Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 sty 2011, 22:43 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Zauważyłam, że na iplexie pojawił się hiszpański film "Dziennik nimfomanki". Jakiś czas temu go oglądałam, czytałam też książkę. Być może kogoś zainteresuje, moim zdaniem wart uwagi.

PostNapisane: 9 sty 2011, 23:34 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Niepokorna, oglądałem kilka dni temu. Dosyć ciekawy. W ogóle kino hiszpańskie miło się ogląda i banałem nie trąci.

PostNapisane: 10 sty 2011, 08:57 
Administrator Główny
Administrator Główny

Mariuszu, widziałam już kilka filmów hiszpańskiej produkcji, które mi się podobały (m.in. filmy Pedro Almodóvara takie jak "Kika", "Porozmawiaj z nią", "Złe wychowanie", "Drżące ciało", "Moje życie beze mnie", "Zwiąż mnie") jak i "Czwarte piętro", "Życie ukryte w słowach", "XXY" a ostatnio "Vicky Cristina Barcelona" i muszę Ci przyznać rację. Niemniej wciąż bardziej uwielbiam kino skandynawskie, które wszystkim polecam :)

PostNapisane: 10 sty 2011, 11:54 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Niepokorna napisał(a):
"Vicky Cristina Barcelona"

Właśnie wczoraj widziałam i fajne. Dziennik nimfomanki też już widziałam za pierwszym razem mi nie podszedł, bo akurat sto rzeczy na raz robiłam i tak jednym okiem patrzyłam. Na szczęście na nfilm powtarzają filmy i za drugim razem już było ok :D

PostNapisane: 10 sty 2011, 19:15 
Pisarz
Pisarz

Niepokorna napisał(a):
Mariuszu, widziałam już kilka filmów hiszpańskich produkcji, które mi się podobały (m.in. filmy Pedro Almodóvara takie jak "Kika", "Porozmawiaj z nią", "Złe wychowanie", "Drżące ciało", "Moje życie beze mnie", "Zwiąż mnie") jak i "Czwarte piętro", "Życie ukryte w słowach", "XXY" a ostatnio "Vicky Cristina Barcelona")

volver

a ja polecam np "w stronę morza" reż Alejandro Amenábar

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

PostNapisane: 11 sty 2011, 01:03 
Administrator Główny
Administrator Główny

arven1989 napisał(a):
volver

Tyle razy zabierałam się za ten film i jeszcze go nie obejrzałam. Może za dużo filmów Almodóvara już widziałam? Nie wiem, może kiedyś obejrzę :)
Polecam jeszcze film "Lektor" - ang. "The Reader" (w wersji hd) z Kate Winslet w roli głównej.
Warty polecenia jest również skandynawski film "Zło" (org. Ondskan).
W innym temacie polecałam także "Głosy niewinności" (w wersji hd), a dla lubiących filmy rosyjskie - dobry jest film "Powrót". Filmy te polecam szczególnie osobom lubiącym oglądać dramaty.
Wszystkie propozycje podlinkowalam do strony iplexa, ponieważ można tam za darmo i bez limitów oraz legalnie obejrzeć filmy. Sama ciągle tam znajduję jakieś perełki.

PostNapisane: 11 sty 2011, 01:44 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Niepokorna, no widzisz jak to jest. :)
Filmów wiele tylko czasu niewiele. :)
Jakoś nie mogę się zabrać za tego Almodovara.
Z tego co wymieniłaś, to oglądałem jeszcze "Życie ukryte w słowach". Fantastyczny film. Zawsze mnie porywały filmy gdzie człowiek jest tłem, pierwszym planem i jednocześnie efektem specjalnym. :)
Z kina hiszpańskiego to jeszcze Carlosa Saury bym polecił film "Nakarmić kruki". Stary ale to klasyka, której nie można nie obejrzeć.
Kino skandynawskie to temat rzeka... Bergman... wiele by tu można napisać.... tylko pamięć zawodzi...

PostNapisane: 11 sty 2011, 01:47 
Pisarz
Pisarz

jeszcze włoskie czyli Fellini Federico polecam a ze skandynawskiego np "Bracia 2004" remake amerykański 2009

PostNapisane: 11 sty 2011, 11:17 
Moderator
Moderator

Niepokorna napisał(a):
Głosy niewinności

Własnie się za to zbieram i zebrać nie mogę.

PostNapisane: 12 sty 2011, 00:31 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

arven1989 napisał(a):
jeszcze włoskie czyli Fellini Federico polecam

A wiesz z Fellinim to nie jest tak łatwo. Sam lubię trudne filmy ale niektórych po prostu nie dałem rady zmęczyć. Dwa filmy Felliniego, które mnie urzekły to "Miasto kobiet' i "La Strada". Poległem niestety na "8 i pół" i kilku innych. Dosyć trudno to kino...

---- Dodano 12 stycznia 2011, 00:54 ----

Teraz odkryłem że "W stronę morza" też już widziałem, tylko do tytułów nie mam pamięci. :)
Wygląda na to że mamy tu co nieco pokrewnych gustów.

