Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sie 2009, 16:26 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Komu z was nie przydarzyła się taka sytuacja:
Budzimy się rano, włączamy radio i miła, łatwo wpadająca w ucho muzyka rozbudza nas na całego. Potem cały dzień ta muzyka brzęczy nam w głowie. Najlepiej byłoby podejść do komputera i ściągnąć tą piosenkę na MP3-kę. Niestety tu pojawia się problem, bo tytuł i wykonawca jest nam zupełnie obcy. co robić? hmm. Najprościej zanucić tą melodię komuś znajomemu. Można jednak posłużyć się świetnym programem "Tunatic", który gorąco polecam. Po prostu włączacie radio, podstawiacie je pod wasz komputerowy mikrofon, odpalacie "Tunatic" i po kilku sekundach wyświetli nam się tytuł i wykonawca utworu :mrgreen: Jeżeli nie mamy mikrofonu, tylko dyktafon lub mp3-kę z dyktafonem (w zasadzie co kolwiek, co posiada możliwość nagrywanie dźwięku) po prostu nagrać fragment utworu, następnie przez port usb lub tzw wejście liniowe przesłać do kompa, by tunatic przeanalzował utworek. Gdy tytuł się już wyświetli, możemy za pomocą dodatkowego przycisku, który wrzuci wyświetlony tytuł do wyszukiwarki google. Oczywiście by program działał, musi być koniecznie dostęp do internetu :)
Więcej możecie znaleźć tutaj
można też tam pobrać ten programik :D

PostNapisane: 30 sie 2009, 17:51 
Dyskutant
Dyskutant

no niesamowite , czego to ludzie nie wymyślą , dzięki , ja mam tego typu zagwozdki . :roll: :roll: :roll:

PostNapisane: 30 sie 2009, 18:09 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Rewelacja, dzięki :D

PostNapisane: 30 sie 2009, 20:30 
Moderator
Moderator

Nie ma za co :roll:
Wczoraj na przykład usłyszałem w radiu utworek, który w prawdzie królował na listach przebojów od wielu lat, ale nie mogłem go znaleźć. Ja tylko zaczął się refren, popędziłem natychmiast po dyktafon mp3 i wszystko nagrałem. Jak się okazało, szukany utwór nosił tytuł "tima after Time" :D
http://www.youtube.com/watch?v=Q1VlRqeT ... r_embedded
i dzisiaj ciągle go słucham :mrgreen:

PostNapisane: 30 sie 2009, 21:02 
Dyskutant
Dyskutant

fajny pamietam , był już za czasów mojej młodości , to on tak jeszcze z lat listy przebojów programu trzeciego wydaje mi się .. nie mam nic przeciwko ... broń Boże . :roll: :roll: :roll:

jutro się za niego wezmę przetestuję na radiu internetowym bo słucham stacji z całego świata , jakieś radio kingston , albo bombaj fm , zobaczymy do jakiego stopnia wykrywa utworki ... :roll: :roll: :roll:

Ostatnio edytowano 30 sie 2009, 21:09 przez Bogdanus, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 30 sie 2009, 21:04 
Pisarz
Pisarz

Marcin87, słucham z Tobą :lol: dzięki :kwiaty:

*[you]* Jak miło, że jesteś :)

PostNapisane: 31 sie 2009, 07:54 
Junior Admin
Junior Admin

Hmm, mnie jakoś ten program nie chce działać. Informuje o słabym poziomie głosu, gdzie mikrofon działa bez zarzutu, zarówno ten wbudowany, jak i w słuchawkach. Muzyka nagrana jest bardzo głośno... O co chodzi?

PostNapisane: 31 sie 2009, 11:15 
Dyskutant
Dyskutant

przykro mi, ale u mnie kompletna klapa . działa poprawnie , wyświetla poprawne komunikaty , odbiera sygnał , analizuje go tylko ,że na końcu komunikuje sound not found , please train again . kompromitacja aplikacji nastąpiła gdy nie rozpoznal
tego numerku

przykro mi .Ale dzięki za dobre chęci .

Ostatnio edytowano 31 sie 2009, 11:32 przez Bogdanus, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 31 sie 2009, 11:30 
Junior Admin
Junior Admin

To faktycznie mierny program, skoro nie rozpoznał Norbiego, ja chciałam poznać z jakiego filmu jest soundtrack, już nawet nie będę sobie tym głowy zawracać, szkoda... :(

Ostatnio edytowano 31 sie 2009, 11:31 przez LC, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 31 sie 2009, 16:58 
Moderator
Moderator

No niestety jak narazie polskich utworów program nie rozpoznaje. Tak samo jak z klasyką. Dzisiaj wykopałem kasetę, na którą kiedyś nagrywałem różne utwory z radia. Nie rozpoznał żadnej :(
Wszystko dla tego, że baza internetowa dopiero się rozwija. W artykule czytałem, że narazie tylko systemy mac os umożliwiają umieszczanie utworów w bazie. Z czasem ta funkcja będzie działać na windowsie. jest to tak zwany tunallyzer, który skanuje nasz dysk w poszukiwaniu utworów, a następnie wysyła je do bazy. Tak więc prędzej czy później utwory Norbiego, Kombi, Budki Suflera idt. będą coraz częściej rozpoznawane. Narazie jednak jest z tym słabo. Mimo to, czasem program jednak pomaga.

