE. Dlaczego więc nie mielibyśmy zmienić tak prawa, aby ich ilość znacząco wzrosła i aby więcej ludzi mogło skorzystać z transplantacji? Z czasem właściciele organów konkurowaliby między sobą i rynkowe ceny określonych narządów by spadły, przez co byłyby o wiele bardziej dostępne dla pacjentów aniżeli obecnie.

Ostatnio edytowano 25 maja 2009, 14:18 przez Mateo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 maja 2009, 15:00 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

:diabel: Bez komentarza!!! :diabel:

żyć...

PostNapisane: 25 maja 2009, 15:11 
Administrator Główny
Administrator Główny

Mateuszu, a czy nie uważasz, że "legalny" handel ludzkimi organami mógłby zwiększyć liczbę morderstw w celu pozyskania tych organów?
Poza tym z tego co zrozumiałam, na przeszczep miałyby szanse tylko osoby bogate lub takie, które w szybki sposób pozyskają gotówkę na przeszczep. A co z osobami biednymi? Czy oni nie mają prawa żyć?

PostNapisane: 25 maja 2009, 15:23 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Niepokorna napisał(a):
Mateuszu, a czy nie uważasz, że "legalny" handel ludzkimi organami mógłby zwiększyć liczbę morderstw w celu pozyskania tych organów?

Nie, nie uważam. Jakby zabicie kogoś dla kilku tysięcy złotych było opłacalne, to każdy z nas powinien się obawiać o własne życie każdego dnia. W końcu mamy swoje różne bogactwa, samochody, sprzęt, biżuterię itd. Poza tym od tego jest policja aby morderców ścigać i łapać. W razie złapania takiego zabójcy można by skazać go na karę śmierci i wszystkie jego organy przeznaczyć do transplantacji.
Niepokorna napisał(a):
Poza tym z tego co zrozumiałam, na przeszczep miałyby szanse tylko osoby bogate lub takie, które w szybki sposób pozyskają gotówkę na przeszczep. A co z osobami biednymi? Czy oni nie mają prawa żyć?

Jeżeli już chcemy bawić się w socjalizm, to przecież zawsze państwo w ramach ubezpieczenia zdrowotnego mogłoby refundować zakup narządów od prywatnych osób i sfinansować zabieg tym uboższym.
Czila napisał(a):
:diabel: Bez komentarza!!! :diabel:

Czemu bez komentarza? Czyżbyś nie miała kontrargumentów na obalenie moich poglądów? :)

Ostatnio edytowano 25 maja 2009, 15:25 przez Mateo, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 25 maja 2009, 18:33 
Administrator Główny
Administrator Główny

Mateo napisał(a):
Niepokorna napisał(a):

Nie, nie uważam. Jakby zabicie kogoś dla kilku tysięcy złotych było opłacalne, to każdy z nas powinien się obawiać o własne życie każdego dnia. W końcu mamy swoje różne bogactwa, samochody, sprzęt, biżuterię itd. Poza tym od tego jest policja aby morderców ścigać i łapać. W razie złapania takiego zabójcy można by skazać go na karę śmierci i wszystkie jego organy przeznaczyć do transplantacji.

Jeśli już ktoś zdecyduje się zabić człowieka, to na pewno nie dla jednego organu. Człowiek ma ich w ciele znacznie więcej: wątroba, nerki (liczyć razy dwa), serce, rogówki, skóra, twarz, szpik kostny... można wymieniać w nieskończoność. Cena jednej nerki w nielegalnym handlu przekracza kilkanaście tysięcy złotych, a w bogatszych krajach tyle samo, ale w walucie euro. Wierz mi lub nie, ale zabicie takiego człowieka mogłoby być bardziej opłacalne. Samochód, drogie przedmioty - to wszystko da się przechwycić, poza tym jest używane, więc cena rynkowa jest niższa niż nowe. A jak udowodnisz, że dana nerka nie należy do danego człowieka? Zrobisz DNA? Nie wiem, czy po przeszczepie DNA się nie zmienia, nie znam się na tym, ale udowodnienie tego byłoby bardzo trudne. A nawet jeśli się udowodni - to przecież nie odbierzesz człowiekowi "skradzionych" organów.

Mateo napisał(a):
Niepokorna napisał(a):

Jeżeli już chcemy bawić się w socjalizm, to przecież zawsze państwo w ramach ubezpieczenia zdrowotnego mogłoby refundować zakup narządów od prywatnych osób i sfinansować zabieg tym uboższym.

