Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 wrz 2010, 13:57 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
DZASTI, czyli stawiasz na mobilność. Jak tak, to tylko i wyłącznie laptop :)
Jeżeli grywasz w proste gry, które nie mają wielkich wymagań, oglądasz filmy, a przede wszystkim przeglądasz strony www to faktem jest, że koszt takiego laptopa jest o wiele mniejszy, aniżeli zakup nowego, stacjonarnego komputera.

PostNapisane: 5 wrz 2010, 14:29 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
No dokładnie i przede wszystkim laptop pobiera o wiele mniej prądu niż komputer, a jak pisałam dla mnie to teraz podstawa, bo przy rencie jest marnie.

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 5 wrz 2010, 17:40 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
DZASTI napisał(a):
No dokładnie i przede wszystkim laptop pobiera o wiele mniej prądu niż komputer, a jak pisałam dla mnie to teraz podstawa, bo przy rencie jest marnie.

To zależy przez ile godzin chcesz siedzieć ;)
Kiedy już go kupisz, możesz np. dokupić do niego stację dokującą i już sobie rozszerzysz funkcjonalność :)

PostNapisane: 7 wrz 2010, 14:05 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Ja od 10 miesięcy jestem użytkownikiem laptopa i jestem bardzo zadowolona - a piszę to po ok. 9 letnim doświadczeniu w pracy z komputerem stacjonarnym. Plusy to przede wszystkim to, że: zabiera mało miejsca, można go mieć wszędzie - nie tylko jeśli chodzi o podróże, ale o miejsca, np. kanapa, stół, biurko, ja czasem swojego nawet do łóżka zabieram ;) Jeśli masz już monitor i chciałabyś np. oglądać film na nim, to nowsze laptopy mają wejście na podłączenie drugiego monitora - wtedy możesz pracować na dwóch jednocześnie lub jeden wyłączyć.
Jeśli masz kupić laptop, to polecam z matową matrycą i nie ze szklaną obudową, która może ładnie wygląda, ale po pierwsze - szybko się brudzi, po drugie cały ekran odbija się na klawiaturze. Jakiś czas temu miałam okazję spędzić ok. 2 godziny z laptopem z serii Toshiba Satelitte i po nich byłam po prostu wyczerpana, bolały mnie oczy i bardzo irytował mnie świecący napis "Toshiba" w lewym dolnym rogu. Na szczęście tego laptopa testowałam przed zakupem własnego, więc wiedziałam czego unikać :) Dlatego jeśli wybierzesz się do sklepu zapytaj się sprzedawcy, czy podobny laptop lub ten sam jest gdzieś podłączony i sprawdź, czy podświetlenie, które jest tam zastosowane, nie będzie Cię drażnić i czy ekran nie odbija się na klawiaturze. Dobrze jest też sprawdzić, jak widoczny jest obraz pod różnymi kontami - Toshiba u mnie na tym polu bardzo słabo wypadła.
Jeśli masz dużo modeli do wyboru, to zwróć też uwagę na to, jak rozmieszczone są wejścia USB. Ja tego nie przemyślałam i teraz cierpię, bo wszystkie 3 wejścia mam obok siebie (w dodatku po prawej stronie, gdzie mam myszkę) i to mi przeszkadza - nowsze laptopy mają teraz wejścia po obu stronach. Inna uwaga to wentylatorki - dobrze, aby było ich kilka i koniecznie chociaż jeden po boku, gdyż laptop nie na każdej powierzchni będzie w stanie "oddychać" od dołu, a tym samym może Ci się bardzo nagrzewać.
Laptopy też można przebudować, ale jest to droższe i nie wiem czy opłacalne.

A skoro już mówimy o laptopach - to czy ktoś wie, czy istnieje jakaś myszka z krótkim kabelkiem (dla laptopów) z przyciskami "poprzednie, następne"?

