Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sie 2010, 02:35 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Grazyna
Mozilla firefox tylko i wyłącznie. najlepsza wg mnie :)

PostNapisane: 6 sie 2010, 18:55 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Firefox - nie najszybsze to, ale za to jakie funkcjonalne po spersonalizowaniu. :)
W wersji FF 4 widzę już jedną pozytywną zmianę - płynne przewijanie rozbudowanych graficznie stron, w porównaniu do obecnej wersji 3.6.8 to znaczna poprawa.

PostNapisane: 7 sie 2010, 11:07 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Wilku napisał(a):
FF 4 widzę już jedną pozytywną zmianę

..., ale to wersja Beta jest?

PostNapisane: 7 sie 2010, 11:51 
Pisarz
Pisarz

Owszem b2, chyba na październik 2010 przewidziana jest wersja finalna :)
Do płynnego przewijania stron polecam rozszerzenie "yet another smooth scrolling"

PostNapisane: 4 wrz 2010, 16:14 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Kasia
Na początku jak miałam neta używałam IE 6.0 potem spodobała mi się nakładka Awant Broswer i miałam ją bardzo długo. Potem przyszła moda na nowatorską przeglądarkę Opera ale gdy dokonałam aktualizacji na wersję 10.10 to net zaczął mi się wieszać. Jak dla mnie Firefox jest beznadziejny bo strony się wolno otwierają i jakoś nie przypadła mi do gustu ta przeglądarka. Obecnie używam Google Chrome i jestem z niej bardzo zadowolona nie posiada zbędnych narzędzi jest łatwa w obsłudze i szybko otwierają się strony. Nawet niunia 125 dała się namówić na zmianę przeglądarki i jest bardzo zadowolona. Do tej pory używała Fire Foxa :-D

PostNapisane: 4 wrz 2010, 16:24 
Pisarz
Pisarz

Każdy ma to co lubi - ludzie wybierają przeglądarkę pod kątem własnych oczekiwań, jeden woli kilkaset milisekund szybsze wczytywanie stron, drugi wybiera funkcjonalność. :)

Ostatnio edytowano 4 wrz 2010, 17:56 przez LC, łącznie edytowano 2 razy
poprawiono

PostNapisane: 4 wrz 2010, 17:59 
Junior Admin
Junior Admin

tańczące kółeczka napisał(a):
Firefox jest beznadziejny bo strony się wolno otwierają i jakoś nie przypadła mi do gustu ta przeglądarka. Obecnie używam Google Chrome i jestem z niej bardzo zadowolona nie posiada zbędnych narzędzi jest łatwa w obsłudze i szybko otwierają się strony.

Używałam przez czas jakiś Google Chrome i zauważyłam, że w obsłudze jest bardzo podobna do FF :) Zjada o wiele więcej zasobów procesora aniżeli FF, dlatego wywaliłam Chrome, że tak powiem na zbity pysk ;)
Mnie z Mozillą strony śmigają aż miło, nie zauważyłam problemów, czasami wolniejsze działanie spowodowane jest szybkością łącza.

PostNapisane: 4 wrz 2010, 19:10 
Mile widziany
Mile widziany

LC Zgadzam się z Tobą w stwierdzeniu że szybkość otwierania strony zależy od szybkości łącza ale też i po trochu od przeglądarki :) Może to że tak nie lubię Fire Foxa to wina tego że u mojej mamy w pracy na kompach był FF. A ja chciałam coś raz dwa sprawdzić i mi tak się wolno strona otwierała :-) że po 20 min wył. to w jasną ch... i nie sprawdziłam tego co chciałam :)

PostNapisane: 4 wrz 2010, 19:39 
Pisarz
Pisarz

Lisek goni Chrome, główne różnice w szybkości wczytywania stron na korzyść Chrome są w silniku przetwarzania JavaScriptu jak na razie WebKit używany w Chrome jest szybszy od Firefoxowego Gecko,
nie wiem czy nowy FF w dorówna chrome jak na razie w testach szybkości przetwarzania JavaScript
http://www2.webkit.org/perf/sunspider-0.9/sunspider.html lisek poprawia swoje notowania, ale ustępuje chrome, zobaczymy może wersja finalna FF 4 będzie miała lepsze wyniki.

