Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 paź 2011, 10:16 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Chcę się od Was dowiedziec jakiej marki posiadacie telewizory-czy jest to PLAZMOWY/ LCD / LED /czy KINESKOPOWY- starszego typu,i czy spełniają one wasze oczekiwania co do odbioru programów.

PostNapisane: 26 paź 2011, 11:01 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Justyna
kineskopowy, mam tylko 4 programy ( 1,2,polsat i regionalna) i zupełnie mi to wystarcza

PostNapisane: 26 paź 2011, 11:13 
Pisarz
Pisarz

PERSONA masz rację ja też posiadam TV kineskopowy i sprawuje się bardzo dobrze i nie zamierzam go wymieniac na inny tylko dla tego że jest moda na nowoczesne telewizory,oczywiscie jak już się zepsuje definitywnie to trzeba będzie coś pomyslec.Ja mam 8 programów z TV kablowej jest to obowiązkowy pakiet płacę 7 zł. m-cznie i myśle ze jest to wystarczające dla mnie.

PostNapisane: 26 paź 2011, 11:20 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: M
miałem kineskopowy ale sie popsuł i byłem zmuszony nowy kupić sony led 40 cali. a programów troche mam na telewizji N

PostNapisane: 26 paź 2011, 11:24 
Pisarz
Pisarz

Fazi jak ci się sprawuje ten Ledowy?.

PostNapisane: 26 paź 2011, 11:26 
Moderator
Moderator

Tego starszego typu :) Ale za niedługo będzie cyfryzacja : (http://cyfryzacja.gov.pl/). Warto więc się zastanowić co zrobić :?: Czy kupić specjalny tuner i czy będzie do danego modelu telewizora-odbierał czy nowy telewizor- inaczej nie będzie można wcale oglądać TV.... Kanałów z telewizji kablowej mam 30 za jakieś 15 zł m-c i wg mnie za dużo ich ale nie ja podpisywałam umowę a moi rodzice...

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 26 paź 2011, 11:32 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: M
bodzio2 całkiem dobrze. mało prądu bierze, możliwość oglądania filmów z usb czujnik ruchu ( jak zaśniesz przed nim to sie wyłączy) super sprawa.

PostNapisane: 26 paź 2011, 13:04 
Pisarz
Pisarz

Asia 86 nie musisz się tym przejmowac,jesli masz kablówke to operatorzy zmuszeni są puscic ci sygnał TV naziemnej DVB-T i nie będziesz musiała wymieniac telewizora.Gorzej jest z tymi odbiorcami którzy mają antene tzn.indywidualną to bedą musieli własnie zaopatrzyc się w tunery koszt takiego tunera to 150-200 zl.w zależnosci od producenta.Ja również posiadam kablówkę UPC i już rozmawiałem z pracownikiem tej firmy utwierdził mnie w mojej wypowiedzi że nie będe miał problemów z odbiorem to jest przecież w interesie operatorów kablówek aby utrzymac klientów u siebie.

PostNapisane: 26 paź 2011, 14:08 
Moderator
Moderator

Od dwóch lat posiadam nowszy LCD sony bravia 26' i sony bravia 37'. Jestem z nich zadowolona, minimalnie pobierają prądu, a u mnie to ważne, gdyż od rana do wieczora tv włączone nawet jeśli nie ogląda nikt :)

PostNapisane: 26 paź 2011, 17:54 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Tez mam kineskopowy.W moim pokoju malutki Philipsa a w dużym pokoju już w normalnym standardowym rozmiarze.

PostNapisane: 26 paź 2011, 19:19 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Sylwia
Elo ja mam kineskopowy marki ''Provision' nie zamieniłabym go za nic w świecie plazmówki wg. są o wiele gorszę jeśli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu postacie w nim są jakby wydłużone jak gumy do żucia poza tym dość szybko się psują Dziękuję za uwagę :P

wciąż układasz moje sny.
Bądź mym aniołem,
aż do końca świata i
strzeż mnie przed sama sobą,
gdy zawiodę wybacz mi"

Obrazek

PostNapisane: 26 paź 2011, 19:23 
Pisarz
Pisarz

Imię: K
bodzio2 napisał(a):
jesli masz kablówke to operatorzy zmuszeni są puscic ci sygnał TV naziemnej DVB-T i nie będziesz musiała wymieniac telewizora.

W moim przypadku lepiej kupić nowy telewizor, podłączyć się pod zwykłą antenę. Skoro na zwykłej antenie będzie można odbierać dużo programów, to po co płacić dla Multimedia 54zł/mc.(46 programów)

PostNapisane: 26 paź 2011, 19:27 
Pisarz
Pisarz

Imię: Monika
Femme - też jestem w Multimedii, płacę 58.50 zł i mam ok. 100 programów /cyfrówki ok. 20 pr./
z internetem bezprzewodowym. Telewizor kineskopowy Sony 32 cale - jestem zadowolona z tej marki.

PostNapisane: 28 paź 2011, 11:48 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Kineskopy dobre pod warunkiem, że pracują w trybie 100 Hz, niestety to 100 Hz przyczynia się do większego zużycia energii, ale za to obraz jest o wiele płynniejszy i oczy się mniej męczą :) ,

Teraz używam LCD Philips 42" - duży, to na moje widzenie dobry. Oprócz pełnionej funkcji TV, służy również jako monitor, do gier i filmów. Ogólnie w porządku, choć ma niedopracowany czujnik, natężenia światła w pomieszczeniu i szarówką troszkę źle dobiera auto-kontrast (w dzień i w nocy jest oki.).

