Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 maja 2008, 23:14 
Moderator
Moderator

Mówi się, że strój zdradza osobowość - ile w tym prawdy? Czy wiesz, dlaczego w niektórych strojach czujesz się źle, niepewnie, a w innych komfortowo i na luzie? Ubranie odzwierciedla to, co dzieje się w twoim wnętrzu.

Świadomy tułów

Środkowa i największa część ciała odzwierciedla nasze świadome dążenia i wybory. Mówi o naszym stosunku do rzeczywistości, jest przesłaniem, jakie chcemy przekazać innym.

Blisko ciała - czyli ubranie typu druga skóra. Osoby, które je noszą, są zamknięte w sobie, bardzo pracowite i świetnie zorganizowane. W ich domu rodzinnym panowała prawdopodobnie chłodna atmosfera, na pochwały i czułość trzeba było zasłużyć. Ubiór blisko ciała jest prośbą o miłość, tęsknotą za ciepłem, a jednocześnie świadczy o trudnościach z mówieniem o emocjach. Tacy ludzie nie potrafią się swobodnie przytulać, zapewniać o uczuciach. Oni emocje wyrażają czynem i często są niezrozumiani.

Na cebulkę - to ukrywanie siebie, swoich myśli i uczuć, odgradzanie się od świata. Ludzie, którzy tak się ubierają, są zamknięci w sobie, niełatwo jest zdobyć ich przyjaźń i zaufanie. Przy bliższym poznaniu okazuje się, że ich charakter jest jak ubranie - pod każdą warstwą skrywa się kolejna.

Obszerne, szerokie ubrania - to strój ludzi lubiących przestrzeń, zarówno wewnętrzną, jak i zewnętrzną. Pragną oni wolności, swobody i niezależności, często wybierają wolne zawody. Bywają głośni, dużo gestykulują.

Wydłużony stan - czyli ubrania sięgające bioder i niżej. Ludzie je noszący rzadko pozwalają sobie na spontaniczność, a jeszcze rzadziej robią coś, czego nie przemyśleli. Nie lubią niebezpieczeństwa, starają się panować nad swoimi słabościami.

Mundurki - czyli wszelkie garnitury, garsonki, uniformy. Taki strój to ochrona przed atakiem, a nawet próbą zbliżenia się. Uniform świadczy również o chęci przynależenia do jakiejś grupy oraz o niezbyt silnej osobowości i tendencji do konformizmu.

Podświadome stopy
Nogi to podstawa, która dźwiga ciało i na której budujemy naszą siłę. Zamiłowanie do konkretnego obuwia (często niezależnie od stylu, w jakim utrzymana jest reszta stroju) daje wiele wskazówek na temat naszej przeszłości, dziecięcych lat i podświadomych poszukiwań.

Ciężkie, masywne buty, grube podeszwy - ich zadaniem jest dać noszącemu poczucie bezpieczeństwa, zrównoważyć brak pewności siebie. Taki człowiek podświadomie szuka solidnej podstawy, której zabrakło mu w dzieciństwie - być może w jego domu panował emocjonalny chłód. Często w duszy takiego człowieka ukryte jest przestraszone i samotne wewnętrzne dziecko.

Buty ozdobne o wielu szczegółach - nasuwają myśl o kompleksach i niskim poczuciu własnej wartości - osoba je nosząca chce się pokazać od najlepszej strony. Zdradzają również potrzebę, by "ozłocić " swoje dzieciństwo, które prawdopodobnie było skromne, szare i smutne.

Sportowe buty - to znak, że człowiek potrzebuje wolności i swobody, podświadomie dąży do niezależności. To także wskazówka mówiąca, że w dzieciństwie mu tej swobody brakowało - prawdopodobnie rodzice często go karcili i narzucali dyscyplinę.

Buty o ostrych czubkach - wiele kobiet nosi je ze względu na modę. Jeśli jednak panie preferują takie buty niezależnie od trendów, znaczy to, że starają się brać sprawy w swoje ręce i kierować własnym życiem. W związku będą chciały być niezależne od mężczyzny, bo taki model wyniosły z domu - pewnie dorastały w rodzinie, w której rządziła matka.