PostNapisane: 31 sie 2009, 18:00 
Junior Admin
Junior Admin

Marcin87, to napisz mi, dlaczego on uważa, że u mnie sygnał jest za słaby, i nie chce poszukać utworu? :(

PostNapisane: 31 sie 2009, 20:44 
Moderator
Moderator

LC, Musisz na tunatic kliknąć prawym klawiszem myszki i wybrać polecenie settings, a następnie xródło, z którego zgrywasz utworek do komputera. Pamiętaj, by w panelu sterowania karty dźwiękowej mieć odznaczone wyciszenie mikrofonu. Najpierw musisz przyłożyć jakąś muzykę do mikrofonu i patrzeć, czy biała kreska intensywnie faluje. Jeżeli tak, akcja powinna się powieść, o ile utwór zostanie rozpoznany przez bazę :)

PostNapisane: 31 sie 2009, 20:48 
Junior Admin
Junior Admin

Marcin87 napisał(a):
LC, Musisz na tunatic kliknąć prawym klawiszem myszki i wybrać polecenie settings, a następnie xródło, z którego zgrywasz utworek do komputera. Pamiętaj, by w panelu sterowania karty dźwiękowej mieć odznaczone wyciszenie mikrofonu.

Nosz kurde.... Prawy przycisk myszki, no tak :D

PostNapisane: 1 wrz 2009, 09:25 
Dyskutant
Dyskutant

Marcin87 napisał(a):
No niestety jak narazie polskich utworów program nie rozpoznaje. Tak samo jak z klasyką. Dzisiaj wykopałem kasetę, na którą kiedyś nagrywałem różne utwory z radia. Nie rozpoznał żadnej :(

prawdopodobnie twórcy aplikacji zadbali o to ,ażeby rozpoznawala ona przede wszystkim muzykę która im samym sie podoba . Jak wiadomo muzyka to rzecz gustu. Pomysł fajny ale od poczatku wydawalo mi sie technicznie nie możliwe żeby rozpoznawała choćby 90% wszelkiej muzyki łacznie z jazem ,muzyką filmową, klasyczną , havy metalem + np. biały miś . tego się w/g mnie nie da zrobić , ale jeśli się mylę to tylko dobrze .
ogólnie taki fajny gadżecik . Dzięki M. :roll: :roll: :roll:

PostNapisane: 1 wrz 2009, 11:35 
Junior Admin
Junior Admin

Ja właśnie chciałam, poznać z jakiego filmu jest soundtrack, który brzmiał u mnie na święcie miasta podczas pokazu fajerwerków... Czy jest tu moze jakis pasjonat takowej muzyki, i mógłby mi pomóc?

PostNapisane: 1 wrz 2009, 13:17 
Dyskutant
Dyskutant

Agnieszko , proponuję umieść go na serwerze ,pościągamy , może ktoś rozpozna :roll: :roll: :roll:

Ostatnio edytowano 1 wrz 2009, 13:21 przez Bogdanus, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 wrz 2009, 14:39 
Junior Admin
Junior Admin

Bogdanus napisał(a):
Agnieszko , proponuję umieść go na serwerze ,pościągamy , może ktoś rozpozna :roll: :roll: :roll:

Proszę bardzo :D
W tle słychać głos mój, więc się nie przejmować :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=SIisIBeL9ys

Naprawdę, będę wdzięczna i padnę do stop, jeżeli ktoś z was będzie znał autora...

PostNapisane: 1 wrz 2009, 15:06 
Dyskutant
Dyskutant

mnie przytkało kompletnie żadnych skojarzeń sprawdzę ze ścieżki the Abbys (głębia)Camerona , ale to może być równie dobrze 100000 innych filmów .
radziłbym , droga elektroniczną , albo telefoniczną skontaktować się z firmą która organizowała pokaz fajerwerków , i oni powinni bez problemu powiedzieć .
Jakoś tak bym kombinował na Twoim miejscu . :roll: :roll: :roll:

PostNapisane: 1 wrz 2009, 16:19 
Junior Admin
Junior Admin

Cytuj:
radziłbym , droga elektroniczną , albo telefoniczną skontaktować się z firmą która organizowała pokaz fajerwerków , i oni powinni bez problemu powiedzieć .
Jakoś tak bym kombinował na Twoim miejscu . :roll: :roll: :roll:

Już się skontaktowałam, ale mi nie odpisują :D Pierwsze, co zrobiłam, to właśnie był mail :D
Jeżeli chodzi z jakich filmów to na bank nie jest : Transformers, Pearl Harbor, Black Hawk Down, Castaway, Gladiator, Mission Impossible II, The Last Samurai, Tears of the sun, Kingh Artur, K2. etc. Głównie nastawiałam się na Hansa Zimmera, albo Steve Jablonsky... Wielu osobom już zabiłam ćwieka :D Kocham taką muzykę, i spokoju mi nie daje, że nie znam wykonawcy.

PostNapisane: 1 wrz 2009, 17:49 
Dyskutant
Dyskutant

LC napisał(a):
Już się skontaktowałam, ale mi nie odpisują :D

hm ... nie odpisują ? może , albo nawet na pewno wykożystują scieżkę dźwiękową na dziko.... bez płacenia tantiemów .... hm .... dobra to zrób tak , zaatakuj ponownie , telefonicznie , jako potencjalny klijent uslugi (powiedz ,że byłas świadkiem pokazu , i chciała byś wiedzieć ile to kosztuje , co oni proponują (długi pokaz ? krótki , ? ile kosztuje ? jakie podkłady muzyczne proponują ? :wink: no słowem podstawowe informacje ..... może pomoże , przecież to na litość boską nie tajemnica państwowa :roll: :roll: :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]