Ciekawą propozycją jest TV LED, ale taki pełny LED - obecnie często z rasowym TV-ledowym mylone są LCD-ki, które mają matrycę podświetloną przy pomocy diod LED, to oczywiście wpływa na mniejszy pobór energii w porównaniu z LCD podświetlanym świetlówką, ale niema nic wspólnego z typowym TV LED, który oprócz ledowego podświetlania, posiada matrycę wykonaną w technologii LED, co znacząco wpływa na niskie zapotrzebowanie takiego "okienka" na prąd - jak na razie takie TV oprócz znakomitej ostrości obrazu mają istotną wadę - wysoka cena.

Nie polecam TV z 3D, za bardzo obciążają wzrok :!:

PostNapisane: 28 paź 2011, 13:41 
Pisarz
Pisarz

xWilku dzięki za wypowiedz tym bardziej że czeka mnie zakup nowego TV,ten mój kineskopowy ma 16 lat i tylko raz się zepsuł wymiana kondensadora za 80 zł. i dalej idzie i obraz nie uwierzysz ma super.Jak już wczesniej pisałem to jest TRILUX z kineskopem Philipsa,jednak to prawda że kineskop to 80% całego telewizora i tak naprawdę sprawdził się przez tyle lat.Jesli możesz to napisz cos więcej o twoim telewizorze na PW chyba że uznasz że ta rada pomoże innym to pisz na forum.Byłbym zainteresowany kupnem tylko tak 32 cale bo pokój mam mały i niewiem czy w takiej wielkości są na rynku sprzedaży i w jakiej cenie.Pozdrawiam :wink:

PostNapisane: 28 paź 2011, 15:50 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Napiszę ogólnie, - plazmowe nie :!: , ładnie wyglądają i mają najkorzystniejszą cenę za 1", ale płynny obraz (ma to wpływ na jakość w odbiorze, zmęczenie oczu i zapotrzebowanie na prąd) osiągają mniej więcej przy 600 Hz (ze względu na bardzo krótki czas reakcji piksela, matrycy plazmowej), to łączy się ze znacznym zużyciem energii, takie telewizory mają opinie tzw. grzejników.. Ekrany plazmowe są hermetyczne istnieje możliwość ich rozszczelnienia i wtedy lipa.

Oferta TV z matrycą LED warta rozważenia, ze względu na najmniejsze zużycie energii i najwyższą jakość obrazu - kwestią jest cena.

LED - dobrze żeby miał Full-HD, przydaje się szczególnie we współpracy z komputerem i sygnałem w jakości HD, warto zwrócić uwagę jaka technologia została użyta do podświetlenia matrycy (pisałem o tym wyżej), bajery to w zależności co kto chce mieć ile może wydać, firma - dobrą marką (jakością) i umiarkowaną ceną cieszy się Samsung.

MPEG4 - czyli możliwość odbioru sygnału cyfrowego w zasadzie wszystkie marki oferują w standardzie.

Co do szczegółowych informacji na temat nowoczesnych telewizorów cyfrowych odprawię do Googla - tam jest wszystko :)

bodzio2 kupisz sobie TV cyfrowy to wtedy zobaczysz jaki obraz jest super :) , przede wszystkim lepsze odwzorowanie kolorów w porównaniu do "kineskopa", tylko jedna uwaga - "kineskop" radzi sobie całkiem nieźle ze słabszym sygnałem antenowym (obraz jest stosunkowo dobry), w przypadku nowoczesnych TV, żeby cieszyć się b.dobrą jakością obrazu, sygnał też musi być na najwyższym poziomie - to tak na teraz, bo jak wiadomo idzie era sygnału cyfrowego i sygnał cyfrowy, dopiero wydobędzie pełne możliwości TV cyfrowych

---- Dodano 28 października 2011, 16:06 ----

(na teraz, dostępny jest sygnał cyfrowy Cyfra+, czy "N")

---- Dodano 28 października 2011, 16:21 ----

Tu masz dane techniczne mojego Philipsa - http://www.agddomowe.pl/philips-telewizor-lcd-42pfl5405h12-p-210.html - do tego co oferuje ma bardzo atrakcyjną cenę.

PostNapisane: 28 paź 2011, 18:23 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Rany,ja tego nie ogarniam.Co facet w domu,to facet. :P

PostNapisane: 28 paź 2011, 19:25 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: krzysiek
A ja mam kineskopowy,jakiś niemiecki wynalazek.Nie przestrojony,nie ma dźwięku,ale i na to znalazłem sposób.Podłączam magnetowid i antenę daję przez magnetowid i głos odrazu z magnetowidu,bo w tym magnetowidzie jest szukanie kanałów,zapisywanie itp. Ale ostatnio w piwnicy wylądował ten telewizor,zajmuje mi tylko miejsce bo nie oglądam,może na zime go przyniose

PostNapisane: 29 paź 2011, 19:28 
Pisarz
Pisarz

Wilku dziękuje za wyczerpującą informację,czasem trzeba sie kogos poradzic jak jest się na czyms nie zna. Kurde Krzyslbl co masz za telewizor trochę się przeraziłem myslałem że cofnąłem się w czasie,ale jak w ten sposób sobie poradziłeś to gratulacje. Pozdrawiam :)

---- Dodano 29 października 2011, 19:32 ----

Lucy taki gośc jak Wilku jest potrzebny na naszym forum może pomóz w takich własnie tematach :roll:

PostNapisane: 28 lis 2011, 22:30 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Mam LG - 32' LCD - od roku u siebie i jest super bardzo oszczędny. Drugi ma PANASONIC 21' - ma 15 lat i się sypie - oby jeszcze parę miesięcy przetrwał. jak coś kupię drugi LG

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]