Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 cze 2011, 08:48 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Anna
Witam, mam pytanie jak w temacie. Wózek ma być dla dorosłego mężczyzny - ręczny, lekki, który można szybko i łatwo składać i czego brakuje nam w obecnym wózku - ma się wygodnie prowadzić w terenie - na spacerze, w lesie, na nierównym chodniku. Nie chodzi o typowy sportowy wózek, bo człowiek zbyt aktywny nie jest - ma być wygodny i stabilny dla pasażera i dla osoby pchającej. Jakbyście mogli coś doradzić będę wdzięczna:-)

---- Dodano 10 czerwca 2011, 09:30 ----

Mam jeszcze jedno pytanie - chcielibyśmy koła typu cross,czy one faktycznie sprawdzają się w terenie i czy są tylko do wózków typowo aktywnych? Nasz wózek musi mieć wysokie oparcie, być wygodny i stabilny ale sprawnie poruszać się w terenie - czy to za duże wymagania?;-)

PostNapisane: 10 cze 2011, 16:14 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Piotr
iskierka3
Witam serdecznie Pani Aniu :)
dla naszej firmy nikt nie jest wymagający proszę wysłać mi na PW Pani numer a ja się skontaktuje z panią w sprawie dobrania wózka o to numer telefonu do mnie 798-409-299 Pozdrawiam :)

PostNapisane: 10 cze 2011, 19:38 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Jeśli lekki i łatwy do składania, to tylko wózek aktywny. Obecnie robione są głównie z aluminium, więc są naprawdę lekkie. Jeśli mają być stabilne, to radzę szukać takich z w miarę dużymi kółkami przednimi - obecnie wiele modeli ma niemal miniaturowe kółka, a to one utrudniają mi jazdę po nierównym chodniku czy kostce. Wózki aktywne są również z wysokimi oparciami. Zwróć także uwagę na stabilne podłokietniki (boczne oparcia), aby były nie tylko w miarę wysokie (wzrasta bezpieczeństwo), ale również wytrzymałe i dobrze chroniły np. przed brudem z kół (szczególnie w deszczową pogodę).
Wiele firm oferuje dostosowanie wózka do potrzeb użytkownika - warto popytać się w kilku miejscach. Życzę powodzenia :)

PostNapisane: 7 lip 2011, 19:55 
Dobry duch
Dobry duch

iskierka3
Pani Ani proszę napisać czy coś pani wybrała?
jeśli nie zachęcam do kontaktu z nasza Firmą :)

PostNapisane: 6 sie 2011, 19:10 
Dobry duch
Dobry duch

jakby pani chciala sie korzystac z porad sklepu to napewno w swoim miescie ma ich kilka a tu widze na siłe chce sie ktos wtrącać i namawiać na swoj sklep czeemu na formu nie wypowiesz sie tylko kontakt kontakt, napisz na ogólnym jakie wozki proponujesz i za ile i wszyscy beda wiedzieć ....

PostNapisane: 9 sie 2011, 10:35 
Dobry duch
Dobry duch

michalkrak
Witam nie chce się wybić tylko chce pomóc dla tego proszę o kontakt telefoniczny ponieważ muszę poznać symbol choroby i w jakiej sytuacji zdrowotnej jest pacjent lub pacjentka a po za tym potrzebny mi numer gdyż muszę przekazać go moim kolegą w celu umienia się na spotkania teraz chyba już jest jasne do czego mi numer kontaktowy Pozdrawiam :)

PostNapisane: 24 paź 2011, 13:52 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Dariusz
witam zamierzam kupić skuter inwalidzki zastanawiam się nad trzema modelami

gazelle landlex
ROYALE 4 Heartway
SHOPRIDER deluxe 889XLSBN

proszę o pomoc konkretnie o opinie o tych skuterach który z nich jest waszym zdaniem najlepszy :-D
pozdrawiam

PostNapisane: 12 lis 2011, 19:58 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Ryszard
Witam, poniżej kopiuję swoją wypowiedż na IPON, którą napisałem na wskutek nie wiedzy samych osób niepełnosprawnych i natręctwa przedstawicieli firm handlowych, których podstawowym celem jest sprzedaż sprzętu.

