Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lis 2011, 16:54 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Alex
Jaki sprzęt polecacie do użytku domowego? Potrzebuję coś co wzmocni moje nogi i kręgosłup...

Chodzi mi właśnie głównie o stawy skokowe, kolanowe i trochę biodrowe + lędźwiowy odc. kręgosłupa... To u mnie "cierpi" najbardziej. Na państwową rehabilitację nie dostanę się wcześniej niż za rok (sic!), prywatna z osobistym rehabilitantem (czyli taka najbardziej skuteczna...) to 200zł za 2 tygodnie...
Więc może coś w domu bym mogła? Słabo się na tym znam, co prawda przez 10 lat chodziłam na rehabilitacje, ale nie wiem co by było najważniejsze. Wydaje mi się, że najlepiej coś z obciążnikami (to zawsze dawało największe efekty, bez tego mięśnie w nogach mi zanikają, zwłaszcza z prawej strony :( ). Dodam, że mogę spróbować nawet dostosować łóżko do wymagań.

Będę wdzięczna za pomoc.

PostNapisane: 17 lis 2011, 22:44 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Hmm... Tobie potrzebna jest gimnastyka - wiesz: skłony, przysiady, pompki, brzuszki i tysiące różnych ćwiczeń. Kup więc materac gimnastyczny, ustal z kimś, kto się zna na rehabilitacji, zestaw codziennych ćwiczeń. Zrób sobie odpowiednią rozpiskę tych treningów (tak, rehabilitacja ma być Twoim codziennym treningiem!) i ćwicz. Codziennie. Bez względu na samopoczucie czy brak ochoty do ćwiczeń. Obserwuj przy tym wyniki zmagań z własną słabością i ciesz się tym, że ją pokonujesz...
Ja - na przykład - uprawiam sport wyczynowy. Trenuję codziennie, startuję w zawodach. Sport traktuję jak walkę z własnym kalectwem...
Może mógłbym Ci pomóc, gdybyś powiedziała, co Ci jest, jak się poruszasz (np. wózek, kule) i co jesteś w stanie robić. Rozpiskę treningów mogę Ci zrobić i podyskutować o nich z Tobą...
Pomyśl także o siłowni - może mogłabyś chodzić na siłownię i wykonywać tam trening usprawniający. Nie wiem jednak, jak bardzo jesteś samodzielna...
Mówisz o dostosowaniu łóżka - pomyśl więc o łóżku rehabilitacyjnym - ze wszystkimi bloczkami i uchwytami. Właśnie: pewnie na zajęciach rehabilitacji miałaś tzw. bloczki, więc wiesz, o co chodzi (ćwiczenia w odciążeniu). Przypomnij sobie te bloczki i dostosuj odpowiednio łóżko...

PostNapisane: 17 lis 2011, 22:53 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna

coś co wzmocni moje nogi

to na pewno rotor http://www.dekalogudarowca.pl/2008/08/s ... litacyjny/

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 18 lis 2011, 00:46 
Mile widziany
Mile widziany

Przede wszystkim dziękuję za odzew.

Trurl - Byłabym baaardzo chętna na ćwiczenia, niestety brzuszki itp nie są dla mnie całkiem możliwe. :( Mój kręgosłup nie wytrzymuje nawet nachylania :( Kiedyś trenowałam biegi, 10 lat temu, niestety musiałam zrezygnować.
Do tej pory rehabilitant uczył mnie, np. stać, utrzymywać równowagę (na jeżyku), chodził ze mną w kółko, tzn. uczył mnie jak chodzić. Ćwiczyłam na takim fotelu, gdzie musiałam unosić nogę z obciążeniem i na tym łóżku takim...
Moje stawy (od bioder w dół) nie wytrzymują dużego obciążenia (np. kolana same mi się zginają, zwłaszcza lewe, jest po rekonstrukcji, a dodatkowo mam rzepkę dwudzielną).

Staram się jeździć na rowerku treningowym, pomagam sobie rękoma. W ten sposób trochę ćwiczę nogi.

Czy polecacie też jakieś elektrostymulatory?

PostNapisane: 18 lis 2011, 01:22 
Pisarz
Pisarz

Czy możesz pływać?

PostNapisane: 18 lis 2011, 15:49 
Pisarz
Pisarz

Mięsnie wzmacnia platforma wibracyjna, mam ją od 2 lat, nie schudłam (co podobno się dzieje przy jej używaniu), ale dzięki niej wzmocniłam mięśnie tak że bieganie stało się możliwe, bo wcześniej po paru minutach biegania wysiadały mi płuca (palacz ciągle) i mięsnie głównie nóg bolały, drętwiały i odmawiały wysiłku z powodu słabej kondycji. Dzięki platformie wzmocniłam mięśnie nóg i nie tylko, a dzięki bieganiu schudłam. Mam tanią platformę wibracyjną do 1000 zł, czasem jest nawet za 500 zł, widziałam na allegro za tysiąc platformę wibracyjną ze 100-ma programami, taką kupię, jak ta mi się zepsuje, ale poradź się w tej sprawie swojego rehabilitanta, bo są jakieś przeciwskazania do jej używania. Ja lubię też orbitreka (mam okazję z allegro i działa pół roku bez zarzutu) - to połączenie biegu, chodu i roweru, pracują nogi i ręce, ponieważ nogi znajdują się na jakby płozach, nie ma wstrząsu przy zetknięciu stopy z podłożem, a przez to nacisk na stawy jest ograniczony do minimum, lubię orbitreka, bo można osiągnąć sporą prędkość i nie nabawić się kontuzji, która tylko nie pozwala następnego dnia ćwiczyć.

PostNapisane: 19 lis 2011, 13:56 
Mile widziany
Mile widziany

Proponowano mi basen, niestety ja bardzo boje się wody :( nie potrafię nawet pływać :(

Platforma wibracyjna? Rozejrzę się, bo brzmi to ciekawie. I ok, zapytam pana od reh.

PostNapisane: 19 lis 2011, 14:10 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Ryszard
Moim zadaniem, jeśli się boisz wody zastanów się co jest ważniejsze strach czy zdrowie? Wiem, że woda (basen) w wielu przypadkach czyni cuda. Moi znajomi uniknęli operacji na kręgosłupie po systematycznych zajęciach na basenie. Coś w tym jest.
Nie musisz umieć pływać są różne gadżety, abyś nie poszła na dno, a przecież są też instruktorzy nauki pływania.
Potraktuj poważnie sugestę Trurl`a, woda może więcej od platform. Pozdrawiam

PostNapisane: 19 lis 2011, 14:33 
Pisarz
Pisarz

Zwłaszcza, że jestem trenerem pływania i czynnym zawodnikiem... Prowadzę też na basenie zajęcia z ON...

PostNapisane: 19 lis 2011, 20:34 
Mile widziany
Mile widziany

lynx napisał(a):
Moim zadaniem, jeśli się boisz wody zastanów się co jest ważniejsze strach czy zdrowie?

Próbowałam kiedyś, po dłuuuuuuuuuuugich próbach nauczyłam się PODCHODZIĆ do wody (ale tylko do mniejszych zbiorników wodnych), ale nie ma mowy o wejściu do niej :(
Kilka lat temu podczas ćwiczeń zaczęłam się topić i to od tamtej pory...

Naprawdę starałam się, rehabilitant powiedział, że nic na siłę i można to zastąpić... :(

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]