Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lut 2010, 20:39 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marysia
Nie wiem kto z Was jest z Poznania i net ma w kablówce "podawanej" przez inea dawniej icpnet.
Jeśli nie to chociaż może ktoś doradzi.
Mam sobie modem kablowy -zamówiony w dodatku w pakiecie cyfrowy dom- czyli net, tel i tv.
Na modemie mam tylko jedno wejście LAN, jest podłączony pod nim komp stacjonarny. Jutro lub pojutrze mam mieć tu jeszcze lapka. Tu też robi się problem -oficjalnie nie ma usługi net bezprzewodowego, ale jest możliwość wykupienia dodatkowego tzw. terminala w mam nowy mac i lapek na nim zasuwa. Tu jest klops. Nie umiem tego skonfigurować. Wiadomo kupić trzeba router. Wiem tyle że potrzebuję dobry, nie za drogi i taki co jest w pozycji pionowej (totalny brak miejsca w moim pokoju). Czy ktoś z Was umie konfigurować takie cacka? Jeśli tak to jak to robić? Nie urządza mnie czołganie się za stacjonarem odłączanie kabla przełączanie do lapa i potem z powrotem jak będę chciała mieć net w stacjonarnym. Wkurza mnie tylko że za dodatkowy terminal płaci się 5zł miesięcznie dodatkowo. Niby mało ale wiecie przy socjalu ciężko..Niemniej fajnie jak ktoś z Was napisze jak radzie sobie na trasie modem kablowy z 1 wejściem LAN pod którym jest stacjonarny a WIFI pod którym ma być laptop.

Obrazek

PostNapisane: 2 lut 2010, 00:39 
Dobry duch
Dobry duch

Witam
więc tak, można do tego modemu kupić mały routerek który ma wyjście na LAN i na WiFi

tak zwany router-switch z AccesPoint
polecam ruter D-LINK którego sam od dwóch lat ozywam

PostNapisane: 2 lut 2010, 01:22 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

majka_cz napisał(a):
Na modemie mam tylko jedno wejście LAN, jest podłączony pod nim komp stacjonarny.
Czy Twój dostawca musi mieć podany MAC ADRES karty sieciowej?

Czy ten modem ma antenę WIFI?

Cytuj:
ale jest możliwość wykupienia dodatkowego tzw. terminala w mam nowy mac i lapek na nim zasuwa.
Nie jarzę o co chodzi.
Cytuj:
Nie umiem tego skonfigurować. Wiadomo kupić trzeba router. Wiem tyle że potrzebuję dobry, nie za drogi i taki co jest w pozycji pionowej (totalny brak miejsca w moim pokoju). Czy ktoś z Was umie konfigurować takie cacka?
Router można sobie przykleić do ściany pod sufitem(jeśli jest taka porzeba) nie musi być pionowy czy ukośny.
1. Kup router (najprościej jest kablowy) ale kable wtedy i do stacjonarnego i do laptopa będą. Około 60-80 zł bez WIFI i 90-150 z WIFI
2. Podaj swojemu usługodawcy MAC adres routera i powiedz że to Twój nowy komp. Oczywiście jeśli MAC jest wymagany. Jeśli nie to nic nie podajesz.
3. Podłączasz kabel ("prosty" czyli nieskrosowany (do routera)) do kompa (obojętne którego) i w 1 port routera. Włącz router. Następnie w oknie przeglądarki internetu (np. internet explorer) wpisujesz adres routera (jest na naklejce) np. http://192.168.23.11 i zatwierdzasz. Wyskoczy okno konfiguracji.
4. Każdy model ma inne więc trzeba poczytać instrukcję.
5. Dla WIFI roisz podobnie tylko w ustawieniach klikasz na WIFI a nie na LAN
Cytuj:
Wkurza mnie tylko że za dodatkowy terminal płaci się 5zł miesięcznie dodatkowo. Niby mało ale wiecie przy socjalu ciężko
W powyższy sposób zaoszczędzasz te 5 zł..