"Każdy potencjalny nabywca (osoba niepełnosprawna lub inna osoba) skutera powinna przyjąć pewne określenia dotyczące stawianych wymogów dla skutera.
Ponieważ w wielu przypadkach stanowi o samodzielności osoby niepełnosprawnej.
Skuter powinien być dopasowany do danej osoby (tak jak garnitur czy garsonka szyta na miarę), aby maksymalnie móc go wykorzystać w różnych warunkach terenowych i potrzeb. Samochodu też nie kupujesz bez porad i zastanowienia, bo codziennie nie dokanasz takich zakupów.

Zastrzegam, że nie jestem żadnym przedstawicielem firmy sprzedających pojazdy elektryczne typu skuter, rower czy wózek inwalidzki, proszę nie oczekiwać, że podam model który polecam bądź firmę handlową.
Jestem byłym pełnomocnikiem ds. osób niepełnosprawnych w jednym z Urzędów Marszakowskich w Polsce.

Być może w sporadycznych przypadkach podam model skutera, wózka czy rower, który ja zakupiłem i dogłębnie już je sprawdziłem. Ale raczej tego też nie zrobię, bo niby, dlaczego miałbym napędzać klientów producentowi czy firmie handlowej.

Poniżej podam ważne elementy, na które należy zwrócić szczególną uwagę przy zakupie sprzętu, a również na Sprzedawcę, mianowicie:
1. Sprzęt musi być dostosowany do danej dysfunkcji narządów ruchu z opcjami możliwości teraz lub później dokonania dostosowania jego do potrzeb użytkownika,
2. Jeżeli producent i handlowiec oferuje sprzęt do jazdy testowej w miejscu zamieszkania osoby niepełnosprawnej jest najbardziej przekonywujący. Obecnie użytkuję (wózki - skuter) 7 z kolei, więc ten punkt wynika też z obserwacji i doświadczenia własnego.
3.Jeżeli producent i handlowiec oferuje sprzęt z dodatkowymi opcjami, to świadczy o jego doświadczenie oraz to, że jest przygotowany sprzedać właściwy sprzęt,
4. Ten sam sprzęt może być w różnych cenach w firmach handlowych, nie wolno kupować sprzętu w pierwszej lepszej firmie, bez negocjacji ceny sprzętu (podaję przykład kupiłem sprzęt o wartości sklepowej z dodatkami 21.250,00 zł, lecz wynegocjonowałem cenę za ten sprzęt z dodatkami na 16.800,00 zł.) zatem warto porównywać ceny i negocjować!
5. Gdzie sprzęt będzie przechowywany, ma to znaczenie przy jego gabarytach, i opcjach dodatkowych, nie należy o tym zapominać.
6. NIE KUPOWAĆ NOWEGO SPRZĘTU Z ULOTEK REKLAMOWYCH, SPRZĘT NALEŻY TESTOWAĆ U SIEBIE W DOMU. TAK PRAKTYKUJĄ SZANUJĄCE SIĘ FIRMY HANDLOWE.

Co jest ważne i ma znaczenie przy zakupie sprzętu (nie dotyczy używanego)?

W obecnych czasach na ryku pojawiło się firm nowych i starych sprzedających sprzęt i nie ominęło to również skuterów i wózków inwalidzkich produkowanych na Dalekim Wschodzie tak w całości jak i na podzespołach. Ze względu na koszty produkcji również renomowane wkładają do firmowych wózków zwłaszcza elektronikę, czyli sterowanie wyprodukowane na Dalekim Wschodzie. Niestety jakość nie jest najlepsza, a zatem po okresie gwarancyjnym w wypadku naprawy są to już ogromne koszty. Kilka lat temu pracując jako urzędnik (dość wysoki rangą) rozmawiałem z przedstawicielami firm dlaczego posiłkują się produkcją z Dalekiego Wschodu, odpowiedź jednoznaczna i ta sama, tam jest tania siła robocza, a wyniki firmy to sprzedaż. Z tego łatwo wywnioskować, że producentom opłaca się produkować sprzęt na okres jego żywotności 2 - 3 lata, a klient kupował nowy sprzęt. Odbywa się to niemal we wszystkich dziedzinach życia, artykuły gospodarstwa domowego, RTV, nawet samochody. Bardzo często podzespoły są nienaprawialne i też kupić oddzielnie ich nie można.
Te naprawdę dobre to kosztują odpowiednio drożej.

