Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 gru 2011, 13:07 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Ja mieszkam w Kędzierzynie-Kozlu ale u nas w domu nie mówi się po śląsku, gdzieś w okolicznych wioskach to tak tam to już tą gwarę słychać znacząco bo to jest teren Śląska Opolskiego. :)

PostNapisane: 31 gru 2011, 23:13 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Leszek
Trurl napisał(a):
(...) A wiesz, dlaczego łacina jest językiem martwym? Bo matki nie godojom do dzieci po łacinie. Z esperanto jest podobnie...

To chyba trochę nie tak... Zarówno łacina, a już na pewno - esperanto (utworzone przez Polaka - L. Zammenhofa), jest językiem sztucznym i nie był używany przez żadną nację, czy region. Ale wszędzie można - w mniejszym lub większym stopniu - znaleźć ich pasjonatów.
Tak, że faktycznie żadna matka nie przekazywała go swoim dzieciom. Bo nigdzie nie jest językiem porozumiewania się ludzi. Zresztą esperanto od czasu swego powstania było nazwane "Językiem Międzynarodowym". Zammenhof miał płonną nadzieję, że żaden z języków "narodowych" nie będzie ważniejszy od innych. I taki przyświecał mu cel... Żeby był powszechny język "sztuczny", nie związany z żadnym krajem.
Niestety wtedy nie było internetu, który mógłby go przybliżyć większej ilości osób. ;)
A jednak gwara, czy język (np. śląski czy kaszubski) był używany w pewnych, większych lub mniejszych regionach przez duże grupy ludzi.
I to jest jednak różnica. Ni? ;)

PostNapisane: 2 sty 2012, 18:54 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Łacina nie jest językiem sztucznym. Całe Cesarstwo Rzymskie (gigantyczne przecież) mówiło po łacinie...

PostNapisane: 3 sty 2012, 14:12 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Leszek
Trurl napisał(a):
Łacina nie jest językiem sztucznym. (...)

Masz Jacku rację :poklon: Przyznaję się do nieprecyzyjnego określenia. Miałem na myśli to, że aktualnie w żadnym kraju nie jest językiem narodowym. A ponieważ w dalszej części swojej wypowiedzi skupiłem się bardziej na esperancie (mającym sto lat z okładem), to wyszło jak wyszło...
Chociaż, jeśli czepiać się szczegółów i opierać się na Wikipedii (tak zalecanej ostatnio przez niektórych polityków ;)), to nie jest też aktualnie językiem martwym, wszak ponoć urzędowo obowiązuje w Watykanie... :-D

PostNapisane: 3 sty 2012, 22:17 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Ale w Watykanie nie ma chyba matek z dziećmi... Tzn. przypuszczam, że bardzo mało jest matek i dzieci - obywateli Watykanu. Spójrzmy na przyrost naturalny Watykanu, liczbę żłobków, przedszkoli i szkół...
I dlatego trudno jest wyssać łacinę z mlekiem matki... :)

PostNapisane: 1 maja 2012, 23:45 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Łacina jest językiem wymarłym, warto ją znać, bo wiele języków bazuje na niej jeżeli chodzi o słownictwo i gramatykę.
To co szumnie nazywa się językiem śląskim to zniemczona staropolska gwara. Poza tym, który z "języków" jest obowiązujący?
Ten spod Cieszyna czy z okolic Katowic?

Naród Śląski- czysta polityka, emanacja pretensji, wykwit głupoty i ucieczka od oczywistości, że za wszystkie porażki odpowiada się samemu. Mentalnosć "narodu ślonskiego" mnie przeraża, wszyscy są źli, wszyscy są winni, o roszczeniowości już nie wspominam, bo to chyba każdy wie.

Jedyny język śląski, który istniał to wrocławska odmiana niemieckiego.

"Godka slonsko" jest zespołem gwar pochodzącym w linii prostej od staropolskiego, wystarczy zobaczyć jakim językiem posługiwał się Rej.

"Naród" to sposób kilku cwaniaków na stołki, poza tym, modlitw po ślonsku i typowo śląskich- brak. Litaratury w "języku" nie ma, tym min różni się od kaszubskiego języka regionalnego, że on literaturę posiada i to mocno starą. Muzyka to niemieckie melodie ludowe z odpowiednim "tekstym", wulgarne aż strach a kwintesencją kultury jest chyba "halba i krupniok" może jeszcze hodowla latających szczurów zwanych gołębiami.

Najbardziej komiczne dla mnie jest zawłaszczanie dziedzictwa śląskich Niemców i zniemczonych śląskich Żydów, chociaż dla nich ten który zwie się Hanysem był wołem do najcięższej roboty.

Ja już nie mówię jaka jest rzeczywistośc etniczna w regionie i województwie, bo każdy dobrze widzi, że oba województwa śląsklie i sztucznie powołane do życia opolskie powinny swoje nazewnictwo raczej czerpiać z Kresów, nikt nie zakrzyczy rzeczywistości, pogardzani Gorole trzymają się razem, czego o Ślonzokach nie można powiedzieć, choć oni lubią tak łgać, że ważna jest rodzina, Gorole więc sprowadzają innych Goroli do pracy na Śląsku, rdzenną ludność mają za nic i słusznie bo całe lata to rdzenna ludność miała ich za nic, że to niby tam gdzie wcześniej mieszkali niczego nie było co jest oczywistą nieprawdą, ale to trzeba by wyjść mentalnie z familoka a nie fandzolić co się wydaje.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]