Nie mniej jednak w codziennym użytkowaniu te różnice na nie korzyść FF są prawie nie zauważalne, często tu działa sugestia.
Chrome goni FF pod względem liczby rozszerzeń, jednak rozszerzenia do chrome są mniej bezpieczne bo nie ma ich dogłębnego testowania przed wypuszczeniem do ludzi, Mozilla zanim zamieści rozszerzenie na swojej stronie sprawdza je pod różnymi kontami, lub informuje że instalujesz na własne ryzyko.
Miałem chrome i jako człowiek który potrzebuje mieć "kombajn" z przeglądarki wybrałem Firefoxa.
Ale nie polecam FF ludziom którym się nie chce lub nie potrafią spersonalizować tej przeglądarki, Firefox bez swoich słynnych rozszerzeń to byle jaka przeglądarka, ale jeżeli zadamy sobie trochę trudu w dostosowanie jej do własnych potrzeb to jak na razie nie widzę lepszej przeglądarki.
Zresztą ja się nie czepiam co kto tam ma, jak powiedziałem wcześniej , każdy ma to co mu pasuje i tyle :)

Jedno mnie w FF wkurza , mianowicie jeżeli ma się tak jak ja prawie 90 rozszerzeń lisek wolno startuje, ale można się przyzwyczaić. :wink:

PostNapisane: 4 wrz 2010, 20:59 
Mile widziany
Mile widziany

xWilku napisał(a):
Jedno mnie w FF wkurza , lisek wolno startuje, ale można się przyzwyczaić. :wink:

I to przemawia za tym że nie mam FF :)

Odp Wilku na twoje pytanie w moim poście o tańcu czy mogę liczyć na odpowiedź :) Ja w dalszym ciągu będę kontynuowała ten t. mam nadzieję że będzie czytany :)

PostNapisane: 5 wrz 2010, 16:12 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Wilku, masz 90 dodatków do ff? :wow: ja mam ledwie 6 tych podstawowych :D, z czego najważniejsze dla mnie są adblock i expressivo toolbar, który mi czyta na głos stronę :)

PostNapisane: 5 wrz 2010, 17:22 
Pisarz
Pisarz

A no jakoś się tyle nazbierało. :)

PostNapisane: 5 wrz 2010, 17:34 
Junior Admin
Junior Admin

xWilku, to u Ciebie FF nie ma prawa się otwierać szybciej :D Rzuciłam oczkiem na moje, i ukazało się ich 21 :D Hmm, kiedy ja to nazbierałam - nie wiem, ale są one mi potrzebne i bez nich nie wyobrażam sobie FF :) Adblock u mnie na pierwszym miejscu, bez niego bym się załamała nerwowo :-D

PostNapisane: 5 wrz 2010, 17:55 
Pisarz
Pisarz

Wiem że nie ma prawa szybko się uruchamiać przy tylu dodatkach, ale nie najwolniejszy mam dysk, plus defragmentacja, nie jest najgorzej. :)

Obrazek

Nawet 92 :-D
Hehe, już się spotkałem z wypowiedziami co by Adblock, spędzał sen z powiek reklamodawcą :lol:,

PostNapisane: 5 wrz 2010, 17:56 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
hihi, czyżbym był firefoxowym minimalistą?? :D

PostNapisane: 5 wrz 2010, 22:03 
Mile widziany
Mile widziany

ja osobiście nie potrzebowałabym aż 90 o matko boska i skrzypce :D

PostNapisane: 5 wrz 2010, 22:53 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Hih ja mam 6 :D

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 8 wrz 2010, 22:54 
Pisarz
Pisarz

Koleina beta5 Firefoxa 4 dostała kopa w silnik JavaScript, piszą że już może konkurować z chrome pod względem szybkości - ciekawe, (sam testy przeprowadzę ale w październiku na finalnej wersji)

PostNapisane: 14 wrz 2010, 17:21 
Mile widziany
Mile widziany

Wilku To ja czekam aż będziesz miał tą finish :D wersję i napiszesz jakie są w niej nowości :)

PostNapisane: 14 wrz 2010, 17:56 
Pisarz
Pisarz

Teraz coś znowu piszą że w ogóle przymierzają się do zastąpienia Gecko silnikiem już jakiś czas temu rozwijanym
ale jeszcze nie ukończonym "JongerMonkey" ma on konkurować z nowym szybkim IExplorerem 9 do chrome pewnie mu trochę zabraknie, ale myślę że to będą już tak niewielkie różnice, że zauważalna różnica będzie jedynie, w nieznacznie się od siebie różniących cyferkach testowych.
Wersja Finalna Liska wstępnie zapowiedziana jest na 10 Październik, ale jak praktyka uczy pewnie przesuną tą datę, pożyjemy zobaczymy. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1