Rencistę bądź emeryta nie stać jest na coś taniego, bo krótko będzie użytkował, a przy awarii usługa naprawy przewyższy wartość sprzętu.

A zatem, na co należy zwrócić szczególną uwagę, m.in. na:

WYMIARY mają wpływ na poruszanie się wewnątrz obiektów oraz na transport i przechowywanie
Długość skutera
Szerokość skutera
Wysokość siedziska powinna być regulowana
Głębokość siedziska
Szerokość siedziska
Siedzisko - wyprofilowane z zagłówkiem (bezpieczeństwo), z regulacją wysokości i przesuwem (szyną) przód - tył
Wysokość podczas transportu (złożona kolumna kierownicza, bez siedziska)

HAMULCE - to bezpieczeństwo
Droga hamowania przy największej prędkości
Automatyczny hamulec bezpieczeństwa
Mechaniczna i elektryczna blokada hamulca
Dodatkowy hamulec przy manetce lub w pedale

KOŁA czym większe średnice kół tym lepiej, łatwiejsze pokonywanie nierówności, na poruszanie się wewnątrz obiektów, mniejsze wstrząsy, większy komfort jazdy
Prześwit podłoża (pomiędzy podłogą skutera a nawierzchnią)
Wysokość pokonywanych przeszkód
Promień skrętu (zwrotność skutera)

PARAMETRY TECHNICZNE - mają wpływ na poruszanie się oraz pokonywanie długości tras, wagę użytkownika i skutera

Moc silnika (najlepiej ok. 700W) {przy wadze użytkownika ma wpływ na prędkość, podjazdy, pokonywanie przeszkód, ma wpływ na poniższe punkty}

Max. moc chwilowa dotyczy ruszania, podjeżdżania

Nachylenie pokonywanych przeszkód, max. (przy wadze użytkownika do kg)

Dopuszczalne nachylenie pokonywanych przeszkód

Ciężar wózka, czym lżejszy łatwiejszy do przetaczania go, wjeżdżania na podjazd, do transportu

Dopuszczalna waga użytkownika ma wpływ na prędkość, podjazdy, pokonywanie przeszkód

Dopuszczalna waga całkowita

Prędkość max.

Automatyczna redukcja prędkości na zakrętach - bezpieczeństwo

Akumulatory
Akumulatory - (czym większej pojemności akumulatory, tym większy zasięg, mniejsza ilość ładowań akumulatora to zwiększona żywotność akumulatorów, wskazane akumulatory żelowe)
Elektronika - ?A (to niezawodność skutera)
Panel sterujący z możliwością zaprogramowania prędkości jazdy
Zasięg max. - ? km (przy wadze użytkownika do kg) i pojemności akumulatorów

Inne bardzo ważne
Amortyzatory to eliminacja wstrząsów
Oświetlenie pełne
Kierunkowskazy z automatycznym wyłącznikiem
Światło stopu

Lusterko wsteczne lewe
Schowki (na telefon komórkowy, klucze od domu, radio bateryjne, kanapki, itp.),
Ładowarka z samoczynnym wyłącznikiem naładowania akumulatorów

INSTRUKCJA OBSŁUGI SKUTERA W JĘZYKU POLSKIM

INSTRUKCJA SERWISOWA W JĘZYKU POLSKIM lub angielskim bardzo ważna, bo po okresie gwarancyjnym ktoś znajomy może dokonać drobne naprawy, brak instrukcji to ogromne koszty serwisu pogwarancyjnego jak dla użytkownika rencisty. Świadczy również o tym, że sprzęt jest w całości produkowany przez daną firmę, skoro jest udostępniona pełna dokumentacja techniczna.

W okresie gwarancyjnym firma handlowa odbiera skuter do naprawy i gwarantuje na piśmie, że zabezpiecza na czas naprawy gwarancyjnej drugi skuter osobie niepełnosprawnej?

Okres gwarancyjny podwozia jaki okres ? Zazwyczaj 48 - 24 miesiące
Okres gwarancyjny elektroniki jaki okres? Zazwyczaj 36 miesięcy
Okres gwarancyjny ogumienia jaki okres? Zazwyczaj 12 miesięcy

Wszystko wymienione powyżej powinno być w wyposażeniu standardowym.