PostNapisane: 2 lut 2010, 10:11 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Majka ja polecam zakup routera D-Link DI-524 (koszt na allegro - nowy 120zl,używany na gwarancji 65zl) wówczas masz lapka na bezprzewodowym necie i biegasz sobie z nim po mieszkaniu a net śmiga ze aż milo,używam tego routera ponad rok i zero problemów.
Możesz sobie tez podpiąć neta kabelkiem ma on możliwość podpięcia 4 komputerów.
Poniżej masz opisana krok po kroku konfiguracje routera z czym na pewno sobie poradzisz bez problemu.

http://pececik.com/showthread.php?t=3186

Obrazek

PostNapisane: 2 lut 2010, 10:27 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

franio3 napisał(a):
Witam
więc tak, można do tego modemu kupić mały routerek który ma wyjście na LAN i na WiFi

tak zwany router-switch z AccesPoint
polecam ruter D-LINK którego sam od dwóch lat ozywam

Każdy ma takie wejścia??
franjo3 napisał(a):
majka_cz napisał(a):
Na modemie mam tylko jedno wejście LAN, jest podłączony pod nim komp stacjonarny.
Czy Twój dostawca musi mieć podany MAC ADRES karty sieciowej?

Tak niestety musi.

Czy ten modem ma antenę WIFI?

Jeszcze go nie zakupiłam więc nie wiem Chyba większość ma co nie??
Cytuj:
ale jest możliwość wykupienia dodatkowego tzw. terminala w mam nowy mac i lapek na nim zasuwa.

Nie jarzę o co chodzi.

to być jeden z cytatów z innych dyskusji o inei chodzi mi o to, że niestety każdy nr MAC na urządzeniu trzeba zarejstrować -czyt to modem czy router wtedy ma się dodatkowy terminal i płać inaczej Ci nie ruszy. Podobno nie którzy to tak trochę naginają i obchodzą - tu nie wiem co dalej.
Cytuj:
Nie umiem tego skonfigurować. Wiadomo kupić trzeba router. Wiem tyle że potrzebuję dobry, nie za drogi i taki co jest w pozycji pionowej (totalny brak miejsca w moim pokoju). Czy ktoś z Was umie konfigurować takie cacka?

Router można sobie przykleić do ściany pod sufitem(jeśli jest taka porzeba) nie musi być pionowy czy ukośny.
1. Kup router (najprościej jest kablowy) ale kable wtedy i do stacjonarnego i do laptopa będą. Około 60-80 zł bez WIFI i 90-150 z WIFI
2. Podaj swojemu usługodawcy MAC adres routera i powiedz że to Twój nowy komp. Oczywiście jeśli MAC jest wymagany. Jeśli nie to nic nie podajesz.
3. Podłączasz kabel ("prosty" czyli nieskrosowany (do routera)) do kompa (obojętne którego) i w 1 port routera. Włącz router. Następnie w oknie przeglądarki internetu (np. internet explorer) wpisujesz adres routera (jest na naklejce) np. http://192.168.23.11 i zatwierdzasz. Wyskoczy okno konfiguracji.
4. Każdy model ma inne więc trzeba poczytać instrukcję.
5. Dla WIFI roisz podobnie tylko w ustawieniach klikasz na WIFI a nie na LAN
Cytuj:
Wkurza mnie tylko że za dodatkowy terminal płaci się 5zł miesięcznie dodatkowo. Niby mało ale wiecie przy socjalu ciężko
W powyższy sposób zaoszczędzasz te 5 zł..

kumam zatem co dokupić, nie wiem tylko jak sobie poradzę z tym co piszesz tu jestem "z drogi baba za kierownicą"
Fabek111 napisał(a):
Majka ja polecam zakup routera D-Link DI-524 (koszt na allegro - nowy 120zl,używany na gwarancji 65zl) wówczas masz lapka na bezprzewodowym necie i biegasz sobie z nim po mieszkaniu a net śmiga ze aż milo,używam tego routera ponad rok i zero problemów.
Możesz sobie tez podpiąć neta kabelkiem ma on możliwość podpięcia 4 komputerów.
Poniżej masz opisana krok po kroku konfiguracje routera z czym na pewno sobie poradzisz bez problemu.

http://pececik.com/showthread.php?t=3186

Spróbuję coś tu nieco podłączyć na razie czekam na samego lapka dziś góra jutro ma do mnie zapukać gość z dhl.