Lekkie, niepasujące do reszty stroju buty - symbolizują podświadomą potrzebę ucieczki przed obowiązkami, które są ponad siły noszącego je człowieka i które od dzieciństwa były na niego nakładane. Taka osoba w dorosłym życiu ma skłonności, by brać na siebie zbyt wiele, a potem z całych sił starać się wszystkiemu podołać.

Wymowne dodatki
Wbrew pozorom każdy szczegół ubrania ma swoje znaczenie. Liczy się szal zarzucony na ramiona,wielkość torby, którą nosimy, a nawet miejsce przypięcia broszki.

Akcent po jednej ze stron - np.broszka, chusteczka w kieszonce. Lewa strona to strona kobieca, związana z wnętrzem i emocjami. Akcent z tej strony może sugerować kłopoty z matką, przyjaciółką, żoną. Prawa strona to działanie, świat zewnętrzny. Akcent po tej stronie oznacza kłopoty z mężczyzną - mężem, ojcem, bratem.

Saszetka - w ręku mężczyzny oznacza zamiłowanie do swobody w działaniu, gotowość do akcji, bystrość, inteligencję, ruchliwość, poczucie obowiązku, ale również powierzchowność.

Torba - noszona w ręku jest znakiem, że dana osoba stara się mieć nad swoim życiem i problemami kontrolę, nie da się im zaskoczyć. Duża torba, w której można pomieścić mnóstwo drobiazgów i nosić je "na wszelki wypadek ", świadczy o tendencji do zamartwiania się na zapas. Gdyby zrobić przegląd wielkiej torby, znajdzie się tam zapłacone rachunki, dawno nieważne zapiski, połamane szminki - dowody na to, że właściciel obciąża się rzeczami zupełnie nieistotnymi.

Czapka z daszkiem - to próba ukrycia się i obserwowania świata, tak by samemu nie być widzianym. Noszą ją ludzie nieśmiali w osobistych kontaktach, ale tuszujący swą nieśmiałość zdecydowanym działaniem. Jak każda ozdoba głowy to także chęć podkreślenia swej wartości intelektualnej.

Eksponowane ramiona - np. wywatowane szerokie ramiona marynarki, etola z lisów, chusta noszona na ramionach - to podkreślenie ambicji. Ubierająca się tak osoba chce pokazać, że świetnie sobie radzi, wszystko osiągnęła sama.

źródło: kobieta.gazeta.pl

I co Wy na to?

PostNapisane: 9 maja 2008, 22:16 
Dyskutant
Dyskutant

zależy Niektórych ludzi ubiór zdradza z osobowości innych nie nie mam zdania wiem tylko że ludzie patrzą na ubiór i np do ubranego w 4 paski zamiast 3 mało kto zagada

PostNapisane: 13 maja 2008, 13:28 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
O dokładnie. Ja zawsze miałam przekichane, od mojego taty począwszy. Bo: mam kolczyki w nosie, miałam warkoczyki, lubiłam spodnie w krate i glany itd itp. Pamiętam przed matura jak polonistka mi powiedziała: Drzęźloa na studia!!!!!!!!! i w śmiech. A ja wszystkim pokazałam, że nie o ubiór chodzi a o człeka i co................. i zostałam belfrem. Dzieciaki mnie tak lubiły, że zostałam wybrana opiekunem samorządu szkolnego. Nie pracuję (przez chorobę) już prawie 3 lata a do dziś mam z nimi kontakt i na naszej klasie hasła typu:
"jeju psze pani jak ja się za panią stęskniłam :D pani jest normalnie najlepszą nauczycielką świata! Gdyby nie pani to bym sobie nie dała rady z angielskim w gimnazjum, a tak to dobrze mi idzie, mam same szóstki dzięki pani :D :*"
"dzieki Tobie coraz lepiej mi idzie z angielskim w gim, podobnie zreszta jak Agacie. pozdrawiam :)"
Ja zawsze łamałam stereotypy :)

[ Dodano: Wto Maj 13, 2008 14:30 ]
Tzn mi chodziło o to, że jak Cię widzą tak cię piszą a to nieprawda.

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 13 maja 2008, 16:17 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

ja się ubieram w bluzy z kapturem ale nikt nie patrzy na mnie ze strachem. może dlatego że jeżdżę na wózku?