Opcje dodatkowe - czy jest dostępność
o Kolor możliwość wyboru, to jest estetyka jak jest widziany
o Felgi stalowe lub aluminiowe, wpływają na wagę skutera
o Gaz w pedale
o Gaz w manetce
o Lusterko wsteczne prawe
o Ostrzeganie przed zbyt wysokimi wzniesieniami (w niektórych skuterach jest w standardzie)
o Uchwyt na laskę i kule, balkonik
o Lampa ostrzegawcza (najlepiej stroboskopowa)
o Szyba przednia osłaniająca przed wiatrem
o Hak holowniczy do przyczepki
o Przyczepka
o Zabudowa skutera przed deszczem i śniegiem
o Skuter z łatwością można rozłożyć na 5 do 7 elementów na czas transportu, (często bywa w standardzie)
o Podjazd transportowy do wózka do samochodu osobowego np. typu kombi
o Uchwyt transportowy (do przeciągania skutera)
o Kosze na zakupy (w niektórych skuterach są w standardzie).

Przeczytaj również post PORADY UDZIELANE PRZEZ DORADCÓW FIRM.
Lepiej przed kupnem się dobrze poradzić od samych użytkowników sprzętu, bo jak kupisz to będziesz miał to co kupiłeś byle nie kolejny mebel.

W razie potrzeby można się ze mną kontaktować w celu dalszej informacji czy porady.
Objaśnienia sporządził: Ryszard Juszczak
12 sierpnia 2007r
." [/color]

PostNapisane: 28 sty 2012, 18:26 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: dunkan
Wszyscy przedstawiciele firm zachwalają swoje wózki jako najlepsze ale jak chcesz żeby w danym modelu coś bardziej zmieniono to wszyscy zaczynają coś pobąkiwać ze nie da rady że normy nie pozwalają itp. Więc ja sam sobie robię wózek taki żeby można było ni poruszać się w każdym terenie.

PostNapisane: 31 sty 2012, 10:33 
Dobry duch
Dobry duch

Witam
Dunkan
nie zgodzę się z Tobą że firmy nie chcą zmieniać/dopasować wózka pod potrzeby osoby korzystającej. Mój znajomy posiada taki wózek który został dopasowany pod jego widzimisię i nie było żadnego marudzenia i kręcenia nosem. Myślę że to jest uzależnione od firmy i tego jak jest nastawiona do klienta i rzeczy jakimi się zajmuje.
Pozdrawiam

PostNapisane: 31 sty 2012, 19:08 
Dobry duch
Dobry duch

toska napisał(a):
Witam
Dunkan
nie zgodzę się z Tobą że firmy nie chcą zmieniać/dopasować wózka pod potrzeby osoby korzystającej. Mój znajomy posiada taki wózek który został dopasowany pod jego widzimisię i nie było żadnego marudzenia i kręcenia nosem. Myślę że to jest uzależnione od firmy i tego jak jest nastawiona do klienta i rzeczy jakimi się zajmuje.
Pozdrawiam

tosia pisząc coś bardziej zmienić miałem na myśli np. zmianę grubości rurki w dany miejscu. Ale może faktycznie miałem do czynienia z kiepskimi przedstawicielami. Ale teraz już nie będę narzekał bo sam sobie zrobię wózek.

PostNapisane: 27 mar 2012, 14:56 
Dobry duch
Dobry duch

Dunkan sam zrobisz wózek :o zdolna bestia jesteś. Napisz jaki ten wózek robisz i jaki Ci idzie??
Jak to typową babę strasznie mnie to ciekawi :-D

PostNapisane: 1 kwi 2012, 15:13 
Dobry duch
Dobry duch

toska napisał(a):
Dunkan sam zrobisz wózek :o zdolna bestia jesteś. Napisz jaki ten wózek robisz i jaki Ci idzie??
Jak to typową babę strasznie mnie to ciekawi :-D

Sama zobacz
http://wozek1.za.pl/

PostNapisane: 1 kwi 2012, 19:56 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Pawel
Popieram radosną twórczość. To chyba znak czasów. Niech no nfz się o tym dowie to pewnie in się to spodoba i zamiast dawać dofinansowania będą dawać samouczek typu zrób to sam. Pisz jak Ci idzie jestem ciekaw co i jak wyjdzie. Jeśli interesuje Cię naprawa wózków inwalidzkich lub serwis to mi robiła firma z Radomia Rehaform. Naprawiają, spawają i przerabiają do indywidualnych potrzeb.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]