PostNapisane: 18 wrz 2010, 13:24 
Dyskutant
Dyskutant

polecam Acery , ja ma trzy najnowszy z dwurdzeniowym procesorem 2,30GHz 4Gb ram 500 Gb rom , nagrywarka 1800 pln , wszystko razem połączone , camera fuul wypas , mnie zastępuje stacjonarny ...

PostNapisane: 26 wrz 2010, 10:05 
Moderator
Moderator

Znikł ten mój temat o tym.

Tam ktoś pisał, że ACER a właśnie dużo ludzi mówiło, że nie ACER tzn informatyków itd.

Ja w końcu kupiłam ASUSA i powiem jestem bardzo zadowolona.

Właśnie ASUSY mi informatycy polecali tzn polecano też inne, ale były droższe.

---- Dodano 26 września 2010, 10:08 ----

A dobra wiem co się stało to można połączyć wątki.

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 26 wrz 2010, 13:53 
Administrator Główny
Administrator Główny

Wątki połączono.
Jak się sprawuje Asus? Również uważam, że są bardzo dobre - wszystkie osoby, które znam i wiem, że mają laptopy tej firmy - są zadowolone :) O Acerach również słyszałam wiele złych opinii, ale nie zetknęłam się jeszcze z nimi, więc nie mogę powiedzieć nic z własnego doświadczenia.

PostNapisane: 26 wrz 2010, 14:12 
Dyskutant
Dyskutant

jak kupowalem swojego Acera aspire 5736z miałem do wyboru Asusa z identycznymi parametrami , jedyna różnica -- asus był 700 pln droższy .
w saturnie spytalem sie młodego chłopaczka - sprzedawcy -- czym one się różnią to usłyszałem -- niczym , znaczy nazwą i cena . :)))

PostNapisane: 26 wrz 2010, 14:48 
Moderator
Moderator

Sprzedawcy to nie fachowcy ;)

Na 100% nie był identyczny.

---- Dodano 26 września 2010, 14:52 ----

Jedna z wypowiedzi:
"bo Acery to najbardziej mi znane badziewia tuz po Fujitsu, ktore sie w ogole standardow i opisow nie trzyma (swoja droga ktos pisal ze maja dobre dyski - bullshit, nawet zdjecia tesciowej bym na takim dysku nie trzymala)."

Rasistów

PostNapisane: 26 wrz 2010, 15:14 
Dyskutant
Dyskutant

Madame nie w sosie ??? trudno , a ja nie mam ochoty na slowny ping - pong -- nie chciałbym jedynie ażeby co po niektórzy byli narażeni na zbędne koszty ... ja jestem zadowolony z Acerów .

W kwestii " informatyków" -- informuję ,że b. często udzielają mylnych informacji ... pozdrawiam
*<>* :))))).

PostNapisane: 26 wrz 2010, 16:06 
Moderator
Moderator

Bogdanus napisał(a):
Madame nie w sosie ??? trudno , a ja nie mam ochoty na slowny ping - pong -- nie chciałbym jedynie ażeby co po niektórzy byli narażeni na zbędne koszty ... ja jestem zadowolony z Acerów .

W kwestii " informatyków" -- informuję ,że b. często udzielają mylnych informacji ... pozdrawiam
*<>* :))))).

Matko tylko napisałam co mi ludzie mówili i to nie jeden. I nie jeden informatyk. Parę miesięcy zbierałam opinie o tym jaki laptop i co powinien mieć jakie firmy są dobre itd. Wybrałam parę modeli i kilka niezależnych osób wydało opinię co i jak co ble a co dobre w danym modelu.

I co tu ma do rzeczy, że nie w sosie? Napisałam co ludzie pisali.

A to, że sprzedawcy w sklepach przeważnie guzik wiedzą to przeca wiadomo nie od dziś.

Rasistów

PostNapisane: 26 wrz 2010, 21:13 
Administrator Główny
Administrator Główny

DZASTI napisał(a):
A to, że sprzedawcy w sklepach przeważnie guzik wiedzą to przeca wiadomo nie od dziś.