Przymierzam się do "Volver"

PostNapisane: 12 sty 2011, 01:58 
Pisarz
Pisarz

mariano napisał(a):

A wiesz z Fellinim to nie jest tak łatwo. Sam lubię trudne filmy ale niektórych po prostu nie dałem rady zmęczyć. Dwa filmy Felliniego, które mnie urzekły to "Miasto kobiet' i "La Strada". Poległem niestety na "8 i pół" i kilku innych. Dosyć trudno to kino...

---- Dodano 12 stycznia 2011, 00:54 ----

Teraz odkryłem że "W stronę morza" też już widziałem, tylko do tytułów nie mam pamięci. :)
Wygląda na to że mamy tu co nieco pokrewnych gustów.

Przymierzam się do "Volver"

wiem nie jest łatwo to jest specyfika tego reżysera. polecam np ale z innych klimatów już "a na koniec przyjdą turyści" polsko niemiecki film o staruszku który przeżył Oświęcim i młodym chłopaku z Niemiec odrabiającym służbę wojskową przez pomoc byłemu więźniowi.

a co do takich filmów jak w stronę morza to "moja lewa stopa" np

PostNapisane: 1 lut 2011, 22:37 
Pisarz
Pisarz

Imię: R
Film '' Żołnierze Wolnosci '', rez. Jurii Ozierow.
Film wojenny , opowiesc o przejeciu wladzy , przez komunistow,
podczas IIwojny swiatowej. Jak na rok produkcjii 1977, i tamte czasy
film jest superprodukcja, nakrecony z rozmachem.
Film '' Żołnierze Wolnosci'', sklada sie z czterech czesci .
W filmie pokazano, 'rosyjski punkt widzenia'.
Pierwsza czesc, będzie w ten czwartek , 3 lutego, na stacjii Kino Polska
o godzinie 20 ;45 . Zachecam do obejrzenia. :telwizja3:

PostNapisane: 2 kwi 2011, 15:22 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

"Nic osobistego", debiut polskiej reżyserki Urszuli Antoniak.
Ciekawe studium samotności.

PostNapisane: 20 kwi 2011, 20:00 
Pisarz
Pisarz

Z kina skandynawskiego polecam film "Elling" to historia przyjaźni dwóch osób, które są postrzegane i traktowane jak nieprzystosowane społecznie, jak niepełnosprawne społecznie, a na każdym kroku udowadniają, że potrafią o siebie zawalczyć, że jest w nich dużo uroku i pogody, że potrafią dać światu wiele. To komedia, mówiąca o rzeczach skomplikowanych, trudnych w sposób lekki i przyjemny, ale nie ocierając się o banał. Polecam !

---- Dodano 20 kwietnia 2011, 20:01 ----

Nie jest banałem i spłyceniem.

PostNapisane: 24 kwi 2011, 11:04 
Administrator Główny
Administrator Główny

Judyta napisał(a):
Z kina skandynawskiego polecam film "Elling"

Judyto, od jakiegoś czasu poluję na ten film :)

Natomiast ja chciałabym polecić jeszcze kilka filmów, pewnie większości już znane, ale warto wypisać:
- Zielona mila (org. The Green Mile)
- Szkoła uczuć (org. A Walk to Remember) - historia oparta na powieści Nicolasa Sparksa "Jesienna miłość"
- Podaj dalej (org. Pay It Forward)
- Życie za życie (org. The Life of David Gale) - z Kevinem Spacey i Kate Winslet w rolach głównych

PostNapisane: 24 kwi 2011, 11:23 
Pisarz
Pisarz

Miałam ten film ("Elling") na DVD, kupiłam za grosze w supermarkecie, ale oddałam szpitalowi (mieli kółko filmowe), bo ten film ma działanie terapeutyczne i jak ostatnio byłam w tym szpitalu, to już go nie mieli, zapodział się, nie służy kolejnym pacjentom :( . W ogóle przydałoby się, aby tak jak są strony z filmami-hitami (przeważnie amerykańskimi) on-line, to, żeby były takie same strony z kinem artystycznym - starym i nowym. Nie wierzę, że nie można na tym zarobić (można to być dodatkowy dochód, nawet całkiem spory np. dla takiego dystrybutora jak Gutek Film), bo odbiorców kina artystycznego jest sporo. Np. filmy z festiwali z Krakowa są dla mnie niedostępne, a i te z festiwali z mojego miasta nie wszystkie widziałam, a chciałabym zobaczyć. Myślę, że to mogłoby się opłacić i to dobry sposób na biznes, a jaka przyjemność dla kinomanów.

PostNapisane: 24 kwi 2011, 22:30 
Moderator
Moderator

Niepokorna napisał(a):
- Zielona mila (org. The Green Mile)

O tak przyłączam się/ Film wg mojego mistrza (czyt. Kinga ;) ) widziałam już wiele razy. Jest to jeden z niewielu filmów co kilka razy widziałam i za każdym razem robi na mnie wrażenie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]