A jeśli nie zamierzamy bawić się w socjalizm? Zresztą - już teraz państwo płaci za przeszczepy, na razie za same operacje, ale na pewno nie jest to tanie. Budżet państwa nie wytrzymałby takiego obciążenia, gdyby jeszcze miał płacić za sam organ.

Gdyby było tak, jak piszesz, świat kręciłby się jedynie wokół pieniądza. Wystarczy, że już teraz pieniądze dla wielu są ważniejsze niż życie ludzkie, zdrowie, rodzina i inne wartości.

PostNapisane: 25 maja 2009, 21:25 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Niepokorna napisał(a):
Jeśli już ktoś zdecyduje się zabić człowieka, to na pewno nie dla jednego organu. Człowiek ma ich w ciele znacznie więcej: wątroba, nerki (liczyć razy dwa), serce, rogówki, skóra, twarz, szpik kostny... można wymieniać w nieskończoność. Cena jednej nerki w nielegalnym handlu przekracza kilkanaście tysięcy złotych, a w bogatszych krajach tyle samo, ale w walucie euro. Wierz mi lub nie, ale zabicie takiego człowieka mogłoby być bardziej opłacalne. Samochód, drogie przedmioty - to wszystko da się przechwycić, poza tym jest używane, więc cena rynkowa jest niższa niż nowe. A jak udowodnisz, że dana nerka nie należy do danego człowieka? Zrobisz DNA? Nie wiem, czy po przeszczepie DNA się nie zmienia, nie znam się na tym, ale udowodnienie tego byłoby bardzo trudne. A nawet jeśli się udowodni - to przecież nie odbierzesz człowiekowi "skradzionych" organów.

To wcale nie dowodzi, dlaczego zabicie człowieka dla organów miałoby być opłacalne. Ryzyko jest ogromne, a zyski niepewne. Poza tym bardzo wątpię, aby szpitale i lekarze transplantolodzy przyjmowali i przeszczepiali organy z niewiadomych źródeł. Coś takiego jak etyka, reputacja, zasady istnieje również bez ingerencji państwa. Kto weźmie organy od niezidentyfikowanego, zamordowanego człowieka? Problem jest całkowicie urojony moim zdaniem. Jakby wyszło na jaw, że prywatny szpital współpracuje z mafiozami i wszczepia narządy od zamordowanych ludzi to natychmiast zostałby pociągnięty do odpowiedzialności karnej i w dodatku straciłby klientów i reputację.
Niepokorna napisał(a):
A jeśli nie zamierzamy bawić się w socjalizm?

No to wtedy każdy płaciłby samemu. Ewentualnie mógłby dostać zwrot pieniędzy z ubezpieczalni, albo mógłby poprosić o wsparcie rodzinę, znajomych, wziąć kredyt, wybrać pieniądze z konta oszczędnościowego - cokolwiek. Spokojnie - bez państwowych urzędników ludzie nie zginą :)
Niepokorna napisał(a):
Zresztą - już teraz państwo płaci za przeszczepy, na razie za same operacje, ale na pewno nie jest to tanie. Budżet państwa nie wytrzymałby takiego obciążenia, gdyby jeszcze miał płacić za sam organ.

Możliwe. Ale jak już pisałem - na wolnym rynku zawsze spadają ceny a rośnie jakość usług. W wyniku konkurencji pomiędzy właścicielami organów dojdzie do znacznej redukcji kosztów i taka nerka mogłaby być dostępna za całkiem przystępne pieniądze.

Niepokorna napisał(a):
Gdyby było tak, jak piszesz, świat kręciłby się jedynie wokół pieniądza. Wystarczy, że już teraz pieniądze dla wielu są ważniejsze niż życie ludzkie, zdrowie, rodzina i inne wartości.

Dopiero to zauważyłaś? :) Świat zawsze kręcił się, kręci się i będzie kręcić się wokół pieniądza. Jakbyś np. zachorowała i twoje leczenie kosztowałoby miliard złotych to nikt by tych kosztów nie pokrył, nawet państwo. Jaki z tego wniosek? Pieniądze okazują się ważniejsze od życia. Ludzie zawsze kierują się rachunkiem ekonomicznym i nic na to nie poradzisz.

Ostatnio edytowano 25 maja 2009, 21:32 przez Mateo, łącznie edytowano 2 razy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]