Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sie 2010, 10:38 
Moderator
Moderator

Wyrzucił z pociągu wózek niepełnosprawnej

Pracownik WARS-u wyrzucił z pociągu wózek inwalidzki niepełnosprawnej Oliwii. Uznał, że przedział, do którego wsiadła "nie jest dla takich jak ona". Wózek nie nadaje się już do jazdy.
Oliwia Duży i jej opiekunka jechały ze Szczecina do Katowic. Na Dworcu Głównym w Szczecinie zaczepił je pracownik WARS. - Wózek został w korytarzu. Ja z tym panem rozmawiałam, a on wziął ten wózek i wyrzucił na peron. Widziałam tylko, jak śruby leciały. Powiedziałam mu, że to są "nogi" Oliwii, a on na to, że takie osoby w ogóle nie powinny jeździć pociągiem, że to nie jest przechowalnia - wspomina wzburzona opiekunka.

- Jak mi wyrzucił wózek, to czułam, jakbym to ja leciała – mówi Oliwia. - Czułam się poniżona i dyskryminowana - dodaje.

Pasażerowie, którzy widzieli całą sytuację, poprosili o pomoc konduktorów PKP Intercity. Dzięki nim dziewczyna mogła dokończyć podróż.

Wózek kosztował ponad 4 tys. zł. Nie da się na nim już jeździć. Po interwencji TVN24 zarząd WARS-u zdecydował się sprawę wyjaśnić. Firma zobowiązała się również do sfinansowania zakupu nowego wózka inwalidzkiego dla Oliwii.

z: http://wiadomosci.onet.pl/2206900,11,wy ... ,item.html

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 6 sie 2010, 11:24 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Skoro interweniowała drużyna konduktorska PKP Intercity to znaczy, że tytuł tego wątku jest nieadekwatny do sytuacji, bo nie było przyzwolenia na takie zachowanie pracownika.

Niezle gościowi od.... moim zdaniem, ale cóż, debile się zdarzają.

PostNapisane: 6 sie 2010, 18:25 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

ja bym sie jeszcze domagał zwolnienia dyscyplinarnie takiego goscia z wpisaniem do akt.

PostNapisane: 7 sie 2010, 15:59 
Moderator
Moderator

Greg_Zorba napisał(a):
Skoro interweniowała drużyna konduktorska PKP Intercity to znaczy, że tytuł tego wątku jest nieadekwatny do sytuacji, bo nie było przyzwolenia na takie zachowanie pracownika.
Przyzwolenia może nie było ale sytuacje podobne zdarzają się coraz częściej... :/ (przynajmniej ja o takich słyszę). Dla mnie- jak to wczoraj przeczytałam to- mi brakło słów :!: Nie mamy średniowiecza a XXI wiek.. Niepełnosprawny ma znaczyć gorszy :?: Ten pan mógł grzecznie poprosić o "przesunięcie", "przewiezienie" wózka tam gdzie było miejsce.

PostNapisane: 7 sie 2010, 19:49 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Grazyna
Gdy przeczytałam tego newsa na onecie brakło mi po prostu słów...
Jak można tak było postąpić az strach pomyśleć co było gdyby w tym miejscu zamiast wózka osoby niepełnosprawnej stal wózek z małym dzieckiem
Ten komentarz tego pracownika o tym,ze takie osoby nie powinny w ogóle podróżować jest poniżej krytyki... Co maja zrobić ON siedzieć cały czas w domu bez prawa wyjścia z domu aby nie przeszkadzać takiemu jak On...
Ten pracownik powinien zostać zwolniony dyscyplinarnie z wpisaniem do akt . takie zachowanie jest karygodne. Przecież można było kulturalnie poprosić o przesuniecie powiedzieć albo złożyć wózek. Ja na miejscu tej dziewczyny wytoczyłabym sprawę sądową przeciw temu pracownikowi.Szkoda ze nikt nie zadzwonił po policje

PostNapisane: 8 sie 2010, 23:29 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Greg_Zorba napisał(a):
Skoro interweniowała drużyna konduktorska PKP Intercity to znaczy, że tytuł tego wątku jest nieadekwatny do sytuacji

Greg, myślę, że tytuł jest jak najbardziej ok, sytuacja zacytowana przez Asię może być dobrym wstępem do podzielenia się doświadczeniami związanymi z jazdą masowymi środkami transportu.
Ja np. unikam takich podróży jak ognia - w sumie już nie pamiętam, kiedy ostatnio jeździłam pociągiem. Zawsze podczas takich jazd (kiedyś gdy nie mieliśmy samochodu, czasem byłam zmuszona jeździć pociągiem) miałam spore problemy - czy to za ciasne drzwi, za wysokie schody itd. Podobnie miałam z autobusami.