Sprzedawcy chcą sprzedać. Więc powiedzą Ci to, co chcesz usłyszeć, a nie to, jaka jest prawda. Taki jest wniosek z moich własnych doświadczeń i obserwacji.

PostNapisane: 27 wrz 2010, 15:05 
Dyskutant
Dyskutant

parametry pierwszego lepszego Asusa :

Notebook Asus N52DA-EX026V wyposażony został w nowoczesny procesor AMD Phenom II Black Edition N830 pracujący z częstotliwością 2.1GHz oraz wydajną kartę graficzną ATI Mobility Radeon HD 5730, zapewniającą doskonałe osiągi w najnowszych grach 3D. Dysk twardy o pojemności 640 GB pozwala na przechowywanie ogromnej ilości plików multimedialnych i dokumentów, a dzięki 4 GB szybkiej pamięci DDR3 wszystkie aplikacje będą działać wydajnie i stabilnie. Ponadto na szczególną uwagę zasługuje stylowy wygląd oraz pojemna bateria.

cena w komputertronic 2999 . To samo w obudowie Acera otrzymuje się za 1800 - 1900 pln .

Jedyną nową i ważną rzeczą w laptopie , w jaką warto zainwestować kwotę ok 3000 pln . jest blu ray , i wejście HDMI . -- Ale to może być ok 4000 pln . Takie jest moje zdanie .

PostNapisane: 27 wrz 2010, 16:05 
Moderator
Moderator

Procesor AMD jest do bani (nie moja opinia a wielu ludzi)
Mam 2 GB pamięci ( moich potrzeb nie trzeba więcej, więc po co mi i działa bardzo szybko) Pamięci 320 GB ( w starym kompie miałam 50 i miałam wile miejsca a miałam go sporo lat)
Przekątna 17,3
I dałam za niego 2000

Rasistów

PostNapisane: 27 wrz 2010, 16:13 
Pisarz
Pisarz

Imię: Mariola
zmartwiliscie mnie.ja mam HP,wlasnie :(

PostNapisane: 27 wrz 2010, 18:15 
Dyskutant
Dyskutant

Villemka napisał(a):
zmartwiliscie mnie.ja mam HP,wlasnie :(

--- yyyy , nie przejmuj się , ważne co masz w głowie , i jak potrafisz to wykorzystać , laptop to tylko narzędzie .

No znalazłem niezły sprzęt : Sony VAIO VGN-FW21Z T9400 4096 16,4 500 BLU RAY Combo ATI HD3650 VHP --- cena 4690,90

czyli poza moim zasięgiem , ale za 5 lat kto wie ...

PS. przypominam o końcu świata 21 grudnia 2012 :)))))

PostNapisane: 27 wrz 2010, 18:18 
Pisarz
Pisarz

dziekuje za komplement.ale w glowie to mam tylko pare zwojow mozgowych :lol: :wink:

PostNapisane: 27 wrz 2010, 18:54 
Dyskutant
Dyskutant

Cóż Mariolka , jako osobie milej i skromnej nie mogę , nie zostawić Ci linka do siebie na FB , na wypadek gdybyś chciała ze mną poklikać przez tamten portal społecznościowy na którym można mnie znaleźć zdecydowanie częściej niż na OFONKU , pozdrawiam :)

http://www.facebook.com/home.php?#!/pro ... 0690308900

PostNapisane: 28 wrz 2010, 07:01 
Pisarz
Pisarz

niestety nie mam tam konta.ale za link dziekuje :)

PostNapisane: 28 wrz 2010, 16:20 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Post usunięty, ponieważ zawierał samą emotkę. .
Regulamin punkt D16

Usunięte kolejne posty, nie wnoszące nic do tematu, tzw Off topy.Bogdanus - odsyłam do regulaminu, gdzie jest wyraźnie napisane na temat emotikonek. - LC

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1