PostNapisane: 14 maja 2008, 11:42 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja ubieram się zwyczajnie,zawsze mam buty na stopach,choć co niektórych to w dawniejszych czasach dziwiło ''Po co ci buty ,przecież nie chodzisz :?: ''. Staram się ubierać tak jak lubię,choć z wielu ciuszków w moim stylu muszę zrezygnować z wielkim ubolewaniem,a to z powodu mojej choroby. :sad:

PostNapisane: 14 maja 2008, 12:37 
Moderator
Moderator

Lucy napisał(a):
zawsze mam buty na stopach

Hehe to zobacz ja jak jeszcze sprawna byłam uwielbiałam boso biegać: nawet po mieście, a jakie czarne stopy potem były i ile razy szkło w nodze siedziało.

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 15 maja 2008, 16:55 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Na bosaka po mieście teraz niebezpiecznie,nie wiadomo na co się nadepnie ,można się zarazić różnymi paskudztwami.Nie polecam. ;)

PostNapisane: 15 maja 2008, 18:29 
Moderator
Moderator

No już tego nie robię, bo jeżdze na wózku ;)
Tzn chadzam czasami z balkonikiem ale wolę buty wtedy :)

Rasistów

PostNapisane: 30 maja 2008, 16:45 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
DZASTI napisał(a):
Tzn mi chodziło o to, że jak Cię widzą tak cię piszą a to nieprawda.

Jasne, że nie prawda to, że dana osoba ubiera się inaczej od reszty to nie znaczy, że musi być od razu zła. Wręcz przeciwnie często takie właśnie osoby wyruszniające się są świetnymi i lubianymi osobami. Ubranie to tylko szaty nic więcej. Liczy się to jakimi jesteśmy ludzmi, a nie jaki mamy styl ubierania.

PostNapisane: 4 lip 2008, 17:59 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Czyli jeśli noszę glany to miałam smutne dzieciństwo i potrzebuję " solidnej" podstawy- dobrze wiedzieć .Ktoś kto to wymyślił miał sporą wyobraźnię ,po pierwsze ubiór dostosowuje się do sytuacji .Po drugie większość z nas jest jakoś ograniczona jeśli chodzi o strój co podważa zasadność tego artykułu.Wychodzi bowiem na to ,że ludzi można rozszyfrować po tym czy noszą buty na obcasie czy nie ,ale nie wszystkich bo niektóre panie takich butów nosić nie mogą. Brakuje mi tutaj sensu :neutral:

PostNapisane: 29 sie 2010, 13:47 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Olga
Moim zdaniem nie powinno się oceniać ludzi po wyglądzie. Wiele osób pod powłoką stroju próbuje ukryć 'swoje prawdziwe ja'. Wygląd zewnętrzny nie jest prawdziwym odzwierciedleniem człowieka :)

— Gabriel García Márquez

http://ola-dystrofiamiesniowa.blogspot.com/

PostNapisane: 4 wrz 2010, 19:05 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Ola19 Masz rację!!!

PostNapisane: 4 wrz 2010, 19:39 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Olga
ktoś może być piękny na zewnątrz a w środku pusty

— Gabriel García Márquez

http://ola-dystrofiamiesniowa.blogspot.com/

PostNapisane: 5 wrz 2010, 13:42 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Tyle teorie a, praktyka mówi jednoznacznie - Jak Cie widzą tak Cie piszą i to się nie zmieni w szerokim odbiorze.

PostNapisane: 7 wrz 2010, 10:12 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Ewelina
Niestety xWilku masz rację. Tak jest i tak zostanie.. . Choć nie powinno tak być..

http://pomozewelinie.blogspot.com/

PostNapisane: 7 wrz 2010, 17:40 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Ten typ zachowania obserwować można również podczas zakupów :
Jak się idzie do marketu po np. nowy telewizor przede wszystkim zwraca się uwagę na jego wygląd, na parametry trochę później , albo w ogóle się nie zwraca.

PostNapisane: 10 wrz 2010, 08:13 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Angelika
uwazam ze nie zawsze szata mowi prawde o czlowieku poniewaz czlowiek moze byc brudny i nie zadbany tylko dla tego ze go na to nie stac

Strefa czasowa: UTC + 1