PostNapisane: 9 sie 2010, 11:32 
Moderator
Moderator

Ja w tamtym roku byłam z grupą (niepełnosprawnych + opiekunów) na turnusie. Ze to daleko musieliśmy pociągiem (było połączenie bezpośrednie do tej miejscowości). W PKP Intercity -prosiliśmy o przystosowany wagon bo niby taki mają - to najpierw dali nam parę dni nerwówki - bo im się nie opłaca podstawić taki, bo nas za mało, bo będziemy musieli zmieścić się do zwykłych + płacić za przedział dla bagaży i wózków... itp Mieli pecha bo pan z radia się o tym dowiedział i nie robili już takich kombinacji- podstawili wagon ( w 2 strony) i im się opłacało :) Osobiście to wolę autobusy.

PostNapisane: 9 sie 2010, 20:40 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Grani napisał(a):
Szkoda ze nikt nie zadzwonił po policje

Może jeszcze antyterrorystów trza było wezwać?

PostNapisane: 11 sie 2010, 21:42 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Mateo napisał(a):
Grani napisał(a):

Gdyby mnie ktoś wyrzucił coś z pociągu to ani sekundy bym się nie zastanawiała tylko zadzwoniła na policję. I dziwi mnie bardzo Twój post :/

PostNapisane: 12 sie 2010, 01:40 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Aggaxx napisał(a):
Gdyby mnie ktoś wyrzucił coś z pociągu to ani sekundy bym się nie zastanawiała tylko zadzwoniła na policję. I dziwi mnie bardzo Twój post :/

Skoro mogła dokończyć podróż bez interwencji policji, to co jest dziwnego w moim poście? Widocznie policja nie była tam potrzebna.

Przecież ten pomyleniec z Warsu to nie była jedyna osoba z załogi pociągu. Są też konduktorzy i inni pracownicy, którzy powinni w takiej sytuacji zareagować. Zanim policja by przyjechała, to pociąg by już dawno odjechał.

Potem oczywiście można typa pozwać gdzieś, czy złożyć odpowiednią skargę (nie jestem prawnikiem, więc nie wiem jak wyglądają te procedury), ale natychmiastowe wzywanie policji wydało mi się tutaj bezcelowe i wyglądałoby mi na objaw zwyczajnej paniki. Przecież konsekwencje i tak nie ominęły tego dupka.

PostNapisane: 12 sie 2010, 08:44 
Pisarz
Pisarz

Mateo napisał(a):
Grani napisał(a):

Dziwie się Mateo,że masz takie wypaczone mniemanie o tej sprawie, jako ON. Jak można kogoś usunąć z pociągu a zwłaszcza ON.Piękny obrazek ,nogi człowieka na peronie a człowiek w pociągu i co tutaj mógł zrobić konduktor. Pociąg powinni zatrzymać do przyjazdu policji i kosztami obciążyć tego delikwenta .Nie piszesz jak dalej dałaś sobie radę bez wózka i czy kontynuowałaś podróż.
Ja chciałbym tylko taką karę dla tego człowieka, żeby usiadł na wózku inwalidzkim.
Ja domyślam się dlaczego tak mogło być, ponieważ Twój wózek blokował dojście do baru i jaśnie pan mógł mieć mniejsze obroty.Oliwa czasami bywa sprawiedliwa, chociaż, może mu tego nie życzyć. :P

PostNapisane: 12 sie 2010, 10:21 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ziutek503 napisał(a):
Dziwie się Mateo,że masz takie wypaczone mniemanie o tej sprawie, jako ON. Jak można kogoś usunąć z pociągu a zwłaszcza ON.Piękny obrazek ,nogi człowieka na peronie a człowiek w pociągu i co tutaj mógł zrobić konduktor. Pociąg powinni zatrzymać do przyjazdu policji i kosztami obciążyć tego delikwenta .Nie piszesz jak dalej dałaś sobie radę bez wózka i czy kontynuowałaś podróż.
Ja chciałbym tylko taką karę dla tego człowieka, żeby usiadł na wózku inwalidzkim.
Ja domyślam się dlaczego tak mogło być, ponieważ Twój wózek blokował dojście do baru i jaśnie pan mógł mieć mniejsze obroty.Oliwa czasami bywa sprawiedliwa, chociaż, może mu tego nie życzyć. :P

Jakie wypaczone mniemanie? Czy ja gdziekolwiek napisałem, że to było dobre zachowanie i ja to pochwalam? Przecież tak samo to potępiam, jak wy wszyscy.

Tylko wydało mi się po prostu, że natychmiastowe wzywanie policji w takiej sytuacji jest trochę bezsensowne. Jak to sobie wyobrażacie - pociąg by stał godzinę, jak nie dłużej, zanim policja przyjedzie, pospisuje, wlepi kary itd. ? Dlaczego inni pasażerowie mieliby cierpieć z tego powodu?

A konsekwencje i tak można wyciągnąć. Nie trzeba było policji, aby zainteresował się tym taki TVN i rozdmuchał sprawę. Nie wiem co spotkało tego pracownika WARSu potem (nie jest to zaznaczone w artykule), ale podejrzewam, że raczej nic przyjemnego.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]