Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lis 2009, 13:54 
Moderator
Moderator

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że usunięcie konta na Naszej-Klasie nie jest tożsame z usunięciem danych osobowych użytkownika. "Czy jest jakiś sposób, aby je zlikwidować? Proszę o pomoc" - napisała do redakcji Dziennika Internautów jedna z Czytelniczek. Zwróciliśmy się w tej sprawie do obsługi serwisu.
Pierwsze doniesienia o trudnościach związanych z usuwaniem danych osobowych w serwisie Nasza-Klasa pojawiły się pod koniec ubiegłego roku. Informacje podane w mediach skłoniły Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych do zajęcia się tą sprawą. Jak wynika z uzyskanych przez nas informacji, GIODO zaakceptował ustalenia Naszej-Klasy w tym zakresie.

Chociaż usunięcie konta nie jest równoznaczne z jednoczesnym usunięciem danych osobowych, nie oznacza to, że ich skasowanie jest niemożliwe - podkreśla Joanna Gajewska, rzecznik prasowy serwisu. Procedura postępowania jest prosta. Osoba, która zlikwiduje konto na NK, może się zwrócić do naszego Działu Obsługi Użytkownika z prośbą o usunięcie swoich danych, o czym jest informowana z chwilą skasowania profilu. Jeśli dostarczy taką prośbę, maksymalnie po 30 dniach jej dane zostaną usunięte - tłumaczy przedstawicielka Naszej-Klasy.

Odpowiednie żądanie można przesłać za pomocą formularza kontaktowego na stronie
http://nasza-klasa.pl/support - najpierw wybieramy kategorię pytania (w tym przypadku chodzi o Profil), po kliknięciu przycisku "Dalej" określamy temat. Należy zaznaczyć Chcę usunąć swoje dane osobowe. W kolejnym kroku otrzymamy pouczenie, z którego wynika, że na stronie formularza kontaktowego trzeba wpisać adres e-mail przypisany do konta, z którego użytkownik chce usunąć dane. Treść zgłoszenia powinna zawierać prośbę o usunięcie danych osobowych.

Dlaczego NK nie traktuje usunięcia konta przez użytkownika jako oświadczenia woli, że użytkownik ten chce jednocześnie usunąć z serwisu swoje dane? Joanna Gajewska wyjaśnia:

Natychmiastowe usuwanie danych nie jest możliwe z wielu powodów, np. z powodu takiej wysoce prawdopodobnej sytuacji: Przypuśćmy, że Jan Kowalski założył konto na NK, dopuścił się na nim przestępstwa (np. wysyłał groźby karalne do innego użytkownika). Po wysłaniu takich gróźb natychmiast skasował konto i jednocześnie usunął wszelkie dane, które pozwoliłyby policji namierzyć sprawcę tego przestępstwa...

Jako administracja NK staramy się chronić naszych użytkowników przed tego typu niepożądanymi przypadkami, stąd wprowadzamy i stosujemy procedury, które mają jak najlepiej służyć temu celowi i muszą uwzględniać wiele różnych sytuacji.

Więcej na ten temat w oryginalnym artykule:
Jak usunąć swoje dane z Naszej-Klasy

Źródło: Dziennik Internautów

z: http://technologie.gazeta.pl/technologi ... Klasy.html

Usunąłem powtarzającą się część artykułu ^Marcin87
Możesz posłuchać artykułu
Obrazek

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

Ostatnio edytowano 3 lis 2009, 22:53 przez asia_86, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 3 lis 2009, 14:34 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Witam

Ja kiedy za nim pierwszy raz usunąłem konto na nk wiedziałem, że
zachowane zostają dane. To jest po to by można było udostępnić dane w późniejszym
czasie dane Policji celem zatrzymania osoby podejrzanej o dokonanie przestępstwa na
portalu NK. Aby dokonać usunięcia danych z serwisu NK należy napisać do nich prośbę
na adres e-mal portalu NK. Takie usunięcie nastąpi do 30- dni.

Dodam, że wiele osób stosuje gróźby nie którym osobom stosują, ale my ich nie widzimy.
Dlatego, że większość takich jest wysyłana w prywatnej wiadomości, a rzadziej
w komentarzach pod zdjęciami lub prywatnym profilem.

Nie wierzę, że w to, aby nie stosowali gróźb przeciw innej osobie.

PostNapisane: 3 lis 2009, 14:53 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
A po co w ogóle kasować konto jak się w ogóle nie korzysta z tego portalu wystarczy wykasować zdjęcia, numery gg czy kom i wpisać np Jan Kowalski i niech sobie zalega :P

PostNapisane: 3 lis 2009, 14:56 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Wystarczy same zdjęcia skasować i numer gg i tel. A samego nazwiska nie trzeba zmieniać i imienia.

PostNapisane: 4 lis 2009, 12:40 
Moderator
Moderator

Kris25 napisał(a):
A po co w ogóle kasować konto jak się w ogóle nie korzysta z tego portalu wystarczy wykasować zdjęcia, numery gg czy kom i wpisać np Jan Kowalski i niech sobie zalega :P
.Jak się nie korzysta z tego portalu i nie ma konta- to jak możesz wykasować swoje dane :?: Ja jednak gdybym zadecydowała się usunąć konto z N-K i wolałabym też wykasować swoje dane - po co miałyby leżeć gdzieś...

PostNapisane: 4 lis 2009, 13:12 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Albo najlepiej było by, gdyby portal NK zrobił taką opcję, aby dane z kont Nk były usuwane
po upływie ok. 5 lat od skasowania. Myślę, że i to dobra opcja...

PostNapisane: 4 lis 2009, 13:40 
Pisarz
Pisarz

Ty chyba naprawdę masz problem ze zrozumieniem napisałem, że jeżeli nikt z niego nie korzysta a takowe już ma bo przecież wielu użytkowników takie konta zakłada a zagląda raz na pół roku np. A po drugie przeczytaj sobie pierwszy post, że usunięcie danych przez Ciebie nie gwarantuje usunięcia danych przez adminów, które kiedyś mogą jeszcze do czegoś się przydać.

PostNapisane: 4 lis 2009, 15:52 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Kris25 napisał(a):
Ty chyba naprawdę masz problem ze zrozumieniem napisałem, że jeżeli nikt z niego nie korzysta a takowe już ma bo przecież wielu użytkowników takie konta zakłada a zagląda raz na pół roku np. A po drugie przeczytaj sobie pierwszy post, że usunięcie danych przez Ciebie nie gwarantuje usunięcia danych przez adminów, które kiedyś mogą jeszcze do czegoś się przydać.

Dobrze zrozumiałem i napisałem i nie mam problemów ze zrozumieniem.
Właśnie chodziło mi o te dane tuż po usunięciu konta na NK...

PostNapisane: 4 lis 2009, 18:02 
Pisarz
Pisarz

Paul to było do asia_86 nie do Ciebie

PostNapisane: 4 lis 2009, 20:48 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

aha a ja już pomyślałem,że to o mnie chodzi ;)

PostNapisane: 5 lis 2009, 12:42 
Moderator
Moderator

"
Kris25 napisał(a):

" Procedura postępowania jest prosta. Osoba, która zlikwiduje konto na NK, może się zwrócić do naszego Działu Obsługi Użytkownika z prośbą o usunięcie swoich danych, o czym jest informowana z chwilą skasowania profilu. Jeśli dostarczy taką prośbę, maksymalnie po 30 dniach jej dane zostaną usunięte - tłumaczy przedstawicielka Naszej-Klasy.

Kris25 To pisz zrozumialej :smile:

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]