Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 maja 2010, 11:54 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Mati
a więc tak chciałbym kupić lub zrobić sobie skuter spalinowy podobny do tego
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 878c98339c

lecz mam problem nie wiem jak jest to prawnie regulowane czy muszę mieć kartę motorowerową czy dowód wystarczy

po drugie gdybym zrobił takiego SAMA kto by właściwie miał mnie egzaminować przecież instruktor też nie będzie wiedział jak go obsłużyć

"Mój ojciec twardy człowiek zawsze mówił mi nie licz na nikogo musisz walczyć sam "
moja mantra D

PostNapisane: 4 maja 2010, 11:04 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Sorbi
Dwie opcje na legalu albo mniej:

Jeżeli to 49cc to dowód wystarczy, jednak nie orientuje się jak wyglądają ostatnie zmiany w przepisach, które miały ukrócić jazdę skuterami bez uprawnień. Trzeba to już samemu sprawdzić. Jeżeli tam nie ma nic o tym, że osoba pełnoletnia musi mieć specjalne uprawnienia i nie starczy sam dowód to naturalnie wiadomo, że trzeba je zdobyć. Co do obsługi tego pojazdu, to zakładam że poza dodatkowymi przyciskami czy wajchami do obsługi kładki nie ma tam nic specjalnego co bardzo odróżnia go od innych skuterów, dlatego egzaminator może wymagać na podstawie normalnej wiedzy. Problem może pojawić się w czasie egzaminu. Mowa o ósemce i slalomie. Nie wiem tez jak z tym cudem wygląda ruszanie pod górkę. Zakładając że pojazd ma więcej niż dwa koła, to można spróbować rejestrować go jako "inne" albo samochód, wtedy odpowiednio lejce na B starczą.

W wypadku samoróbki pojawiają się utrudnienia związane z tym ze trudno zarejestrować składaka, a bez urazy dla nikogo 49cc może być trochę za mało aby poradzić obciążeniu wózka + zwiększonej konstrukcji.

Zakładam ze produkt od tej firmy ma wszelkie homologacje i będzie dużo łatwiej. Najlepiej by było zadać pytanie tej firmie, bo to oni muszą wiedzieć jak rozwiązać ewentualne problemy związane z ich produktem.

Co do jazdy bez prawka i uprawnień 500 zł za brak prawka, lub 300 zł za brak uprawnień. oczywiście tylko w czasie kontroli, przez niewyrozumiałych funkcjonariuszy prawa:)

PostNapisane: 5 maja 2010, 09:23 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

po pierwsze dzięki za odpowiedz muszę jednak coś sprostować

mogłeś pomyśleć że poruszam się na wózku otóż nie poruszam się o kulach i nie potrzebuje kładki jedyną rzeczą którą bym zmienił jest to że wszystkie ważniejsze funkcje musiały by być pod prawą ręką

co do uprawnień będzie ciężko u mnie nawet na skuter nikt nie robi

a poza tym kupie sobie coś takiego za ciężkie pieniądze a potem nie zdam karty trochę "kicha"

mógłbym sobie kupić " elektryka" ale jakoś mi się ten pomysł nie podoba
po pierwsze są jak dla mnie brzydkie po drugie ograniczenie dystansu po trzecie baterie podobno siadają po czwarte ładowanie ( prąd itp)

"Mój ojciec twardy człowiek zawsze mówił mi nie licz na nikogo musisz walczyć sam "
moja mantra D

PostNapisane: 5 maja 2010, 11:49 
Dobry duch
Dobry duch

W moim przypadku przeróbka dotyczy podczepienia silnika krokowego pod dźwignie zmiany biegów w motocyklu tak aby zmieniać biegi przyciskiem. Tak odniosłem się jak do posiadacza wózka, bo taki skuter zobaczyłem. Przeniesienie wszystkiego pod prawą rękę... to jest do zrobienia, nawet przy seryjnej maszynie. Kwestia poprzenoszenia i dorobienia ( nawet droga patentową pewnych mocowań) Obawiam się jednak o hamulce, bo dwa hamulce pod jedną łapką to raczej nie jest dobry pomysł. Warto by też pomyśleć o mocowaniu gul na czas jazdy, bo to niby pierdoła a wymaga dopracowania. Jedyny problem w tym wszystkim jest taki, że to najczęściej są wszystko patenty. Które powstają na pojazdach przystosowanych do ruchu, dla posiadaczy, którzy utracili częściowo motorykę. Przykładowo Dźwignia samobójcy w Stanach, która jest niczym innym jak lewarkiem do ręcznej zmiany biegu w motocyklu, a stosowana jest przy motocyklach typu chopper. Myślę, że podstawową informację jaka trzeba zdobyć to to czy pozwolą ci zdawać na własnej maszynie jeśli będzie po wszystkich badaniach i dopuszczona do ruchu.

PostNapisane: 5 maja 2010, 12:17 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

to muszę i tak najpierw zbudować potem zdawać tylko jak nie zdam to "kiszka" dużo pieniędzy w " błoto " z tego co widzę :o

moja mantra D

PostNapisane: 30 maja 2010, 12:42 
Dobry duch
Dobry duch

w skuterze, poza nóżką to nie ma nic do obsługi nogami. Przeniesienie wszystkiego pod jedna rękę jest niebezpieczne. Prawa ręka powinna być skupiona na obsłudze przepustnicy i hamulca. Lewa to kierunki i drugi hamulec, jeżeli mówimy o skuterze ofc. Światłami się nie bawisz w czasie jazy. Mijania włączają się przy uruchomieniu maszyny a drogowe zam uruchomisz przed ruszeniem. Jak dla mnie to jedyne problemy do rozwiązania to miejsca na przymocowanie kul. Albo przeróbka samych kul aby szybko się składały. Jeżeli jednak z jedną z rąk jest coś nie tak to dwa koła nie są dobrym pomysłem. Jeżeli łapki są ok to atakuj skuter:) Tylko dobra rada Jak będziesz kupował NW, to bierz maksymalne takie jakie się da. Tak na wszelki wypadek:)

Strefa czasowa: UTC + 1