Hihi aż 4 -mi starczą dwa ale spox

Obrazek

Ostatnio edytowano 2 lut 2010, 14:54 przez Marcin87, łącznie edytowano 1 raz
scalenie postów i poprawa cytowania

PostNapisane: 2 lut 2010, 10:49 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

majka_cz napisał(a):
kumam zatem co dokupić, nie wiem tylko jak sobie poradzę z tym co piszesz tu jestem "z drogi baba za kierownicą" ;)

Kupujesz tylko router i dzwonisz do dostawcy neta,zgłaszasz podpięcie routera i podajesz adres MAC z lapka,usługodawca wklepuje dane i możesz już korzystać,powinno to być bezpłatne,ja przynajmniej nic nie płaciłem.

Obrazek

PostNapisane: 2 lut 2010, 10:54 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

fabek111 napisał(a):
majka_cz napisał(a):
kumam zatem co dokupić, nie wiem tylko jak sobie poradzę z tym co piszesz tu jestem "z drogi baba za kierownicą" ;)

Kupujesz tylko router i dzwonisz do dostawcy neta,zgłaszasz podpięcie routera i podajesz adres MAC z lapka,usługodawca wklepuje dane i możesz już korzystać,powinno to być bezpłatne,ja przynajmniej nic nie płaciłem.

Za zgłoszenie czy za to że korzystasz sobie dodatkowo z routera pod 2 komp?? To owe bezpłatne

Obrazek

PostNapisane: 2 lut 2010, 10:57 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nie wiem jak jest u Ciebie w sieci ale ja mam neta w UPC i nic nie płaciłem,za zgłoszenie na pewno nic nie zapłacisz a za drugiego kompa nie wiem ale u mnie jest bezpłatne.
Najlepiej zadzwoń i zapytaj.

Obrazek

PostNapisane: 4 lut 2010, 20:42 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Witam!

Przedwczoraj zakupiłam sobie router edimax BR 6424n. Mam w domu modem motorola SBV 5121 -providerem jest inea zwana też icpnet (o czym już mówiłam :wink: ). Chciałabym podłączyć go tak żeby w stacjonarnym kompie był LAN a na laptopie bezprzewodowy. Niestety mimo instrukcji zawartej na płycie producenta routera nie chce mi pobrać netu.
Co byście poradzili?? Jak wyjść z tej sytuacji??
Lapek mam od wczoraj więc tam to ogólnie jestem zielona :| Tym bardziej, że dotąd z vistą nie miałam do czynienia.
Dzięki z góry za pomoc.
Na stacjonarze mam XP. Na lapku vista, której nie znam.

Pozdrawiam
Majka

PS.Lan chcę mieć w stacjonarnym a wifi w lapku

Obrazek

PostNapisane: 5 lut 2010, 21:25 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Uruchomiłaś Wi-Fi w lapku?

Obrazek

PostNapisane: 9 lut 2010, 22:55 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Cudem się udało :-D Niestety nie mam netu w linux mandriva, jest on w kompie stacjonarnym. Ma ktoś pomysł jak w linux dalej??

Obrazek

PostNapisane: 10 lut 2010, 20:57 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Sanki
otwierasz wiersz poleceń i wpisujesz
ifconfig eth0 down
ifconfig eth0 hw ether mac
ifconfig eth0 up
w miejsce mac wpisujesz nr karty sieciowej, z swojego kompa stacjonarnego
reszte informacji wyszukuj w przewodnikach na stronie http://www.naszamandriva.pl/
lub zaloguj sie tam na forum
pozdrawiam i zycze cierpliwoscii :D

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]